Nejste přihlášen/a.
Bydlím už třetím rokem v paneláku v Malešicích a hluk tam začíná být čím dál horší.
Dělám noční směny, přicházím tedy ráno a spím celý den. Nestěžuju si, že je hluk přes den, s tím se holt nedá nic dělat, vybral jsem si to sám. Ale jde o to, že i když mám volno, v tom baráku není klid snad nikdy, takže domů chodím popravdě skoro za trest.
Od zdola slyším babu se vybavovat způsobem, že vysloveně huláká až to rve uši a slyším každé její slovo. Celou noc slyším její kuřácký chrchel (chrchlá co půl minuty), televize jim jede non-stop, takže celou noc slyším dunění. Upřímně by mě zajímalo, kdy ty lidi spí. Od zhora slyším dupání, ječení a třískání školou povinných dětí od 5 rána třeba do 11 večer. Nechápu, že si je rodiče neumí okřiknout, protože na to už rozhodně mají věk. Když si pustí televizi, slyším vše, takže denně znělka Ordinace v růžové zahradě. Promluva se sousedy nikdy k ničemu nevedla. Bušení na trubky jakbysmet, to mi ještě vrátili.
Jednou v noci měli nejspíš nějaký mejdan, probudilo mě to, zabušil jsem na trubky a slyším jak ženská huláká "Drž hubu." Jako pardon? Já jsem nic neříkal. To oni tam dělali randál.
Další věc je vrtání a pilování v 8 ráno bez výjimky každou neděli!
Je tohle normální? Jak se proti tomu bránit? Stěhování nyní nepřichází v úvahu.
Předem díky za odpovědi.
Takový panelák, když se vydaří, to je vlastně esence větší vesnice nebo malého města. Co do počtu lidí, jejich dětí, jejich zvuků, pachů, odpadků, zvířet, aut. Bydlela jsem v paneláku se dvěma výtahy, kde bylo 72 partají a nějakých 60 dětí. Dva stejné domy vedle, parkoviště, silnice, tramvaj s točnou. Nějak si nemohu vzpomenout, jestli mi něco vadilo. Možná to bylo tím, že jsem vnímala více svou rodinu, než okolí. Dnes bydlím v domě, 8 partají, 2 děti, 6 psů. Děti jsou z domu a já mnohem více vnímám zvuky okolo, než tenkrát. A když bydleli pode mnou cygani, žila jsem přes den se sluchátky s muzikou nebo rádiem. Spávala jsem se sluchátky a mobilem s rádiem pod polštářem. Celý panelák byl proti tomu tichým hrobem. Naštěstí jsou už pryč a já jsem valice šťastná.
Chcete radu? jestli se budete chtít odstěhovat, hodně si promyslete kam, protože všude žijí lidé a také hlučná zvířata. Může být sebelepší prostředí, ale stačí jedna rodina nebo jedno zvíře, které se "vydaří" a pak je to hodně smutný příběh.
Berte to tak, že zvuky jsou všude. Na vesnici ráno kokrhají kohouti, v noci slyším psy, žáby. Jediným řešením je změnit svůj negativní postoj ke zvukům a přestat se kvůli nim rozčilovat.
Tak v paneláku je to normální . Beton velice dobře vede zvuk . A co se týče vesnice , tak jsem stavěl dřevostavbu a když zavřu okna , tak je ticho . Traktory když jezdí tak opravdu velice tlumené (vata ve stěnách) . Holt jak se říká paneláky jsou sociální bydlení (noclehárna) . Na víkendy dorazí k nám luftaci z prahy a brna a takzvaně chtějí si užít normální život a bydlení. Vy máte holt smulu s tou noční , kdy chodíte spát přes den kdy normální lidí provozují denní aktivity.
Měli jsme podobný problém, podnájemníci přišli ve dvě ráno domů z práce a docela hlučně si dělovali svoje dojmy. Navíc v létě při otevřených oknech - kuřáci, se svěřovali celému sídlišti, o což nikdo nestál. Nějaké připomínky druhých nebrali v úvahu. Přes den se vždycky vyspali a večer odcházeli do práce. Když nám došla trpělivost, ráno když byli v nejlepším spánku jsme na ně tak dlouho zvonili až se probudili a rozespalí nam začali vyčítat, že jsou po noční a už neusnou. Tak jsme jim řekli, že my kvůli nim nespíme v noci. A jestli si myslí, že řešení je dělat si naschvály, tak prosím.
Ale lepší by bylo se domluvit a brát ohledy jeden na druhého, od té doby je klid.
Noční klid je od 22.00 do 6.00 hodin. V této době můžete zavolat městskou policii, otázka je, zda to pomůže. Mohou hlučné sousedy napomenout, případně uložit pokutu, ale natrvalo hluku stejně nezabrání - to by tam museli být pořád. Můžete oznámit podezření ze spáchání přestupku na policii nebo MÚ
z. č. 251/2016 Sb.
§ 5 Přestupky proti veřejnému pořádku
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
d) poruší noční klid,
případně
§ 7 Přestupky proti občanskému soužití
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
3. se vůči jinému dopustí schválnosti, nebo
4. se vůči jinému dopustí jiného hrubého jednání.
- ale důkazní břemeno bude na vás.
Radu už máte od @Jedubabicka.
Já jen upozorním, že byste "třískání školou povinných dětí od 5 rána třeba do 11 večer" měli nahlásit na OSPOD. (Chudáci děti!)
Já v tom žádný dvojsmysl nevidím. Z Vaší otázky nebylo zřejmé, že míníte něco jiného, než jak to vyznívá.
Nade mnou v paneláku (naštěstí dost střídavě) bydlí baba, co má celou noc puštěnou televizi. Stylem, že přesně vím, co sleduje. Spím se špunty v uších. Špunty do uší jsou v paneláku základ. Nebo se odstěhovat do cihláku s pořádnými zdmi.
Je tohle normální? V paneláku bohužel je. Jak se proti tomu bránit? Prakticky to nejde. Když na ně párkrát zavoláte policii nebo dáte podnět na úřad, tak počítejte, že vám budou dělat další naschvály tak, aby to bylo třeba celkem ok podle nočního klidu, ale aby to pěkně opruzovalo. Takže vrtání a pilování můžete čekat v neděli ne v 8 ráno, ale už v 6:01. Mejdany nebudou jednou za čas, ale častěji, a pokud to nebude denně, tak jim policie stejně nic moc neudělá. Když máte za sousedy nějaké jednodušší lidi, tak se s nimi nejenže na ničem nedohodnete, ale snaha o jakoukoliv nápravu se setká se zvýšením intenzity pruzení. Aneb na just mu budu dělat peklíčko. Ve vaší situaci, kdy jedete na obrácený režim, děláte v noci a spíte přes den, to je v paneláku o to horší. Píšete, že stěhování nepřichází v úvahu, ale asi bude muset, protože jinak se toho nezbavíte. Odhlučnění moc nepomůže, panelák je prostě králíkárna s tenkými stěnami a je slyšet všechno.
Je to tak všude ! Kdyby se všichni v paneláku usnesli a zavázali na dodržování něčeho, vždy se najde někdo, kdo to radikálně poruší, ani se neomluví a když, tož začne s naivními výmluvami.A co se týká hluku je to vlastně předem odhadnutelné kvůli samotným panelům, které propouští vše... Pokud si nezvyknete, bude nejlepší se přestěhovat do cihlové stavby. Ještě podotknu, že stejně nesnesitelné je třeba kouření, které se k vám zdola i z vrchu dostáva hlavně otevřenými okny. prostě panelák je panelák !
Teď jsem si vzpomněla, že jednou bylo někde na netu, jak si kdosi udělal takové izolované místo na spaní. Jednu místnost jakoby obložil krabicemi, v nichž byla nějaká izolační hmota a to pak ten hluk pohlcovalo. V našich podmínkách třeba jedni známí snižovali strop tak, že udělali konstrukci, na to dali jakousi vatu a zadělali to sádrokartonem. No a úplně nejjednodušší je dát do místnosti hromadu nábytku, na okno tlusté závěsy až na zem a to také pohlcuje zvuk.
Teď už jen s úsměvem vzpomínám, když jsem bydlel v paneláku.
A to jsem tam bydlel se slušnými sousedy, 8 pater, 32 rodin.
Ale..taky jim podemnou vadilo, že jsem chodil v obyč papučích, tak mě navrhli, abych si koupil pěnové.
Pak samozřejmě jde slyšet v paneláku skoro vše-splachování kteréhokoliv souseda nademnou, nebo stačilo, aby téměř kterýkoliv obyvatel vrtal, mluvil víc nahlas, apod.
No a pak když původní obyvatelstvo pomalu stárlo, těm nejstarším generacím už začala vadit pomalu každá prkotina.
Další co mi vadilo byl výtah. Já bydlel ve vyšším patře, takže pokaždé chodit pěšky, to prostě nešlo a docela častý jev byl, že jsem šel k výtahu a před nosem si ho někdo přivolal. A než se ostatní povozili, tak uběhlo několik minut čekání. Nebo jiná situace..přišel jsem k výtahu a už tam bud někdo stál a čekal taky na výtah nebo než přijel, tak někdo zas došel..no a ve výtahu už probíhal výslech, odkud nebo kam jdu, atd.
A pak parkování..to byl každodenní boj o parkovací místo. A když nebylo volné u našeho paneláku-což bylo často, tak se třeba našlo u vedlejšího a už byl ohen na střeše, když mě viděl zrovna některý občan z toho vedlejšího paneláku, že si mám zaparkovat pěkně u svého.
Víte, ono si člověk řekne, že to jsou maličkosti a že s tím musí člověk počítat, když bydlí v paneláku..ale když těch "maličkostí" je víc, tak už to není dobré a jde to nenápadně dost na psychiku-nejhorší je, že jak v tom člověk žije, tak už si to ani neuvědomuje co všechno musí zažívat a jak s tím každý den bojuje.. a s pohodou to má pramálo společného.
Takže ihned jakmile se mi naskytla možnost jít bydlet jinam, okamžitě jsem šel. Bydlím ted v menší vesnici kousek od toho města, v menším domku, s vlastní příjezdovou cestou, garáží, zahradou.. Co si na domku chci udělat, to si udělám a co nechci, tak to neudělám a nikdo mi nic nenařizuje apod. Bydlím tu přes 15 let a zcela spokojenost. Sousedi jen 2, místo 32, sice se nijak nebavíme, jen pozdravíme, držím si od nich distanc, protože nejsme stejná krevní skupina, ale dodržujeme vpohodě vzájemné soužití a když je potřeba, tak si vyjdeme vstříc v rámci možností.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.