Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parotěsná folie

Od: milis® odpovědí: 15 změna:

Zateplil jsem podkroví vatou a potřebuju jej přikrýt parotěsnou folií. Jakou folii a hlavně jakou pasku na přilepení použít. Nebudu totiž hned realizovat sádrokarton.

Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Parotěsů je mnoho, obyč, lepší nejlepší. Osobně bych dal Jutafol 150AP(170). Slepit a přelepit spoje.

hodnocení

3x

Zřejmě budu za svou odpověď "napaden" odborníky. Ale já používám jako "parotěsku" klasickou igelitovou folii v dvojitých pásech (nohavici) šíře 150 cm, takže po rozložení má šíři 3 m. Takže tím je poměrně eliminováno množství spojů. Návazné spoje překládám 10 cm a přelepuji opět klasickou silnější izolepou - každý spoj, takže 2 x. Vzhledem k tomu, že, i co se týče životního prostředí, se tvrdí, že je nezničitelná, tak si myslím, že by měla vydržet velice dlouho a bez problémů. Její cena je velice výhodná a dobře se s ní pracuje. Toto se mi už osvědčilo už před cca 20-ti lety při dodatečném zateplování chaty z vnitřní strany (sádrokarton, folie, GH Izover 8 cm), před 15- ti lety při stavbě RD syna (podkroví- sádrokarton, folie, polystyren 5 cm, GH izover 15 cm) a a nedávno jsem opět realizoval při zateplování stropu ve vet. ordinaci, přestavěné z garáže ( OSB desky, folie, 30 cm Knauf vata).;)

hodnocení

1x

Dobrý den, jak píší přede mnou. Parotěsných folií je přehršel druhů, záleží, pro kterou se rozhodnete, ale pozor, je potřeba toto řešení chránit před slunkem, to tu folii degraduje, abyste ji pak třeba nemusel dělat znova... (uděláte-li zrovna pak i zakrytí SDK, nemusíte to řešit). Možná i popřemýšlet, zda to má smysl v této fázi řešit, když opláštění nemáte v úmyslu zrovna dělat. Ale na spojování jistě pásku pořádnou, na napojování na konstrukce ještě lepší, odoustrannou, třeba i ke stěnám přilepit silikonem a zafixovat latí...

Ondro, toto "je potřeba toto řešení chránit před slunkem"se vztahuje jen na difuzky, páč parotěs není přeci na slunci.

Milane, pravdu máte též, autor otázky napsal, že hned SDK dělat nebude. Tedy proto jsem na to odvětil, chránit ji před slunkem. Nikdo nevíme, kde přesně ji chce použít, v jaké zeměpisné šířce je, z jakých úhlů do stavby slunko svítí nebo ne...Kam se slunko dostane a kam ne (Vy to víte? Pakliže ano, pak blahopřeji, asi jste jasnovidec, to já ne). Třeba si ji jen koupí a tu roli schová na nějaký čas - tak ať je ve stínu, ať na ni slunko nesvítí... Ani na realizované části, než ji přikryje, ale to uvidí autor otázky pak sám lépe než my dva dohromady.

cernyvlasek*
hodnocení

0x

Já doplním, že je potřeba se poradit i s dodavatelem izolace, od které máte materiál. Dnes už není žádným tajemstvím, že některé materiály se navzájem požírají nebo spolu nespolupracují. Na školeních nám ukazovali i fotky, kde některé materiály se doslova vypařily.

cerný vlásku, můžete být konkrétní?

cernyvlasek*

například parotěsné fólie, různé izolační pásy etc.

nechápu, nevěřím, ale to vůbec nevadí.

Navím jak parotěsné folie, ale dříve byla používaná i dehtová a asfaltová lepenka v kombinaci s polystyrenem a to při realizaci na střeše a intenzivním zahřátí dobrotu nedělalo. Polystyren výpary degradoval. Byl to kdysi docela diskutovaný problém střech starých paneláků (pokud si vzpomínám).:)

cernyvlasek*

pokud najdu staré zápisky ze školení, ráda ti dám Milane kontakt i na paní přednášející. Myslím že se budeš divit.

Bohumile, ale to bylo v 70tých letech, kdy se nesnášela lepanka a polyš, dnes je to úplně jinde.

černý vlásku, já nechci kontakt na přednášející, ale sdělení z Vašeho notýsku, jaké folie a pásky se nesnesou na parozábraně. O tom je řeč, nikoliv obecně o nesnášení některých materiálů.

"poradit i s dodavatelem izolace, od které máte materiál"

Děkuji

cernyvlasek*

kontakt na paní:

Byla to paní Doc. Ing. Šárka Šilárová, CSc. - měla samostatný blok - vady střech.
katalogznalcu.cz/...

A bylo to z odborného semináře spol. BETONCONSULT - Březen 2017

Byly i další semináře ale mohu říci, že paní měla neskutečné množství informací, právě k těm problémům, kdy se vypaří celé parotěsky. A kdy spolu dva asfaltové pásy nekomunikují etc...

cernyvlasek*

OK. Vyhledám a pošlu.

jabraka*
hodnocení

0x

Samozřejmě jsou nepropustné folie kvalitní podle účelu použití.V úvahu přichází PE folie,které zaručují v celé ploše absolutní nepropustnost.Póry a dirky tam velice vadí.Obavy,že je folie ovlivněná pouřitou izolací,jsou zcela zbytečné.

Parotěsná zábrana je možná i z jiných materiálů.Třeba slabé desky z PVC.

JABRAKA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]