Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Málo vody ve studni - prohloubení

Od: knick odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám studnu ve které je minimálně 40 let hladina vody mezi 50 a 60 cm ode dna. Pokud čerpám výkonným ponorným čerpadlem do zásobníku pro zalévání, hladina klesne třeba až ke dnu, ale za asi pár hodin se vrátí na původní úroveň. Pokud čerpám vodu mini čerpadlem, hladina se nehne. Jenže poslední 2 roky se hladina snížila a letos koncem léta dosud se drží na cca 20 cm. Někdo radí studnu nechat vyčistit (byla čištěna před asi 15 lety) a já si myslím, že jen vyčištění nemá smysl ale že by bylo dobré pro získání více vody studnu prohloubit. Tak se ptám, zda je tu někdo kdo má zkušenost s prohloubením studny a jaký byl výsledek. Voda se používá jen na zalévání. Děkuji za Vaše zkušenosti. Zd.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak přesně tohle znám. Já měla ve studni stále kolem 80 cm a v posledních třech letech začala voda klesat. Už nasákne pouze na 60 cm. Musím s tím počítat, také mám už jenom na zalévání. Jsou ta sucha a nevím, jestli by prohloubení pomohlo. Také jsem uvažovala, že si nechám udělat ten vrt, ale je to dost nákladné a tak jsem od toho ustoupila. Uvidíme, co bude příští rok a jak se to bude vyvíjet. Je to spodní voda a když jsou velká sucha tak to má vliv. Takto mi to bylo vysvětleno.

floro*
hodnocení

0x
My prohlubovali letos. Mame studnu kopanou v kameni tretim rokem. Prvni rok bylo vody vice, drruhy lonsky rok vlivem sucha hladina klesla o metr. Letos jsme prohloubili jsme o 1,5 m. Voda stoupa porad stejne, ale tim ze se zvetsil prostor k jimani je ji tudiz v objemu vice.

jabraka*
hodnocení

0x

Hydrologie je velice složitá věda.Hovoří o složení vrstev v zemské kůře,a jejich vlastnostech.Pro získávání vody je tato znalost velmi důležitá.Při pořízení studny se obvykle lidé obracejí na proutkaře.Jsem k tomuto činění velice skeptický.Spíše než nějaká citlivost těla se tu spíše uplatňuje znalost hydrodynamických jevů.

Pokud člověk pořídí studnu,dá se očekávat,že její dno souvisí s vodonosnou vrstvou mezi dvěma nepropustnými vrstvami.

Pak voda vytvoří hladinu,která je v celé této vodonosné vrstvě,případně pokud vrstva je zvlněná,nebo šikmá,pak do studny přiteče voda z okolí.Proutkaři většinou mají v krajině prostudovány tyto vodonosné vrstvY,ty obvykle procházejí krajinou a plní se deštěm.

Pokud by se prohloubila studna skrz nepropustnou vrstvu na dně studny,pak se může stát,že voda vyteče do nějaké další propustné horniny,která je bez vody a o vodu se přijde.

JABRAKA

korbendalascz*
hodnocení

0x

Hlavně si nechte udělat hydrologickej prukum a povolení protože se muže stát že prohloubíte studnu vy budete mít vody dost a ostatní nebudou mít žádnou a pak příjde uředník a dostanete pokutu.
Prohloubení studnyje změnou stavby a nelze ho provádět bez povolení vodoprávního úřadu, jinak hrozí stavebníkovi pokutaaž 100 tis. atd atd
tady si počtete ruzne sousedské vztahy a řešení atd aby jste nenarazili ně nejaky problem

studny.info/...

hodnocení

0x

Myslím, že v dnešní době investice do studny přestane postupně dávat smysl.
Pokud bude (a odborníci to prorokují) i nadále tak málo pršet, postupně se všichni prokopou až k protinožcům a stejně mít vodu nebudou.

Daleko větší smysl budou mít jímky na dešťovou vodu s dostatečnou kapacitou, která bude schopna pojmout těch pár přívalových dešťů, které za rok přijdou.

figurek*
hodnocení

0x

vyčištění studny smysl má, protože spodní voda vám studnu postupně zanáší a na dně se tvoří čím dál silnější vrstva nánosu. Jen pozor, abyste studnu skutečně jen vyčistili. Nemůžete ji prohloubit jen tak sami od sebe, protože by se mohl objevit problém, kterému studnaři říkají stržení vody. Vy byste sice měli vody více, ale vaši sousedi o to méně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak prohloubit studnu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]