Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připevnit desku ke zdi

Od: kutiltim* odpovědí: 16 změna:

Ahoj, kutím si vestavěnou skříň a řeším, jak připevním svislou desku vzadu ke zdi. Mohu tam vrazit úhelník, ale to bude škaredé, bude to vidět. Potřebuji desku fixovat ke zdi, ke stropu a k podlaze. Protože ale bude vyplňovat 100% prostoru, tak tam nemohu dát žádný šroub, ani kolík, nic.

Idea je do zdi zašroubit takové ty kolíky a do desky zapustit ty kolečka RASTEX kterými se stahují desky k sobě. Ale ty se dělají jen na desky. Resp. ty šrouby jsou se závitem do dřeva. Dělá se něco takového pro hmoždinku do zdi?

Nebo řeším kravinu a dělá se to úplně jinak?

Vrch a spodek, to už si vůbec nevím rady. Přišroubit profil a do něj desku nasunout, ale to bude zase vidět. Dělá se něco jako rastex s výřezem z boku? Takže bych do stropu a do podlahy zašroubil trny, pak z boku nasunul desku a přitáhl rastex?

Jak byste to řešili vy? Díky za tip. Úhelníky to jistí, ale chtěl bych to mít hezké.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Boční desky chytit do hmozdinek, aby to nebylo vidět tak bych vrtal v místě budoucích polic, pak navrtal kolíčky hodil police a šel od toho. Nebo mi něco uniká?

hodnocení

0x
Skříň bude otevřena nonstop? Ať jsem byl kde jsem byl všude to bylo uvnitř buď vymalovaná zeď nebo našroubována deska do zdi. Nejlevnější byly kolejnice pro dveře, žebříky na krajích a položené desky. Fasádní omyvatelný nátěr... Hotovo
doplněno 07.12.18 10:37: @mire *palec*

hodnocení

0x

Zadní desku je možné do stěny přišroubovat hmoždinkami a vruty, na které existují plastové krytky podle barvy té stěny. Krytky se na hlavy vrutů namačknou. Koupit se dají i s vruty v truhlářských potřebách.

kutiltim*
hodnocení

Jsme se nepochopili. Zadní deska nebude. Bude tam přímo otěruvzdorně ošetřená zeď. Takže to bude defakto jen regál z lamina. Jde o to, že regál ma svislé desky a pak police. Já potřebuji ty svoslé desky nějak uchytit k zadní zdi aby to nechodilo.

A naprasit to tam úhelníkem ke zdi se mi nelíbí. Chtěl bych aby ty šrouby byly schované, jako jsou třeba ty rastexy kterými se spojují desky mezi sebou tak, že žádný šroub není vidět a přitom to drží a dá se to dotáhnout na fest.

Když napíšeš hned v první větě, že chceš připevnit svislou desku vzadu na zeď a pak zase píšeš že to tak není, tak to fakt nechápu.

06.12.18 21:33
hodnocení

0x

Vestavná skříň - pokud to má trochu vypadat se dělá jako normální krpus, nebo sestava korpusů a zalištuje se to vůči nice. Takový to šolichání na zdi většinou dopadá jako těžká improvizace a funkčnost třeba uzavírání je většinou dost tristní.

kutiltim*
hodnocení

Mi se skříně s korpusem nelíbí, přijde mi to zbytečné. Dveře se dají usadit do rámu před "tím". Ale řeším jak uchytit ty police je zdi, aby to nebylo vidět. Našel jsem takové plastové trojůhelníky co se zaklapnou. To bude asi hezčí jak úhelníky.

Třeba ještě někdo poradí nějaké kování.

tohle vypadá docela dobře

ceskykutil.cz/...

111®
hodnocení

0x

já bych bočnice prostě přikutroval do boku třeba přímo přes latě na nichž budou police, nebo bez latí ale v místě kde se police předpokládá a usazení police na kolíky šrouby schová

hodnocení

0x
Uholnik rektifikacny s plastovou krytkou.
Pokial stena nie je zo sadrokartonu alebo OSB, pripadne plynosilikatu, tak na milimeter presne umiestnenie hmozdinky zabudnite. Bocnicu ale potrebujete na milimeter presne, inak tam nenamontujete police.
Na kotvenie korpusu ku stropu sa vy... a dajte navrch do vysky cca 2 m priebezne vrchne dno.
doplněno 07.12.18 13:30:

Kolíčky pre Rastex sa robia aj s metrickým závitom. Asi by sa dalo teoretizovať o kúsku pásoviny pripevnenom na dve hmoždínky a s vyrezaným závitom pre tento kolík, bude to ale piplačka s nejasným výsledkom podobne ako pri skrytých konzolách. Ja by som šiel do rektifikačných uholníkov s krytkou.

kutiltim*
hodnocení

To je pravda zeď je z cihel a je problém navrtat hmoždinku přesně. Úhelník je asi jediná věc co pak půjde srovnat.
Jinak asi mě nikdo nepochopil. Ta skříň nebude stát u zdi, jen záda. Boky jsou 20cm ode zdi tam bude úložný prostor na žehlící prkno atd.
Nechci fixovat boky ale svislé desky vzadu jak jsou přistavené ke zdi tam k té zdí aby to nechodilo do stran ani nejezdilo po podlaze.

kutiltim: a ten boční prostor pro žehlící prkno a jiné věci bude budeš zakrývat jak? Další dveře, závěs? Nemáš lepší udělat skříň ode zdi ke zdi s posuvnými dveřmi a vevnitř oddělit prostor pro tyhle další věci. Tím by byla i snadnější a pevnější montáž bočních stěn. A že tě nikdo nepochopil, se nediv. Důležité detaily z tebe lezou na pokračování, lepší je připojit náčrt.

už teda asi chápu, jak to chcete...inspirace jak by se to dalo řešit je zde, kovouvou pásovnu a trny vám nějaký kutil svaří: ikea.com/...

@kutiltim: Pre odkladanie žehliacej dosky je koncová bočnica viac než vhodná. Pokiaľ by tam nebola, za pár rokov vyderiete nožičkami stenu ako ju budete vyťahovať. Túto bočnicu predsaďte dopredu, aby na ňu dosadli aj posuvné dvere. Ináč by vymlátili časom pás omietky. Tiež stena nemusí byť 100 % rovná a kolmá a touto bočnicou máte možnosť dorovnať mierne nerovnosti. Zo strany steny môžte utesniť silikónom alebo nejakou pružnou lištou. Kartáč, ktorým budú dvere zakončené bude zachytávať prach a opakovane ho otláčať na miesto dosadnutia, ktoré sčerná. Lamino umyjete, stenu pravdepodobne budete musieť premaľovať. Minimálne túto bočnicu nechajte kvalitne ohranovať odolnou 2 mm ABS hranou, ktorá bude dobre zafrézovaná, aby ste ju opakovaným vyťahovaním žehliacej dosky nevytrhli. Obyčajnú papierovú hranu po pár rokoch zničíte.

@pest: Tento typ kovania sa bežne predáva ako "skryté držiaky políc" / "skryté konzoly". Primárne je určený pre hrubé voštinové dosky, ale robia sa aj verzie pre 18 mm lamino. V prípade svojpomocnej stavby vstavanej skrine je s týmto systémom niekoľko problémov. V prvom rade cena. Rektifikaćný uholník stojí 6-10 Kč. Tento trn odhadujem 50 a viac Kč. Ďalej pracnosť. Uholník pripevníte vrutmi do dosky a do hmoždínky. Keď sa budú zakladať police, doladí to jeden človek povolením vrutu v hmoždinke, jemným prestavením a opätovným dotiahnutím. Pri trnoch je potrebné najprv vyvŕtať preň presne dieru do čela dosky a vydlabať otvor pre pásovinu, prípadne nejaký konštrukčný medzistupeň. Samotné nasadenie veľkej dosky na trny, ktorá má byť postavená aj pevne na podlahe nemusí byť jednoduché. Pri potrebe prestavenia bude nutné celú dosku odtiahnuť, naslepo trn restaviť a celú dosku nazad nasunúť. Áno, predávajú sa aj rektifikačné trny, s ktorými sa dá manipulovať za pomoci červíka a malého otvoru v doske, ale ich cena bude značná.

No jo, jenže to je zase jen modifikace Rastexu, což jsou spojky na demontovatelný nábytek - tedy na korpusy.

jabraka*
hodnocení

0x

Sestavil jsem regál - knihovnu z desek,zadní kryt ze sololitu..Protože kvůli podlaze jsem potřeboval polici zavěsit na stěnu,jednoduše njsem ji podložil,vzal dva úhelníky,položil pod horní desku a provrtal až do zdi.Na hmoždinky jsem úhelníky přišrouboval a na nich visí celá knihovna i s 500 knihami.

Sestavenou skříň bych také tímto způsobem přišrouboval.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]