Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Doma mám kamna KABORKY již mnoho let. Strop místnosti je všude polepený čtvercovými deskami z polystyrénu.
Nad trubou od kamen je ke stropu asi 1,5 m. V kamnech se topí jen krátce a příležitostně, když je velká zima, kvůli květinám. Kamna nejsou při zatopení nikdy bez dozoru - hlavně z důvodu toho polysterenu na stropě.
Chtěl bych nad kamna nalepit ( pro jistotu ) na strop nějaký materiál, aby zabraňoval případnému vznícení od té truby, když jsou kamna v provozu. Jednalo by se tak o plochu 1m x 1m na trubou.
Představoval bych si sílu materiálu na stropě tak maximálně do 1 - 1,5 cm.
V tak velké výšce tam není takové teplo, aby musela být síla materiálu větší.
Nebo jsem slyšel, že snad také existuje nějaký nátěr proti ohni - vznícení.
Tak nevím. Kdyby zde náhodou měl někdo nějaké doporučení, budu rád.
Děkuji předem za snahu pomoci.
Problém bude trochu jinde.Roura,která vede asi metr pod stropem,má na sálavém teplu největší podíl.Rouru bych přemístil tak,aby šla nejprve vodorovně z kamen až ke stěně a podél stěny nahoru.Pak by stačilo jen koleno do zděře.Sálání do stropu by bylo minimální.Pokud by proudění horkého vzduchu od kamen přesto vadilo,použil bych šikmý plechový kryt nad kamny a rourou,ten by odklonil proud vzduchu do místnosti.Tím by se ochránil strop a zlepšilo by se proudění tepla v místnosti.
JABRAKA
vyzkoušejte nad rouru a kamna nalepit materiál z odrazovou folíí co se lepí za topení
Tepelně izolační fólie THERMOFLEX, nebo podobné
Nežli se nalepí oboustrana, zkuste zjitit, při jaké teplotě se páska "odlepí" Kolik asi bude teplota na ploše, kterou chce odstínit?
připevním tam na strop toto : eshop.unihobby.cz/...
Přesně takový rozměr nad trubou potřebuji. A bude klid od sálavého tepla.
Děkuji za různé nápady.
Kamna bych posunul do rohu, na kouřovod dal teplovzdušný výměník a nad něj rovnou rouru nahoře s kolenem do komína.
Na strop by už pak moc sálavého tepla nezbylo.
Docela jsem myslel i na tuto alternativu,ale je problém ten výměník sehnat,jen by se asi musel vyrobit.
JB
@jabraka: V mé odpovědi je odkaz na řadu typů teplovzdušných výměníků, jen to prozkoumat a vybrat si podle tvaru a ceny.
@jirman: Máte pravdu, dveří jsem si nevšiml. Přesto bych na stávajícím místě teplovzdušný výměník použil pro účinnější vytápění místnosti, čímž současně dojde ke snížení teploty horního vodorovného kouřovodu. Je možné, že následně už nebude nutné ochranu stropu řešit.
Jirmane, nevím jak a čím topíte, ale 200°C do komína je příliš. Já mám povrchovou teplotu komínové trubky 80-100°C, vyjímečně 150°C. 50cm od kotle. Proč pouštět teplo do komína.
Existuje nátěr proti vznícení ale tady bude problém se sálavým teplem, proto nedoporučuju ani folii za radiátory . Takže sádrokarton,cetris nebo izolační desky např. grena.cz/...
Zdravím
Pokud máte obavy z tepelného namáhání stropu, nad vodorovný úsek kouřovodu cca 5,10 cm nad něj umístěte pruh pozink plechu, který svou šíří přesahuje průměr kouřovodu cca alespoň o 5 cm na každou stranu zavěsit nebo připevnit přímo ke kouřovodu např. pomocí proužků plechu (můžete přišroubit přímo ke kouřovodu tak aby dovnitř kouřovodu netrčel přesah šroubů ale jen jejich hlavičky...Druhé řešení koupit rouru většího průměru než je stávající navléci ji na vodorovný úsek kouřovodu a vypodložit (kousky plechu, drátu apod.) tak aby mezi kouřovodem a nasunutým kouřovodem byla vzduchová větraná mezera , toto řešení bude fungovat částečně jako výměník tepla neboť mezerou bude intenzivně proudit vzduch a jednak se omezí přímé sálání na strop...
A ještě je tady jedno řešení "otočte kouřovod" tj. vodorovný úsek veďte z kamen až ke zdi a pak teprv nahoru ke komínové zděři koleno a je to. Teplo od roury budete mít navíc více "dole", protože jak to máte takto, tak ho máte více u stropu, tímto řešením nemusíte pak na strop nic dávat, nejvyšší teplota se vyzáří ve spodním vodorovném úseku a pod stropem nebudete mít "topící potrubí"...
Ano Jabraka, nečetl jsem celé vlákno takže tak, možná bude lepší otočit kouřovod a dát zarážku dveří než se patlat s nějakými ochranami oblepy stropů apod., zkrátka volil bych nejjednodušší řešení, v podstatě kouřovod je "stavebnice" takže lze sestavit tak aby vyhovoval, jinak mám dobrou zkušenost i s tímto napojením tj. z kamen vodorovně nějaký ten metr a i víc a pak teprv svisle do komína z hlediska tahu (napojeny Petry) nebyl žádný problém, leda že by šlo o kamna velmi náročná na tah, což u těch Kaborek asi nebude, spíše to bývá u "modernějších krbovek na dřevo" v rámci dosažení co nejvyšší účinnosti, takže ve vašem případě myslím by problém být neměl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.