Nejste přihlášen/a.
Rekonstrukce se dá udělat tak,če bude stát kodně ,nebo minimum.Také záleží na rozsahu prací.Firma tě vždy přesvědčí o tom,že se přestavba bude dělat zgruntu,tedy pomalu že se bydlení vrátí do stavu hrubé stavby,ale to jen proto,aby na to m firrma vydělala co nejvíc.Někdy se může zvolit podtup,který demolici minimalizuje a výsledek bude stejný.Podlaha na příklad se dá revitalizovat jen výměnou nášlapné vrstvy.Pokud podklad není poškozem houbou,červotočem či mechanicky..Mnoho prací si šikovný kutil provede sám,sice pomaleji jako odborná firma,ale daleko levněji.
JABRAKA
Mám nesmírně šikovného bratra, který před léty postavil za pomocí tchána, dům. Teď si nechával dělat podlahy firmou. Divila jsem se a on řekl: Vracím se z práce navečer, než se převleču a nachystám materiál, je noc. A pak, za tu dobu, kterou strávím tím, že něco řeším, vydělám tolik peněz, že dám práci řemeslníkům, kteří to umějí. A kteří svou práci udělají dobře a ručí za ni. Nevím, co z toho platí pro vás.
Letos jsem dělal podlahy asi 60 metrů čtverečních.Přípravu na vrchní beton jsem dělal sám -polystyren ,folie kari sítě .Vrchní beton mi na doporučení mého známého co má stavební firmu dělala firma se kterou má dobré zkušenosti. A výsledek? Když jsem viděl jejich práci,čas za který to udělali ,výsledný povrch a cenu za dílo - Perfektní a max spokojenost. Jsou práce které se nevyplatí dělat sám a tato je podle mě jedna z nich.
Pokud není člověk "levý", vždy je lepší si udělat práci sám. Já jsem při rekonstrukci našeho domu udělal většinu prací sám a měl jsem také jistotu, že to je tak jak jsem chtěl. Dnes to platí o to více, že mnohdy je práce dražší, než materiál. Takže úspora je značná. Někdo argumentuje slovy "když na to mám, tak si to nechám udělat". Do určité míry to může být pravda, ale řada lidí tím také zakrývá svojí neschopnost, nebo lenost.
Já bych naopak napsal, já nemám finance na to, abych si to dělal sám, proto si na to zavolám firmu.
Naposledy jsem si nechal dělat přístřešek pro auta. Když spočítám, kolik času to stálo tesaře a pokrývače, tak mi vychází, že i kdybych to dělal stejně rychle jako oni, tak mě práce vyjde na skoro 2x tolik. Proč bych to tedy dělal?
Proto volím levnější variantu a zavolám si odborníka.
® - stavíš to na hlavu. Když si to udělám sám, tak práci nepočítám. Leda že bych vyčíslil, kolik jsem ušetřil. Proto akce stojí jen materiál. Nechápu tvoje myšlení. Nebo snad sám sobě platíš?
Moje práce a čas určitě není zadarmo.
Den má 24h a já mám 2 ruce a jednu hlavu. Když si budu chtít svépomocí něco doma opravit, tak musím odmítnout více zakázek, které bych jinak udělal a dostal zaplaceno. Dobrý zedník mi bude dělat za 200-300Kč na hodinu. Já si průměrně vydělám 2-3x tolik. Nemám tedy žádný důvod si hrát na zedníka, tesaře, pokrývače atd..., protože zatímco já dělám svojí práci, tak mi doma mohou dělat 2-3 zedníci a já jsem na nule.
@ferax: Každý, včetně Vás, i když si to neuvědomuje, tak počítá cenu svého času.Je to základní ekonomický princip. I volný čas, který máte, má pro Vás jistou cenu a při uričité hranici (který má každou nastavenou jinak), již nejste ochotný tento volný čas vyměňovat za práci - ať už zaměstnání nebo to, co si odděláte na vlastním svépomocí.
A ve výsledku tak každý porovnovává, co ho to stojí nechat si práci udělat někoho jiného a co ho to stojí sebe.
Já veškerou tuto činnost považuji svým způsobem za relax, něco jako koníčka. Dům jsem předělával pro rodinu a tak jsem k tomu přistupoval. Mám výhodu, že řadu věcí zvládnu sám (pokud by to nebylo na odpovídající úrovni, nedělal bych to), proto můžu pak peníze, které by akce stála, "vrazit do něčeho jiného".
Pro řadu lidí se jedná o koníček. Pokud se mi o zahradu stará zahradník, tak za to ještě platím. Pokud se o ni starám sám, realizuji svého koníčka a navíc ještě ušetřím za zahradníka.
Tak jest, ještě dodám, že mám výhodu v tom, že to co je pro jiné nebezpečné (elektro), je moje profese. Všechny ostatní činnosti jsou pak otázkou zručnosti, fortelu a případně odvahy na co si člověk troufne. Také to chce soudnost. Řada lidí se pustí do akce, která pak třeba skončí nevalně, protože na to nemají.
Dobrý den,
za zkušeného se rozhodně nepovažuju, ale z logiky věci a jak jsem postupoval já...
Nejdůležitější je si položit ty správný otázky. Například jak dlouho má podlaha/bydlení mně sloužit. Co se na podlaze bude provozovat... (příklad: znám lidi, co si kupovali kamennou kuchyňskou desku a se spotřebiči byly přes 500.000 Kč, vtipné na tom bylo to, že ani jeden z páru nevařil.)
Obecně teď lidi hodně si vyskakují s kopýtka a pak X let splácí půjčky proto, aby udělali na lidi, který ani nemají rádi dojem, že mají echt bydlení. Takže položit si ty správné otázky, a jak tu bylo zmíněno, spočítat si jestli víc vydělám tím, že to budu rekonstruovat sám a ušetřím za řemeslníky nebo si to nechat udělat firmou a čas, který ušetřím věnuju vydělávání peněz nebo to pojmout jako koníčka (já jsem manuálně doma nikdy nic extra nedělal, ale podle Youtube/rad/čtení jsem si rekonstruoval starou dřevěnou podlahu a ušetřil jsem proti řemeslníkům pár tisíc, bo jsem tam zkurnil kotouč a chvilku jsem piloval techniku, ale zas je to MOJE podlaha a jsem na ni hrdej a všichni ji chválí "
Pokud máte dřevěnou podlahu, hooodně bych se zamyslel, jestli je nutné ji dát pryč. Dneska se dřevo/přírodní materiály vrací, je doba betonových stěn, betonových stěrek za nechutný peníze a ač mi 80% "známých" říkalo ať to vytrhám a dám plavoučku nebo marmoleum apod. tak jsem se nenechal odradit a jsem fakt spokojený. Podlahá dejchá, je živá.
Fotka je panoramatická od okna, je stará, už je to tu zas o kus hezčí
Finanční rozdíl asi bude, těžko říci, jak velký, určitě přinejmenším o částku za práci, ale když si představím ty starosti, shánění zkušeností, co koupit, kolik, a pak se se vším tím babrat, tak bych sáhla určitě po firmě. Nechte si nacenit několik návrhů a vyberte si. Výhoda je i záruka, kterou můžete uplatnit, když něco nebude akorát.
Samozřejmě se pouštím jen do věcí, které zvládnu. Celý život jsem byl v kontaktu s různými řemeslníky, tak jsem kromě své profese, zvládl i další práce. A mohl jsem si postupně troufnout na přestavbu domu, kterou jsem úspěšně zvládl (přístavba, výměna oken a dveří, nové oplocení, stavba garáže a pod. Co jsem nedělal, byla klempířina. Ne že bych nevěděl jak na to, ale chyběla technika.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.