Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač stropních světel

Od: martinez odpovědí: 13 změna:
Zdravím, chci vyměnit vypínač stropních bodovek za chytrý, který ke správné funkčnosti vyžaduje vodič N (modrý), jenž v rozvodech nemám. Jeden vypínač stejných parametrů už mi tu chodí (místo N jsem tam spojil asi ty šedé), ale s druhým si nevím rady. Mám novou elektřinu i s proudovým chráničem. Když černý výstup vrznu na test do N, chodí to, ale svítí permanentně. Má někdo řešení?, prosím?
Vypínač stropních světel

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nejsem tedy elektrikář, ale nějak mě nejde dohromady nová elektroinstalace s proudovým chráničem a chybějící modrý drát.
Ale říkám, nejsem elektrikář.

berger*
hodnocení

0x

A to je co? Tři dráty,vše fáze,pod proudem? Do světla? Něco je moc špatně,zkuste lepší obrázek,popsat barvy,neměřte fázovkou,ale vadaskou. A ač to píši nerad,protože jsem blázen,co se pustí do všeho,vy asi volejte elektrikáře...

jabraka*
hodnocení

0x

K tomu,aby světlo svítilo,musí mít kromě přívodu - fáze,také odvod,zemnící vodič.Pokud nemá,ani se o připojení pokoušet nebudu.

Zavolám odborníka.

JABRAKA

martinez
hodnocení

"Vše fáze" myslím, že to kope. Všechny tři. Když výpojím "pokračující", nesvítí mi to dál v bytě... "Svetlo" je jasné. Barvy pouze černá, hnědá, šedá... Ale jinak elektřina v bytě v poho. I chránič.

A ty rozvody vám dělal kdo, kouzelník? Pokud by to dělal odborník, budete mít všude na stropě tři vodiče, černý světle modrý a zelenožlutý. To samé i v zásuvkách. Zavolejte elektrikáře a do ničeho se nemontujte, pokud chcete oslavit vánoce.

berger*

Hm,černá ,hnědá,šedá jsou pro fáze,ale v tom případě tam další vodiče chybí. To mi přijde,jako bastl,jako by někdo zkoušel tahat další světlo z vypínače,šestky. Znova,nesahejte na to,volejte někoho znalého.

berger*
Hele,ty bodovky jsou ovládané ze dvou anebo více vypínačů? Jestli ano,toto-Jeden vypínač stejných parametrů už mi tu chodí (místo N jsem tam spojil asi ty šedé/ - je jeden z těch vypínačů? Pokud ho odpojíte,naměříte také fázi na všech třech u světla? A jak to,že to ještě nikoho nezabilo? *ee*

martinez
hodnocení

Takhle. Mám snížené stropy a v nich bodovky GU10. Když je povytáhnu, je každá z nich v podstatě odbočkou na čokoládce.. No nic, nechám to zkontrolovat.
berger*

Fajn,to je velice rozumné *palec*. Až to elektrikář zkoukne,ukažte mu,prosím,toto vlákno a napište s ním,o co šlo. Docela by mě,a věřím,že nejen mě,zajímalo,co se u Vás děje...

hodnocení

0x

Kdybyste to měl tak, jak popisujete, měl byste světla zapojená na 3 fáze (3x 400 V), což je samozřejmě nesmysl. Rozhodně je někde něco špatně (jestli to do teď normálně fungovalo tak asi jen barvy drátů, ale to by všechny 3 "nekopaly"). Takže pokud toho o elektrice moc nevíte, dejte od toho ruce pryč.

berger*

Ptal jsem se ho,jestli ty bodovky nebyly původně ovládané ze dvou míst,neodpověděl. Já si myslím,že to fungovalo,dokud se v tom někdo nezačal hrabat. Vidím to tak,že to byly dvě šestky a on v té jedné propojil šedý s černým. Při zapnutí by v té druhé šestce získal tři kopající dráty. No a jestli si tyto dráty vytáhl do podhledu v domnění,že to bude svítit... Variant je nepřeberné množství. Ani nepřemýšlím,odkud by šla získat nula - z nějaké zásuvky,jiného světla,pospojení,tv antény? Fuj.

martinez
hodnocení

Dobře, abych byl přesnější. Byt je po rekonstrukci a já u ni nebyl. Jsou zde jednoduché vypínače na Lin a Lout. U prvniho byly 2 sady černý, šedý, hnědý. Černé jsem zapojil do nového vypínače stejně. Lin, Lout. Do N jsem spojil asi šedé, které byly stejně ve wago svorkách. U druhého, problémového, se nacházíme o dva pokoje dál na stejné pojistce. Zde jsou sady tři viz.obrázek. Když zde aplikuji stejný způsob a spojím k tomu šedý in s šedý out do N vypínače, kdy jsou jinak všechny trojice spolu ve wago, vyhazuje to "chránič byt". Ve skříni samotné jsou z barev navíc jen zelenožluté. Žádný modrý... Uff, jak říkám, nechám to zkontrolovat.

martinez - šedá, černá, hnědá, jsou fázové barvy. Kdyby byl byt po rekonstrukci, ty tři barvy budou takto pohromadě maximálně v rozvaděči, kde bývají jističe rozděleny rovnoměrně na fáze, aby byl odběr vyvážený, pokud by byl byt připojen na třífázový rozvod. Dále v rozvaděči musí být svorkovnice světle modrá a žlutozelená. Z rozvaděče dál pokračují většinou kabely v provedení černá, světlemodrá, žlutozelená. Jak pro světla, tak pro zásuvky. Svítidla bývají připojena z krabice (třemi vodiči-černá, sv.modrá, žlutozelená), kde se propojuje přívod z rozvaděče a kabel od vypínače (zde bývají podle použití 2, 3, 4 vodiče), ve fázových barvách. Při jednofázovém rozvodu, se většinou používá fázová barva černá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]