Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvková lišta s vypínači je nebezbečná

Od: ivson odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, dnes jsem koupil k venkovnímu vánočnímu osvětlení vnitřní zásuvkovou lištu s vypínači pro každou zásuvku. A ted jsem zjistil že když to vše povypínám, tak i tak do LED osvětlení jde malý proud. Pulzuje to jako bludičky. Proč ta zásuvková lišta to uplně nerozpojí? Takhle je to přece nebezpečné! Čekal jsem že vypínače mají vypínat. I ten celkový vypínač to úplně nevypne. Děkuji za názory

Zásuvková lišta s vypínači je nebezbečná

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vzhledem k tomu, že vypínače u zásuvek slouží k funčnímu odpojení, tak to není nebezpečné, protože samotné připojené zařízení musí být přece také bezpečné. To slabé problikávání LED bude zřejmě způsobené tím, že ve vypínačích jsou doutnavky a i po vypnutí teče do fáze malý proud signalizační doutnavkou vypínače cca 1 mA, který stačí na to, aby LED slabě svítily. Pokud vám to vadí, pak je možné kolébkové vypínače rozebrat a doutnavky odstranit.

Ale

1. Pokud na to nemáte kvalifikaci, do eletrického zřízení byste zasahovat neměl.

2. Pokud nejste zručný, může vám při rozborce něco prasknout, nebo se vám nemusí podařit kolébkový vypínač funkčně opět smontovat.

hodnocení

2x

Ono to nebude tím, že by ty vypínače nevypínaly. Když na ten prodlužovák připojíte obyčejnou žárovku, určitě blikat nebude a když to prověříte zkoušečkou (ne fázovkou), žádné napětí tam nenaměříte. LED osvětlení má totiž takovou nemilou vlastnost, že mu pro občasné probliknutí stačí naindukovaný náboj ve vedení, který se pomalu hromadí ve zdroji LED a když dosáhne určité hodnoty, vybije se v podobě bliknutí. Občas to dělají i LED žárovky třeba v lustru a to i při vypnutém vypínači. Už se tu o tom párkrát psalo.

doktpr365 - Pro funkci je v tomto případě celkem jedno, jestli se vypíná fáze, nebo nulák.

Nejsem si jistý jestli je to jedno mě při vypínaném nuláku stačilo chytit se rukou tělesa zářivky aby začlo lehce poblikávat , při vypínané fázi ne

doktpr365*
hodnocení

0x

Podle recenzí vypínač vypíná nulu a ne fázi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]