Nejste přihlášen/a.
Asi z páté výplaty (nestačila) jsem před 20 lety koupil pračku Zanussi FCJ904CV, dnes už tedy historický kousek. Za těch 20 let měla jedinou závadu, čerpadlo, za nějakých 230 Kč. Teď jsem se chystal na tlumiče a taky kontrolu cirkulačního čerpadla, občas prý mělo problémy naběhnout - praní je doménou mé ženy. Stejně jako já slyším každý podezřelý zvuk v autě, ona má zmáknutou pračku. No, měl jsem jiné zájmy a pračka tak nějak prala - občas bylo nutné jí za pomoci programátoru postrčit nebo vypnout a zapnout, ale výsledek se vždy dostavil. Ovšem předevčírem se pračka vyznamenala. Nejdřív se nespustil motor a po oživovacím pokusu pračka nastavená na 30°C začala vyvářet. Nemám rozebráno, ale vzhledem k tomu, že pračka vesele funguje dál, to nevypadá na kumulaci několika závad, ale na programátor. Je ještě mechanický a dokonce se dá sehnat coby náhradní díl. Jenže stojí skoro 4k, což je půlka ceny nové pračky (nebo skoro celá, záleží, jak se člověk rozšoupne). Zkrátka tyhle prachy do toho nevrazím. Rozebrat, zkontrolovat a vyčistit se prý mechanický programátor dá. Ale abych si neuřízl větev na které sedím, potřebuju jiný, funkční exemplář. Jinak jsem mrtvej (a k tomu smradlavej) Homolka.
Ke vší smůle tenhle programátor (Electrolux typ 1247460049), ani celá pračka s ním nikde v dosahu (střední Čechy) není. Tedy za míň než ty 4000 Kč. Jeden je v Polsku, ale dřív než po Novém roce nebude, jeden na Ukrajině, ale ten sem nedostanu Nevíte někdo o něčem, nemáte ve sklepě starou pračku na vyhození? Já jen za dnešek objel 3 sběrné dvory a 1 bazar a nic.
Samozřejmě můžu koupit pračku novou, ale průměrná životnost pračky je dnes prý 5 let, což se mi krutě nelíbí a radši bych udržel při životě tu starou.
Seznam praček, z kterých by šel vyndat:
Arthur Martin Electrolux
AW1046F, AW1246F, AW946F
Castor
CX650J
Electrolux
EW1025F, EW1042S, EW1115W, EW1240W, EW1262, EW1262W, EW952S
437178_8306
Zanussi
FJ1093CV, FJ1094, FJ1094AL, FJ1094G, FJ1296, FJ964, FJD1084HV, FJD1084HV, FJS1072HV, FJS1074C, FJS1074C, FJS1084, FJS1114C, FJS1174C, FJS1216C, FJS1276, FJS1276C, FJS904C, FJS904CV, FJS972CV, FJS974N
WDI1003, WDI1003J, WDJ1272, WDJ1294, WDJD1082, WDJS1272, WDJS1272, WIJ1074, WIJ1273, WJS1272, WJS1382, ZJD125
Juno
JWT8011
Elektro Helios
KT2337, TF1037, TF1337
AEG
LAV1260, LAVAMAT1260
Zoppas
PSJ964MX
Doba Tatramatek co se opravovali pořád dokola a vydrželi 20let než prorezla vana je dávno pryč. Tehdejší přačky byly co se týká kvality o dost horší než dnešní ale na tehndejší platy byly drahé takže se udržovali při životě co nejdéle. Tahle doba je dávno pryč,dnes je pračka spotřební zboží. Dnešní pračka teda vydrží taky 20 let ale vetšinou bez poruchy a pak umře na nějako banální závadu která se nevyplatí opravovat. Mně se například na prače ardo po 18letech ohnula hřídel. Po takovejch letech nemá smysl cokoli řešit, pračka si své odparacovala a zaslouží si jít na odpočinek do sběrného dvora.
Kujva, to byly časy... Sice nic podobného nemám, ale i tak gratuluji. Myslím, že dnešní pračka vydrží více, než pět let. U mé jedenáctileté dnešní pračky odešel zatím akorát řemen.
A i kdybys koupil pračku za pět litrů, tak to máš režijní náklady litr na měsíc za spotřebiš. Takže ať si to rozebírání elektroniky děti v třetích zemích užijou...
Zahodit pračku a koupit novou.
Já jsem si kupoval v roce 2000 pračku Philco, která tenkrát jako jedna z prvních dostupných neměla mechanický programátor. Stála mě nějakých 13tis kč.
Zatím měla před 2lety první a poslední poruchu.Přestala se točit. Manželka se už těšila, že dostane novou. Ale ještě než jsem odjel k zákazníkovi, tak jsem proletoval vyhřátou desku s relátky, které ovládali motor.
Kdyby odešel třeba řemen či něco horšího, tak by letěla.
Tedy zahodit.
Sorry, ale opravovat/shanet dil v cene 4 tisic do 20 let stary pracky? Tak to musi bejt snad nejaka nemoc..
My jsme nekdy pred 5 mesici dali zadarmo prvnimu zajemci nasi Aeg/Electrolux (model nevim), stara asi 5 let, plne funkcni, pralo se v ni snad jen 2x do mesice, nejakej vyssi model (nikdy nekupujeme to nejlevnejsi), v ty dobe stala snad 12-15tis. nebo tak nejak.. Pritelkyni se do novy koupelny proste nehodila. A ja taky nevydelavam 200litru mesicne..
Tak pořád mám vlastní názor a pořád hlavu na krku. Kdo čte, že jsem ochoten investovat 4000 Kč do staré pračky, čte fakt blbě. Nejsem blázen. Proto sháním starší kus za rozumnou cenu nebo nejlépe za všimné.
Programátor jsem rozebral kam až to šlo, vyčistil, vystříkal kontoxem. Bohužel se nedají rozebrat jednotlivé spínače, jsou 4 za sebou spojené, připájené kontakty do tištěného spoje, nějakých 30 kontaktů. Kdyby byl každý zvlášť, tak bych to vyndal. Takhle bych to buď rozlámal nebo roztavil. Zpětná sborka programátoru se povedla asi na šestnáctý pokus , pračka běžela napoprvé
. Má za sebou zkušební jízdu, zatím spíná i topí tak, jak má.
Na to, že má za sebou 20 let provozu je všechno uvnitř jak nové, je jí fakt škoda. Má důtku s výstrahou, ještě jeden problém podobného charakteru a jde z domu . Původní otázka trvá.
Zprávy z bojiště. Pořád pereme, v týdnu se projevila původní závada, tj. stávkující cirkulační čerpadlo. Tak jsem pračku přepral, povalil na bok a vysápal ho ven. Jak ještě mohlo chodit, vůbec netuším. Je s největší pravděpodobností nerozebiratelné, takže bez destrukce se do něj nepodívám, ale vakl v ložisku ± 2mm! Tak jsem ze sklepa vyndal origo vypouštěcí čerpadlo, vyčištěné a vyzkoušené, pokřížil vnitřky, upravil plast svorkovnice a jedeme dál .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.