Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrokotel + krbová kamna bez výměníku

Od: lukasbares1984 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

Prosím o radu RD dům cihla 44 keratherm plocha 100 m2, ozazeno podlahovým topením + elektorkotel Protherm 12kW.

Bydlíme od června letošního roku, cena za elktrinu cca 4500 kč/měsíc. Jak nejlépe zkombinovat elektorkotel + krobová kamna bez výměníku?

Instalováno termo čidlo venkovní+ vnitřní termostat. Nastává problém, pokud chci pošetřit energii, tak zatopím v krbových kamnech HAAS a SOHN maz 7,1 kW. zvýším teplotu interieru na vícde jak 21 st., kde je nastavena teplota prosepnutí elektorkotle , celý den , někdy i noc , když v noci přiložím, tak mi elektrokotel nemusí sepnout z důvodu interiorové teploty vyšší než je nastaveno na termostatu.

Avšak je to zřejmě neeknoické, když dům opustíme , teplota se dostane na bod, kdy sepne třeba po 3 dech odstaveného elekorkotle , voda v podlaze je někde kolem 20 st a musí poměrně dlouho a na vysoký výkon topit kotel ,aby se zvedla teplota v místnosti.

Poradíte mi , jak postupovat? tipy, nápady zkušenosti.

Elektrokotel by prozatimni v instalaci,abych pošetřil peníze na dostavbu RD. Do budnoucna jsem přemýšlel o instalaci kotle na tuhá paliva + zásobník a akumulační nádrž.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Celé se mi to zdá jakési podivné.

Jak chcete "kombinovat" elektrokotel a krbová kamna bez výměníku? To se nedá kombinovat..

Obytná plocha 100m2 a elektrokotel 12kW? To je zase nějaký odhad skladníka z Lidlu, nebo to někdo počítal (velmi pochybuji)?

Podlahovka má samozřejmě vyšší setrvačnost...a než vychladne, potažmo než "naběhne" tak to trvá delší dobu..s tím se toho moc dělat nedá.

Samozřejmě, že když jste 3 dny pryč a kotel je vypnutý, musí potom topit delší dobu na plný výkon. Tak to buď vemte jako fakt, nebo nastavte menší teplotní útlum.

hodnocení

0x

Kombinovat to nejde, spíše asi řešíte, jak ušetřit... aby kotel poznal, že nemá už topit apd.

Teplo, které doma není neuteče. Takže snížení teploty v domě, když tam nikdo není dává smysl. Jen si na termostatu nastavte, aby se zpět sepnul včas a vy jste vrátili do teplého domu. Já jsem to dělal i tak, že jsem se vrátil do domu, kde bylo 16°C a celé odpoledne jsem to doháněl dřevem. Bavilo mě to, děti nebyli takže to šlo. Účet za plyn byl skoro nula.

Vám nezbyde než v okamžiku zatopení vypnout elektrokotel, aby zbytečně netopil do poslední chvíle a opět zapnout po vyhasnutí kamen. Pokud topíte v pravidelnou dobu nastavte termostat v té době na nízké teploty a nebude se to tlouct.

Ale pokud řešíte, že u kamen zbytečně hřeje podlahovka nebo že topíte v kamnech a v jiných místnostech je zima, tak to řešit nejde než lépe rozhánět teplý vzduch v domě. Podlahové vytápení se na nárazové topení prostě nehodí.

jendad
hodnocení

0x

To je zajímavé. Kamarád co má podlahovku a krbovky nic takového neříkal , ani neřeší.

Vzhledem k tomu , že asi nemáte stáložárná kamna kde přiložíte dvakrát , třikrát za den a tedy topíte spíše až přijdete domu , tak bych asi jednou denně zapnul podlahovku na temperaci. Podlahovka má velkou setrvačnost cca 6 až 10 hodin než vychladne. Tak bych ji vypínal cca 8 hodin před roztopením kamen. Například když zatopíte ve 16 hod. , tak by měla asi vypnout v 7 až 8hod ráno. A zapnout ji v cca 00h nebo až 2 hod ráno . Je to jen laický nápad , sám podlahovku nemám , jen radiátory s termohlavicí . Když potřebuji větší teplo otočím kolečkem a okamžitě je tepleji a naopak.

Jinak nevím nevím . Kotel , akunádrž ,další komín, regulace , do toho bych určitě nešel . Spíše tu investici dejte do lepšího zateplení . To je smysluplnější než celý život běhat do kotelny .

Pokud vám přijde drahá elektřina , zkuste třeba do centrálního prostoru dát klimu. To je v principu tepelné čerpadlo a topí za třetinu oproti el. kotlíku . a v létě se ochladíte :)

klimatizacedodomu.cz/...

Je vcelku velký výběr , ale je duležité , aby měly ty AA+ na vytápění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]