Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si poradit s bordelem doma

Od: poradny odpovědí: 8 změna:
Ahoj
Je mi 16 a už jsem dospěl k tomu že by v mém pokoji měl být nějaký pořádek.
Je plný starých nepotřebných předmětů mezi kterými jsou i věci co vyhazovat nechci, přebrat to je práce na hodiny a hodiny...
Moc se mi do toho nechce.
Pak mě štve i ten starý ruský nábytek co tam mám. Už se všelijak rozpadá a je ho tam i moc, rozhodně víc než je třeba. Nemám jedinou zeď volnou.
Jak se opravdu efektivně a pohodlně těch krámů zbavit? Jinak ten pokoj je celkově vybydlený ale byla by asi blbost do něj investovat když už mi je 16 a na ty dva tři roky se to nevyplatí.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já jsem taky strašně líná na uklízení a osvědčilo se mi pár triků:

- uklidit 10 věcí (počítat si je a dodržet to, není to těžké) a jít si třeba číst nebo něco hrát; stejně mi to nedá, takže vstát a uklidit dalších 10 věcí. Nebránit se tomu, když se mi chce uklidit i jedenáctou nebo i další, pak obvykle naskočím a dodělám všechno

- vysbírat binec stejného druhu a dát ho, kam patří (např. PET lahve po celém bytě nachystat do tašky pro tříděný odpad; špinavé prádlo do koše, přihodit k němu i utěrky a přinést čisté; špinavé nádobí posbírat po stolech a přinést do kuchyně; slupky, papírky, prostě odpadky komplet posbírat odevšad a vyhodit, staré letáky a noviny a veškerý další papír uložit do krabice k vynesení do tříděného). Pak se najednu objeví volné plochy a úklid jde snáz

- nachystat krabici, dát do ní všechno, co nechci, ale je to škoda vyhodit, a odnést ji k popelnici. Za pár hodin tam bude už jen ta krabice, nevím jak je to možné, ale funguje to

- přebrat trička a svetry (jakékoli oblečení) a co jsem na sobě rok neměla, to nemilosrdně sbalit do kontejneru

- pustit si oblíbenou hudbu a pracovat mechanicky, nemyslet vůbec na to, co dělám

- velký problém mám s knihami, nedokážu je vyhodit, ale díky bohu jsou ty budky v parku; jenom sbalit pár knížek do tašky a dojít tam v pravidelných intervalech, dokud je v knihovně něco, co už nechci.

- s okny čekám - někdy i velmi, velmi dlouho - až se mi samo chce, pak je všechna umyju naráz za pár desítek minut a mezitím vyperu i záclony

sebod*
hodnocení

2x

Vezmi jednu, dvě...deset beden od banánů a všechno, co máš ve skříních do nich přendej. Pusť si nějaký pěkný film a dej se do přebírání. Věci třiď podle nějakého systemu. To, co je staré, nepotřebné vyhoď. A přesně jak tady někteří napsali - vyhoď to HNED ! Jinak za pár hodin si to rozmyslíš... Až budeš mít roztříděno, tak do do polic, nebo do nějakých bedýnek a až potom do polic. Když budeš mít vše vráceno do skříní, tak uvidíš, jestli máš v pokoji nepotřebný nábytek. Možná ano a možná rodičům ani nebude vadit, když něco zlikviduješ. Starší nábytek se dá poopravit, přetřít, otepetovat. To zvládneš sám.

My tyhle "čistky" teď děláme s vnučkou. Ona je to takový křeček ;), je pravda, že je na všechny věci strašně moc opatrná, takže má deset let staré časopisy, různé hry atd... Zrovna tyhle dny dávala do kupy puzzle. Má jich tak padesát. Ale i takové ty pro tříleté děti :-D. Konečně dostala rozum a řekla, že tohle pošle dál do světa... Takže tu máme připravenou bednu, která se odveze do azyláku.

A přesně - probrat oblečení, co nenosíš - pryč s tím. Uvidíš, co se Ti uvolní místa.

pb®
hodnocení

1x
Nejdůležitější je dle mě vyházet odpadky, nepotřebné věci a mít dost úložného prostoru, kam věci dát. Uklízet od shora dolů, nemá cenu luxovat a pak jít smetat drobky se stolu. A taky každý prostor se uklízí jinak. Já svých 16 oken a okýnek za pár desítek minut rozhodně neumeju a taky nemám PET láhve a odpadky všude po bytě. Zato mám i při téměř každodenním vytírání spoustu hraček na zemi. Tak prostě začnu vytírat, mopem to nadělení hrnu ze všech koutů na jednu hromadu, tam to přeberu a rozdělím do krabic a poliček, zbylý bordýlek zametu a je uklizeno. Rychlejší a méně namáhavé, než běhat po bytě v předklonu a sbírat jednotlivé kousky hraček a stavebnic.

Tak já mám okna 4, takže zatím to dávám. Ale musí se mi chtít.

Ježiši, vím, jak to vypadá, trošičku jsem přeháněla, ale když vždycky po pár dnech odjedou děti, sbírám prázdné PET lahve fakt všude.

hodnocení

1x

Když se vám nechce přebírat, pořiďte si pytel nebo krabici a házejte do nich to, co skutečně nechcete - okamžitě kdykoli něco takového zahlédnete. Má to jedinou podmínku - co vyhodíte, jako by nebylo, takže nevyndavat zpátky. Budete koukat, jak se to protřídí samo ;)

pytel

Jen dodám. Ten pytel musí být černý, neprůhledný. Třeba týden stojí v koutě než se naplní. Kdykoliv bych kolem pytlu šla a z boku něc zajímavého zahlédla, tak už v něm jsem a doluji zpět. Takhle to dělám nejprve s oblečením a pak postupuji dále po bytě.

hodnocení

0x

No, já to mám s bordelem (=nadbytečnými věcmi) naopak než většina rádců. Nikdy nesmím nic vyhodit hned, protože pak toho mnohdy lituji. Takže spíš věci odložím stranou a nepoužívám a když zjistím, že by se mi pak ještě někdy hodily, tak je někdy vrátím zpátky. Zrovna teď mám v kanceláři dva krásné šanony, asi měsíc mi leží prázdné v polici, opravdu nebyly potřeba, tak se jich budu zbavovat. Dávám tyto věci na FB stránky SWAP, kde je vyměním za něco, co naopak využiji. Často je to výměna spíš nepříznivá (z hlediska ceny věci), ale proč schovávat něco drahého, co nevyužívám, když můžu mít něco levnějšího, co využiji :) A mám z toho dobrý pocit, že věci ještě poslouží. Je to při "loučení se" s tou věcí velký rozdíl, když jde k někomu, kdo ji využije vs. když jde do popelnice.

I toho nábytku se dá zbavit podobným způsobem, často ale - není-li to nějaký zázrak - jde spíš za odvoz. Předtím to ale zkonzultuj s rodiči, však ho pravděpodobně kupovali oni.

P.S. Ta první věta je krásná *pusa* úplně se rozplývám blahem *ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]