Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samotížné vytápění

Od: david63® odpovědí: 8 změna:
Ahoj
Hledám literaturu nebo něaké podklady zabývající se samotížným vytápěním a to konkrétně vrchním rozvodem. Na internetu jsem o tom moc schopných informací nenašel.
Nebo jestli někdo dokáže princip a zákonitosti vrchního rozvodu popsat tak budu rád. Časem budu vytvářet rozvod vytápění na chatě bez sklepa. Spodní rozvržení nepřipadá v úvahu...
David

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Re: Projekce topení

[Příspěvek] od peteres » 07.05.2013 18:53

Můžeš si to zkusit naprojektovat sám. V roce 2001 vyšla obsáhlá dvousvazková Topenářská příručka (2500 stran) a v roce 2007 jako pokračování Topenářská příručka 3 (400 stran, ta se dá i stáhnout z nejmenovaného úložiště). V těch knihách je všechno co budeš k vlastnímu návrhu potřebovat. odsud...

Váš případ je řešen na stranách kolem 560 - kniha Topenářská příručka, další informace Topenářská příručka 3...je tam sice i hodně teorie, ale i ta je důležitá...

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, jestli Vám dobře rozumím, tak nechcete (nemůžete) mít u podlahy dvě tenké trubky, které jsou u nuceného oběhu (čerpadlem). Ovšem, domnívám se, že jedné silné trubce u podlahy (na odvod studené vody) se u "samotížky" stejně nevyhnete. Navíc, u nuceného oběhu čerpadlem je větší jistota, že to bude skutečně topit ("samotížka" je trochu loterie). Zdravím!

hodnocení

0x

Podstata vrchního rozvodu spočívá v tom, že topná voda z kotle se vyvede kolmo vzhůru ke stropu, kde se napojí na ve spádu vedené přívody k jednotlivým radiátorům. Odvod topné vody z radiátorů však už musí být proveden při podlaze až do kotle.

Horká voda z kotle stoupající kolmo vzhůru tak pohání celý teplovodní systém.

zita

Hmm, také mám somotížku - kotel ale ve sklepě. Podle mě je mnohem lepší systém s čerpadlem. Celkový objem vody v trubkách je pak minimální - oproti samotížky, kde mám trubky jako blázen :)

hodnocení

0x

Dasvide, zdravím Tě.

Proč samotíž, proč ne čerpadlo?

asd1

Výpadek čerpadla nic? ;)

Jak často a na jak dlouho je obecně výpadek čerpadla?

hodnocení

U pratchýně na chatě tam je výpadek vcelku častý a něakou stokorunu to penzistům ušetří. Ale hlavně jsme na to doma asi vcelku ujetý...
Chápu dnešní trend je opačný. Často ruším krásně a poctivě udělané samotíže jen proto že kotlíkovka je mocná *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]