Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Družstevní X osobní vlastnictví

Od: lucie* odpovědí: 27 změna:

Ja to vidíte vy i vaše okolí? brali byste družstevní bydlení nebo v osobním vlastnictví? i když tuším jaký je většinový názor,ráda bych znala vaše názory.

doplněno 18.12.18 14:35:

Na schůzi bytového družstva jsme se nemohli shodnout proč jdou lidé do osobního vlastnictví.Já jsem názoru,že lidé chtějí mít své bydlení"svůj majetek" ...jiní si myslí,že je k tomu vede poplatek za podnájmy co se platí družstvu...proto mě zajímá i názor veřejnosti.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

družstevní byt

No, těžká otázka. A zajímavé (dez)informace některých rádců.

V zásadě se ani já nemůžu rozhodnout, co je lepší. Asi takhle: Pokud společenství/družstvo funguje, je pro bydlícího vlastníka/družstevníka lepší družstevní spoluvlastnictví. Družstvo má větší zákonné páky proti nespolupracujícím jedincům a tedy je zde lepší předpoklad bezproblémového užívání bytu. Pokud ale hrozí třeba vytunelování družstva, je lepší (osobní) vlastnictví bytu. Byt ve vlastnictví se jednodušeji pronajímá a prodává, v bytě nebydlící vlastník/družstevník tedy zpravidla dává přednost vlastnictví bytu před vlastnictvím družstevního podílu. Družstevním podílem zpravidla nelze ručit (většina družstev má stanovami ošetřenou nemožnost zastavení družstevního podílu). Hypotéku na "koupi" družstevního bytu již řadu let čerpat lze, ovšem je nutné ručit jinou nemovitostí.

doplněno 20.12.18 19:29:

Těmi dezinfomacemi jsem mínil např. to, že nelze čerpat hypotéku na "pořízení družstevního bytu". Jinak samozřejmě nikomu neberu právo na názor, jen mám jako exmajitel bytu "zachráněného" převodem z krachujícího velkého BD a na druhou stranu člen představenstva fungujícího malého BD trochu větší zkušenosti než průměrný občan.

Rád bych, jako momentální příznivec družstevního spoluvlastnictví, přišel s nějakým rozumným agumentem, který by protistanu přiměl přehodnotit názor, ale nic revolučního mne nenapadá. Tak to vezmu z druhé strany: Jsem přesvědčen, že hlavní problém bytových dužstev je v jejich velikosti. Velká "stará" bytová dužstva jsou dle mého předurčena k zániku. Systém řízení na principu volených zástupců - delegátů neumožňuje řadovému členu jakkoliv efektivně zasáhnout do chodu družstva. Jediným způsobem zásahu je možnost volby jiného delegáta, což v případě, že se Vám někdo pod zadkem pokusí prošustovat byt, v kterém bydlíte, je žalostně málo. Budoucnost naopak vidím v družstvech malých, kde hlas každého člena má svoji váhu a kde své "správce" potkáváte obden na ulici, takže je máte alespoň trochu na očích. Ani onen pronájem (podnájem) družstevního bytu není problém, pokud se na tom družstvo nerozhodne bohatnout. V našem BD je podíl bytů, které člen dále pronajal, okolo 20%. Prozatím (více jak 10 let) za povolení k pronájmu nevybíráme žádný poplatek. Ovšem velmi důrazně mluvíme do toho, kdo může být podnájemníkem. A "podnikající" členové na toto bezvýjimky slyší. Oni chtějí svoje peníze a klid a my chceme jejich peníze na správu objektu a klidně a důstojně bydlet. Je to křehká rovnováha, ale zatím to funguje. Narozdíl od pronajímání bytů ve vlastnictví, kdy vlastník pronajme a po něm potopa...

lucie*
hodnocení

Díky za odpověd.Já to neberu jako dezinformace,ale jako veřejné mínění (které jsem čekala a chtěla) Vidím to stejně jako vy.Ted je u velkých družstev problém,že lidé převádějí byty do osobního vlastnictví a utíkají se správou do jiných družstev.Takže se hledá řešení jak lidi motivovat zůstat u družstevního bydleni nebo přijít na to,proč převádějí do osobního vlastnictví.

lucie*
hodnocení

Máte dobrou představu,je v tom kus pravdy.Taky jsem do zprávy pro představenstvo uvedla jeden z hlavních důvodů převodů-nedůvěra k družstvu.Zároven je i veliký problém v lidech,nějaké "družení"jako dříve moc negunguje.Každý jen na svém písečku,takže delegáti stárnou,mladší to dělat nechtějí,nezajímá je to a věční stěžovatelé do toho taky nejdou(i když by tím mohli věci změnit,nejen lamentovat)

S podnájmy máte dobrou myšlenku.Ovšem netuším co by lidé u nás brali víc,zda poplatek či dohled nad tím,komu se to pronajme?ale rejpalové se najdou vždycky;)...každopádně myšlenka dobrá*palec*

hodnocení

2x

Když vlastnictví, tak svůj dům. Byt družstevní.

uben
hodnocení

1x

Satam > A ještě počkej, až budeš prakticky platit za souseda jeho dluhy.

Je to jednoduché. Soused přestane platit do "fondu oprav". Dluhy narůstají a než zafunguje soud a exekutor, tak se nechá odlužit. Poté zaplatí min. 30% dlužné částky a zbytek se odpustí.

Znám dokonce jeden případ, kdy SVJ trpělo rovnou 3x od jedné rodiny, kdy rodiče se postupně zadlužovali a roky neplatili do fondu. Následně se nechali odlužit. Ještě předtím darovali byt svému synovi, který pokračoval v jejich stopách. Po 3letech daroval tento syn byt svému bratrovi. A zase se opakovalo po nějaké době odlužení. Celkově stála tato rodina každého dalšího vlastníka cca 60tis kč. Mají je tam všichni hrozně rádi. *smich*

doplněno 18.12.18 20:47:

pletiplot>

Žalovat vlastního souseda pro pár tisíc, je ve většině SVJ neprůchodné. Žaloba není zadarmo a nikomu se do toho moc nechce, když se s tím člověkem potkáváš na chodbě. Další problém je, že pokud dlužník nemá příjem a vlastní jenom ten byt, tak stejně k exekuci bytu pro tak malý dluh nedojde a nic se tím neřeší.

Tedy čeká se, než to přesáhne určitou míru, kdy bude možná exekuce-prodej bytu. Pokud dlužník v tom umí chodit, tak má věřitel smůlu. Bohužel.

doplněno 19.12.18 08:44:

Satam > SVJ může fungovat jak chce, ale pokud se neplatič brání a využije všech svých práv, tak od prvního dluhu do konečného prodeje bytu v dražbě uplyne i mnoho let.

Každé SVJ musí okamžíte podávat žalobu a okamžitě exekuci, jakmile dluh přesáhne pár tisíc. Sice z toho většinou nic není, protože byt sebere banka v zástavě, ale aspoň se ho včas zbaví. Ale chápu, není to snadné.

SVJ nyní dostali nějaké legislativní berličky, takže vymáhání bude snažší, ale pokud je pro toho souseda normální neplatit a vyhýbat se tomu, tak bych se nezdráhal ho žalovat. Pokud ho znám dobře a vím, že to zrovna má těžký a za půl roku se z toho vyhrabe, tak bych snadno počkal, ale to se snad dá nějak poznat. Sice chápu, že v některých domech se lidi neznají, ale od té doby, co chodím na schůze, tak znám aspoň tu půlku, co tam chodí, od vidění.

: Pokud SVJ dobře funguje, což je náš případ, tak to, co tu uvádíš, je pouhý blábol. Ano, když SVJ nefunguje, může docházet i k tebou uvedeným skutečnostem.

: Můžeš uvést konkrétní příklad? Já ano. Od 1. upozornění na neplacení do pravomocného rozhodnutí soudu cca 2 roky. Co ty nato?

uben

Takže po 2 letech máš v ruce pravomocný rozsudek.

Dlužník stále nereaguje, takže to předáš exekutorovi. Než vyčerpá všechny ostatní možnosti exekuce, tak tu máme klidně další rok pryč. Pokud je dluh dostatečně velký, dojde tedy na dražbu nemovitosti. Stále ale má dlužník možnost podat návrh na odlužení. Tím se exekuce pozastavuje a vyčká se, jak to dopadne. atd...

Projdi si někdy insolvenční rejstřík, tak jsou příběhy lidí, kterému snad ani nelze věřit...

uben

Ještě dodám, že vedle kamaráda bydlí Kotlár, který vlastní byt společně s manželkou.

První dluhy, které byli přihlášeny do insolvence pocházejí z roku 1997. Je tam EON, O2. Pak v roce 2000 náklady trestního řízení, v roce 2003 zase další náklady trestního řízení.Finanční úřad. Pak dluh do SVJ. Do toho spousty půjček Homecredit atd...Celkově něco přes 1,5mil.

V roce 2014 podal návrh na odlužení. Po několika letech bylo rozhodnuto, že bude probíhat zpeněžením majetkové podstaty. Máme tu rok 2018 a ten byt stále není prodaný.

Někteří spoluobčané jsou nezničitelní.

krtek66
hodnocení

0x

soukromý..jedině...když něco vlastnit tak se vším..ne jen část

Jako vlastník bytu vlastníš taky "jen část" domu. A už začínají problémy, viz moje odpověď níže.

krtek66

já to myslel tak, že vlastním byt s pozemkem..ne byt ve vzduchu

hodnocení

0x

Osobní vlastnictví, ale ne byt. Bydlím v bytě v osobním vlastnictví, v čižáku, kde je 8 bytů, 2 nebytovky a poměrně slušně fungující SVJ. Přesto jsem jejich rukojmím, protože 2 byty mají hypotéku, 1 byt a 1 nebytovka jsou bohužel v exekuci a cokoli je potřeba a je k tomu nutný souhlas vlastníků/členůSVJ se nedá vyřešit, protože některé vlastníky "zastupuje" exekutor nebo banka. A s těmi je velice těžká, ne-li nemožná domluva.

Takže mám sice svůj byt, ale nemohu s ním dobrovolně nakládat jako jeho vlastník, protože mi do toho kecá spousta dalších subjektů.

doplněno 18.12.18 16:04:

@jabraka: Jó, to můžeš, ale ty skutečnosti okolo ti sníží třeba hodnotu bytu i o 50%. No, nenasralo by tě to?

jabraka*

Svůj byt v osobním vlastnictví mohu kdykoliv prodat,nebo i darovat a nikdo do toho kecat nemůže.Jediné do čeho může "kecat" SVJ je převod části úvěru,pokud ho dům splácí.na nového majitele.

JABRAKA

hodnocení

0x
Tak u družstevního bytu neplatíš žádný poplatek z podnájmu... Ve skutečnosti v tom není až takový rozdíl... Ale... V osobním je Tvůj... A v družstevním, když si pořádně prostuduješ najdeš, že když budeš dělat neplechu, tak i o ten byt můžeš přijít... Proto osobní vlastnictví je lepší... Záleží jaké jsou náklady z převodem, zda je anuta vyplacena, či na bytě /domu zeje nějaký společný úvěr.. Taky jsem to už řešil.

iz*
hodnocení

0x

Co míníte "poplatkem za podnájmy" > nic takového neznám.

Členství v bytovém družstvu (vlastnictví členského podílu bytového družstva) obvykle znamená nárok na uzavření nájemní (nikoliv podnájemní) smlouvy k určitému bytu.

V případě bydlení v družstevním bytě jde o tzv. "nákladové" nájemné, kde družstvo na nájemném nevydělává, a které ± odpovídá nákladům na bydlení ve vlastním bytě.

Bydlím v družstevních bytech (postupně u tří bytových družstev) přes 35 let a neměnila bych.

doplněno 18.12.18 17:25:

Lucie, s takovými poplatky jsem se u bytových družstev (ani v jejich stanovách) nikdy nesetkala > jenom s poplatkem za převod bytu do vlastnictví.

lucie*
hodnocení

...bytová družstva mívají poplatky za převod práv na osobu rodinnou,nerodinnou,za schválení podnájmu...atd.

jabraka*

Družstvo má stanovy a podle nich se řídí provoz domů.Schvaluje je kromě předsednictva i shromáždění delegátů družstevníků.

JB

lucie*
hodnocení

iz- ..no vidíte,existují...a někdo si myslí,že pokud lidé pronajímají byty ,tak je tenhle poplatek zatěžuje a proto převádějí do os.vlastnictví.Já si to nemyslím,podle mě k tomu mají lidé jiné důvody.Už jen z vašeho dotazu jde vidět,že poplatek není pravidlem.

byt do osobního vlastnictví-je to lepší ve všech směrech

Namátkou jsem našel "různé"poplatky za "různé"úkony u jednoho nejmenovaného SBD; a že jich je...(informace veřejně přístupné pro všechny na internetu..). Třeba bod 4 a 17b)...

hodnocení

0x

Družstevním platíte nájem družstvu, ale ten je naprosto minimální. Zpravidla je s bytem svázaný i dlouhodobý úvěr, který splácíte jen velmi pomalu (takhle většina družstev vznikla), nemusíte ho splatit do konce života jako normální dluh (přechází na nového majitele), na pořízení bytu ale nelze vzít hypotéka. To je ostatně většinou důvod, proč se DV převádí na OV. Takže to má výhody i nevýhody. Samozřejmě záleží, jaké to družstvo je, ale to platí i u SVJ.

ievelinaeva
hodnocení

0x
I u bytu družstevního lze čerpat hypotéku. Už několik let je to možné. To jen poznámka na okraj.
Byl zde uváděn případ neplatiče v bytě v osobním vlastnictví a výsledek je, že pokud otrlý vlastník nebude platit xlet, nejsou na něj žádné páky. Uvádím jako protiklad případ neplatiče v družstevním bytě, kde ve stanovach družstva se uvádí ,že během tří měsíců neplacení záloh na služby a za nájem, družstvo může po písemné výzvě na uhrazení dluhu vyloučit neplatícího člena družstva a ten se stává pouhým podnajemnikem. Nemá žádná práva na užívání bytu ani na převod těchto práv jiné osobě. Tržní hodnotu bytu zná každý a pokud se družstvo rozhodně být prodat, pribyde nový člen a na družstevním účtu v bance hezká částka. Další bod PRO družstevní formu vlastnictví.
jabraka*

Nevím,na co by ta hypotéka u družstevního bytu byla?Snad jen u nového se platí vinkulační poplatek.Ale záruka v bance musí být na konkrétní majetek.

JB

Hypotéku na družstevní byt čerpat nelze. Družstevní podíl sice dát do zástavy lze, ale protože členem družstva může být jen fyzická osoba, banka by nemohla členský podíl s bytem převzít, může být podíl zastaven jen jiné fyzické osobě. A protože banka nechce půjčovat velké peníze bez zástavy, na družstevní byt půjčuje tzv. předhypoteční úvěr. Ten má splatnost zpravidla 1 nebo 2 roky, během jeho trvání se nesplácí jistina, ale jen úroky, úroková sazba je zhruba 2x vyšší než klasické hypotéky, lze ho splatit buď z jiných zdrojů nebo tím, že se byt převede na osobní vlastnictví, vloží se na něj zástava a pak se úvěr převede na klasický hypoteční. Znamená to, že na hypotéku si nemůžete koupit družstevní byt a nechat ten byt družstevní napořád.

ko
hodnocení

0x

Osoně bych upřednostnil osobní vlastnictví, to každém případě. Ale rozhodně se najdou důvody proč využít družstevní bydlení a to je především pokud, člověk nedosáhne na hypotéku nebo ji nechce. A nemusí to být nutně otázka příjmu najde se mnoho lidí, kteří nemají řádně zdaněný příjem, proto nemají šanci hypotéku dostat a pro takové je družstevní bydlení jednou z možností. Troufnu si tvrdit, že s přísnějšími podmínkami bank, bude i družstevní bydlení v kurzu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]