Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netěsní plastové okno - seřízení

Od: ponik odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
bydlím v panelové domě, mám plastové okna, ale jedno z nich netěsní profukuje na straně kde jsou panty. Když přitlačím na okno, tak těsní, vypadá to, že by snad mohlo pomoct seřízení přítlaku? Nevěděl by někdo, jestli by to mohlo pomoct, případně jak okno seřídit?
Děkuju všem co budou vědět,
pěkné svátky všen

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

toto by Vám nepomohlo?

hodnocení

9x

Toto je typicky zimní dotaz. V tomto období se totiž naplno projeví vlastnost ( nikoliv vada) plastových oken - tepelně dilatují daleko více, než dřevo, což přináší ohnutí okenního křídla, přičemž rám se ohnou nemůže, protože jej drží stavební konstrukce., Zkuste si vzít delší rovný předmět - vodováhu, rovnou lať a přiložte to na okenní vlys u pantů. A uvidíte. Výrobci se s touto vastností snaží zápolit - typicky umístěním zapadacího kování na pantové straně. Jenže to se časem vydře a pak jedině vyměnit. Taková laická pomoc je okno přitlačit při zavírání na pantovém vlysu v cca polovině jeho výšky a současně zavřít klikou.

Ty návody, co sem dal Milan, jsou fajn, ale ten horní hovoří o seřízení EUROOKNA, ne plasťáku. To je asi totéž, jako byste seřizovali Trabanta podle příručky na Ferrari. Eurookna prostě tyto problémy s ohýbáním vlysů tepelnou dilatací nemají.

ef
hodnocení

2x

Dobrý den,

V první řadě: Celé kování řádně namazat a rozhýbat, aby kování chodilo volně a bez vrzání. Stačí na to běžný olej ve spreji nebo olejnička na šicí stroj. Dejte akorát pozor aby mazivo neobsahovalo nějaká rozpoštědla co poškozují plast.

Poté seřídit osově , aby nikde nedrhlo. Pokud drhne spodní roh na protější straně od pantů, je okno svěšené a je třeba ho srovnat pomocí stranových šroubů jak je ukázáno ve videu.

Pokud drhne uprostřed rámů, stačí jej pouze zvednout, ale pouze o kousek a při zvedání průběžně zkoušet ventilaci, aby nedošlo k jejímu zaseknutí. Pokud by ventilace chodila špatně, pusťte okno o kousek níž.

U správně seřízeného a promazaného okna by při zavírání klikou nemělo docházet k nadzvedávání křídla, ale pouze k jeho přitahování k rámu a klika by měla jít celkem zlehka.Pokud se křídlo nadzvedává je třeba ho srovnat, nebo zvednout.

Pokud po tomto servisu oknem stále táhne, teprve přichází v potaz manipulace s přítlakem na čepech kování. Viz video v čase 4:40. Ale zase otáčet jen opatrně cca po 1/5 otáčky a zkoušet zavírání okna, aby nekladlo velký odpor na kliku. Při použití velké síly na zablokovanou kliku může dojít ke stržení zoubkového spoje v kování, nebo stržení převodovky, což je nenávratné poškození kování a může dojít i k zablokování okna, což už sám dohromady asi nedáte a oprava půjde do tisíců.

Bohužel u některých starších oken ani nemusí být přítlakový čep v prostřed křídla na pantové straně který by zrovna tento problém mohl řešit.

hodnocení

1x

V

tomto videu je popsán postup seřízení vašeho okna.

ponik
hodnocení

0x
Dobrý den,
oknem profukuje u strany pantů. Na okně jsou jen 2 panty, nahoře a dole. V panel. bytě máme celkem 4 místnosti, v každé je jedno malé a jedno velké okno a profukuje pouze jen to jedno velké.
Stáhnul jsem krytku pantu, poradil by mi někdo, zda se přítlak okna šteluje přímo na pantu? Přikládám obrázek
Děkuju všem
Netěsní plastové okno - seřízení
Netěsní plastové okno - seřízení #2

Pokud má ten spodní čep excentrické uložení, mělo by být možné pomocí imbusového klíče pootočit a tím upravit přítlak.

ponik
hodnocení

Dobrý den,
rád bych to zkusil seřídit, ale nejprve
prosím jak poznám zda má ten spodní čep excentrické uložení?
Děkuji všem

Myslím, že to tak je, v tom videu, co jsem vám dal výše, je to přesně ukázáno, nic na tom není složitého.

ponik
hodnocení

Dobrý den,
šroubek pro seřízení má být torx, je však strhnutý, nejspíš s ním předchozí majitel již okno seřizoval. Seřizovat přítlak se má při zavřeném okně?
Co teď? Jakým způsobem ho mohu zkusit vyšroubovat a dostat ven, abych mohl koupit nový?
Mohu ho sám vyměnit, nemůže třeba povypadnout okno?
Děkuju všem

Je tam imbus, torx to být nemůže. Seřízení je jednoduché, na jednu stranu okno odtahujete, na druhou přitahujete. Na tom videu je to jasné.

Pritlak sa nastavuje pomocou torx-u, velkost TX 15. Na oboch fotkach nan pozerame. Ak je strhnuty, tak asi len vymenit - hladajte "kridlova cast spodneho pantu". Nudzovo by sa do hlavicky dal spravit zabrus pre plochy sroubovak. Ak ste v najme, informujte prenajimatela, vadne kridlo zalepte maliarskou paskou aby cezen netiahlo a vetrajte cez vedlajsie.

miso® - možná to tak je, ale z těch nekvalitních fotek mě to připadá, jako "vymačkaný" imbus. Vycházel jsem také z popisu ve videu, kde je imbus klíč zmiňován. A na našich oknech je také seřizování imbusem.

ponik
hodnocení

Dobrý den,
ano je to opravdu stržený torx, fotka není kvalitní :( zatím jsem okno zalepil páskou.
Chci se poradit, když tam zkusím strčit plochý šroubovák, mohu šroub vyšroubovat ven při zavřeném okně? Zkusil bych podle něho koupit podobný.
Jinak byt je náš.
Děkuju všem

ponik
hodnocení

0x
Dobrý den,
vrátil jsem se zpět k problému seřízení přítlaku okna. Torx šroubek je opravdu stržený, ale podařilo se mi ho pootočit doprava, přítlak by měl být vyšší. Jak to teď vyzkoušet jestli je to vpořádku a v případně vichřice nebude profukovat?
Jde ten šroubek nějak vyměnit za nový? Přikládám fotku strženého šroubku a fotku z druhé strany (venkovní) okna.
Děkuju
Netěsní plastové okno - seřízení #3
Netěsní plastové okno - seřízení #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]