Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi otevíráním dveří ven/dovnitř

Od: jr odpovědí: 21 změna:
Jaký je (konstrukční) rozdíl mezi dveřmi otevíranými ven a dovnitř, a jak je od sebe na první pohled rozeznám, když nejsou osazené?
Potřebuji koupit levné dveře otevírané ven do dílny, ale u inzerátů ani nabídek hobby marketů se často směr otevírání nepíše. Zároveň předpokládám, že to asi rozlišené je a nemohu směr otevírání jen tak přehodit při montáži ne?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

plastové dvěře musí byt listami do vnitr,nemusíte zamykat. k otevření stačí spachtle a minuta casu když to dáte obracene

hodnocení

0x

Směr otvírání se přehodit opravdu nemůže.

Možná vám pomůže video:

Nebo obrázek

Rozdíl mezi otevíráním dveří ven/dovnitř
jr
hodnocení

No levé a pravé poznám, ale ven a dovnitř ne. I na obrázku mají levé dovnitř a levé ven úplně stejný tvar. Budou-li tedy stát vymontované s futrami v regálu obchodu, rozdíl nevidím :(
Zasklívací lišty budou z vnitřní strany a z venkovní bude okapnička.
jr
hodnocení

No mám doma dveře otvírané ven a okapnička je stejně dovnitř. Ale ty lišty u zasklení jsou vevnitř, to je pravda.
Pokud je ale toto jedinný rozdíl, pak by nemělo ničemu (technicky ne esteticky) v zásadě vadit, když dveře otvírané dovnitř otočím, aby se otvírali ven ne?
Rozdíl mezi otevíráním dveří ven/dovnitř #2

jr - Pokud je okapnička takto už z výroby , tak máš dveře obráceně. Ten plech je tam proto, aby při dešti nebo sněžení, se nedostávala voda až k prahu.

Ty dveře máte ale opačně *smich*

vetrnik

Dobrý den,

mám namontované dveře tak jak je na fotce výše. Tzn otevírané ven s okapničkou uvnitř objektu a spád prahu dovnitř. Dle vyjádření výrobce:

"V tomto prípade sa jedná len o estetickú záležitosť, funkčnosť dverí je zabezpečená"

Na další mail, že toto není estetické a nepřipada mi příliš funkční odpověděl:

e to tak ako som vám napísala, ide o čisto esteticky dôvod, inak sa to z von otv. rámom nedá vyrobiť

Zajímalo by mě jestli s tím má nekdo zkušenosti případně pokud je tu někdo odbornik jestli má pravdu...

popřípadě jak se mohu bránit?

děkuji

R.M.

Rozdíl mezi otevíráním dveří ven/dovnitř #3
asd1

To je když se ožereš a chčiješ v předsíni na dveře, tak aby to neteklo ven na schody *smich*

Ale vážně, to jsou venkovní dveře pro otvírání dovnitř a jsou namontované obráceně... *zed* Mělo by to jít bez problémů vyreklamovat - technické info by mělo být jasné... Pokud ale výrobce uvádí obě možnosti použití tak máš smůlu.. Mail "to je v pohodě" není technický popis určení dveří..

hodnocení

0x

Dovnitř - hrana dveří přečnívá přes futra.
Ven - hrana dveří není vidět.

To je fakt myšleno vážně?

doplněno 01.01.19 10:04:

(platí při pohledu zevnitř) :)

jr
hodnocení

Takže tyhle na obrázku jsou jaké a proč?
A proč je nemůžu usadit s opačným smyslem otvírání?
Asi jsem natvrdlý :-D
Rozdíl mezi otevíráním dveří ven/dovnitř #4

Na tomto fotu jsou LEVÉ dveře. Kdy si stoupnete tak, aby se otvevíraly směrem k vám, tak jdou závěsy na LEVÉ straně.

A dobře jste řekl, že levé vnitřní a levé venkovní jsou stejné. Lišit se mohou úpravou povrchu, okapničkou apod. (jak patří správně okapnička nevím, ale já bych ji dala ven, jinak mi to nedává logiku, možná byly jenom použity tak, jak pan domácí zrovna potřeboval).

hodnocení

0x

Vchodové dveře se standardně dělají jako otvíravé ven z objektu, Pokud chcete udělat otvírání dovnitř objektu, tak to lze, ale je potřeba s tím počítat už při výrobě a udělat spodní fríz jinak, včetně jiné prahové lišty. Tak je tomu ale u dřevěných oken - u plastových to může být problém . To ale jen tipuji, mým oborem jsou dřevěná okna a dveře.

Co se týče těch Vašich dveří na fotce - ty jsou levé. Pravé z nich skutečně neuděláte - to byste musel předělat rám i křídlo. Můžete je ale ve zdi otočit - tedy otvírat ven, nebo dovnitř, ale stále budou levé - protože se to posuzuje podle toho na které straně jsou panty za situace, kdy se to pozoruje ze strany otvírání. Viděl jsem už pár takových dveří otočených dovnitř - ale to funguje jedině tehdy, kdy je vyloučeno aby na dveře pršelo - třeba tak, že vedou do zimní zahrady, nebo pod stříšku.

jr
hodnocení

Jasně, pořád budou levé, to je jasné. Jestli je ale budu otevírat ven nebo o 180° otočím a budou se otevírat dovnitř je teda jedno? U spousty dveří se totiž píše, jestli jsou určeny pro otvírání ven nebo dovnitř,tak mě to mate, ale právě u plastových moc nechápu, proč by na tom mělo záležet.
sd1

Na horách je standard otvírat dovnitř kvůli sněhu - ven to do závěje neotevřeš, musíš oknem a odházet ;)

Jinak ven - dovnitř se liší odkapem - aby voda stékající po dveřích netekla dovnitř tj. otočit dveře "ven" tak aby se otvíraly dovnitř je nesmysl, není to jen rozdíl levé - pravé...

Jak už jsem psal - záleží zejména na konstrukci prahového vlysu. Pokud jen tak otočíte dveře určené na otvírání ven o 180° tak se nestane nic do doby, než začne pršet. Pak je možné, nebo spíše pravděpodobné, že Vám poteče voda do místnosti.

Což - jak jsem rovněž psal - se dá řešit tím, že zabráníme vodě k přístupu na dveře, tedy stříškou, zimní zahradou a pod.

hodnocení

0x

jak poznáte? Jednuduše. postavíte se před zárubeň a pokud jsou panty na levé straně=je to levá zárubeň (futro) a do něj patří levé dveře. Pravé dveře-totéž, ale na pravé straně.A rozdíl mezi tím zda-li se otevírají dovnitř je jen a pouze v osazení zárubně.Zazdím-li zárubeň panty do místnosti= dveře se budou otevírat dovnitř,zazdím li zárubeň panty ven=dveře se budou otevírat ven.

Ve vašem případě se koukněte, kde má zárubeň panty. Zda-li na vnitřní straně nebo venkovní a dle toho se budou otevírat dveře a nic s tím nenaděláte! Pokud budete dveře-zárubeň teprve zazdívat, tak koupíte levou záruběň požadovaného rozměru a k tomu i levé dveře zase požadovaného rozměru . a tam kam budete chtít otevírat dveře,dle toho osadíte -necháte osadit zárubeň!

hodnocení

0x

U plastu to je možná jedno, ale přesně to nevím. Dělám do dřeva.

Obecně řečeno, jde o to, aby voda při dešti nestékala na práh a z něho třeba dovnitř. U ven otvíraných dveří schová práh samotné křídlo, u ven otvíraných dveří se dělá spodek malinko jinak. Hlavní rozdíl je okapnička. Je tam kvůli tomu, aby byl práh schovaný pod křídlem.

Je zde jedna fotka plastových dveří, kde je lištování dovnitř a okapnička taky dovnitř. To je prostě na hlavu postavený. Má být lištování dovnitř a okapnička ven. Ale je fakt, že často mě různá řešení plastových oken a dveří přivádí k úžasu.

Jen jsem malinko nepochopil dotaz, dveře otevírané ven do dílny. Buď jsou otevíraný ven a nebo do dílny.

jr
hodnocení

Takže když to shrnu. Pokud potřebuji dveře otvírat ven, můžu použít jakékokliv, protože voda po nich bude stejně stékat po křídle až na zem. Akorát si zkontroluji zasklení, aby bylo zevnitř a pokud bude venku i okapnička, bude to ideální (ale i bez ní by to mělo být ok).
Jenom nevím, proč tady píšou, že tyhle jsou jen na otvírání dovnitř obi.cz/...
Ale oni leckdy píšou blbosti.
Rozhodně děkuji všem za odpovědi.

Možná nepíšou blbosti - pokud si prohlédnete ten obrázek č 3 z Vašeho odkazu, tak tam je vidět, že spodní vlys nahrazuje jen prahová lišta. Pokud je ta lišta spádovaná na druhou stranu dveří, než na které jsou osazeny panty, jde o dveře otvírané dovnitř.

jr
hodnocení

Nevím co je "vlys", ale práh mi přijde spádlvaný ke dveřím. Samozřejmě je to jen ilustrační foto. Kouknu na to tedy v reálu. Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]