Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou častkou přispívat do domácnosti?

Od: smajlik odpovědí: 13 změna:
Dobrý den chtěl bych znát nazor když pracuji a (bohužel) jěště bydlím u rodíču s tím že byt mají rodiče v osobním vlastnictví ale nejspíš splácí dluh který si tím udělali
(byt 2+1) kolik by byla podle vás ideální částka na přispívání do domácnosti... Když sem vydělal 20 tisíc chtěli po mě 10 tisíc ale to mi mezi 3 osoby přijde přehnanè... Jak je to podle vás?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ika*
hodnocení

3x

Tak to já mám hodné rodiče. Také jsem dávala okolo 10 tisíc a když už jsem měla své bylení, jednou přišla mamka na návštěvu. Chtěla znát moje č. účtu. Do týdne jsem měla na účtě připsáno vše co jsem rodičům přispívala na domácnost.

Prý oni jako rodiče vyšli se svými platy i pro mě a mně se prý moje peníze hodí. Bylo toho hodně,hodně. Moc jsem si toho vážila a rodičům koupila pěknou dovolenou.

hodnocení

1x

Co má ta "ideální částka" všechno zahrnovat? Jestli jen náklady na bydlení, pak vydělit třemi - nemá-li někdo z rodiny zvýšenou spotřebu některé z energií. Pokud by se vztahovala i na jídlo, drogerii a podobné "zbytečnosti", péči o domácnost, vaše oblečení a pod., pak přiměřeně více. U dospělého vydělávajícího potomka bych zdarma nepečovala, pokud bychom se nedohodli jinak. Zdůrazňuji tu dohodu.

byt
hodnocení

1x

Neplaťte nic, za 10 tisíc si pořídíte vlastní bydlení. Toto rodičům sdělte a věřím, že se budou chtít dohodnout na 1/3 nákladů na bydlení. Ale asi vám bydlení u rodičů vyhovuje, kdyby ne, tak už bydlíte sám. Při 20 tisícovém příjmu to nemůže být problém. Jsou lidé s polovičním příjmem a také bydlí samostatně.

hodnocení

1x

Jestli se doma stravujete, nosíte si do práce svačinky, mamka zásobuje ledničku, pere a žehlí vám, uklízí a v drogerii nakupuje ona, pak to je částka adekvátní.

hodnocení

1x

Dobrý den. Pokud bydlíte u rodičů, pak byste měl jejich požadavek akceptovat. Jinak Vám také mohou říci, že když se Vám to zdá moc, ať se odstěhujete a staráte o sebe sám, včetně bydlení. Takže je jedno jaká částka se zdá adekvátní nám, důležité je jaká finanční částka je přijatelná pro Vaše rodiče. Jen oni ví jak moc se podílíte na práci v domácnosti, nákupech, zda si perete sám, vaříte, žehlíte atd. a jakou má domácnost spotřebu. Jen oni rozhodují o tom za kolik Kč/ měs. Vás u sebe nechají bydlet. Berte nebo nechte být. Názory mohou být na toto různé, ale záleží jen na přístupu Vašich rodičů a toho Vašeho. V každém případě Vy máte možnost volby...

hodnocení

0x

Měsíční náklady děleno 3.

// Za 10 tisíc byste si mohl platit vlastní byt 2+1.

berger*
hodnocení

0x

Co vše je zahrnuto v těch 10tkč? Jídlo,energie,voda? Jestli máte fullservis,tak by to mohlo být ještě málo...

athenaise*
hodnocení

0x

Náklady na provoz (elektřina, plyn, topení a voda) dělit třemi a nejméně 3 000,- za jídlo, ale to je jen základ. Pokud si samozřejmě nevaříš sám. Samolitr, že prát a žehlit a pod. by si měl potomek sám a nebo za to zaplatit. Není to nic proti ničemu, ale je lepší vědět, že v životě se platí za všechno a nebo...

lucie*
hodnocení

0x

Souhlasím jak tady zaznělo,at vytasí měsíční náklady na byt a podělte to třema + příspěvek na stravu (záleží kolik doma rodičům prijíte nebo kolik a jak nakupujete...) prostě realisticky,spravedlivě bez citů a pocitu*jasne*

skyrimmen
hodnocení

0x

Bydlel jsem také u rodičů a 5000kč byla adekvátní částka.

lidus*
hodnocení

0x

Přehnané to je. Myslím, že víc jak 3000,- bych určitě nechtěla. Dcera bydlela doma a ve svém pokoji, pracovala, dálkově studovala VŠ, kosmetiku si kupovala sama, oblečení také, jídlo měla doma. Peníze si šetřila, nic jsme po ni nechtěli, jednu za čas nakoupila velký nákup, včetně prášku na praní. K narozeninám nám rodičům kupovala nějaký víkendový pobyt.

hodnocení

0x

Tak to je podle mne hodně,..To máte podnájem v bytě a jste tam sám.Myslíte-že někteří důchodci mají víc,?A nemáte ani soukromí.Podotýkám,-pokud vás nešatí a pod...

hm*
hodnocení

0x

Ideální částka je taková, na které se shodnete.

Neznám finanční poměry vaší rodiny, neznám podmínky půjčky na byt, neznám případné závazky mezi vámi z minula, neznám zvyklosti vaší rodiny, ani co všechno je z těch 10000 hrazeno. To se pak těžko rozhoduje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]