Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlakovka pro doplňování vody do UT

Od: dejv111* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

rád bych si na dopouštění vody do okruhu ÚT vyrobil tlakovou nádobu, kterou bych jak doplňoval vodu, tak i tlakoval okruh. Na obrázku vidíte moji představu. Takto by to šlo udělat např. ze starého hasičáku – navařit koncovky, plnící otvor, nějak přidělat ventilek a ze spod napojit na okruh. Mě by ale spíš zajímalo, jestli byste neměli sofistikovanější nápad, jednodušší za použití nádoby, která se tak nějak běžně válí u každého doma, může být i plastová. Tlak v ní prakticky nebude moc velký – do 1 bar. Možná by šla i 5l PET butel...

Díky za každý nápad! :)

doplněno 13.12.18 12:01:

Díky všem za reakce i když mi moc nepomohly. :) Měl jsem uvést, proč to tak chci. Například proto, že nechci ředit vodu v UT, kterou už mám namíchanou s Inhicorem proti korozi, obyč. vodou. Takže bych rád namíchal inhicor s vodou do zásobníčku a tím doplnil pod tlakem z kompresoru vodu do UT. Dalším důvodem to takto "komplikovat" je ten, že chci zamezit vniknutí vzduchu do okruhu. Jinak přes hadici a kohoutek to mám řešené i já.

Uživatel asd1 píše, že by to bylo nebezpečné. To si nemyslím, protože jak jsem psal, tlak by byl pod 1 bar, což je prd.

Tlakovka pro doplňování vody do UT

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Záleží na možnostech. Já např cca před měsícem plnil nový rozvod topení u syna a vzhledem k tomu, že má poměrně tvrdou vodu, tak cca 80% jsem dával destilku, kolem 15% glykol s inhibitiry a zbytek jsme doplnili z řádu. Celkem kolem 180 litrů a syn měl nějaké čerpadýlko na vodotrysk. Tím jsme okruh naplnili poměrně rychle z kýble kam jsme nalévali destilku a glykol. Jinak samozřejmě tlaková nádržka je možné řešení, jen nahoru na nalévací otvor bych dal kuláček a naplnil, uzavřel a řefouknul do okruhu.

dejv111*

Děkuji Vám za příspěvek!

asd1
hodnocení

1x

Nápad dobrý leda pro otevřenou expanzku..

Tlakovou kup hotovou, to tvoje je pííííp dobrá leda na průšvih...

doplněno 13.12.18 12:17:

Jeden bar prd - jak se to vezme, je to na plochu 10x10 cm síla 100 kg, což není až tak málo a na ten 1 bar bys musel mít i jištění. Jinak vyrobit to samozřejmě jde, jen to chce dodržet konstrukční základy...

Dolíval bych beztlakově = zavřeš ventil, vypustíš vzduch, trychtýřem naleješ půl expanzky, dofoukneš vzduch a otevřeš.. = potřebuješ tlakoměr na té expanzce/ na potrubí mezi exp. a ventilem. Dal bych tam i pojistný ventil abys měl jištěné i dofukování vzduchu. Můžeš vzít vzdušník z malého kompresoru, ten má na čelech hrdla na připojení... Počítej že bez membrány se bude vzduch rozpouštět ve vodě..

Dopouštět můžeš i klasicky např. miničerpadýlkem na vrtačku z kýble přes hadici a ventil... Tj. pokud chceš dopouštět tlakově, ten "vynález" nepotřebuješ a jednodušší je dát normální expanzku..

dejv111*
hodnocení

Díky asd1. To mimičerpadýlko na vrtačku mě opravdu zaujalo! A co jsem se tak díval, i to levné při 3 tis. ot. /min. dává 3 bary, což je v pohodě. :)

hodnocení

1x

Zahradna hadica napojena na kohutik nestaci?

doplněno 13.12.18 12:23:

V prípade nutnosti dopĺňania roztoku inhibítoru používam tlakový záhradný postrekovač 10 L s hadičkou zakončenou 3/4" hadičníkom. Rozstrekovač je možné natlakovať na 2,5 - 3 bary, čo vo väčšine prípadov stačí.

dejv111*
hodnocení

S tím postřikovačem je to taky dobrý nápad! ;)

hodnocení

0x
Jak to tedy vidím jako zbytečně komplikovaný řešení. Jak budeš do tý nádoby dostávat vodu? Lejt konví?
Kus zahradní hadice, tou propojit topení s vodovodem a hotovo. Mám to tak již dobře dvacet let a žádný problém.
dejv111*
hodnocení

Na vrchu nádoby je otvor pro doplnění. Buď namíchanou směs naleju přes trychtýř nebo našroubuji hadici na otvor, který by byl opatřen závitem. Ventilek by sloužil k odvzdušnění a tlakování.

No, podle mě je zbytečný dávat do topení cokoliv proti korozi. Topení zevnitř nerezaví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]