Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
moje máma má dům, který je potřeba kompletně zrenovovat. Nesvítí světla, kape vodovod, ucpaný záchod, nedodělané podlahy, ve sklepě chybí i beton, omítky, křivé vrata.
Jenže dům je od slepa až na půdu zaskládán věcmi.
Všechno je důležité, a vůbec nic se nesmí vyhodit, řev, hádka, pláč, rozvod.
Nejhorší je, že moje žena nesnese, aby na její věci sahala moje matka a tak toto nejde tam, ani sem, vlastně nikam. Zaskládané schodiště z doby, kdy jsem si ji přivedl domů.
Bydlíme v bytě. Matka je stará, a tak stav se rapidně zhoršuje.
Setrvalý stav není možný a dům přece není skladiště.
Co se dá použít mimo rozvodu, nebo trvalého neklidu, hádky, nebo výbuchu atomové bomby při slově rekonstrukce, bordel, krámy, stěhování.
Situace je taková, že nejdou ani otvírat dveře, jenže pro stavbu musí být dům prázdný a OSOBNĚ MĚ TO ZASKLÁDÁNÍ a znehodnocení domu VADÍ.
Přece nemohu kupit další dům jen proto, abych tam ty krámy nastěhoval.
děkuji
Píšete, že matka je stará a stav se zhoršuje. Chodí ještě do toho domu? Pokud ne, tak pomalu věci odvážejte do sběrného dvora. Vědět o tom nemusí. Zachovejte jen věci cenné, nebo potřebné.
Také bych se přidal k řešení"ferax"Začal bych vyklízet půdu,a odlehlá místa.Až na to matka přijde,pak už nemůže protestovat a bude uklizeno.Poslední věci se uklidí ven při pracech v interieru a hotovo.
JABRAKA
Ferax - jo bydlí tam, má luxusní pokoj a kuchyň. Další pokoj je zaskládán, k tomu půda, sklep.
Jabraka - na půdě žije asi někdo nezvaný. Jsou tam hovna na zemi. Pošlu tam kocoura.
Slovo NEJDE neexistuje.
Zaplaťte matce prodloužený víkend s rehabilitací a manželka pojede s ní jako doprovod. Vy máte služební cestu, nemůžete s nimi. Dopředu si hododněte kontejner jeden, dva s nedělním odvozem. Začněte od půdy, oknem přímo vyhazovat věci do kontejneru. Máte na to pátek, sobotu a barák musí být OK. Tomu se říká léčba šokem.
Chlap a neporadí si. Domluvte prohlídku domu s hašiči, druhý týden s kominíkem a za flašku v domě udělají takový vichr, že matka se bude divit. Po tomto divadle objednejte kontejnery.
Druhá rada. Když vám to nevadilo tolik let, tak to ještě vydržte.
Moc to nechápu, bydlíte v bytě, řešíte dům v dezolátním stavu, bordel dělá matka, nebo manželka.
Problém je, že jste to nechal-i dojít tak daleko.
Je to možná psychiatrická nemoc.
Ale pokud nehrozí riziko požáru, či jiné ohrožení života, tak se s tím asi nedá nic dělat.
Ano, řeším dům po matce v dezolátním stavu. Prostě mi to NEVADILO, do doby než je dům v havarijním stavu, je zaskládán (s mým souhlasem) a když to chci řešit, tak to řešit nejde.
Matka má své věci ve sklepě, žena má své věci v ostatních prostorech i já tu mám naskládané věci.
Bordel = věci 3 lidí.
Tak se s tím nedá nic dělat ... proto hledám odpovědi lidí, kteří to řešili a VYŘEŠILI.
DĚKUJI
Aha, tak to chápu, možná začít jako první u sebe, ale je to těžké, já sama mám také podobný problém, ale ne až tak vyhrocený a jedná se pouze o moji osobu.
Velmi těžko se člověk loučí s nějakými věcmi, že by se to dalo ještě použít.
Jednou za čas mě to chytne, alespoň vyháži všechny věci ze skříně a přeberu a zbytek hezky poskládám.
Jak je binec, tak člověk vlastně neví, co kde má a mnohokrát kupuje zbytečně věci nové, které doma má.
Vrata, kohoutky a WC jste mohl ale průběžně poopravovat. Nastoupit na běžnou údržbu a nestrpět žádné odsrtkování. My starší ženy ty potřebné věci k opravě vidíme, ale mnohdy máme strach z řemeslníků, aby nás neošidili a nenatáhli. Můj případ.
pneumatiky od firemních aut + litá kola, různé náplně, doplňky, technické zhodnocení, počítače, monitory, tiskárny, kabeláž, vlastně 3 kanceláře, skříní, křesla, šanony které musíte 35 let skladovat, pro potřeby České správy sociálního zabezpečení, zesák z mládí, bedny když jsme ještě hrály. Houpací křeslo, které matka chtěla za 6.000,-Kč, pak ji zavazelo, starodávné rádia, barevné televizory z dob KSČ, 3 pračky, kotel, kdyby ten starý klekl,
Televizory jsou fuč. Zesák z mládí taky. Bedny, půjdou taky.
Nevím zda jsem dotaz pochopila správněBojím se,že dokud je vaše matka svéprávná majitelka domu a neohrožuje hygienu okolí,tak s tím nenaděláte nic.Po dobrém už vůbec...zkušenost se svými rodiči
člověk s nimi nepohne,myslí si,že je vše v pořádku a nemám se co starat.Tak se nestarám.
Dělala jsem pouze to,že když několikrát v roce odjedou na víkend,tak tam jdu povytírat,vysát pavučiny a bordel,vyčistit co jde a něco i nenápadně vyhodím,ale většinou na to přijdou a kvůli kelímkům od jogurtu apod.blbostem je kravál na několik dní.Znám plno takových případůje mi líto,že tak žijou i to,že znehodnocují své bydlení.
Takhle na dálku se to těžko řeší.Je to hodně citlivé téma,protože za stáří nikdo nemůže a trápit jej tím,že mu budete narušovat jeho zvyky a dělat z něj špindíru a nesvéprávného,to situaci nepomůže.Jen se zasekne ještě více.
Jak jsem už psala,jak neohrožuje hygienu a bezpečnost svou a ostaních,tak to neřeště.Pokud nebude chtít sama rekonstrukci s úklidem,tak jí to nenutte nebo se domluvte,že jí všechny věci které bude chtít uskladníte v kůlně,garáží atd.a potom,po rekonstrukci jí je vrátíte zpět.
Chápu,že se těžko dívá,jak chátrá dům i rodič,ale pořád je to její majetek a její mysl.
Achich ouvej. Naprosto s Vámi soucítím, moje matka měla léta stejný problém. Má ho do teď, ale jelikož s ní od osmnácti nebydlím, už mě to tak netrápí.
Doporučila bych knihu Zbavte se nepořádku s feng-šuej od Karen Kingston. Hnulo to i s mou mámou a poté začala vyhazovat bordel. Nikdy nedošla do stádia, kdy bych se jako normální smrtelník v jejím bytě cítila dobře, ale alespoň zlikvidovala čtyři bordelem zaskládané místnosti.
S těmihle lidmi člověk dojde do stádia, kdy zatvrzelý bordelář již nechce slyšet ani slovo a vyhrožuje sám.
Inu, být tohle můj manžel, nejspíš bych do něj klavírovala tak dlouho, až by k tomu rozvodu opravdu došlo... Ale tohle není řešení. Nejhorší na tomhle je, že k tomu musí dojít sami a svou cestou.
Můžete jí předhazovat literaturu minimalistickou. Můžete jí pouštět ty takové americké pořady o bordelářích hromadící majetek. Reálně je změna na ní.
Co by snad mohlo pomoci, je, když byste toho opravdu měl psychicky už dost, odstěhovat se. Třeba by ji to přimělo začít nad tím opravdu přemýšlet... Ale to už je opravdu drastické řešení.
Dala jsem si závazek: každý den odstranit (vyhodit) 1 kus. Je to těžké, musí se vybrat něco, co fakt nepotřebujete a navíc si toho nikdo nevšimne (moje mamka mi kdysi vyčítavě říkala "tak mě vyhoď teda taky"). Funguje to, je dobré vyhodit najednou třeba 3 - 4 věci a mít ten dobrý pocit, že mám uděláno na 3 - 4 dny . Ale nesmí se to řešit tak, že jenom přemístíte! A není to pomalé, jen to chce začít hned.
Znám to, člověk si něco těžko pořídil a teď se toho má zbavit a co kdyby se to ještě hodilo a...
Nepořádek jistě vadí. Ale mamince jsem to vysvětlit nedokázala. Ani později tetě (zemřela cca před měsícem a uschovávala prakticky všechno, k čemu se dostala, i když už skoro nechodila, každý provázek, krabičky od obědů, co jí vozili atd.). Jednodušší a relativně účinné bylo si čas od času o něco požádat - tak jsem si ty věci od ní brala, ona byla ráda, že mám z toho radost (!) a já byla taky spokojena. Raději řeším věci po dobrém, když to lze.
Nevíme, co budeme dělat, až nám bude těch 80 nebo 90 let.
Mám kamaráda, který je sběratel, má to bohužel v genech a má zaskládaný jednopatrový dům v Praze do výšky okapů bordelem, nechutným bordelem, prý hodnotné věci, které ještě někdy určitě upotřebí. Cca 2x ročně v rámci naší jinak přátelské konverzace pronesu návrh, že by bylo vhodné, ať si objedná pořadný čelní nakladač, nejlíp ten obří, co jezdí v lomech, a prostě ten bordel bez milosti si nechá vybagrovat. Kamarád se vždy zachmuří, že jsem jako blbej a nevidím ty cenné hodnoty, které tam má uskladněny na budoucí čas. Takže moje rada je stejná: vybagrovat bez milosti.
PS: nejen vnitřek RD, ale i komplet "zahradu", resp. smetiště - zabordelenou do výšky okapů
Dokud to nevidí google mapy,tak je to asi ještě dobré. Tady pán sbírá stará auta a pneumatiky,to už je síla.
Souvisí to s geny. Běloši obývají už dlouhodobě chladné oblasti, kde musí dělat půl roku zásoby, aby přežili tu druhou polovinu, když je zima. Proto byli ti, kteří vše hromadili zvýhodněni. A ti, co nehromadili, nepřežili zimu. Černoši nehromadí a neplánují, protože to nikdy nepotřebovali. A Romové to samé.
Vaše matka je prostě geneticky zvýhodněná, jen vy to nechápete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.