Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zápach z digestoře v rodinném domě

Od: davidm* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

máme v našem rodinném domě (dva roky stará novostavba) v poslední trochu problém se zápachem v kuchyni. Je to nárazové, ale když to přijde, stojí to opravdu za to. Připomíná mi to skoro až hnilobný zápach nebo zápach ze žumpy - těžko se to popisuje. Podezříval jsem samozřejmě nejprve odpad, takže proběhlo rozebrání sifonu u dřezu, jeho vyčištění atd. Nicméně ten zápach je občas pořád cítit. Schválně jsem ucpal špuntem výpusti u dřezu i odkapávače a čekal, zda se zápach znovu objeví. Objevil. Takže odpad to není. Po troše pátrání jsem zjistil, že se to drží hlavně v okolí digestoře a když sundám filtr, uvnitř digestoře je ten zápach šílený. Vždy digestoř zapnu, odsaju a je to ok. Nicméně se to vrací. Je to teď intenzivní v zimních mesících, když venku mrzne. Předtím jsem tento problém nějak nezaznamenával. A jak jsem psal, je to nárazové.

Digestoř je vedená komínově z kuchyně přes půdu přímo na střechu.

Řešil někdo někdy podobný problém?

Budu moc rád za jakoukoliv odpověď.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Digestoř by měla mít u ventilátoru zpětnou klapku. Ta sice neřeší vznik zápachu v potrubí, ale měla by zamezit jeho zpětné pronikání do kuchyně.

hodnocení

0x
Predpokladam, ze pod strechou kondenzuje vlhkost odsavana z kuchyne, steka nizsie a rozvinul sa tam za pomoci usadenej mastnoty svojsky ekosystem.
Potrubie sa pokuste vycistit a vydezinfikovat. Trvalo pomoze len zmena. Napr. potrubie zaizolovat, aby sa tolko neprechladzovalo, vyustit ho hned cez obvodovu stenu do boku kuchyne atd.
Skontrolujte tiez vedenie potrubia, ci tam nie su nejake ohyby, kde by sa drzala skondenzovana voda, nestastne umiestnene / necistitelne lapace kondenzatu atd.

mytrix*
hodnocení

0x

Bude to již zmíněný kondenzát. V létě se to tak neprojevuje, protože je venku teplo a tak vše vyletí komínem. V zime je potrubí chladnější a než se to dostane ven, tak to zkondenzuje.

Pokud Vedete potrubí takto na střěchu, měla by být po cestě někde kondenzační jímka, která je následně vyvedena do odpadu. Takže zkontrolovat ji. Pokud zcela schází, je to špatně a musí se to opravit.

Zmíněná zpětná klapka by také mohla částečně pomoci. Ale musí být umístěna na výstupu, aby chladný vzduch nešel do ventilace.

jabraka*

Pokud do potrubí vlezl nějaký živočich a ukončil tam svou životní pouť(pták,myš)pak je to k soucítění.

JB

davidm*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. je dost pravděpodobné, že to bude ten problém s kondenzací, protože první zimu nám z digestoře kapala na desku zkondenzovaná voda. Tak přijeli ze stavební firmy, nějak to "opravili" a voda kapat přestala. Nicméně je fakt, že na půdě ty roury nijak zateplené nejsou a jímku tam též nikde připojenou nevidím. Hrozně blbě se k tomu dostavá, protože je to tam propletené krovy.

Naženu je sem tedy znovu, ať to dají do kupy.

lukasx

Dobrý den, u nás se objevil problém s naprosto stejnými symptomy - chci se proto zeptat, kde byl u Vás problém a jak jste to nakonec vyřešil?

Předem děkuji za odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]