Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dala jsem zdejším klenotníkům k opravě hodinky.jž během října ( dbes je 2.12.2018). Termín bohužel nevím přesně, od opravy jsem dostala jen lístek s číslem jako od kabátu v šatně a na něj obchodník napsal název hodinek.Když jsem se po měsíci ptala po osudu opravy, řekli mi, že mají externí opraváře a zatím nic neví. Totéž se děje dosud, hodinky zpět nemám, o opravě ani nemluvě. Jedná se o soukromý obchod-nevím, jestli jde o fyzickou osobu, nebo o společnost. Neporadíte, jak mám postupovat? Mám nárok třeba na náhradu škody, pokud mi hodinky ztratili? děkuji LIba Třeboň
@liba - od opravy jsem dostala jen lístek s číslem jako od kabátu v šatně a na něj obchodník napsal název hodinek
Jestliže jste odevzdala komusi, o kom nic nevíte, hodinky proti kusu papíru, můžete se tak nanejvýš modlit, aby se vám vrátily.
Začněte tím, že budete požadovat vrácení hodinek, byť neopravených a to buď hned, nebo (pokud jsou někde na dílně) do konkrétního data. Připravte si "papír", kde bude uvedeno, že firma XY se zavazuje paní YZ vrátit hodinky značky AAA (jestli máte záruční list, uveďte výrobní číslo) do data BBB a nechte si ho potvrdit. Pokud to vyjde, máte vyhráno. Jo - a samozřejmě nic neplaťte!
Pokud to nevyjde a hodinky v termínu nevrátí, budete mít - když tedy "papír" potvrdí - aspoň něco, co dokazuje jejich převzetí firmou XY. Pak by bylo možno se obrátit např. na ČOI.
nevím, jestli jde o fyzickou osobu, nebo o společnost
Každá provozovna musí být označena - tedy podle IČ se dá dohledat třeba v Aresu.
Dávejte cokoli vždy opravit do takové opravny, kde dostanete potvrzení o převzetí do opravy, kde bude datum přijetí a datum opravy, případně přibližná cena opravy. Na opravu má opravna 30dní. Pak by měl být nárok na slevu. S dalším je potřeba se obrátit na ČOI.
@ferax - a ta dobrá odpověď?
Dovolím si odpovědět za kolegu - ta dobrá zní:
NOZ § 2590
(1) Zhotovitel provede dílo s potřebnou péčí v ujednaném čase a obstará vše, co je k provedení díla potřeba.
(2) Není-li doba plnění ujednána, provede zhotovitel dílo v době přiměřené jeho povaze. Má se za to, že je čas plnění ujednán ve prospěch zhotovitele.
Lhůta 30 dnů se týká reklamace, ne běžné opravy věci:
Z. č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele
§ 19
(3) Prodávající nebo jím pověřený pracovník rozhodne o reklamaci ihned, ve složitých případech do tří pracovních dnů. Do této lhůty se nezapočítává doba přiměřená podle druhu výrobku či služby potřebná k odbornému posouzení vady. Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.