Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nedávno mi v bytě opravovali jednu stěnu kde dělali novou omítku teda štuk Má otázečka zní nový štuk je světle hnědý. Zajímá mě jelikož právě tuhle stěnu chci vymalovat do hnědé nebo kakaové barvy zda jí nejdříve musím vymalovat na bílo třeba Primalexem či můžu rovnou zvoleným odstínem? Děkuji
Ve starém RD jsem opravoval stěny po různých stavebních zásazích. Nová okna, elektro, voda, oklepání a znovunahození odfouklých částí omítek - můžou být staré 70 let. Penetraci jsem nikdy nepoužil. Štukem opravená místa jsem vždycky přemaloval rovnou finální malbou. Štuk kolikrát nebyl starý ani 2 dny, spěchalo se, abych se vše stihlo během dovolené. Zatím nebyl problém, po 10 letech pořád všechno drží a vypadá dobře.
Blbost, prvne penetrace na novy stuk. A bila je taky blbost, spatne se prekryva. Kdyz, tak jako univerzalni podklad "mysi sed", ale je to zbytecne.
Anonyme ty myslíš ,že výrobci jde o dobro věci nebo o zisk?
Kuwa chlape, ty jsi od výrobce nebo prodejce a máš z prodeje zisk, že toto tvrdíš?Čím jsi penetroval před cca 20 roky ,když žádné penetrace nebyli a stáří zkušení zedníci a poté malíři vše "pačokovali" vápeným pačokem apo nějakém čase teprve 1. základním vápeným nátěrem?
Jen tak mimo soutěž - běžně se na stavbách nedává ,jak po rekonstrukcích,tak i v novostavbách ani penetrace,ani čerťák nebo dokonce pačok jak jsem psal,ale rovnou primalexem či nátěrem dle posouzení maploířů nerbo šéfů a nikdy v tom nebyl problém.jen se maličko ušetří ...
Je potřeba pochopit účel penetrace.Pokud zhotovíme štukovou omítku kvalitně,tedy nebudeme šetřit vápnem,a vápno použijeme skutečně vyhašené a ne hydrát,pak není žádná penetrace nutná.Ta by se musela použít na nekvalitní povrch,který se sype a drolí,nebo na staré zdi.Jak jsem už předtím uvedl,staří praktici nejprve natřou novou zeď vápenným roztokem a pak žádná penetrace není nutná.
JABRAKA
Jardo, jen tak bokem, koho znáš v okolí, kdo si míchá štuk a nepoužije hotový, od některého výrobce?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.