Nejste přihlášen/a.
4x
Odrůdu nikdy nekontroluji ,uvaření zkouším nožem-nemá odpor je uvařeno-zcedím necham vystydnout oloupu a přes mřížku vymačkám do mísy. Pak dávám do salátu buďto koupenou majonézu od Helmans nebo tatarku co dělá manželka (naučila se od mé mamky) lžíci až dvě hořčice (plnotučné) a nastrouhaná natvrdo uvařená vejce a zeleninovou směs do salátu,žádnou uzeninu,když je třeba trošku přisolím trošinku černého pepoře a pokud je ještě třeba tak lžíci nálevu ze zeleniny (spíš vyjímečně. Jinak zatím si nikdo na můj salát nestěžoval,respektive všem chutnal!Poté když z části dělám pomaz (na chlebíčky) tak na cca 2/4kg pomazu? spíš asi více,vše od oka! tak 10 deka salámu (gothaj,šunkový-jaký je nebo špekáček) a ten v mixéru rozmixuji na drobno, aby se dal lépe mazat.
2x
Já mám- brambory B a vařím se slupce a zkouším píchnout do nich vidličkou,tak aby pěkně zajela.Čas jsem nikdy neměřila
Po vychladnutí ,oloupu,nakrájím,přidám Moravanku (snad se nepletu,tam je i feferonka a cibulky) to vše na jemno nakrájet,okurky,vajíčka,sterilizovanou papriku,hrášek,kukuřice,malá majonéza(stačí i v krabičce) a stejné množství jogurtu,nejlépe řeckého...pepř,sůl,ostrá paprika dle chuti.
Nevím,jestli je to supr recept,ale jen to co mám prostě ráda
...nesnesla bych cibuli,osmažený salám atd.Každý dle své chuti.
doplněno 21.12.18 20:06:
Každý to má jinak zažité od mala,podle chuti atd.Já si teda nepamatuju jak dělá salát moje mamka,ale mi to sedí takhle.Bývalý partner to nemohl překousnout,chtěl at vařím čerstvý celer a mrkev...prostě to doma dělali jinak,já vždy volím strelizovanou zeleninu
mám jí rada a celý rok se k tomu nedostanu.
2x
Zdravím. Moc se mi líbí, jak se v každé rodině dělá salát trochu jinak. Přidám i ten náš. Brambory vařím ve slupce Béčko. Áčkové zůstanou jakoby sklovaté a tvrdé, to nechceme. S bramborami uvařím v hrnci i 1 větší neoloupanou mrkev (kvůli barevnosti salátu). Celer a petržel nedávám, jsou moc chuťově výrazné a aromatické, nechci aby ze salátu "vyčuhovaly". No a k vařeným bramborám přidám jen na hodně jemně nakrájenou: tu mrkev, nakládané okurky a syrovou cibuli (té dost) + sůl + pepř + malinko cukru + ocet. A spojím majonézou Poličanka. (Nenávidím Hellmans, je moc žlutá a rychle teče). Nakonec vmíchám 1-2 lžíce plnotučné hořčice. Míchám s citem, jsou to brambory B. Vejce na tvrdo nedávám - jimi zdobím navrch, salám nedávám - nemáme rádi řízek se salámem, ale pár kolečky ozdobím navrch. A samozřejmě dělám den předem, aby se v lednici pěkně propojily všechny chutě. Tak hezké Vánoce. Ida
2x
Brambory vařím ve slupce,jaké netuším a prostě do nich píchnu, vychladlé oloupu a nakrájím jak se mi zrovna chce (kostky, hranolky, plátky) zeleninu kořenovou vařim zvlášť, na hrubo strouhám , když se mi nechce použiju sterilovanou Moravanku ale manžel nemá rád hrášek v salátu, 1 cibule na jemno krájená a syrová, majonéza jakou zrovna mám a trocha hořtice Amora, sůl, pepř, kapie steril. vejce na tvrdo, steril okurky strouhám na hrubo, 1 jablko rovněž.. Žádnou šumku nedávám a nikdy neělám salát předem jelikož ho studený z lednice nemáme rádi. Ještě se nestalo, že by salát zbyl.
2x
Tak i já se přidám. Brambory uvařené ve slupce. Nakrájené na přiměřeně (
) velké kostičky. Přidám hrášek, majolku (jaká se naskytne doma), mrkev, hořčici, sůl, pepř, . Tak a teď pozor - rozdělím do několika misek.
Do té jedné přídám salám a cibuli, ale nedám vajíčko (z neznámých důvodů je vnučce v poslední době po vajíčkách špatně). Do další misky příjde salám, vajíčko, ale ne cibule - to je zase pro vnuky (těm pro změnu nedělá dobře cibule). Ještě nekončíme
Do další misky příjde cibule a vajíčko, ale ne salám
ten pro změnu nesnáší dcera. Uffff... Hlavně nepoplést
. Takže to jsou naše vánoční saláty. ![]()
1x
0x
Na salát jsou jednoznačně nejlepší keřkovské rohlíčky. Ale za posledních asi 10 let, se mi povedlo je sehnat jen dvakrát. A nejsou nejlevnější. Dobu varu si musíte vyzkoušet, každá odrůda je jiná. A bacha na volně vážené brambory v obchoďácích, ale i v menších zeleninách. Často to bývá směs dvou-tří odrůd. Bohužel často A i B.
0x
U nás se dělá takový bramborový vlašák, tj bez mrkve či celeru. Brambory B, var 1/2hod. Ne moc, tak 1.5:1, aby vynikly ostatní ingredience. Každý rok má malou obměnu, co zrovna bylo zajímavého v prodeji. Jeden rok oplýval krabíma tyčinkama. Z uzenin: Debrecínka. A letos 2 plechovky cizrny naložené, jestli nebude moc tvrdá - byly po 14Kč.. Cibule a možná koření provensálské byliny. A pepř a lák. Také překážejí ve špajzu šproty..? Okurky..? Majonéza - letos poličanka.![]()
Jo a možná vajíčko natvrdo.
Jak se říká - proti gustu žádný dišputát, ale tento už nemá s klasickým bramborovým salátem pranic společného ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.