Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bouchající topení

Od: luckaslavikova odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, v létě jsme si koupili ne zrovna levný byt a teď s příchodem topné sezóny jsme zjistili, že nám v celém bytě nesnesitelně bouchá topení. Nedá se zde spát a přivádí nás to k šílenství. Ihned jsme urgovali bytové družstvo, které nám do jedné místnosti nainstalovalo na stoupačky tzv. komenzátory, ale vše bylo marné a bez efektu. Bydlíme v přízemí panelového domu, máme plynové topení s vlastním kotlem ve sklepě, prosím poraďte nám, co by se dalo v tomto případě dělat, opravdu je to velice obtěžující a stresující. Předem děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

1x

Ne komenzátory,ale kompenzátory,které kompenzují anebo vyrovnávají anebo ruší tlaky při teplotním natahování trubek.Začal bych způsobem sice primitivním ale účinným:u kotle se vstupní a výstupní trubky úplně přeruší a vloží se tam na šroubení dvě kvalitní gumové hadice s vnitřním textilem na tlak 10 atm.Zvládne to každý kutil.

dzejar*

Nemyslím si, že zrovna Vaše odpověď uspokojila tazatelku. A posmívat se neznalému za vypadlé písmenko je tedy ehm ...

A nyní k Vašemu problému. Instalace kompenzátorů zrovna ve Vašem bytě si myslím nebylo šťasné řešení, neboť to byste museli bydlet v dvoupodlažním domě. Tento kompenzátor by měl být umístěn přibližně uprostřed stoupačky, aby něco řešil. A řešit by měl jak tedy správně poznamenal můj netaktní předchůdce roztahování trubek vlivem změn teploty topné vody v systému. Tedy pokud toto "bouchání" nepůsobí něco jiného než jen zabetonované trubky v průchodkách stropem. A pokud Vám to bouchá v celém bytě tak určitě nestačí to dát jen na jednu stoupačku, ale na všechny, které toto způsobují. Pokud se ovšem toto "bouchání" přenáší např ze sklepa (nevím proč) tak samozřejmě ani toto řešení nepomůže. Chtělo by to více informací. Určitě tomu však nepomůžou kompenzátory nasazené na výstup z plynového kotle. Teda takovou blbost jsem ještě neslyšel. Pokud tedy potrubí od kotle nejde několik metrů přímo, ale opravdu přímo do zabetonovaného prostupu ve zdi bez ohybu v potrubí (rozuměj kompenzace).

technikjirik*
hodnocení

1x

myslím že jde o takovou maličkost. Úchyty trubek chce jen vybavit gumovou podložkou aby se kov trubky nedotýkal kovu úchytky a místa kde roury procházejí zdí nebo stropem vytmelit PU pěnou... Trubky se zahřívají a dochází k roztažnosti materiálu a ten jak se tak hýbě tře se o okolní nepružný materiál. Po každém sepnutí a vypnutí kotle dochází k ohřevu či schládnutí vody a to způsobuje rozdíl teplot.

davidc*
hodnocení

1x

To bouchání jak to vy nazýváte nastává při náhlé změně teploty vody která proudí trubkami z kotle.Voda z kotle proudí pomalu a má už dost vysokou teplotu a nerovnoměrně ohřívá potrubí které už se nestačí postupně prohřívat a tak nastavá poměrně ostrý přechod kdy voda a potrubí mají pokojovou teplotu a najednou se tam tlačí hodně teplá voda z kotle ale poměrně pomalu a to je to bouchání( Tepelná roztažnost) na to aby vám to nebouchalo musíte zajistit co nejrovnoměrnější ohřev vody a potrubí.Moje rada je že musíte zvýšit výkon stávajícího čerpadla nebo instalovat nové výkonější pak bude plynulejší ohřev.Všechny jiné upravy o kterých se tu psalo se mohou také použít ale jsou to až druhořadé upravy.

jabraka*
hodnocení

0x

Ty kompenzátory jsme měli ve třetím patře věžového paneláku a natrápily nás leta.Podle odborníků se montují na každé třetí patro.A při rozehřívání trubek dělaly hrozný rachot.Dnes máme nové,na jiném principu,a je pokoj.Rány v trubkách mohou způsobit i bubliny vzduchu nebo páry,které expandují při rychlém ohřevu v trubkách kotle.Možná by pomohlo vše řádně odvzdušnit.

JABRAKA

igles
hodnocení

0x

Možná by mohlo pomoc oběhové čerpadlo. Díky němu se topení zahřívá a chládne nějak rovnonoměrně nebo co. Od té doby co ho mám uš ani ťuk.

U plynovýho kotle si troufám na 100% říct,že tam čerpadlo určitě je.

qwert*

U závěsného ano, u stacionárního jak-kdy. Takže na 100% se mýlíte. :)

ferda*
hodnocení

0x

Chtělo by to slyšet "na vlastní uši" . Takže dotazy k doplnění otázky:

Uvedené bouchání je zcela pravidelné, opakující se v intervalu asi jedné až několika sekund a trvá tak minimálně 10 minut nebo déle?

Jsou na některé z přívodních trubek topení cítit alespoň slabé otřesy? (nejlépe se pozná na delších)

Máte instalovány na radiátorech termostatické ventily?

Projevuje se to i u sousedů (nad Vámi)?

randolf*
hodnocení

0x

;) Myslím, že nejvýstižnější odpověď byla od Jabraky. Pokud není kotel dostatečně odvzdušněn, a někdy to trvá i dny, může se v něm při ohřevu vytvářet pára a jak známo při styku páry s vodou vznikají tlakové rázy. Někdy je to ovlivněno i způsobem při napouštění systému je-li více míst kudy se má voda do systému napouštět, někdy i záleží na rychlosti napouštění. Někdo při napouštění přítok vody přiškrtí, někdo to žene naplno. Dobré je rychlost průtoku střídat.

nespavec
hodnocení

0x

tak hádejte proč píšu takhle večer:( bydlím v paneláku ve 3.nadzemním podlaží a vlastně celý den a noc poslouchám lup, lup, lup...souhlasím, že je to naprosto šílené a k nevydržení. Bytová správa je naprosto netečná. Já to řeším tak, že s přívodní trubkou každou chvilku zatřepu a pak únavou usínám:( Kdo nezažil nepochopí. Ptal jsem se sousedů, nad i pod, ale tvrdí, že neslyší vůbec nic. Už jsem došel tak daleko, že jsem listem z piky na železo "ojel" průchod (podlahou) přívodní trubky, ale efekt byl cca na týden, pak se to vrátilo. Lití oleje do vzniklé spáry trošku pomohlo, ale sousedi pod nebyli nadšení...nepomáhá ani vypnutí ventilu, ani puštění naplno...tak brouzdám po realitkách, než se definitivně zblázním

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]