Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sádrokartonový strop - nosnost

Od: nickcarter odpovědí: 17 změna:

Dobrý den.

Budu připevňovat topné panely (cca 120cm x 60 cm) na sádrokartonový strop. Jeden panel váží cca 15 kg a bude připevněn pomocí čtyř rozpěrných hmožděnek. V jednom pokoji jsou max. dva infrapanely a rastr stropu je připevněný pomocí stropních trnů a přímých závěsů.

Nemusím se bát, že mi jednou padne půlka stropu na hlavu, unesou to sádr. desky nebo bych panely měl raději ukotvit přímo do panelového stropu?

Díky za příp. odpovědi

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den, souhlasím s feraxem, co píše. Záleží na tom, jak ten podhled máte udělaný. Já to mám udělané bytelněji než je požadováno, ale i tak bych to šrouboval raději do rastru (otázka je, zda ještě dokážete najít, kde ty profily jsou). Jen tak do desky, to asi udrží též, ale jistota je jistota.

hodnocení

0x

Chtělo by to přesněji specifikovat ten rasrtr nosné konstrukce sádrokartonových desek, hustotu závěsů a pevnost a způsob uchycení stropních trnů ve stropním panelu, ne čemž bude hodně záležet. Z vašeho povrchního popisu se dá těžko posoudit, zda zatížení daného provedení podhledu nebude kritické.

Jinak laicky možno vyzkoušet vyvrtat v místech potřebného uchycení topného panelu otvor pro hmoždinku, vsunout ji zkusmo a zašroubit stropní hák a pak zatěžovat tato místa tahem hmotností cca 20 kp (siloměr- pružinovou váhu) a sledovat jak se bude stropní konstrukce a sádrokarton chovat.:)

nickcarter
hodnocení

stropní trny jsem použil tyto samsadrokarton.cz/...

CD profily jsou 50 cm od sebe a každý profil je připevněn třemi závěsy cca 80-90 cm od sebe (místnost je široká 3,6 m)

nickcarter
hodnocení

Nemám strach z toho, že by se kvůli 15 kg vytrhli stropní trny z panelového stropu, ale z toho, že by mi to možná nemusely vydržet desky!

hodnocení

0x

Stručně řečeno, podle toho, jakým způsobem se dnes dávají sádrokartony, tak bych měla strach na to pověsit i 5 kg, natož 15. Jak se říká, sichr je sichr.

hodnocení

0x

Já bych tedy na sádrokarton nic nevěšel, kromě svítidel (a i tak jsem pro ně nad sádrokartonem udělal uchycení). Pokud bych počítal se zavěšením nějaké větší váhy, předem bych provedl ukotvení až do původního stropu. Pokud tam pevný strop není, tak na to, co tam je pevné. Hranoly a pod. Je potřeba mít stále na mysli, že je to lehká konstrukce.

hodnocení

0x

Do sdk desek? NE! Maximálně do profilů na nichž jsou šroubeny sdk desky!

nickcarter
hodnocení

jsou to takovéto hmoždinky: vruty-fischer.cz/...

byly by čtyři, takže by se váha rozložila.

Je to běžný postup, ale mám z toho obavy, proto se ptám na názor a zkušenosti ostatních.

Podle popisu se na takovouto hmoždinku zavěšují váhy do deseti kilo.

Vyzkoušej tak jak jsem popsal. Ale myslím, že, co se týče pevnosti uchycení na sádrokartonu, tyto by to mohly bez problémů unést. Je jasné, že se hmotnost rozloží do těch čtyř bodů. Zátěž jsem uvedl odhadem s velkou rezervou. Důležité ale ještě je, zda jsou dobře uchyceny sádrokartonové desky k nosné konstrukci, dostatečným množstvím šroubů, aby se neutrhla deska někde na obvodu, nebo v ploše. Ale to se dá tím vyzkoušením, jak jsem posal, vše ověřit.;)

Myslím,že by to desky měli vydržet a udržet,ale jistota je kulomet,jak řekla jeptiška a dala na svíčku celofán!Proto raději jak jsem psal výše-do profilů ano,do desky raději ne. Ale je to Váš boj .můj názor znáte.

krtek66
hodnocení

0x

základní konstrukce SDK snese zatížení 25kg/m2 ..pokud se něco na SDK věší nebo montuje snaží se vždycky vrtat do profilů

hodnocení

0x

Já bych to šrouboval do profilů, nebo na 6ks hmoždinek rozvíracích.

tadeas*

Dobry den, chcem sa tiez opytat. mame doma v kuchyni sadrokoartonovy stop no chcem nan zavesit luster o vahe cca 8.5kg s tym ze to budem vesat priamo na konstukciu kedze som si kabel predpripravil tak aby luster siel do konstrukcie, myslite si ze to pohode unesie konstrukcia? dakujem za odpoved

Když to dáte do profilu CD, musí to unést 2-3 šrouby TN 35(45).

tadeas*

dakujem, chystam sa to dat na 4 samorezne sroby do profilu tak aby zavit srobu ostal dostatocne hlboko v profile

10.02.21 08:26

výborně.

krtek6
hodnocení

0x

samotná konstrukce pokud je dobře udělaná udrží aj paviána...deska ne...takže pokud něco kotvit tak leda do profilů, které jsou správně kotveny do stropu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]