Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poradí někdo, jak vyvtořit ovál (nebo obdélník) do zárubně?
Účel je, že do zárubně mají zajíždět čepy bezpečnostních dveří, které jsou ale na pantové straně napevno.
Jedná se o stávající zárubeň v panelovém domě, která je dost masivní. Netroufnu si odhadnout tloušťku. Myslím, že to dřív vyráběli tak, že to přímo zalili do betonu.
Problém je, že dveře sice mohu nasadit na panty, ale zavřít je kvůli pevným čepům a absenci děr pro ně nemohu. Takže vím jen výšku kde budu díru do zárubně dělat, ale ne horizontální střed díry. A z důvodu, že bych ten střed netrefil, tak chci mít možnost udělat ovál, tedy tu případnou kruhovou díru zoršířit do jedné či druhé strany.
Jsou na to nějaký udělátka pro upnutí do vrtačky? Něco jako frézka nebo bruska?
A ještě poddotaz. Vzhledem k tomu, že jsem dveře musel zkracovat, tak jsem řezal ocelovou konstrukci, ale zároveň pancířové plechy a "povedlo" se i minerální vatu.
Na obrázku s průřezem dveří je vidět, že vespod je dřevněný hranol určený právě pro zkrácení dveří. Já ale netušil, že to nebude dostačující a budu muset zkracovat celou konstrukci.
Můj poddotaz je, jestli jsou kovové částice při řezání a broušení tohoto pancíře nějak více škodlivé pro zdraví? A co se tak asi stalo, když ta úhlová bruska zajela i do té minerální vaty, kterou je konstrukce dveří vyplněna? Údajně jsou částice minerální vaty vdechnuté do plic srovnatelné co nebezpečnosti s azbestem.
Děkuji.
Je to jednoduché, přivřít tolik, až se čepy opřou, označit třeba fixem, vyznačit střed důlčíkem a pak vyvrtat. Případný otřep dopilovat kulatým pilníkem. Otázka několika minut.
tak jednoduche to neni ...
1. dvere jsou zavrit do cca 30 stupnu, vic ne. pak uz cepy narazi na zaruben, kde neni dira.
2. cepy jsou zkosene, jak je videt na obrazku
To, že jsou čepy zkosené, přeci nehraje roli, v místě dotyku označíte díry, vyvrtáte a pokud je potřeba díry doladit, lze kulatým pilníkem. Tak kde je problém? A s tou vatou si nelamte hlavu, je to nesmysl.
Máš Milane pravdu, už jen ta formulace otázky je podivná. Mě by vůbec nezajímala nějaká vata, nebo rozbruška, když chci udělat pár direk.
ferax ... jiste, vas by to nezajimalo, protoze jste asi ten, kteryho ani nenapadnou nejaky zdravotni rizika sveho pocinani a nebo je bagatelizuje, pokud vite co to slovo znamena ...
leonidas76® - tak jsem se nemýlil, přeci jen jsi neumětel. Na obrázku jsem ti načrtnul modře, kde je třeba označit místo pro vrtání. Jednodušeji to už nejde. A vsadil bych se, že označení i s vyvrtáním dohromady, by mě netrvalo víc než deset minut. A to možná i se začištěním. A to, že vrtákem projedu do neškodné minerální vaty, neznamená vůbec nic. A i kdyby to bylo kdovíjak závadné, tak se ten nepatrný dotek vůbec neprojeví. Musíš být opravdu plašan.
Řekl bych, že trochu šikovnosti při měření to spraví. Přesnost +/- 1 mm není problém dodržet. A pak stačí vrták o průměru kolíku + 1mm.
Já bych to fakt nehrotil. Trochu přesně měřit, pak vrták rozměru + 1-2mm průměru kolíku a nepotřebuji žádnou frézu ani kuželovou brusku, bude to chodit.
Lenidas, buď jsem nepochopil Váš záměr, nebo jen vím, že lze udělat vrtákem dírky do futer, prořínout flexou s malým kotoučem. Nebo profrézovat.
Fakt nevidím problém.
Váš poddotaz je bezvýznamný, páč čerpáte info ze starých článků. Vata takovou situaci neudělá. Nebojte se ničeho.
nějak mi to nedává smysl. Když odemknete dveře, nemělo by z nich na žádnou stranu čouhat a měla by jít normálně zavřít.
Pokud někde něco vyčuhuja a zavazí, pak bych změřil o kolik, zamčel bych a změřil znovu, abych věděl kolik čepu ještě vyjede. Podle toho bych se zařídil, možná budete muset čepy zkrátit aby dveře šla odemčené zavřít.
No a následně je už vše jen záležitost úhelníku a tužky a měření a vynesení na futra.
A jak tu už bylo řečeno značka ideál je vrták a následně stupňový vrták na kov
nepochopil jste to ... ty cepy na strane pantu jsou napevno ... tak to proste je a je to spravne ... proto se musi udelat do zarubni diry, do kterych se schovaji ... ale problem je, ze dokud nemam v zarubni diry, tak dvere logicky nezavru (pouze pod uhlem cca 30 stupnu, vic ne) ... a jak chcete zmerit kde ma dira byt?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.