Zdravím, chci vyměnit vypínač stropních bodovek za chytrý, který ke správné funkčnosti vyžaduje vodič N (modrý), jenž v rozvodech nemám. Jeden vypínač stejných parametrů už mi tu chodí (místo N jsem tam spojil asi ty šedé), ale s druhým si nevím rady. Mám novou elektřinu i s proudovým chráničem. Když černý výstup vrznu na test do N, chodí to, ale svítí permanentně. Má někdo řešení?, prosím?
A to je co? Tři dráty,vše fáze,pod proudem? Do světla? Něco je moc špatně,zkuste lepší obrázek,popsat barvy,neměřte fázovkou,ale vadaskou. A ač to píši nerad,protože jsem blázen,co se pustí do všeho,vy asi volejte elektrikáře...
"Vše fáze" myslím, že to kope. Všechny tři. Když výpojím "pokračující", nesvítí mi to dál v bytě... "Svetlo" je jasné. Barvy pouze černá, hnědá, šedá... Ale jinak elektřina v bytě v poho. I chránič.
A ty rozvody vám dělal kdo, kouzelník? Pokud by to dělal odborník, budete mít všude na stropě tři vodiče, černý světle modrý a zelenožlutý. To samé i v zásuvkách. Zavolejte elektrikáře a do ničeho se nemontujte, pokud chcete oslavit vánoce.
berger*
Hm,černá ,hnědá,šedá jsou pro fáze,ale v tom případě tam další vodiče chybí. To mi přijde,jako bastl,jako by někdo zkoušel tahat další světlo z vypínače,šestky. Znova,nesahejte na to,volejte někoho znalého.
berger*
Hele,ty bodovky jsou ovládané ze dvou anebo více vypínačů? Jestli ano,toto-Jeden vypínač stejných parametrů už mi tu chodí (místo N jsem tam spojil asi ty šedé/ - je jeden z těch vypínačů? Pokud ho odpojíte,naměříte také fázi na všech třech u světla? A jak to,že to ještě nikoho nezabilo?
Takhle. Mám snížené stropy a v nich bodovky GU10. Když je povytáhnu, je každá z nich v podstatě odbočkou na čokoládce.. No nic, nechám to zkontrolovat.
berger*
Fajn,to je velice rozumné . Až to elektrikář zkoukne,ukažte mu,prosím,toto vlákno a napište s ním,o co šlo. Docela by mě,a věřím,že nejen mě,zajímalo,co se u Vás děje...
Kdybyste to měl tak, jak popisujete, měl byste světla zapojená na 3 fáze (3x 400 V), což je samozřejmě nesmysl. Rozhodně je někde něco špatně (jestli to do teď normálně fungovalo tak asi jen barvy drátů, ale to by všechny 3 "nekopaly"). Takže pokud toho o elektrice moc nevíte, dejte od toho ruce pryč.
berger*
Ptal jsem se ho,jestli ty bodovky nebyly původně ovládané ze dvou míst,neodpověděl. Já si myslím,že to fungovalo,dokud se v tom někdo nezačal hrabat. Vidím to tak,že to byly dvě šestky a on v té jedné propojil šedý s černým. Při zapnutí by v té druhé šestce získal tři kopající dráty. No a jestli si tyto dráty vytáhl do podhledu v domnění,že to bude svítit... Variant je nepřeberné množství. Ani nepřemýšlím,odkud by šla získat nula - z nějaké zásuvky,jiného světla,pospojení,tv antény? Fuj.
martinez
Dobře, abych byl přesnější. Byt je po rekonstrukci a já u ni nebyl. Jsou zde jednoduché vypínače na Lin a Lout. U prvniho byly 2 sady černý, šedý, hnědý. Černé jsem zapojil do nového vypínače stejně. Lin, Lout. Do N jsem spojil asi šedé, které byly stejně ve wago svorkách. U druhého, problémového, se nacházíme o dva pokoje dál na stejné pojistce. Zde jsou sady tři viz.obrázek. Když zde aplikuji stejný způsob a spojím k tomu šedý in s šedý out do N vypínače, kdy jsou jinak všechny trojice spolu ve wago, vyhazuje to "chránič byt". Ve skříni samotné jsou z barev navíc jen zelenožluté. Žádný modrý... Uff, jak říkám, nechám to zkontrolovat.
martinez - šedá, černá, hnědá, jsou fázové barvy. Kdyby byl byt po rekonstrukci, ty tři barvy budou takto pohromadě maximálně v rozvaděči, kde bývají jističe rozděleny rovnoměrně na fáze, aby byl odběr vyvážený, pokud by byl byt připojen na třífázový rozvod. Dále v rozvaděči musí být svorkovnice světle modrá a žlutozelená. Z rozvaděče dál pokračují většinou kabely v provedení černá, světlemodrá, žlutozelená. Jak pro světla, tak pro zásuvky. Svítidla bývají připojena z krabice (třemi vodiči-černá, sv.modrá, žlutozelená), kde se propojuje přívod z rozvaděče a kabel od vypínače (zde bývají podle použití 2, 3, 4 vodiče), ve fázových barvách. Při jednofázovém rozvodu, se většinou používá fázová barva černá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.