Nejste přihlášen/a.
Odrůdu nikdy nekontroluji ,uvaření zkouším nožem-nemá odpor je uvařeno-zcedím necham vystydnout oloupu a přes mřížku vymačkám do mísy. Pak dávám do salátu buďto koupenou majonézu od Helmans nebo tatarku co dělá manželka (naučila se od mé mamky) lžíci až dvě hořčice (plnotučné) a nastrouhaná natvrdo uvařená vejce a zeleninovou směs do salátu,žádnou uzeninu,když je třeba trošku přisolím trošinku černého pepoře a pokud je ještě třeba tak lžíci nálevu ze zeleniny (spíš vyjímečně. Jinak zatím si nikdo na můj salát nestěžoval,respektive všem chutnal!Poté když z části dělám pomaz (na chlebíčky) tak na cca 2/4kg pomazu? spíš asi více,vše od oka! tak 10 deka salámu (gothaj,šunkový-jaký je nebo špekáček) a ten v mixéru rozmixuji na drobno, aby se dal lépe mazat.
Já mám- brambory B a vařím se slupce a zkouším píchnout do nich vidličkou,tak aby pěkně zajela.Čas jsem nikdy neměřila Po vychladnutí ,oloupu,nakrájím,přidám Moravanku (snad se nepletu,tam je i feferonka a cibulky) to vše na jemno nakrájet,okurky,vajíčka,sterilizovanou papriku,hrášek,kukuřice,malá majonéza(stačí i v krabičce) a stejné množství jogurtu,nejlépe řeckého...pepř,sůl,ostrá paprika dle chuti.
Nevím,jestli je to supr recept,ale jen to co mám prostě ráda ...nesnesla bych cibuli,osmažený salám atd.Každý dle své chuti.
Každý to má jinak zažité od mala,podle chuti atd.Já si teda nepamatuju jak dělá salát moje mamka,ale mi to sedí takhle.Bývalý partner to nemohl překousnout,chtěl at vařím čerstvý celer a mrkev...prostě to doma dělali jinak,já vždy volím strelizovanou zeleninu mám jí rada a celý rok se k tomu nedostanu.
Zdravím. Moc se mi líbí, jak se v každé rodině dělá salát trochu jinak. Přidám i ten náš. Brambory vařím ve slupce Béčko. Áčkové zůstanou jakoby sklovaté a tvrdé, to nechceme. S bramborami uvařím v hrnci i 1 větší neoloupanou mrkev (kvůli barevnosti salátu). Celer a petržel nedávám, jsou moc chuťově výrazné a aromatické, nechci aby ze salátu "vyčuhovaly". No a k vařeným bramborám přidám jen na hodně jemně nakrájenou: tu mrkev, nakládané okurky a syrovou cibuli (té dost) + sůl + pepř + malinko cukru + ocet. A spojím majonézou Poličanka. (Nenávidím Hellmans, je moc žlutá a rychle teče). Nakonec vmíchám 1-2 lžíce plnotučné hořčice. Míchám s citem, jsou to brambory B. Vejce na tvrdo nedávám - jimi zdobím navrch, salám nedávám - nemáme rádi řízek se salámem, ale pár kolečky ozdobím navrch. A samozřejmě dělám den předem, aby se v lednici pěkně propojily všechny chutě. Tak hezké Vánoce. Ida
Brambory vařím ve slupce,jaké netuším a prostě do nich píchnu, vychladlé oloupu a nakrájím jak se mi zrovna chce (kostky, hranolky, plátky) zeleninu kořenovou vařim zvlášť, na hrubo strouhám , když se mi nechce použiju sterilovanou Moravanku ale manžel nemá rád hrášek v salátu, 1 cibule na jemno krájená a syrová, majonéza jakou zrovna mám a trocha hořtice Amora, sůl, pepř, kapie steril. vejce na tvrdo, steril okurky strouhám na hrubo, 1 jablko rovněž.. Žádnou šumku nedávám a nikdy neělám salát předem jelikož ho studený z lednice nemáme rádi. Ještě se nestalo, že by salát zbyl.
Tak i já se přidám. Brambory uvařené ve slupce. Nakrájené na přiměřeně () velké kostičky. Přidám hrášek, majolku (jaká se naskytne doma), mrkev, hořčici, sůl, pepř, . Tak a teď pozor - rozdělím do několika misek.
Do té jedné přídám salám a cibuli, ale nedám vajíčko (z neznámých důvodů je vnučce v poslední době po vajíčkách špatně). Do další misky příjde salám, vajíčko, ale ne cibule - to je zase pro vnuky (těm pro změnu nedělá dobře cibule). Ještě nekončíme
Do další misky příjde cibule a vajíčko, ale ne salám
ten pro změnu nesnáší dcera. Uffff... Hlavně nepoplést
. Takže to jsou naše vánoční saláty.
Na salát jsou jednoznačně nejlepší keřkovské rohlíčky. Ale za posledních asi 10 let, se mi povedlo je sehnat jen dvakrát. A nejsou nejlevnější. Dobu varu si musíte vyzkoušet, každá odrůda je jiná. A bacha na volně vážené brambory v obchoďácích, ale i v menších zeleninách. Často to bývá směs dvou-tří odrůd. Bohužel často A i B.
U nás se dělá takový bramborový vlašák, tj bez mrkve či celeru. Brambory B, var 1/2hod. Ne moc, tak 1.5:1, aby vynikly ostatní ingredience. Každý rok má malou obměnu, co zrovna bylo zajímavého v prodeji. Jeden rok oplýval krabíma tyčinkama. Z uzenin: Debrecínka. A letos 2 plechovky cizrny naložené, jestli nebude moc tvrdá - byly po 14Kč.. Cibule a možná koření provensálské byliny. A pepř a lák. Také překážejí ve špajzu šproty..? Okurky..? Majonéza - letos poličanka. Jo a možná vajíčko natvrdo.
Jak se říká - proti gustu žádný dišputát, ale tento už nemá s klasickým bramborovým salátem pranic společného
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.