Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tesařík krovový

Od: lexa* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

již od podzimu jsem v kotelně ve dřevě zpozoroval "chroupání" dobře slyšitelné hlavně v noci. Následně jsem při rozštípání smrkového polínka, které bylo obaleno kůrou zpozoroval na špalku takový drobný hobliny a následně jsem zjistil že poleno pod kůrou je v hloubce cca 3mm po celém povrchu doslova ohoblováno bílou larvou (nepravidelně) a na několika místech byly "vyvrtány" dírky do hloubky kde se již líhly dospělí jedinci. Bohužel jsem pojal podezření že by se mohlo jednat o tesaříka a dle internetu to je tesařík krovový. Zkusil jsem kotelnou "vykouřit" plynným isekticidem abych zabil už vylíhlí jedince, bouhužel brouka už jsem objevil i na schodech do kotelny. Vajíčka už museli být ve dřevu, kterébylo několik let staré vyschlé z rázu. Otázka zní jak tohoto hmyzu zbavit, protože mám strach aby se nepuslil do střechy. Veškeré dřevo plánuji uplně ztopit a kotelnu pořádně vysříkat biolitem ale do jara doba dlouhá a tesaříkovy se v mém dřevě evidentně daří protože chroupání slyším dál. Děkuji všem za odpovědi

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

blanka33*
hodnocení

0x

" Zbavit se tesaříků vlastními silami nebývá snadné. Impregnace napadeného dřeva nemá velký účinek, protože se provádí jen na povrchu dřeva. Lepší je proto odborná injektáž, kdy se dřevní hmota napustí insekticidem pod vysokým tlakem. Nepříliš silné trámy a podlahy lze osvobodit od tesaříků pomocí mikrovlnného záření. Brouci a larvy se tím v podstatě upečou jako v mikrovlnce, metoda je ale poměrně zdlouhavá a finančně náročná. Podobnou, ale ještě dražší technikou je likvidace tesaříků horkým vzduchem. Ta se vyplatí například v případě historických objektů, kde není žádoucí vyměňovat celý krov. V domácnostech a na chatách se v boji s tesaříky nejčastěji využívá plynování, které je jednoduché, levné i účinné, funguje ale jen v interiéru."

dumazahrada.cz/...

dejv111*
hodnocení

0x

Stejný "problém" mám se smrkovým dřevem v kotelně také. 2 roky uskladněné dřevo. Chroupe to tam jak na tesaříkovém trhu. Jeden špalek jsem rozsekl a vypadlo mi z něj více jak 10 larev! Naštěstí nemám v kotelně nebo ve sklepě nic dřevěného, co by mi mohli napadnout, tak to nějak neřeším. Prostě špalky letos spálím a bude vymalováno. Nevím, jestli je potřeba stříkat kotelnu biolitem. Nebude dřevo, nebude tesařík... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]