Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám jít na prohlídku domu. V inzerátu uveden rok výstavby 1974. Podle fotek vybavení domu tomu odpovídá - ale až na přítomnost dvou druhů el. vypínačů a zásuvek. Jsou zde jak bílé, hranaté zásuvky odpovídající tehdejší nabídce, tak i starší kulaté tmavé vypínače a zásuvky.
Prosím o radu kdy se tohle vyrábělo, prodávalo. Děkuji
Pro ilustraci uvádím vzor co jsem našel na internetu.
No a proč by v domě z roku 1974 nemohly být vypínače vyrobené třeba v roce 1950? V té době se hnad tak něco nevyhodilo. Takže jestli stavebník (nebo třebe řemeslník) měl někde bednu s těmito vypínači, tak je použil.
To, jak je nemovitost stará přeci zjistíte z listu vlastnictví. Na katastru jsou založeny i stavební plány atd.
Tohle bude starší, než rok 1974 - to stavěli rodiče a to si moc dobře vzpomínám - kupovali tehdy tyto typy
a do sklepa tyto
fler.cz/... mimochodem - ta cena je hezká, že
Ale ty z fotky tazatele jsou podle mě tak z padesátých let.
Cena je úžasná , ale pochybuju, že to za ní někdo koupí. Pokud by někdo takový vypínač chtěl, podívám se do bedny ve sklepě. Možná jich tam ještě pár (použitých) najdu. Dám za odvoz
.
Pokud tam jsou přesně ty na obrázku, tak ty se montovaly někdy od třicátých let (možná i dřív) do konce let padesátých. V domě z roku 1974 už zcela určitě nemohly být namontovány originál, v té době už se běžně používaly vypínače kolébkové, často velkoplošné. Mezi tím se do paneláků v šedesátých letech montovaly kolébkové bakelitové vypínače a zásuvky "AGY" (podle ozačení tehdy používaných hliníkových kabelů).
magdon® - není to přesné. Náš domek se stavěl v roce 1923. Instalace byla z černých trubek z nějakého jisovaného papíru, dráty měděné s gumovou izolací a opředené vláknem. Krabice byly o dost menší (ty bakelitové přístroje by do nich nepasovaly), než jsou dnešní rozměry. V nich byly otočné vypínače a zásuvky porcelánové, menšího průměru s chromovaným kroužkem. Ty se pak postupně nahrazovaly zmíněnými bakelitovými a plechovými krabicemi s izolační vložkou z černého lisovaného papíru. Až když jsem se vyučil, tak jsem po několika letech instalaci předělal.
ferax - V polovině 60 let se již montovaly tyto vypínače (říkalo se jim "AGY). Vím to bezpečně, protože jsme jako kluci lezly do elektro skladů na stavbě sídliště a moc se nám "líbily" .
Dobrý den,
v mé chalupě po rodičích byly vyobrazené zásuvky a vypínače jako nové osazeny při zavedení elektřiny do vesnice v roce 1956. Postupně, při opravách a rekonstrukcích jsem je nahradil novějšími, současnými typy. Několik těchto černých bakelitových zásuvek v nástěnném a venkovním provedení tam v bývalých hosp. budovách provozuji dodnes. Jestli Vámi zmiňované přístroje jsou původní vzory, nebo t.zv. retro provedení lze zjistit podle jejich vnitřního provedení.
Domek rok výstavby 1955-1959 a máme je ještě ve sklepě.
Jinak dostanete k domku určitě nějaké plány, povolení a doklady, kde bude datum povolení ke stavbě.
A není problém něco zjistit na stavebním úřadu a podobných.
Také je možné, že domek je opravdu postaven ve Vámi uváděném roce, ale při montáži sáhli do starých zásob. Důvod mohl být nedostatek peněz, nebo nedostatek nabídky v Domácích potřebách.
Ale rok 1974 si docela pamatuji, že vypínače a krabice byly vcelku běžně k dostání.
Vaše vyobrazené se musejí kroutit stále jedním směrem /při zhasínání i rozsvěcení/, aby se nerozbilo pérko /nebo, co tam je/. Tak nás to jako malé děti učili rodiče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.