Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyvrtání otvoru pro hmoždinky do kachliček

Od: rex® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den. Chci dát do koupelny nové madlo. K tomu potřebuji vyvrtat otvory pro hmoždinky a původní hmoždinky vytáhnou a otvory zadělat. Jak nejlépe postupovat? Děkuji.

doplněno 14.12.18 19:32:

Dobrý den omlouvám se za chybu v nadpisu a tím i všem mravokárcům, kterých se to dotklo a děkuji za opravu. Zejména chci poděkovat lidem, kteří mi poradili jak na to. Řídil jsem se Vašimi radami a madlo je připevněno. Díry po hmoždinkách jsem zadělal dle rady a již jen zbývá sehnat nějaký lak, aby to bylo méně vidět. Ještě jednou děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

6x

Pokud bude madlo na jiném místě,pak se otvory vyvrtají patřičným vidiovým vrtákem nejprve bez příklepu přes kachlíky.Na místě budoucí díry,se ocelovou špičkou naklepne záchytný důlčík a vrtá se přes kachlík.až projde vrták přes keramiku,použije se příklep do hloubky hmoždinky.Hloubka otvoru musí být větší,než použitý vrut.

Staré otvory nemusíme zbavovat hmoždinky,pokud nevyčuhuje z otvoru.Dírku pak zamázneme spárovačkou Nakonec je vhodné spárovačku zakápnout kapkou laku v barvě obkladů.

JABRAKA

Příklep dle toho z jakého materiálu ona zeď je. např v ytongu by to nebylo dobré s příklepem a navíc i zbytečné!

hodnocení

4x

Aby vrták po glazuře neklouzal, stačí místo vrtání přelapit papírovou zakrývací páskou (lépe ve 2 vrstvách). Není potřeba ani důlčik, ani kuželový brousek, vyznačené místo na kachlíku je i přes tu pásku dostatečně vidět. Výhoda je, že do křehké glazury ničím netlučeme a ta se neštípe. Následně menším vidiákem bez příklepu skrz kachlík a pokračovat případně s příklepem. Nakonec převrtar vrtákem na potřebný průměr.

Lidičky nevím co máte pořád s těma kachlíkama. Od jakživa kachle jsou na kamna, to co je na stěně je obklad (obkládačky). A za druhé, když se ťuká citlivě, tak se nic neštípe.

berger*

Feraxi,když se dotaz objevil,jsem asi půl hoďky přemýšlel,co jsou kaličky. Že by ty dvakrát pálené cihly,zvonilky? Pak se objevily odpovědi a mi to došlo...*smich*

Já jsem pochopil, že to je překlep, ale už jsem na to alergickej, jak lidi neumí česky, lépe řečeno, je jim jedno jak co pojmenují.

ferax - Na stavbu kamen se používají "KACHLE", nikoliv kachlíky (proto kamna "kachlová" a ne "kachlíková"). "Kachlík" je totéž, co "obkladačka" a ten název je možná i starší.

111®
hodnocení

3x

použít vidiové vrtáky, nejdříve malý průměr a pak otvor zvětšit. Původní otvory zacementovat spárovačkou, sádra není vhodná. Nevidím na tom nic co by chtělo nějaký speciální postup

hodnocení

2x

Já to dělám tak, že označím fixem dírky, do plochých kleští uchopím nastřelovací hřebík, přiložím na značku a pomocí kladívka prorazím glazuru na obkladačce. Pak použiju vrtačku s vidiákem požadovaného průměru. Napřed bez příklepu, pak, je-li potřeba i příklep. Ve starých otvorech, pomocí nějaké kulatiny klepnu na hmoždinky, aby nevyčuhovaly. Pak zamáznu sádrou a nakonec přebarvím nějakou opravnou barvou, třeba na opravy smaltu. Jsou to takové opravné "tužky". Lze koupit v prodejnách barev.

petula00*
hodnocení

2x

Já nejdříve kuželovým brouskem na stopce v místě vrtání odstraním glazuru.Vrtání pak jde lehčeji.Není většinou ani potřeba jakkoliv např.důlčíkem dělat důlek pro vrták.

krtek66

tak metod je x...základem je, že se prostě musí chytnout vrták do kachličky tak, aby tam mohl vrtat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]