Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych Vás zde poprosila o malou radu. Koupila sem si malý baráček a teď ho pomalu opravuji. Na konci listopadu mi přijela firma na dělání topení. S pánem sme si řekli kde jaký radiátor bude a i kudy to teoreticky nejlépe vést.
Tak tři týdny před Vánoci si pán přijel pro klíče jelikož sem v té době byla hospitalizovaná v nemocnci. Tudíž sem neměla jak dohlížet na řemeslníky a jen po telefonu se ptát jak to jde. Dnes sem se byla podívat na barák a kupodivu sem tam zastihla i řemeslníky. K mému překvapení rozvod trubek vede úplně jinak než sme se předběžně domlouvali. Po diskuzi přijel i sám pán s kterým sme jednali a vysvětloval mi důvod, že nakonec dvě místnosti povedou v podlaze tak říkám OK. A ptám se, ale co ta chodba a veranda tam to vede " nehezky " po zdi nad dveřma přitom to mělo vést jinudy aby to nebylo tak an očích? Pán odpověděl, že bohužel nakonec se to muselo vest takhle z nějakého technického hlediska čí co. No a co já teď stím? Jak to kdyžtak nechat schovat? Děkuji
Asi takhle-můžete reklamovat a to bude stát čas peníze...nebo se s tím smířit a koupit mirelonové návleky (ty jsou šedé) dajíse dobře upravit a nakonec i natřít bílou barvou aby to nebilo tak do očí .Případně dalšího řemeslníka-sádrokartonáře-další peníze za materiál a ten by udělal sdk "futrál" přes trubky
Nezaplatit a trvat na zhotovení podle dohody. Pokud se během montáže objevil nějaký problém, měl Vám to zhotovitel oznámit a dohodnout se s Vámi na dalším postupu. Máte nějaký projekt, nebo aspoň technický popis? Pokud to bylo domluvené jen ústně, máte asi smůlu.
Rozvody topení se většinou provádějí podél podlahy a stoupačky v koutě,kde je zakryje nábytek,nebo záclony.Zazdívat je je nevýhodné v případě obvodových zdí,kdy se v místě trubek zvýší ztráty tepla.Proto by měl instalatér dbát kromě estetiky i účelnosti vedení.
Co jsem pročetl diskuzi, tak rozvody topení byly provedeny krom jedné stěny, kde jsou vedeny z druhé strany zdi, dle domluvy s topenářem. Na jedné straně souhlasím s tím, že při povrchovém vedení potrubí je dalece jednodušší údržba , nebo příadné rozšíření či úprava systému. Na druhou stranu vedení pod stropem je pouze a jenom ztráta. I když je potrubí vedeno ve vytápěné místnosti, tak potrubí vytápí prostor pod stropem, kde je sama od sebe prakticky nejvyšší teplota / principielně by se mělo topit od podlahy, chladit od stropu/ a tak jen více ohřívám teplý vzduch pod stropem, kde se nepohybuji. Tj mé doporučení jak co se týče estetiky, tak funkčnosti je - potrubí zaizolovat a natřít barvou, aby splynulo se zdí. Jinak já raději pracuji s např kaučukovou izolací, než s mirelonem,který je sice levnější, ale kvalita a estetika nic moc.Náročnější by bylo vytvoření sádrokartonového kastlíku, kam by se potrubí "skovalo".
Takhle to bije do očí měď, díra, černé okolo.
Ale až bude výmalba bílou, či jinou barvou a stejnou budou natřeny i trubky, a dole budete mít hezký předsíňový nábytek, tak vstupující osoba si ani trubek nevšimne.
Ve starších domech se to jinak nedělalo.
Mám trubky natřené barvou slonovina na bílé zdi a to třikrát tak tlusté, železné a nepřijde mi to. I když takhle nade dveřmi je nemám.
Každopádně píšete, že v obytných místnostech to je celkem v pořádku. Nasazení jakýchkoliv materiálů na trubky bude působit rušivě, to je opravdu lepší ty trubky jenom zamalovat tón v tónu se zdí.
Jsem pro to řešení, které jste Vy hned na začátku zavrhla.
Nebo udělat, až bude rekonstrukce hotová, od truhláře lehkou skříňku po celé délce trubek, se dvířky na schovávání sezóních věcí. Odkaz s bílou podlahou se mi velmi líbí i když údržba vstupu do domu na vesnici by byla náročná. Berte to jen jako možnou variantu.
Pokud se již takto stalo, tak z toho udělejte přednost.
Samozřejmě nevím, co jste měla v plánu, jaký styl bydlení vyznáváte.
Jste-li mladší, možná byste byla přístupná industriálními stylu,
kdy přiznáváte všechny technické věci - cihly, hrubé omítky, rozvody, podpěry, železo. Základ jsou přiznané materiály, kdy se nic neimituje, neskrývá.
Dokázala bych si představit za tím otlučenou omítku na cihlu. Pokud tam jsou pěkné cihly. Přiznaná cihla sníží nepatřičnost trubek a vizuálně je potlačí.
Samozřejmě k tomuto stylu musíte přisbůsobit celou místnost /zde tedy vstupní a ostatní místnosti můžete jenom citlivě uspořádat v náznaku. Aby styl byl jednotný, ale obytné pokoje spíše v detailech. To víte, že by to chtělo bytového architekta, aby výslední efekt byl co nejlepší.
Zkrátka - z nepovedeného tažení rozvodů udělat přednost. Samozřejmě někdo může namítnout, že kvůli rozvodům, nebude podřizovat styl celého domu. Je to o tom, že když si člověk koupí svoji nemovitost, tak si tam může udělat co chce a nejlepší je takovýto dům, kdy nejste ničím zatížená a nebojíte se jít i do větších projektů.
Podívejte se na industriální styl na google na obrázcích, třeba Vás něco inspiruje.
Všimla jsem si těch starých, původních, dřevěných futer.
Ty tam necháte? Ty by tam, ve výše uvedeném stylu, tedy pasovaly.
Dobrý den,
ať nespamuju novým postem, mám podobný problém... Bydlím ve starším domě (zač. 50. let), takže taková ta klasika - cihly, kameny, kulaté rohy, nerovné zdi, staré široké dveře.
Dotazů bych měl desítky, ale ať se držím tématu a to zakrytí topení.
Bydlení je to provizorní, jelikož obytný prostor ma 40m2 a v budoucnu sem půjde bydlet máti, která si to tady celý zrekonstruuje, proto zásahy za statisíce nedávají smysl - priorita pro mě je obyvákoložnice, jelikož pracuji převážně z domu a chci se dobře cítit.
1. OBYVÁK ještě není hotový - vymalováno na sněhově bílo, renovovaná stará dřevěná podlaha (úmyslně nevyspárovaná) - na tu jsem hrdý :D a bílý moderní nábytek (čekám na nový stůl, tv stěnu atd) - rovné hladké tvary bez úchytek, dekorace/detaily buď dřevo nebo přírodní proutěné.
Jak tu píše tentato, líbí se mi industriální styl, který jsem si střihl dle libosti V obyvákoložnici mám ty široké trubky k topení, ale zakrýt je by bylo náročné, hodně místa by to vzalo a navíc to lehce zasahuje do výhledu z okna, takže spíš nemožné.
Trubky jsem natřel na bílo před lety. Neříkám, že to vypadá špatně, ale přemýšlel jsem právě jak to udělat "indrustriálně" trubky jsou kovové, ale ne měďěné.
1. DOTAZ: Jak udělat pěkný industriální efekt, aby to vypadalo dobře? Nebo nechat na bílo? Případně co s topením, pokud by nebyly bílé tNapadá Vás něco?
2. KOUPELNA ( =čti MIKROKOUPELNA = sádrošem ukrojený kus kuchyně na sprcháč, wc a umyvadlo, 1.9m x 1,3m!)
tady teď zvažuju plastový obklad případně lino (chtěl jsem betonovou stěrku, ale to vezme strašnej ranec a obklad je taky časově i finančně náročnější než výše zmíněné možnosti) - toto píšu pro představu, jestli to zakrytí topení nespojit s tím obkladem/linem.
V koupelně navíc není topení a ta trubka to přeci jen trošku vyhřívá (když zrovna topí )
Chtěl bych tu 90ku sprcháč vyhodit a udělat tím obkladem/linem i sprcháč (bez vaničky)se skleněnou zástěnou.
Btw za tu fialovou a motýly se omlouvám, má EX byla kreativní :D
Další problém s tím topením je, jak to nahoře utěsnit, bo každý den mám na umyvadle z hora spadnutý bordel - prach apod.
2. DOTAZ: Vzhledem k mini rozměrům koupelny, vyplatí se to zakrývat? Pokud ano, tak zasádrošovat/zakrýt linem/pvc panely? Případně nechat a jak to předělat na industriální styl?
Díky za tipy a rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.