Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skřípající dom. pekárna na chléb

Od: huppi® odpovědí: 35 změna:

Dobrý den,

domácí pekárna na chleba Eta začala hlasitě skřípat v oblasti háků hnětoucích těsto... JAKÝM olejem se dá promazat, nebo jak na to... a mazat ze spodní části formy, nebo z té vnitřní.

Děkuji.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tak dnes, přinucen částečně okolnostmi, jsem rovněž řešil promazání hřídelek u nádoby pekárny a to nádoby pekárny SilverCrest (mé dcery), shodnou s nádobou, kterou uvádí na svých fotkách i Suzemon. Jde o nádoby které mají hřídel háků s pevně uchycenou poháněcí vrtulkou, vsunutou do nádoby ze spodu a nemají možnost odejmutí spodní vrtulky (zajištěné segerovkou) jako má naše Moulinex a Severin.

Tyto nádoby mají ze spodní strany vlisováno do dna ložisko ("futro"), pravděpodobně z nějakého kompozitu. Nad ním je pak vlisováno těsnení hřídelky z teflonu (které by bylo možno, pokud by se sehnalo, asi rovněž vyměňovat). Zajištění hřídelky proti vytažení do spodu, je provedeno pružným kroužkem osazeným do drážky na hřídelce. Vše toto je zřejmé z přiložené fotky. Pokud začne něco vrzat, může to být otáčením toho zkorodovaného kroužku uvnitř otvoru, suchým futrem, případně nečistotami ve futře. Rovněž pokud dojde ke zatuhnutí otáčení hřídelky, těžko je jí možno řádně promazat, snad jen trochu ze spodní strany, shora je těsněn vstup tím teflonovým těsněním. Ale pokud je potřeba pořádně vyčistit zanešené futro-"ložisko" a těžko se otáčející hřídelku, je poměrně snadné ji demontovat a vše vyčistit.

Ověřený postup:

1. Sejmeme háky a nádobu postavíme základnou (spodkem) na pevnou dřevěnou podložku.

2. Vezmeme tyčku délky cca 15 cm a průřezu cca 4/4 cm z tvrdého dřeva a nasadíme ji kolmo na hřídelku shora.

3. Ráznými údery paličky (kladiva) na tyčku postupně vyrazíme hřídelku, včetně futra, směrem dolů o cca 5 mm.

4. Pak musíme podložit nádobu, abychom mohli vyražení hřídelky s futrem dokončit. Pokud je pojistný kroužek zrezivělý, může se stát, že vyrazíme pouze hřídelku bez futra, což ale ničemu nevadí.

5. Po vyjmutí kompletu hřídelky s futrem a kroužkem sejmeme jistící kroužek a futro a vše vyčistíme, včetně otvoru v míse a teflonového těsnění. Pozor, provádět pouze dřevem, hadrem a nějakým potravinovým olejem (osobně slunečnicový). Pokud futro zůstane uvnitř nádoby, provedeme vyčistění v tomto stavu.

6. Poté vezmeme nádobu, položíme a podložíme ji na podložku dnem vzhůru tak, aby jsme nepoškodili vyjímací ouško (ouška) a futro vsadíme do otvoru v nádobě a dřevěnou tyčkou, kterou jsme hřídelku vyráželi, futro vklepneme zpět do nádoby.

7. Je možno, před naklepnutím futra do nádoby, vsunout do něj hřídelku a osadit zajišťovací kroužek a pak vklepnout do nádoby celý tento komplet. Tak jak to bylo původně. Ale já toto neprovádím, vklepnu do nádoby pouze futro. Hřídelku pak pouze vsunu do futra a teflonového těsnění ze spodu bez zajišťování. Teflonové těsnění totiž dostatečně udrží hřídelku proti vypadnutí z nádoby, při manipulaci, a je pak možno kdykoliv, bez operace vyrážení futra, hřídelku snadno vyjmout a namazat potravinovým olejem. A po osazení nádoby do pekárny vypadnout nemohou, neboť se zespodu opřou o unašeče. Pokud by tu byla mezera moc velká, možno vlepit slabou podložku do unašeče (desetník a pod.). Takže osobně doporučuji.:)

No a toť vše.;)

Poslední "vychytávka". Na dceřině nádobě byly "zapečené" háky a nešly rukou vůbec sejmout. Pro vytlačení jsem použil dětskou lžíci a po vsunutí pod okraj háku a zatlačením na ručku směrem dolů, byly háky vytlačeny bez problému, osazení očistěno a jsou opět lekce snímetelné. Rovněž viz foto.

Skřípající dom. pekárna na chléb
Skřípající dom. pekárna na chléb #2
Skřípající dom. pekárna na chléb #3

Bohumile, tak mně praskla ta segrovka. Nevíš kde bych ji měla sehnat, nebo jakými parametry se mám řídit? Jeden hák je vyčištěný a krásně se protáčí, ale ten druhý nemá tu segrovku, takže nedrží v tom pouzdře a protéká voda fest. Omotala jsem tu nožičku tím teflonovým těsněním. Voda neprotéká a hák se pohybuje také lehce, ale nevím co to udělá při p=ečení, když je tam ta vysoká teplota a je to namotané na kovu, tak to asi dlouho nevydrží. To by mi celkem nevadilo, mohu to pokaždé udělat znova, ale obávám se, aby to nějak nelezlo směrem nahoru, tudíž do chleba. To by bylo ještě horší, než ta kapka oleje na šicí stroje. Ale vyčistit to šlo a že toho tam bylo.

Pokud praskl ten jistící kroužek, tak ten nemá na těsnost vliv. Ten pouze aretuje axiálně hřídelku v pouzdře. To že Ti protéká kolem osičky tekutina, na to má vliv to teflonové těsnění, které už asi je "vyběhané" a netěsní a proto také zatékakalo do pouzdra, zanášelo se to nečistotami a tukem a hřídelka se špatně točila. A neprotékalo to pouze proto, že kolem hřídelky byl "sajrajt", který ale těsnil. Kde by se dalo toto těsnění originál sehnat nevím, ale pokusím se podívat a zjistit. Jinak ale, pokud jsi použila teflonovou pásku (používají rovněž instalatéři pro těsnění závitů trubek) na utěsní a funguje to, není to špatný nápad.*palec2*

Místo toho originálního pružného jistícího kroužku (není to ale vlastně úplně klasická segerovka), je možno z ocelové pružinky (nebo pružinkového drátu), vhodného průměru, stočit kleštičkami kroužek, který pak na hřídelku do drážky natáhneš a vsuneš. Ale opravdu si myslím, že je to celkem zbytečné. Těsnosti to nepomůže.;)

A jinak k teflonu -teflon vydrží vysoké teploty- viz specifikace:

Výhody teflonu: nenasákavost, odolnost vůči světlu, stárnutí a křehnutí, mechanické vlastnosti nejsou v širokém rozmezí 20–250 °C téměř závislé na teplotě, (rozkládá se až při 360 °C, hoří teprve při 500–560 °C), výborné elektroizolační vlastnosti, velmi dobrá chemická odolnost, biologická inertnost***,snadná údržba

Nevýhody teflonu: měkkost materiálu, náchylnost k mechanickému oděru

Takže z teploty pečení (kolem 200 st.C) nemusíš mít obavy.

Bohumile, tak to dopadlo tak, že se ta teflonová páska jaksi seskřvařila :-D. Ale já i mám koupenou u Vietnamce, tak nevím co to je za kvalitu. Je to takové tenké, bílé. A víš na co jsem přišla, že mi vlastně vůbec nevrzaly ty háky, ale ty uněšeče uvnitř pekárny. Protočila jsem je rukou a vrzaly o stošet. *smich* Tak tam jsem teda kápla ze strachu kápla slunečnicový olej a protočila a už to nevže ani trochu. No a tu nožičku jsem omotala v tom místě, kde je ten žlábek na tu segerovku režnou nití, vrazila to tam a představ si, že voda neprotéká. Takže uvidím, co se bude dít při pečení, jestli se ta nit nějak poškodí. Ale i kdyby ano a ona nějak prolezla dovnitř pekárny, tak to určitě nebude tak závadné, jako rozpuštěný teflon. Dám vědět. A děkuji Ti za rady. Suzy. Ale zkusím sehnat tu pružinku, nebo to omomotat nějakým tenkým drátkem. Teď mne napadlo, že se ta teflonová vůbec nemusela seškvařit, ale jak se to dlouho protáčí při hnětení, tak se prostě rozdrtila.

Suzy, co se týče vrzání těch unašečů (jestli myslíš ty kalíšky se čtyřmi trny ve spodu pekárny, které se otáčí - abychom si dobře rozuměli), tak to bylo první, v tomto příspěvku, co jsem psal. Vyjmout nádobku a vyzkoušet, zda nevrzají ty unašeče. A pokud jde o mazání těchto, spíš bych použil běžný strojní olej. Podle mne se do nádoby ani do chleba nic dostat nemůže. :)

Co se týče té pásky, ta se opravdu spíše rozdrtila otáčením, když je navinuta, je na těsno a pokud nemá možnost se hřídelka volně protáčet, pak dojde k poškození pásky. Podívám se ještě na netu, jak by se to dalo lépe řešit, zda se nedají sehnat ty teflonové těsnící vložky, případně z čeho je udělat. Možná by se dal použít i pružný silikon a z něj je vyseknout kruhovým vysekávačem. Až budu vědět víc dám zprávu. A taky mně napadlo, že to, že se Ti zanesla a poškodila ta teflonová pouzdra, může být i částečně způsobeno Tvým vyjmutím háků před pečením. Má to sice ten dobrý efekt, že háky nezůstanou v produktu, ale ony částečně chrání ta těsnění, aby se do nich, při pečení (při kterém dochází ještě k dalšímu kynutí), nevtlačilo více těsta. Možná se mýlím, ale bylo by to možné. Já, ánžto jsem neměl na vytahování háků originální vytahovače, tak poiužívám špici z kola, kterou mám ohnutou v polovině a tou částí s háčkem (má hlavičku, která dobře zachytne hák) ji vsunu do háku, mírně potáhnu a tím zjistím jak je hák otočen. Pak jej vytahuji pouzdrem napřed postupně tak, aby vyklouzl a nevytrhoval materiál. Poškození je minimální. ;)

A s těmi zajišťovacími kroužky bych si opravdu nědělal problém, ty jsou opravdu pouze pro zajištění, aby hřídelka nevypadla při manipulaci s nádobou. Ale pokud hřídelka drží bez nich, pak jsou zbytečné, protože vložením nádoby do pekárny se hřídelky opřou o ty unašeče. Pouze, jak jsem upozornil, pokud by tam byla vůle větší, pak do unašečů vložit, nebo vlepit (třeba vteřiňákem) vhodnou tenší podložku (třeba 1 Kč). A je možno kdykoliv hřídelky, pokud je nutno, vytáhnout, očistit a namazat tím slunečnicovým olejem.:)

Bohumile, jsi strašně hodný. A ano, myslím ty samé unašeče, o kterých jsi psal už nahoře, ale nějak mi to nedocvaklo, protože jsem byla soustředěná na ty háky. Já tu hřídelku ani mazat nemusím, tam s otáčením už problém nemám. Ta jedna vypadává, protože praskl tek drátek a tu druhou jsem podle Tvého návodu vytloukla z nádoby kladívkem a vyčistila. Šlo to dost těžko a nedokázala jsem vyndat to ložisko, to tam zůstalo, ale bylo to hodně zanesené a asi zapečené. Takže to už je v pohodě. Jen mi to samozřejmě protéká tam, kde mi chybí ten drátek a máš pravdu, i ten silikon vevnitř nádoby je trochu uvolněný. Ale jenom u tohohle háku. Ten druhý těsní. Vyřešila jsem to tou režnou nití, tak uvidím, jak se to zachová při pečení. Ta nit brání protékání kapaliny dobře. nechala jsem v nádobě vodu až do rána a ani kapka. Já no vyndávání háků tu pomůcku mám, ale prostě se mi zdá ten chleba kolem háků vždycky jakoby připosražený. Tak jsem si zvykla to dělat takhle. A v mém návodu na užívání pekárny je to dokonce napsané, jako jedna z možností. Po posledním kynutí, háky ručně vyjmout. Jsou i pekárny, kdy se háky automaticky po posledním kynutí samy složí na dno nádoby, takže se do chleba nezapečou, ale ta stojí přes 3 tisíce a abych si ji kupovala jenom kvůli této vymoženosti, to se mi nechce, když jsem se svou tak spokojená a háky jdou vyndat. Víš, ono se všechno časem opotřebuje a já tu pekárnu mám opravdu dlouho a je v chodu tak 2x 3x do týdne, takže není čemu se divit. Ještě jednou díky za Tvou ochotu pomoci. Počkám, až něco objevíš. Zatím to budu řešit tou režnou nití. Suzy.

hodnocení

2x

Pekárna, ale existuje způsob a těsto se nikdy nepřipeče tak, aby se muselo nějak drbat. To by bylo spíše na škodu, protože byste odrbal teflon. A háky mi teda ani jednou nevypadly samovolně. Jde to krásně dolů houbičkou, po krátkém odmočení a haáky jdou vyndat zcela lehce, bez násilí. Mám pekárnu Eta Harmony už asi 4 roky a peču dvakrát týdně, nebo v ní dělám těsta, takže je neustále v provozu. A také mi po nějaké době začala pekárna vrzat. Je třeba promastit ty dvě vrtulky, na které nasazujete háky. Promazat z venkovní strany, ne zevnitř. Já tam občas kápnu trošku oleje co mám na šicí stroje. Ne moc, stačí málo a pak ručně protáčím a za chvilku už to jde zlehka. Nedoporučují stolní olej, proč, to nevím. Z vnitřní strany nemá smysl mazat, není co, jsou tam jenom dva trny, na kterých je těsnění, takže zevnitř nemazat, ale zvenku. Jednou jsem to měla tak zatuhlé, že jsem tam musela kápnout ten WD 40 a za pár vteřin to krásně povolilo.

arug

Dobrou chuť. Chleba s ropným olejem *zed*

co blázníte, ten olej nemá šanci se dostat dovnitř nádoby. Opakuji, že jsem kápla trochu zvenčí a stačilo to. *zed*

arug

Ten olej se dostane přes gufero dovnitř lépe, než směs těsta naopak. Kde si myslíš, že se tam dole vzali, ty úsady?

No tak já nevím, ale já to dělám takhle. Toho oleje se tam nedává hafo, ale kapička, to úplně stačí. A pak, nemusí se to dělat pořád, mně to stačí tak dvakrát do roka. A když dáváš ingredience do pekárny, tak tam napřed přijdou tekuté suroviny a navrch mouka. A pekárna nezačne mísit ihned, takže minimálně 8 až 10 minut, je na dně pouze tekutina a ne umíchané těsto. Ale nikomu nic nevnucuji. Otázka zazněla, mám tu samou pekárnu a používám ji několik let. Měla jsem stejný problém jako tazatel, tak jsem napsala své zkušenosti. Jak vidíš, tak jsem ještě živá a těším se dobrému zdraví a pekárna mi fachčí. A to mi ke spokojnosti stačí ;).

Nakonec si může koupit tazatel novou mísu, když se mu bude zdát moje odpověď nebezpečná. Ale v ničem jiném ta závada, to vrzání není. To mám teda na 100 % zjištěné. Takže raada od "pekárna", aby se něco vymontovávalo a opatrně se vyšroubovávly háky, které tam jsou volně, tak ta je úplně mimo mísu. To teda nevím jakou to pekárnu opravoval, když jsou všechny vyráběné na naprosto stejném principu. A chtěla bych vidět, jak by vytahoval ty čepy ven, když tam nikde není ani náznak nějakého šroubku. Je to zaletované. Fotku máš přiloženou.

pekarna

Díky, že vám to ostatní rádci vysvětlili, takže má rada není mimo mísu.

Takže raada od "pekárna", aby se něco vymontovávalo a opatrně se vyšroubovávly háky, které tam jsou volně, tak ta je úplně mimo mísu.l

Pekárna, asi neumíte číst. jasně říká, že podomácku to opravovat smysl nemá, pokud nejsem mimořádně schopný kutil, jako je ten člověk na tom videu. A já a tazatel máme pekárnu Eta a tam jsou ty nýty, žádné šroubky, o kterých mluvil "bohumil", ne Vy. Vy jste vysvětloval, že se v pekárně mohou zapéct ty háky, což je naprosto vyloučené. Vy určitě pekárnu nemáte. Kdyby ano, tak byste musel vědět, že pokud je před pečením z těsta ručně nevytáhnete, což jde velmi snadno, tak jsou pak ZAPEČENÉ V TOM CHLEBU a vytáhnete je z hotového chleba, za pomoci přiloženého drátku. Takže nikdy se nemůže stát, že by háky byly připečeným těstem přiškvařeny k těm trnům, jak to popisujete Vy.

Tohle jsou Vaše slova: "Po každém pečení necháte odmočit formu s trny od hnětacích háků a vydrhnete je? Jdou hnětací háky rukou volně pohybovat ve formě mimo pekárnu nebo je máte zapečené? Pravděpodobně odchází těsnění kolem trnů hnětacích háků, tekutina prosakuje a následně se háky zapečou. Za chvílí háky vypadnou z formy úplně..."

Tudíž Vy jenom dedukujete a žádné zkušenosti s pekárnou nemáte, tudíž ano. Odpovídáte mimo mísu.

pekarna

Je to marný, je to marný, jr to marný. Používejte nadále ropné oleje.

Suzymon má pravdu, jestliže neproteče voda skrz ložisko dolů, tím spíš se nedostane kapka oleje nahoru. Jak je vidět, Suzymon tu "otravu olejem " přežila, tak bych z toho dále nedělal žádnou vědu*smich*

arug

Jenže ona právě proteče. A nejen voda. Kdyby ne, tak neexistuje tato otázka.

A nejde vůbec o otravu. Když někdo kouří, tak také nemůžeš říci, že kouření není zdraví škodlivé, protože mu zatím nic není. O to jde. Ale i kdyby se tam přes gufero nic nedostalo, tak se mi v nádobě uvolňují výpary z toho ropného oleje.

Je to podobné, jako kdyby jsi si několikrát za rok stříkal či nakapal ropný olej do elektrické pečící trouby na spodní plech. Přišlo by ti to normální?

Jenomže to bych určitě cítila smrad, jak se ten olej přepaluje. Já nic necítím a "čmuchadlo" mi ještě slouží.*smich* Ale je teda fakt, že jsem nepekla ihned, jakmile jsem to promazala. Prostě pekárna vrzala, já dopekla, pekárnu jsem umyla a promazala a uklidila. Tak to asi za ty 3 dny, co nebyla v provozu, vyprchalo. A neboj, nedělám to často. Za celé ty 4 roky jsem to udělala asi 3x. Dlouho to nebylo nutné. A voda dolů fakt neprotéká, jenom to vrže, jak se háky točí. Ne celou dobu, ale občas to zavrže způsobem, že je ti ihned jasné, že to potřebuje promazat. Kdo maže, ten jede...;)

hodnocení

2x

Vyjmout nádobu a vyzkoušet, bez ní, zda nevychází zvuk z hnacího systému (motor, unašeče, řemeny).

Pokud jde opravdu o hnětací háky, tak je zřejmě problém v jejich ložiscích. Nějakým mazáním shora, nebo ze spodu, pokud jsou ložiska a hřídele zas..(zanesené):-D, se těžko tento problém odstraní. Nevím sice konkrétě u této pekárny, ale u většiny nádob na hnětení jde, ze spodu, odstranit šroubováčkem pružná segerovka a při otáčení hákem opatrně vytočit hnětací hák z ložiska. Pak ložisko i hřídel dobře očistit (voda, mýdlo,popř.benzin a hadra, ložisko opatrně na dřevěném kolíku - zásadně neškrabat!), namazat lehce vazelinou a vše namontovat zpět. Pozor na poškrábání, mohlo by netěsnit a pak protékají tekutiny ložiskem. Nedávno jsem toto rovněž prováděl a je to občas nutné.

Pro suzymon. Obě pekárny jsou už starší, ale obě mají zajištění osiček hnětacích háků provedeny shodně. Uvedené foto je od pekárny Moulinex Home Bread model 573101 - jednoháková (tu máme na chatě), druhá je SEVERIN BM 3986 - dvouháková (tu máme doma). Těsnění kolem osiček není gufery, ale pouzdry (ze silikonu, nebo teflonu-to nepoznám). Nyní už tyhle pekárny asi na trhu nejsou, ale dají se bez problémů sehnat na net-bazarech, za poměrně přijatelné ceny. Pokud by jsi kupovala novou pekárnu, stačí si vyjmout nádobu a zkontrolovat provedení zajištění-uchycení osiček háků.

Pokud jde hák více ztuha a nejde dostatečně rozhýbat, stačí vyjmout segerovku a osičku vytáhnout směrem do nádoby. Pak jak jsem už říkal, očistit, namazat a jede se dál. Mažu běžnou bílou vazelinkou (pouze mírně natřu osičku), do chlaba se nemůže, vzhledem k minimálnímu množství, nic dostat, maximálně by mohlo vytéct dolů. Nahoru to určitě nevzelne a i kdyby, tak určitě ne v takovém množství, aby to mělo na něco nějaký neblahý vliv. Podle mne obavy z "nafty" jsou, mírně řečeno, přehnané, neřku-li "blbost". Ale když, možno namazat i potravinovým olejem.

Skřípající dom. pekárna na chléb #4
Skřípající dom. pekárna na chléb #5
Skřípající dom. pekárna na chléb #6

Doplněno 15:07

U té naší dvojhákové je to takto (viz foto), shodně jako u té Tvé. A napadlo mně, jestli by neměla případně shodnou nádobu s tou Tvou. Pak by možná stačilo sehnat pouze novou nádobu. Ta by ještě někde snad mohla být na netu jako ND. Rozměry té mé nádoby od SEVERIN BM 3986 jsou (plášť nádoby, ne vrch) : d=22,5, š=12,5, v=13 (vše v cm). Osová vzdálenost osiček je 11 cm. Vzdálenost spodních křidélek pohonu od vrchu nádoby je 15 cm.

Skřípající dom. pekárna na chléb #7
Skřípající dom. pekárna na chléb #8

Bohumile, děkuji za foto a za rady. Jenom nevím co to ta segerovka je. Já s tím točit mohu, ale ani se to nehne směrem ven. Já jsem s tou Eta Harmony velmi spokojená, má dva ty háky, vlastně já mám 4. Menší a větší, ale co jsem teď koukala, tak už je dodávají pouze se dvěmi háky. Zase šetří, ale tenhlke problém s tím vrzáním a mazáním mě štve. Jenomže ono to asi tak dopadne se všemi značkami za určitou dobu používání. A já bych to stejně nedokázala rozebrat. Koukala jsem schválně na Bazoš, a tam zrovna tu moji Etu někdo prodává a vypadá velmi zachovale a chce za ni jenom 650 Kč. Úplně mám cuky si ji objednat, i když ta moje pořád funguje. No uvidím a ještě jednou díky. S.

Segerovka je ten malý kroužek se dvěma dírkami, nasazený ze spodu na té vrtulce náhonu hřídelky (na mém fotu). Je vsunuta do malé drážky po obvodu hřídelky a axiálně zajišťuje hřídelku. Dá se sejmout buďto pomocí speciálních kleštiček na segerovky (stojí pár korun), nebo i "šikula" to je schopen provést pomocí šroubováku a běžných kleští. Pokud se sejme, hřídelka se pak dá vytáhnout nahoru. Po vyčistění a namazání se pak vsune zpět pouze "vtisknutím" do drážky běžnými kleštěmi.U Tvé pekárny je toto ale provedeno napevno. Hřídelka pod vrtulkou je roznýtovaná a vrtulka sejmout nejde a tím pádem ani nejde vytáhnout hřídelka.

Co se týče nákupu na bazoši, doporučuji předem e-mailem vykorespondovat, v jakém stavu pekárna a ta nádoba, na té prodávané, je. Vždy je to trochu risk. Ale já, zrovna na tu pekárnu Moulinex na fotce (kterou jsem sehnal levně bez nádoby), zrovna na bazoši, koupil od jednoho, co rozprodával poškozenou, stejného typu, na náhradní díly. Kompletní nádobu, nepoškozenou a funkční, i s hákem a za cenu 200,- Kč včetně poštovného. Jinak nová stojí cca 500,- Kč + 100,- hák a poštovné cca 100,-Kč.

Teď trochu "z jiné vody", co se týče nákupů na internetu a na net-bazarech. Já jsem už, na různých bazarech na netu (S-bazar, bazoš, Aukro + nákupy Čína) nakupoval hodně věcí a zatím jsem měl vždycky (asi) štěstí *smich*. Vše OK a bez problémů. I když jsem, skoro vždy, platil předem. Ale jistější je to asi na dobírku, i když to přijde o trochu dráž.

Ještě a snad už poslední zjištění.:-D Teď jsem kouknul ještě na pekárnu dceřinu. Ta má Silver Crest. A má úplně stejnou nádobu jako je ta Tvá. Osičky za vrtulkami roztemovány, sejmout nejdou. Dokonce jí nejdou sejmout ani háky (asi je má připečené a tak jsem s nima raděj zatím nic nedělal). Ona peče málo, hlavně ji používá na míchání a zadělávání těsta.

Ale tento systém nejde ani opravit podle ruského návodu od " ", neboť i v romto návodu je nutné sejmout vrtulku z hřídelky a to u těch vašich nejde. Jak by to šlo u těch vašich budu zřejmě řešit, až s tím přijde dcera. Zatím souhlasím s Tvým, v současné době, u tohoto provedení, jedinným řešením. Zakápnout kapkou nějakého oleje, ze spodu od vrtulek a rozhýbat a promazat. :)

Bohumile,ty háky určitě snadno sejmeš, když do nádoby naleješ vodu s Jarem. Já se teda divím, jak se jí mohlo stát, protože já také používám hodně jenom na hnětení těsta a vždycky mi ty háky zůstanou v tom těstě a vyklopím to na stůl všechno. *smich* Háky z těsta vyndám a hned to všechno umeju. Tak nerozumím, jak se jí podařilo vyndat to těsto a nechat háky v nádobě. Asi se na to vyprdla a nechala tam i to těsto. Ne, to si dělám srandu, ale Ty to přece také musíš vědět, že háky jdou ven lehce. Ale napadlo mne, jestli v tom nedělala marmeládu. Tu pak vylila a háky tam nechala a ty přischly a přilepily se tím cukrem. Já v té pekárně marmeládu nikdy nedělám, protože dělám množství, které by se mi tam nevešlo. Tak to namoč a ono se to rozpustí.

hodnocení

0x

Zkusil bych hřídelku hnětačů namazat shora jakýmkoli (řepkovým, slunečnicovým) potravinářským olejem. Technicky to nebude asi úplně správně, ale pomoci by to mohlo a závadné to nebude.

pekarna
hodnocení

0x

Po každém pečení necháte odmočit formu s trny od hnětacích háků a vydrhnete je? Jdou hnětací háky rukou volně pohybovat ve formě mimo pekárnu nebo je máte zapečené? Pravděpodobně odchází těsnění kolem trnů hnětacích háků, tekutina prosakuje a následně se háky zapečou. Za chvílí háky vypadnou z formy úplně a budete muset koupit novou formu (500 - 700,-). Źádná jiná oprava neexistuje.

Jo jo..taky už máme druhou nadobu. A že u nás pekárna běží dost často. tak už jsem měnil i řemínek. Rozdrbal se na prvočinitele, Zajímavé je že druhý jsem neměnil a ten je jako nový.

Příčinou "odrbání" zubových řemínků je právě zatuhnutí hřídelek hnětacích háků (případně možno i časté hnětení extrémně hodně "hutného" těsta). Před každým použitím zkontrolovat zda jdou háky lehce, pokud ne nutno uvolnit - očistit a namazat. Hustotu těsta kontrolovat. Pokud je hnětací hák jeden, jde o jeden řemínek, Pokud jde o "duo", pak může být jak hlavní, tak i spojovací pro druhý hák. Záleží na tom, který hák jde ztuha. A hlavní přenáší sílu na oba háky, takže je předpoklad že se opotřebuje jako první.

U hnacích řemínků, ložisek a hřídelek háků (všeobecně), zřejmě hodně záleží na jejich kvalitě, konstrukci a těsnění, podle typu a výrobce pekárny.

hodnocení

0x

Teda pánové, nevím o čem to mluvíte. Vyfotila jsem Vám tady jak to vypadá zespoda a čemu se říká háky. Ty jsou na druhé fotografii a ty jdou vyndat "levou zadní", takže není třeba ho opatrně vytáčet ze hřídele, protože je vyndáte rukou a dokonce musíte, když pekárnu mejete. Já se hádat nebudu, já jsem uživatel té samé pekárny a dala jsem opravdové zkušenosti. Nic si z prstu necucám. Tady jsou fotky, abyste věděli, čemu se říká háky. Háky druhá fotka, první je zvenčí vyfocená nádoba, uvnitř nádoby je silikonové těsnění, takže v žádném případě se nemůže ta troška oleje dostat dovnitř hnětací nádoby. Kdyby tomu tak bylo, tak by zase logicky protékala i tekutina, kterou při zadělávání těsta musíte dát do pekárny jako první. ;)

Skřípající dom. pekárna na chléb #9
Skřípající dom. pekárna na chléb #10

No, my máme pekárny dvě, ale ty maji obě, z té spodní strany (viz fotka), ta křidélka nasunuta a zajištěna segerovkami (ne roznýtovaná na pevno), takže je možno sejmout ta křidélka a hřídelku z ložiska vytáhnout směrem dovnitř nádoby a vše vyčistit a namazat. To je o tom, jak to řeší různá výrobci u různých typů.

A nejsou tu žádná gufera a je to těsněno tvrdými silikonovými pouzdry-ložisky.

A můžete dát také fotografie těch vašich pekáren, jako jsem to udělala já? Docela by mne to zajímalo, protože bych věděla, jakou pekárnu si mám koupit příště, abych se vyhnula problémům se skřípáním a případným roznýtováváním a opětném nýtování. Což já dělat samozřejmě nebudu. Jednak to neumím a než bych našla nějakého kutila, který by tohle dokázal, tak to si raději koupím novou pekárnu celou. Třeba podle té vaší, kde to stačí vyšroubovat.

arug

Zde jsem ti prakticky dohledal, jak se opravuje ta tvoje. Jen to tam máš 2x.

Jasně, pokud si to neuděláš sama, tak to nemá smysl řešit.

Jinak bez rozebírání bych to zkusil vyčistit třeba čistým lihem. Ten by mohl rozpustit úsady a ničemu nevadí. Ale ropný olej bych tam už opravdu raději nelil.

arug
hodnocení

0x

Co jsem měl rozebrané pekárny, tak vždy zde bylo kluzné bronzové či mosazné ložisko, které není potřeba defakto mazat a nad tím bylo gufero. Používá se zde speciální, které může přijít ke styku s potravinou.

Protože toto gufero není a nebude nikdy 100% těsné, postupně přes něj prochází nečistoty do kluzného ložiska, kde se napaluje. To zapříčiní postupné zatuhnutí.

Já jsem takto opravil několik pekáren. Dělají se vazelíny, které se používají v potravinářském průmyslu a mohou přijít do styku s potravinou.Jenže protože zde panují vysoké teploty a nemá to žádné gufero pod ložiskem, tak by tam dlouho nevydržela. Proto se tam používají bronzová ložiska, které mají samomazací schopnost.

Další věc je, že i kdyby se žádný olej přes gufero nedostal, tak se stejně bude ropný olej postupně uvolňovat do těsta díky vysoké teplotě při pečení, kdy se budou uvolňovat jeho páry.

Proto nikdy nemazat ropným toxickým olejem.

doplněno 01.01.19 18:13:

Ještě dopíši, že většinou výrobce rád prodá náhradní mísu, takže místo rozebíratelného spoje použije např. nýty. Ty je třeba odvrtat, aby se člověk na to kluzné ložisko dostal.

doplněno 01.01.19 18:29:

800W je příkon, teplota při pečení chleba normálně přesahuje 200°C.

U tvé mísi je třeba odvrtat ty nýty, jak jsem psal. Pak se dá dostat na ložiska. Následně buď znova zanýtovat či vyměnit za šrouby.

Jak už jsem také psal, tak já bych to vůbec nemazal. Ono ani z výroby to mazané nebude. Proto tam používají bronzová pouzdra.

a 800W je opravdu tak vysoká teplota? Já bych si samozřejmě koupila ten přípravek o kterém tady mluvíš a který je teda nezávadný, ale nevím kde. Ty to víš? Jestli ano, tak mi poraď. Díky.

hodnocení

0x

Zdravím.

Hřídelky jdou celkem dobře uvolnit tak, že do nádoby nalijeme cca 1cm horké vody s Jarem a pustíme hnětení. Po chvíli je vidět jak se voda zabarví dohněda vyplavenými usazeninami. Vody nedávat mnoho, protože může dojít k protékání přes hřídelky do pekárny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vymena jistice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]