Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oplocení - typ kotvení plotových sloupků

Od: palacinka odpovědí: 9 změna:

Ahoj, chystám se shodit starý plot - dřevěný s kovovými sloupky, ovšem každý je již nakloněn na jinou stranu :)

Chci se tady zeptat, jaké typ ukotvení plotového sloupku preferujete? Je možnost standardně zabetonovat, zatlouct, použít zemní vruty atd.

Mi se zatím nejvíc zamlouvá zatloukací varianta, ale nejsem si jist jestli bude držet stejně jako zabetonované sloupky. Líbí se mi použití mechanizace, kdy je k dispozii hydraulický "zatloukač" - sním to vypadá rychle a snadně. Nevím jak v kamenitém podloží...

Současné mám taky zabetonované před cca lety a již jsou každý jinak nakloněný - vyrovnat předpokládám nelze.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Podle mne je jedno kterou variantu si vybereš. Pokud ji uděláš pořádně, tak to může vypadat pěkně. Jestli to bude držet se dozvíš později.

Já bych ale zatloukací avriantě věřil nejméně. Viděl jsem zatloukané kotvy do hlíny a neumím si představit co ty kotvy v hlíně udrží.

Zemní vruty budou držet rozhodně lépe, protože jsou šroubované. Takže tam ve spodních vrstvách hlíny hrží právě ten obvodový závit.

Zabetonování je ověřená klasika.

U zatloukání nebo zavrtávání musíš dávat bacha, na svislost. Když narazíš na kámen nebo jinou překážku, tak ti kotva nebo vrut uhne a už nebude svisle.

Při betonování zase musíš každou sochu ustavit a zajistit ve svislici a ve výšce.

A když už máš jedny sloupky zabetonované, tak je máš asi málo hluboko, protože je každý jinak nakloněný. Tady bys mohl steré sochy vytahat i s betonem a otvory prohloubit pro nové sochy.

re4zon
hodnocení

1x
Zalezi jednoznacne na podlozi. Ja tu mam v jilovite pude zatloukaci patky pro sloupky s bodcem 60cm a nejen ze byl problem je zatlouct, ale vytahovat je budu casem asi autem, protoze s 3m pakou se s nimi ve dvou neda hnout ani o mm. V mekke pude by ale nestacily ani metrove vruty. Takze zvazte, jakou zem mate a podle toho se zaridte. Beton je jistota.

hodnocení

0x

Jednoznačně sloupky zabetonovat a to do odpovídající hloubky. Zaměřit a poté před zabetonováním řádně ukotvit, aby nemohlo dojít k posuvu. Že to jde můžeme vidět v reálu, stačí se projít např. zahradními čtvrtěmi. A že to tak není vždy ( "je to odfláknuté"), to také často vidíme, když si majitelé myslí, že stačí hloubka třeba půl metru.

doplněno 20.12.18 20:29:

Já jsem vyboural původní zvětralou podezdívku a vykopal jsem drážku do hlobky 90cm. Pak jsem vyměřil postavení sloupků (v té době pomocí hadicové vodováhy). Potom jsem zabetonoval první a poslední sloupek (pokud je trasa delší, můžeme vložit další sloupky). Natáhl jsem šňůru a doladil jsem ostatní sloupky, které jsem dole ukotvil několika lopatami betonu, aby se nepohnuly. No a pak jsem postupně dobetonoval základ až asi deset centimetů pod úroveň okolního terénu. Při tom jsem do betonu dával roxor o průměru asi 15mm, v několika řadách, který jsem vždy svařil a propojil na několika místech.Nakonec jsem do čestvého betonu položil žulový sokl, z různě velkých kusů, ale ve výsledku vysoký asi 30cm. Kameny jsem pak vyspároval. Do dnes oplocení drží a nepohnulo se ani o kousek.

111®
hodnocení

0x

tak jde o to co to bude za sloupky,jestli lagric Bauh, Hornb, nebo lešenářské trubky je trochu rozdíl

Když to bude odfláknuté, tak nepomůže i kdyby byly pozlacené.

fidonet*

Rozdíl to je. Když jiné nebyly, Zabetonovali jsme lešenářské trubky. Už drží 30 let a jsou pevné jako skála, když se občas natřely. Před pár lety jsme koupili tenkostěnné speciál na sloupky a pocit mám smíšený. Ale doufám, že také 30 let vydrží :)

111®

jak se to říká? víra tvá je jak skála...*smich*

jabraka*
hodnocení

0x

Já jsem vyvrtal zemním vrtákem průměr 120 mm díry do hloubky 60 cm a zabetonoval s příměsí kameniva.Zemina je zvětralá břidlice.Pokud je zem neúnosná,je vhodné plot doplnit podezdívkou do hloubky aspoň 40 cm .Zabrání vyvrácení sloupků.

JABRAKA

palacinka
hodnocení

Moc všem děkuji za cenné tipy, rady a zkušenosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hadicova vodovaha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]