Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava?

Od: misa503® odpovědí: 56 změna:

Dobrý den,

doma mám dvoje stejná akumulační kamna 4,5kW, FIKO.

V každých kamnech je 9 topných těles. Zjistil jsem, že jedny kamna najednou hřejí - při stejném nastavení čísla na kolečku - podstatně méně. U kamen, které hřejí méně jsem zjistil, že boční tělesa vlevo č.5,6 a 7 nejsou pod proudem. Ostatní tělesa pod proudem jsou. Mezi tělesem č.1 a č.3 je asi 200V.

Pravá strana těles - na boku kamen:

Boční tělesa vpravo jsou všechny pod proudem. Měřeno kvalitní zkoušečkou, ne tužkovou. Z termostatu vedou tři vodiče na tělesa. Jeden vodič na těleso č.6, druhý vodič na těleso č.4 a třetí vodič na těleso č.5

Termostat spíná správně na rúzných číslech kolečka. Mezi vodiči 1) 4a5 2) 4a6 a 3) 5a6 jsem naměřil kolem 400V.

Levá strana těles - na boku kamen :

Takže tři topná tělesa ( 5,6,7 ) nehřejí, spíše je některé z nich přerušené. Plyne z toho, že těleso č.6 je přerušené? Když přes něj jde spojení od č.7 a od č.5?

Mohl bych těleso č.6 odpojit - zkusit - a propojit těleso č.7 a č.5?

Nebo by také mohlo být přerušené těleso č.7 nebo i č.5.

Mohu také zkusit propojit č.7 a č.5 s č.4?

Na kolečku č.5 - max - hřejí kamna + zapojený větrák - tak, že na nich nejde zepředu kamen udržet ruka.

Já vím, že by bylo nejlepší všechna tělesa jednotlivě proměřit a zjistit , která nejsou vodivá, ale v současné zimní době to není možné, protože nemohu nechat kamna v zimě zcela vystydnout. A za další : musím nejprve opravit , pak posunout skříně, které mi brání lepšímu přístupu k tělesům. K povolení šroubků na tělesech potřebuji lepší přístup než k měření napětí na vodičích, které mohu provádět, když sedím na kamnech a nakloním se na bok dolů. Na levém boku mám dobrý přístup ke šroubkům na tělesech, tak by zkoušení různých kombinací nebyl problém.

Myslel jsem, že, kdyby bylo nějaké těleso z nich ( 5,6,7 ) vadné, tak by hřála zatím zbylá dvě tělesa - do jara.

Předpokládám, že dvě tělesa najednou nebudou vadná.

Děkuji za případné rady či nápady, jak to nejlépe udělat, aby hřálo co nejvíce těles.

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava?
AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #2

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

nejjednodušší je změřit odpor těles. Udělat si nákres zapojení, pak rozpojit a proměřit odpor, stejně pokud bude vadné těleso, budete rozpojovat... nebo klešťovým Ametrem změřit proudy na jednotlivých fázích, měl by být téměř stejný, pro 4,5 kW to odhaduji na 8A / fázi

111®
hodnocení

2x

pokud to bude zapojeno podle druhého obrázku , tak ano, pricip je jednoduchý, na levé straně mají 3 tělesa společný bod.

Na straně pravé, musí jít na každé těleso JINÁ fáze. pak to bude fungovat tak že jedno vadné těleso neovlivní ostatí.

A končím s radami, páč mi připadá, že nevíte co s tím...

hodnocení

Já myslím, že právě nyní již vím, jak to mám nově propojit na pravé straně s ohledem na společný bod na levé straně.

Jenom to musím udělat až na jaře, až budou kamna vypnuta, protože si potřebuji nejdříve připravit vodiče na propojení dle obrázku druhého. Což bude vyžadovat více času. A k tomu potřebuji zajistit opravu té skříně, pak ji posunou, abych měl lepší přístup ke kamnům z pravého boku.

Nyní by mě zajímalo, proč nehřejí kamna jak mají - jako kamna č.1( stejné zapojení jako kamna č.2 ), když tělesa 5,6,7 jsou dobrá - jak jsem zjistil, že každé těleso z nich má odpor 100 ohmů, jako nové těleso, které mám náhradní doma.
To je jediné, co potřebuji vědět. Předpokládal jsem , že některé těleso z 5,6,7 je vadné, ale není to pravda a o to více nechápu, proč kamna nehřejí na 100%.

Máte někdo nějaký nápad, co by se dalo nyní proti tomu udělat?

Zde se ptám proto, že jsem spousty věcí kolem neznal, nyní již vím mnohem více. Také zde byl návrh měřit mezi stejnými body na levé i pravé straně napětí , které by mělo být 230V, ale vy jste zde napsal, že tímto měřením se nezjistí vadné těleso, že se musí měřit odpor, což jsem udělal. Tak vidíte, že zde jsou různé odpovědi a ne každá odpověď je ta správná.

hodnocení

0x

Ta kamna neznám, ale předpokládám, že to čemu říkáte termostat je nejspíš přepínač odboček, který spíná jednotlivé topné okruhy. Bylo by zřejmě potřeba proměřit, zda je napětí všude, kde má být. Pokud to bude v pořádku, tak potom proměřit jednotlivá tělesa. No a nakonec se pokusit vadná tělesa sehnat, pokud to bude možné. Nevím zda se náhradní díly seženou, ale něco by mohlo být zde.

hodnocení

Náhradní topná tělesa mám zakoupená již dříve, nyní spíše řeším proč kamna hřejí méně než druhá kamna. A případné nové zapojení s vyloučením eventuelně vadným tělesem.

Pokud není není přerušen některý z připojovacích vodičů, ukazuje to na přerušené topné těleso. Když máte náhradní, nevidím problém, po zjištění toho kterého tělesa, provést výměnu.

hodnocení

Připojovací vodič není žádný přerušen. Vadné těleso nemohu nyní vyměnit, protože bych musel zcela odstavit kamna a nechat vystydnout - není nyní v zimě možné a předtím opravit spodek skříně, který je z dřevotřísky. Skříň se dříve stěhovala pomocí háků a dřevotříska se vyštípala - nyní skříň sotva stojí a žádný pohyb tam a pak zase zpět by již nesnesla, takže další posun skříně háky není možný. Musím nechat vyrobit železný rám - na který se napasuje spodek skříně. Pod tento rám se pak již dájí dát háky na stěhování skříně. Kamna sice hřejí méně, ale hřejí. Je to místnost ke spaní, tak to zatím stačí. Spíše mi šlo o to, zda existuje zapojení, které by bylo bez zapojení nefunkčního tělesa, protože nyní asi kvůli tomu jednomu nefunkčnímu tělesu nehřejí i ty dvě tělesa co jsou propojená spolu. Tak jsem myslel, že vše se zapojí tak, aby tato dvě tělesa se ještě k vyhřívání kamen využijí a kamna budou hřát více než nyní. Nyní hřejí jen asi tělesa č. 1-9-2 a č.8-3-4

A předpokládám, že některé těleso z 7-6-5 je vadné a chtěl bych právě zbylá dvě funkční tělesa zapojit do "topení" kamen. Než bude jaro, pak bych vše řádně opravil a vadné těleso vyměnil a zapojení vrátil jako je dnes.

Zajímalo by mě, když rozpojím na levém boku těleso č.6 od č.7 a č.6 od č.5, tak budou na levé straně tělesa č.5-6-7 samostatná-nepropojená. Zbývají na levé straně - boku - dvě propojené trojice č.1-9-2 a č.8-3-4

Když si sednu na kamna, tak by z vrchu šel povolit šroubek na tělese č.5 a č.6 a č.7, čímž bych pak mohl měřením zjistit, které těleso je vadné.

Bude-li vadné těleso č.5 - pak těleso č.6 a č.7 zase zapojím jak je nyní ... první varianta

Bude-li vadné těleso č.6 - pak těleso č.5 a č.7 zase zapojím jak je nyní ... druhá varianta

Bude-li vadné těleso č.7 - pak těleso č.5 a č.6 zase zapojím jak je nyní ... třetí varianta

Ke které trojici těles na levé straně bych pak mohl zapojit zbývající funkční dvě tělesa č.6-7 na levé straně kamen při první variantě? Kam zapojit tělesa č.5-7 při druhé variantě a kam zapojit č.5-6 při třetí variantě?

Předpokládám, že bude vadné jen jedno těleso z č.5-6-7.

K tomu bych zajistil propojení termostatu z tělesem č.8 ( stejná větev jako č.6)

K tomu bych zajistil propojení termostatu z tělesem č.7 ( stejná větev jako č.5)

Jde vůbec o to, zda jdou zbylá dvě funkční tělesa připojit někam ke zbývajícím dvěma trojicím, aby kamna hřála o ty dvě tělesa nyní více než hřejí dnes.

Pokud topná tělesa nejsou v sériovém zapojení, není potřeba nic přepojovat. Prostě hřejí tělesa zdravá, tělesa přerušená nehřejí.

hodnocení

0x

Pokud je při přepnutí na plný výkon napětí všude, kde má být a kamna přesto nehřejí, může být přerušené některé topné těleso. To zjistíte nejlépe změřením odporů jednotlivých těles ohmetrem (samozřejmě ve vypnutých a pro jistottu odpojených kamnech). Odpojte svorky 5 - 6 - 7 na spodním obrázku a proměřte jejich odpor vzájemně proti sobě. Odpor by měl být u všech přibližně stejný. Jestli v některém případě naměříte odpor výrazně vyšší (případně nekonečný) je přerušené těleso.,

Tělesa jsou v podstatě zapojená "do hvězdy", to znamená, že jsou na jednom konci vzájemně spojená a na druhé konce se přivádí 3 fáze. Není možné, aby na tělesech 5 - 6 - 7 (na spodním obrázku) nebylo při přepnutí na plný výkon napětí, to by nebylo ani na těch ostatních. Mezi těmito svorkami by mělo být 400 V. Když budete měřit napětí na jednotlivých tělěsech (svorka na spodním obrázku proti propojeným svorkám příslušných těles na horním obrázku), měl byste naměřit 230 V. Pokud by bylo přerušené jedno z této trojice těles, bude tam napětí nišší (kolem 200 V) a výsledný výkon trojice bude pochopitelně nišší.

doplněno 07.12.18 14:03:

Tady máte kompletní schéma zapojení (kopírováno odtud). Pokud zapojení nepochopíte, doporučuju do toho nešťourat.

doplněno 07.12.18 14:24:

Ještě dodám že pokud je všechno v pořádku, musí být (na pravé straně kamen) napětí mezi:

1 – 2 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

1 – 9 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

2 – 9 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

3 – 4 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

3 – 8 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

4 – 8 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

5 – 6 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

5 – 7 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

6 – 7 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V

Mezi těmito svorkami a vzájemně propojenými svorkami příslušných těles na levě straně kamen pak musí být ve všech případech cca 230 V. Tyhle propojky by neměly mít proti nuláku (kostře) teoreticky žádné napětí, ale něco málo tam asi naměříte.

Pokud máte někde něco jinak, je to chyba.

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #3
hodnocení

...Není možné, aby na tělesech 5 - 6 - 7 (na spodním obrázku) nebylo při přepnutí na plný výkon napětí.

Na spodním obrázku je těch 400V - pravý bok, jak píši v dotazu, ale na 5-6-7 na levém boku není žádné napětí.

Na levém boku je toto napětí : První trojice těles : 1-2-9

Druhá trojice těles : 8-3-4

třetí trojice těles : 7-6-5

Napětí mezi 1-8 je 206V

Napětí mezi 1-7 je 118V ... nemělo by také být 206V?

Napětí mezi 8-7 je 118V ... nemělo by také být 206V?

Napětí mezi 1 a zemí je 120V

Napětí mezi 8 a zemí je 120V

Napětí mezi 7 a zemí je 003V, což mi připadá divné-asi by také mělo být 120V

Plyne z těchto naměřených hodnot v které trojici je přerušené těleso?

Je to z některých těles 7-5-6?
Nějak nechápu větu : Když budete měřit napětí na jednotlivých tělěsech (svorka na spodním obrázku proti propojeným svorkám příslušných těles na horním obrázku), měl byste naměřit 230 V.
...měřit napětí na jednotlivých tělěsech --- to znamená přesně co? To myslíte na pravém či levém boku?

Jak mám prakticky změřit napětí na jednotlivých tělesech - předpokládám měření na pravém boku -, když jsou tělesa propojená?

hodnocení

...1 – 2 400 V, proti nuláku (kostře) 230 V ...chápu to tak : měřím hodnotu mezi 1-2 a mělo by být 400V a tak dále. Proti nuláku to znamená, že mezi č.1 a kostrou má být 230V a to samé u č.2 a tak dále všude.

... Mezi těmito svorkami a vzájemně propojenými svorkami příslušných těles na levě straně kamen pak musí být ve všech případech cca 230 V.

Tak co píšete, tak to nevím jak to mám prakticky měřit na levém boku. Protože např. trojice ( 1-2-9) těles jsou propojené, tak na jednotlivé trojici nechápu měření např. mezi 1-2 , 2-9 , 1-9

Napište mi prosím u této první trojice ( 1-2-9) mezi kterými body by mělo být 230V. Pak to aplikuji na ostatní trojice těles.

To změřím zítra, nyní není noční proud.

Plánku přesně nerozumím, spíše potřebuji konkrétně postup dle čísel těles, kdy a kam zapojit určité číslo a na kterém boku kamen. To jsem schopen provést - dle návodu jak píši. Neznám přesný systém zapojení těchto kamen, proto se ptám, hlavně se seznamuji s možnostmi různého zapojení, když je nějaké těleso vadné, hlavně zapojení - změna - na levém boku.

Již jsem si vyměnil u prvních kamen termostat TYP : TC-1R31KM, 5270-0-104-4,T150

Vyměnil jsem také postupně ( za ty dlouhé roky ) přepálené kabely-vodiče- za nové .

Také jsem vyměnil všech 9 tyčí - když už se to měnilo, tak nebylo dobré měnit jen dvě tyče. A bylo jaro.

Vše mám zakreslené, jak to bylo , když byla kamna nová. Takže žádný problém.

Co na tom proboha nechápete *sok*? Prostě 230 V musíte naměřit na těch topných tělesech. Takže jeden konec měřáku připojíte na pravé straně třeba na svorku 1, druhý konec měřáku na levé straně rovněž na svorku 1. Tak změříte napětí na tělese č. 1. Totéž uděláte s ostatními tělesy. Ve všech případech byste měl naměřit 230 V.

A ještě jedna dobrá rada nakonec - pokud nedokážete pochopit tenhle základ, dejte od těch kamen ruce pryč a nešťourejte do nich! Elektrika je mrcha.

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #4
hodnocení

Všude je 400V - jak píšete, ale na 3-4 a 5-7 ne, protože jsou dvojice těles vždy na jedné fázi.

L1 2-3-4

L2 1-7-5

L3 9-8-6

A 230V změřím později - jaká bude situace.

hodnocení

0x

Na spodní obrázek není úplně dobře vidět ale mám pocit že tělesa 3 a 4jsou na stejné fázi a tělesa 5a7 také na stejné a to je blbost. Pokud fotka neklame a skutečně to tak je tak přehodit 5 se 4 a nebo 3 a 7.

Pro přehlednost L1 by mělo jít na 2-3-5

L2 4-7-1

L3 9-8-6

A nebo libovolná jiná kombinace každopádně v propojené trojici vždy musí být zastoupené všechny tři fáze vy máte v současné situaci ve dvou trojicích vždy dvě stejné fáze.

hodnocení

Mám dosud zapojení - dle obrázku : L1 2-3-4

L2 1-7-5

L3 9-8-6

Takže v žádné ze dvou trojicích vždy dvě stejné fáze zapojené nemám.

Proč nemůže být dle vás 3 a 4 na stejné fázi?

A proč nemůže být dle vás 7 a 5 na stejné, ale jiné fázi než 3 a 4?

Na 4 a 5 a 6 vedou kabely z termostatu.

Tedy každá jedna trojice těles má svoji fázi - různou.

to je blbost, je vidět že nechápete základní souvisltosti zapojení do hvězdy, Každé těleso z trojice musí být zapojeno na svou vlastní fázi! Ale toto máte splněno pouze u těles 1-2-9 ve zbylích dvou trojicích jsou fáze na dvou tělesech vzájemně přehozené.

Ještě se to pokusím napsat jasně a krátce. V propojené trojici těles se nesmý vyskytovat stejná fáze dvakrát, každé těleso musí mít jinou.

hodnocení

...vy máte v současné situaci ve dvou trojicích vždy dvě stejné fáze
Už chápu jak to myslíte. Jedná se o levý bok kamen, kde vidím, že 3,4 je na jedné fázi a dole 5,7 na další jiné fázi.

Takže změním zapojení na pravém boku kamen : buď 1) L1 1-7-4 , L2 2-3-5 , L3 9-8-6

nebo 2) L1 1-3-5 , L2 2-4-7 , L3 9-8-6

Vyberu to zapojení, které bude méně náročné při propojování těles.

hodnocení

Když změním zapojení i u kamen č.1 na bod1) nebo 2) , tak budou hřát tato kamna ještě více než nyní, když nyní jsou zapojena špatně?

Nechápu, že kamna č.1 takhle hodně roky hřejí, když jsou vlastně zapojená špatně. Už i stupeň 2 na kolečku způsobí velkou teplotu kamen, že se na nich skoro nedá udržet ani ruka. A na čísle 3 na kolečku - to jsou již kamna tak teplá, že ruka nejde udržet na kamnech nikde.

111®
hodnocení

0x

tak mi to nedalo a rozkreslil jsem si to. Nějak mi to nevychází, že jsou všechny tělesa zapojena stejně.
Můžete ofotit ještě druhá kama? a popsat?

takhle to vyšlo mě, že je to zapojeno, takže nejsou všechna tělesa zapojena stejně, pokud jsem se někde nesekl.

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #5

111 - Tak pokud jsou kamna skutečně zapojena takhle, není divu, že málo hřejí. Jestli to zapojoval elektrikář, měl by vrátit výuční list,

to je přesně to o čem mluvím víše, má vždy dvě tělesa z trojice na jedné fázi takže vlastně pararelně vůči sobě a tím pádem jedou tak na poloviční výkon. Takže přehodit 5 a 4 mezi sebou a nebo 3 a 7, je jedno která dvojice se přehodí hlavně ne obě to by se vrátil tam kde byl.

hodnocení

Jak je vidět na prvních kamnech - očísloval jsem stejně jako u kamen ( č.2 ) -nyní nehřející na 100% - zapojení je stejné. Foto je z doby co jsem je kdysi opravoval. Kamna (druhá) nyní nehřející na 100% ale ještě před 2 měsíci hřála dost i na čísle 2 na kolečku, které nastavuje termostat. Kamna č.1 i kamna č.2 hřála před 2 měsíci na kolečku na č.2,č.3,č.4 stejně. Číslo 5 na kolečku jsem nezkoušel, protože nebyla taková zima, abych kamna nastavoval na tak vysokou teplotu. Ale minulý rok i roky dříve - kamna 1 i 2 hřála stejně na stejných hodnotách na kolečku. Nyní kamna č.1 hřejí na kolečku č.5 - je maximální nastavení teploty přes termostat. S pomocí větráku - nastaven zrovna trvale na vyšší rychlost - běží kamna č.1 nepřetržitě celé dny a stále jsou kamna ze přední části plechu tak horká, že se dá těžko na nich udržet ruka.

Noční proud máme v domě nastaven na dvoje období zapnutí : všední dny od 0,45h do 5,55h a od 12h do 15h .

Jinak od 1,45h do 5,55h a od 13,30h do 17,30h ...svátky, víkendy

Je jasné, že v době nabíjení kamen jsou kamna č.1 nejvíce horká, při maximálním nabití. Kamna č.1 se v podstatě vůbec během nýnějších dní nevyfoukají tak, že by byla studená přední plocha plechu kamen.

U kamen č.2 to tak nyní není. I když jsou nastavena také na kolečku na č.5, tak se po nabití - při delším čase lepší -

- při spuštěném větráku na vyšší rychlost - přední plechová deska ohřeje tak, že se na ní nedá vydržet ruka. Jenomže kamna č.2 se brzo vyfoukají a musím větrák zcela vypnout a nechat kamna zase dobít. Po dobití zase větrák zapnu.

Tím se teplota v ložnici udržuje celkem nyní na přijatelné úrovni.

Posílám foto - výměna termostatu - čidlo přestalo fungovat. Nakonec se ukázalo, že čidlo bylo ulomené od toho drátu co vede k termostatu. Kamna se tím pádem přehřála a druhý termostat kamna vypnul a ze zadní části kamen jsem musel bezpečnostní pojistku zase zmáčknout zpět a dát nový termostat.

...dvě tělesa z trojice na jedné fázi ------ Stále tomu nějak nerozumím jak to myslíte. Z které trojice myslíte?

Myslíte trojice na pravém boku? Nebo trojice na levém boku?

Trojice Nyní L1 na pravém boku : 2-3-4 asi porovnáváte s trojicí 1-9-2 a 8-3-4 na levém boku a jak vidím na 8-3-4, je v L1 3-4 na stejné fázi, což by asi nemělo být, jak píšete. Kdyby totiž bylo na pravém boku L1 2-3-5, tak by se v žádné trojici ( 1-9-2 , 8-3-4 , 7-6-5 ) na levém boku žádné dvě fáze současně z L1 nenacházeli . Pak by bylo i L2 1-7-4 a v žádné trojici na levém boku by také nebyla dvě tělesa na jedné fázi současně. A L3 již vyhovuje nyní.

Nyní L2 : 1-7-5

Nyní L3 : 9-8-6

Jenomže na prvních kamnech je zapojení stejné, tak mi vysvětlete, proč i tak kamna hřejí skvěle. Jinak v domě máme další stejná dvoje kamna, která se používali dříve krátce - hřála perfektně - a zapojení je tam všude stejné, které se zde nelíbí a jak to čtu, kamna by měla při tomto zapojení hřát méně. Další dvoje kamna jsou v místnostech, kde se nyní nebydlí v domě, máme tam nyní jen uložené věci, které nepotřebují teplo. Ale v případě potřeby by se tato kamna dala zapnout a rozhodně by hřála tak jako nyní kamna č.1. Před lety to tak bylo a není důvod, proč by to tak nemělo být, kdyby bylo třeba.

Všechna kamna zapojovala prvně odborná firma, která také předělala ve starém domě kompletní elektroinstalaci, dala nové rozvodné skříně-na dům i v domě, všechny nové zásuvky, vypínače ... po domě i bytě. Zapojila stroje v domácí dílně + zásuvky, vypínače ... 380V ... a dále vše potřebné kolem instalace proudu - bojler ... světla ...

Takže si nemyslím, že by si nevěděli rady, jak zapojit kamna. Ostatně, kamna - všechna - fungovala jak mají. Nyní fungují pouze na 100% - zapnutá kamna č.1

Kamna č.2 - zatím řeším a snažím se dopátrat, jak to udělat, aby hřála více než nyní. Snažím se prostě zjistit v omezených podmínkách - nelze kamna odstavit, teplá tělesa - nějakým měřením, které těleso by mohlo být vadné a pak se dopátrat co by se dalo dělat s dvěma tělesy ve trojici ( 5-6-7 ...předpokládám, že jedno je vadné ), která budou dobrá. Jestli by nešla nějak připojit na levém boku k trojicím 1-9-2 a 8-3-4

Jinak děkuji za vysvětlení - nákres - jak měřit těch 230V. Z té věty - pro vás tak jasné - jsem to prostě nepochopil.

Já potřebuji konkrétní vysvětlení - jak se to má udělat přesně : tedy : vezme se jeden konec kabele měřáku a dá se na levém boku kamen na první trojici ( 1-9-2 ) na těleso č.1 a na pravém boku druhý konec měřáku také na těleso č.1

Pak č.9 na levém boku s č.9 na pravém boku. A stejně i u č.2

A stejný postup i u dalších trojic.

To udělám až seženu delší kabely a zajistím při měření bezpečnost. Připravím si delší kabely a zapojím si je na levé straně, až vypnu kamna. Až změřím všechna tělesa - dle horního postupu, tak se uvidí co dál.

Obecně by mě momentálně zajímalo, zda zbylá dvě ( předpoklad ) funkční tělesa by šla nějak bezpečně připojit ke trojicím 1-9-2 a 8-3-4. Předpokládám, že k první trojici by se připojilo jedno těleso a k druhé trojici druhé těleso.

Myslíte, že by to bylo takhle udělat? Nebo je vůbec nesmysl uvažovat o připojení dalšího tělesa k nějaké trojici těles na levé straně?

Kdyby to ale bylo možné, tak by se asi muselo změnit i nějaké propojení na straně pravé, asi by záleželo na tělese, které by bylo vadné.

Jinak děkuji za trpělivost se mnou. Ale zastávám teorii, že je lepší se dříve pořádně zeptat než něco někde špatně propojit. Elektrika - to není sranda. Ale myslím, že když budu přesně vědět co a jak kde spojit a propojit, tak jsem schopen udělat vše - opravil jsem v domě již spousty elektrických věcí - bojléry, různé točící přístroje, kamna, lustry, zásuvky, světla ... Jenom to pochopení od druhých mi někdy déle trvá, potřebuji vše vysvětlení spíše prakticky-jak i píši nahoře.

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #6
AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #7
AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #8
hodnocení

Když nejsou všechna tělesa zapojena stejně, tak proč kamna č.1 hřejí jak mají? Tak to asi tak nevadí, ne?

A kamna č.2 hřála také skvěle - dle stejného zapojení - dle vás špatného - celá léta. V důsledku špatného tělesa nehřejí nyní jak mají.

A nyní mě napadlo : když jedno z těles např. 7-6-5 bude vadné, tak zbylá dvě tělesa z této trojice také tím pádem nebudou hřát? Když je vše propojené, tak asi hřát nebudou, tak by mě pak zajímalo, jak je ještě využít v zapojení než se špatné těleso vymění.

Já zapojení do hvězdy nechápu, ale vidím výsledek : kamna skvěle hřejí - nyní jen kamna č.1, ale až na jaře vyměním špatné těleso, tak si myslím, že kamna č.2 budou zase hřát, jako nyní kamna č.1

Je tedy důvod měnit L1 2-3-4 na L1 2-3-5? Čemu by to pomohlo, ta změna?

111®
hodnocení

0x

jednu stranu budete muset stejně rozpojit , řekněme tu pravou. Pak dáte jeden vývod měřáku vždy na trojicic vlevo a druhým vodičem z měřáku ošaháte ta stejná tělesa na pravé straně, myšleno měření odporu, Vypadá to že jsou tam tělesa 500W , takže by jste měla naměřit kolem 100Ohm na každém tělese. a tohle se udělá pro všechny tři trojice. Měřením napští nepoznáte vadné těleso

doplněno 08.12.18 07:56:

podle mne by kamna měla být zapojena podle druhého obrázku

doplněno 08.12.18 08:16:

když bude vadné těleso 6 na prvním obrázku, nebudou hřát ani tělesa 5 a 7.

když to bude zapojeno podle obrázku vpravo a bude vadné těleso 6, tělesa 5 a 7 hřát budou

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #9
hodnocení

Ano, jsou tam tělesa 500W. Můžete mi prosím napsat L1, L2 a L3 pro druhý obrázek? Z obrázku nepoznám L1,L2 a L3.

...bude vadné těleso 6, tělesa 5 a 7 hřát budou
A bude pro druhý obrázek také platit: bude vadné těleso 5, tělesa 6 a 7 hřát budou?

A bude pro druhý obrázek také platit: bude vadné těleso 7, tělesa 6 a 5 hřát budou?

hodnocení

Tak jsem vše potřebné rozpojil a změřil jsem odpor jednotlivých těles č.5 , č. 6 a č.7

Na každém tělese jsem naměřil 100 ohmů. Doma mám originální náhradní tělesa, tak jsem změřil několik tyčí a na každé tyči jsem také naměřil 100 ohmů.

Tím pádem jsou tělesa č.5, č.6 a č.7 funkční.

Tak nechápu, proč kamna nehřejí, jak mají.

111®

protože jsou zapojena blbě. a jak jsou na tom ostatní tělesa?

111®
hodnocení

0x

možná mám podle vašeho popisu přehozeny fáze L1 a L2

doplněno 08.12.18 12:03:

Aby to odpovídalo vašemu zapojení:

ve druhém obrázku na L1 vedou tělesa 1, 3 , 5

na L2 tělesa 2,4,7,

na L3 tělesa 6,8,9

Klidně si L1 a L2 mezi sebou přepište

pto toto zapojení platí, že bude-li jedno těleso ze sestavy vadné , vždy budou zbylá 2 hřát

hodnocení

...pro toto zapojení platí, že bude-li jedno těleso ze sestavy vadné , vždy budou zbylá 2 hřát
Platí toto i pro sestavu L1 a L2?

hodnocení

Je jedno, zda se zapojí např. L2 2-4-7 nebo L2 2-7-4 na pravém boku?

A co levý bok : tam zůstane zapojení stejné jako je nyní nebo se bude něco měnit, když na P straně vše zapojím podle druhého obrázku - což bude u L1 a L2 jinak než nyní je?

Případně co a jak?

Připadá mi zapojení dle druhého obrázku L1 1-3-5 , L2 2-4-7 a L3 6-8-9 praktičtější s ohledem na možnost přepálení jednoho z těles.

111®
hodnocení

0x

pokud neproměříte všechny trojice, nedá se říci, že jsou všechna tělesa OK. Až bude tohle vědět, tak přichází v úvahu hledat chybu v napájení, jestli třeba nechybí jedna fáze. Já jen píši jak bych to měřil já, měl jsem akumulačky skoro 50let.

Na vaši otázku zatím netuším odpověĎ.

hodnocení

Máte pravdu, postupně proměřím - velikost odporu - další dvě trojice, abych na 100% věděl, které těleso je případně vadné.

Jinak ty tři fáze jsou dobré, protože mezi fázemi je 400V všude - i na vstupu - svorce - ze zdi kabelu od hodin, i na termostatu na různých nastavení přes kolečko.

I mezi L1 - L2 a L1 - L3 a L2 - L3 je 400V.

Až něco zjistím nového, tak se zde ozvu. Jinak moc děkuji za zajímavé informace kolem kamen zde.

111®
hodnocení

0x

já když měl nové akumulačky , odcházela tělesa, laboroval jsem jak jen jsem mohl a nepomohlo nic. Nakonec se Kovosmalt Filakovo přiznal, že jsou blbě navržena tělesa, udělali repasi, dali dvojnásobek těles a kamna jedou dodnes.
Takže bych se nedivil, kdyby byly vaše Akumulačky prostě zapojeny špatně všechny. Pokud by jste sehnal klešťový ampérmetr, měl by jste naměřit na každé fázi proud kolem 6,8A - 7A.

hodnocení

Vy byste měl dostat odměnu za rady druhým, protože člověk neznalý tápe, ale nyní si myslím, že již vím o mnoho více co a jak se měří a tak ... jak co má být a hlavně proč.

Ještě poslední dotazy, protože hodnoty A - to tu ještě nebylo - Když naměřím na každé fázi těch asi 7A, tak to bude pro mne znamenat co? Že jsou všechna tělesa dobrá?

Může se stát, že bych na nějaké fázi naměřil méně nebo více než těch 7A?

Co by znamenalo, kdyby byla hodnota menší než 7A a co větší než 7A?

Nebo by se mohlo i stát, že bych nenaměřil nic?

Má naměřená hodnota nějakou souvislost s vadným tělesem?

misa503 - "Vy byste měl dostat odměnu za rady druhým, protože člověk neznalý tápe, ale nyní si myslím, že již vím o mnoho více co a jak se měří a tak ... jak co má být a hlavně proč".

Tak to si právě jen myslíte a o to je to nebezpečnější. Já si naopak myslím, že byste Vy měl dostat pokutu s výstrahou, že do toho s Vašimi (ne)znalostmi vůbec šťouráte. Člověk neznalý nemá co tápat, člověk neznalý by neměl ani sundavat krycí plech kamen!

Howgh.

hodnocení

Tak to si právě jen myslíte a o to je to nebezpečnější. Já si naopak myslím, že byste Vy měl dostat pokutu s výstrahou, že do toho s Vašimi (ne)znalostmi vůbec šťouráte. Člověk neznalý nemá co tápat, člověk neznalý by neměl ani sundavat krycí plech kamen!

Howgh.
************* Obecně máte pravdu, jenomže vy nevíte, že já chtěl být původně opravář televizí, rádia. Rádia a televize jsem opravoval dříve běžně-základní opravy. S příchodem barevných televizí jsem této činnosti zanechal-již složité pro mne doma.

A elektrikou se zabývám v praxi od mládí. Jenom potřebuji vysvětlit různé nové ( které ještě neznám - nyní např kolem kamen - zapojení a měření ) postupy v praxi - jak a co funguje, co se má kde měřit když je něco vadné a podobně. Pak jsem schopen to aplikovat na konkrétní problém. A zatím jsem vždy ( + eventuelně s pomocí rad i zde ) všechny problémové situace v domě vyřešil sám. Situace myslím např: 1) oprava 120l bojléru - výměna topné spirály, termostatu 2) výměna topných tyčí v aku kamnech 3) výměna přepálených vodičů v kamnech 4) oprava různých světel, různých zásuvek-230V, 380V, robotů, mixéru, vysavačů, motorů, míchačky ...5) výměna uhlíků u různých přístrojů 6) sám jsem si zrealizoval veškeré zapojení zásuvek, vypínačů, světel v gáráži pro dvě auta-garáž je již zkolaudovaná bez závad ...a podobně.

V autě nemám již problém s výměnou houkačky, žárovek, baterie, zámek dveří, opravil jsem si větrák ( nefoukal teplý vzduch ) - co jsem nevěděl, tak jsem se zeptal.

Nyní budu mít doma klešťový multimetr AX-200, tak zjišťuji, jak by se dal třeba u akumulaček využít.

Člověk neznalý nemá co tápat, člověk neznalý by neměl ani sundavat krycí plech kamen! ----píšete

Jenomže já si myslím, že nejsem člověk neznalý. A ostatně nikdo neví všechno a myslím si, že je lepší se několikrát zeptat než dělat chytrého , pak udělat větší škody než kdyby nedělal nic.

Zde někteří píší : co proboha na tom nechápete a podobně.

To je právě ono. Ten co ví co a jak přesně, nechápe že jeho vysvětlení nemusí být hned všem jasné !

Kdybych věděl přesně co potřebuji, tak se přeci již neptám ne? Já se ptám možná pro někoho zbytečně " divně ", ale potřebuji vše tzv. polopaticky-jasně pro mne. A hlavně konkrétně - který bod kde propojit, který bod odpojit...a na které straně, kde přesně co měřit a podobně. Elektrotechnické formulace i náčrty nejsou pro mne většinou jasné, což člověk "rozumějící" často nechápe.

Myslete si co chcete, ale já mám ze sebe radost - jak jsem šikovný při domácích opravách ( zatím jsem nakonec vše vždy opravil ) ...

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #10
AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #11
AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #12

Tak teda ještě jedna moje poslední poznámka:

Ne, vy nejste člověk znalý (co se týká elektřiny). Vy nemáte ani základní vědomosti. Elektrikáři se učí na odborných školách minimálně 3 roky, aby tyto základní vědomosti získaly a pak musí každé 3 roky absolvovat přezkoušení před odbornou komisí. Kolik let jste se učil Vy, že ani nevíte, co je zapojení do hvězdy? Jaký § vyhlášky 50 máte? Pokud nemáte aspoň § 4, neměl byste se k otevřenému elektrospotřebiči bez dozoru ani přiblížit, natož na něm něco dělat. Že se Vám někdy něco elektrického podařilo opravit, aniž by Vás to zabilo je spíš náhoda. Ale věřte, ono se to příslovečné ucho jednou utrhne a bude zle. A může být moc zle.

Vy jste opravoval rádia a černobílé televize? Nevěřím, takže pár kontrolních otázek:

Co může způsobovat zkreslení zvuku obyčejného tranzistorového rádia? Co je to pracovní bod tranzistoru? Co je to řídící mřížka vakuové triody?

Jaké napětí je na anodě klasické černobílé obrazovky? Co způsobuje, když je na obrazovce jen úzký vodorovný pruh?

Vaše odpovědi si rád přečtu, ale komentovat je už nebudu. S touhle otázkou končím, nemá žádný smysl se jí nadíle věnovat.

111®
hodnocení

0x

jistě že naměřená hodnota souvisí s funkcí topných tyčí.Pokud je to správně zapojeno, teče topnou tyčí proud 2,3A a na jedné fázi jsou 3 takže 3x2,3= 6,9A na jedné fázi. Takže jak vidíte jedná se o násobek 2,3... bude-li vadné jedno těleso poteče některou fází jen 6,9-2,3=4,6A. Snad jsem počítal správně...

Jo když naměříte na každé fázi kolem 7A, znamená to že jedou všechna tělesa ale ta hodnota platí jen pro to optravené zapojení.

hodnocení

Moc děkuji za jasné vysvětlení pro mne. Takhle nějak jsem myslel, že by to mělo být, když jste mi psal o těch ampérech.

Je to vlastně dobrá orientační metoda s tím měřením - klešťovým Ampérmetrem.

Hned je vidět, která fáze se má zkoumat dále.

Jak jste na to přišel? Někdo vám to také řekl nebo jste v elektrice nějak studovaný?

Ten Ampérmetr si seženu.

Máte doma klešťový ampérmetr? Který byste mi doporučil, abych nekoupil zbytečně nějakou blbost?

111®
hodnocení

0x

ano jsem z oboru elektro, spojař, akumulačky jsem měl, klešťák jsem kdysi dostal a co je na trhu netuším. Klešťák má tu výhodu, že s ním změříte bez přeušování obvodu proud v libovolném tělese.s tím, že postupně od přívodu proud bude klesat. takže na přívodu fáze bude 6,9A , na vodiči mezi prvním a druhým tělesem bude jen 4,6A a vodiči mezi druhým a posledním 2,3A.

hodnocení

Děkuji za dobrou připomínku. Jinak jsem změřil - protože šroubky šly dobře povolit - tělesa a zjistil jsem,

že na tělese 1 = 94,4 ohmů, 2=94,2 ohmů , 3=žádný odpor , 4= žádný odpor , 5=100 ohmů, 6=100 ohmů, 7=100 ohmů , 8= 104 ohmů,

9= žádný odpor.

Tedy tři tělesa vadná - vyměním je na jaře.

Změnil jsem fáze dle rad, aby nebyla na jedné fázi dvě stejná tělesa : na L1 1-7-4 L2 2-3-5 L3 9-8-6

Na levé straně jsem nechal propojení stejné, jak bylo.

Zajímalo by mě, proč není na tělesech ( kde se ukázal odpor ) stále přesně 100 ohmů, jako u originálního tělesa, které mám náhradní doma.

hodnocení

0x

Tak nevím, ale OPĚT mám už delší dobu dojem, že si tu z nás někdo dělá p..el. Jen mě překvapuje, že je to registrovaný tazatel, většinou to bývá anonym.

Jestli se mýlím, tak se omlouvám.

111®
hodnocení

0x

odpor do 100Ohm je v pohodě, že tam někde není přesně 100 nevadí, buď jsou vyžíhaná, nebo 100 neměla už z výroby.

Proto nelze také striktně říci, že tělesem poteče přesně 2,3A, ale je to jen vypočtená předpokládaná hodnota, která se bude právě lišit podle skutečného odporu. Je-li odpor o něco menší, bude proud o něco větší a vypočtete jej 230 / tím naměřeným odporem.

takže třeba 230/96,6=2,380A

No a jak vidno našel jste 3 tělesa vadná, takže už máte odpověĎ proč to netopí jak má.. takže vám netopí 2 větve předpokládám

hodnocení

Děkuji za vysvětlení.

Tak si představte, že jak jsem změnil ( dle zdejších rad ) - L1 a L2 ( jak píši nahoře ), tak nyní kamna hřejí " jak blázen ", L3 zůstalo. Kamna č.2 - jsou sice zapojená na kolečku termostatu na č.5, ale to mi nevadí. Spíše je dám na č.4 a dám pomalejší chod větráku, aby z nich nebylo nyní takové teplo. Prostě tělesa hřejí ta co fungují, což u " špatného zapojení " nebylo. To bych nevěřil, že to tak bylo hned na začátku zapojené špatně. Jsem rád, že vadná tělesa nyní neovlivní ta dobrá tělesa. Na jaře přepojím i kamna č.1, dle kamen č.2, potom i zbývající kamna - zatím nepoužívaná - pro jistotu, kdyby se také někdy zapnula. Jsem rád, že zdejší diskuse nebyla zbytečná, hlavní je výsledek.

Jinak ten odpor těles jsem kontroloval pak i raději prozváněčkou. Lepší dvoje nezávislá měření, než něco vyměním.

U těles dobrých - spojením konců jednotlivých těles přes prozváněčku , prozváněčka zapískala. U vadných těles nepískala, protože nebylo spojení konců těles, čímž nemohl být naměřen ani žádný odpor na vadném tělese. Ta prozváněčka je také dobrá věc ke zjištění průchodnosti spojení-kabelu.

Ve středu budu mít klešťový multimetr AX - 200 . A zajímalo by mě, zda by se nedal využít i na levém boku kamen, kde je spojení těles do hvězdy. Na levou stranu mám výborný přístup ke kamnům.

Připomínám :

Mám tedy nyní : L1 1-7-4 L2 2-3-5 L3 6-8-9

Na levém boku : první trojice 1-9-2

druhá trojice 8-3-4

třetí trojice 7-6-5

Nyní je jasné, že tělesa č.3 a č.4 a č.9 jsou vadná-nehřejí.

Co by se dalo bez rozpojení kontaktů zde měřit klešťovým multimetrem AX-200?

Jaký by měl být proud ( asi ) mezi dobrými tělesy -- např. 7-6 nebo 6-5?

Jaký by měl být proud mezi vadnými tělesy -- např. 3-4?

Jaký by měl být proud mezi dobrým a vadným tělesem např. 1-9?

To by mě zajímalo obecně, jestli to vůbec jde takto měřit. Kdyby to šlo, tak by to bylo dobré pro orientační zjištění těles - zda jsou vadná nebo ne.

Noční proud půjde ještě 40min a kamna hřejí čím dál více, když se nyní nabíjí, dám je z č.5 na č.4 a větrák na pomalý chod. V minulém- špatném - zapojení by byla v této době kamna jen trochu teplá a musel jsem zapojit rychlý chod větráku, aby se teplota trošku zlepšila. Tak to je nyní paráda.

111®
hodnocení

0x

Jaký by měl být proud ( asi ) mezi dobrými tělesy -- např. 7-6 nebo 6-5?

Jaký by měl být proud mezi vadnými tělesy -- např. 3-4?

Jaký by měl být proud mezi dobrým a vadným tělesem např. 1-9?

To by mě zajímalo obecně, jestli to vůbec jde takto měřit. Kdyby to šlo, tak by to bylo dobré pro orientační zjištění těles - zda jsou vadná nebo ne.
Otázka je špatnš položena: v uzlech na levé straně toho moc nenaměříte. Takže mezi 7-6 nebo 6-5 vlevo 0A Podobně mezi tělesy 3-4 stejně pro 1-9.

Jinak, uzel vlevo pomineme.

Zaměříme se na přívody fází a propojky na pravé straně.Takže pokud budou dobrá tělesa 1,4,7, poteče fází kolem 6,9A, Jakmile bude jedno těleso vadné, poteče o 2,3A méně a měřením na propojkách 1-4 a 4-7 zjistíte kde těch 2,3A neteče

Předpoklad : Fází L1 neteče cca 7A ale jen 4,6A : změřím mezi 1-4 tam teče 4,6A, změřím mezi 4-7 a tam teče také 2,3A.
Které těleso je vadné?

doplněno 10.12.18 12:24:

ale abych vás neodbyl, je pravda že součet proudů do uzlu přitékajících = součtu proudů z uzlu vytékajících.

Takže až bude klešťák, zkuste proměřit kolik kde uzlem teče. ony jsou fáze pootočeny o 120° takže teoreticky když přiteče jednít topidlem 2,3A, mělo by to dalšími dvěma odtéci, ale co ve skutečnosti díky fázovým posunum naměříte si momentálně nevybavuji.

AKU kamna nehřejí na 100%-oprava? #13
hodnocení

Tak to je škoda, že to tak nejde měřit na levé straně, jak jsem si myslel.

Nyní úvaze :

Předpoklad : Fází L1 neteče cca 7A ale jen 4,6A : změřím mezi 1-4 tam teče 4,6A, změřím mezi 4-7 a tam teče také 2,3A.
Které těleso je vadné?

Moje řešení : L1 1-7-4

Napětí U = 220 V

Dobré těleso : Výkon P = 500W

Těleso č.1 ... P1 č.7 ...P7 č.4 ... P4

Platí I = P/U

Budou-li všechna tělesa dobrá, pak I = ( P1 + P7 + P4 ) / U

I = ( 500 + 500 + 500 ) / 220 = 6,9 A ... přibližně

Některé těleso vadné :

L1 : ... I = 4,6 A , pak I = X / U , kde X = P1 + P7 + P4 , tedy 4,6 = X / 220 , pak X = 4,6 . 220 = 1012 ohmů zaokrouhlíme na násobky 500 W, tedy X = 1000 Ohmů. Tedy P1 + P7 + P4 = 1000 Ohmů

Mezi 1-4 jsme naměřili 4,6 A, tedy ( P1 + P4 ) / U = 4,6 A, pak P1 + P4 = 220 . 4,6 = 1012 dáme zase na 1000 Ohmů

Tedy P1 + P4 = 1000 Ohmů , pak je jasné že P1 = P4 = 500 Ohmů.

Mezi 4 - 7 jsme naměřili 2,3 A , tedy ( P4 + P7 ) / U = 2,3 A ,

pak P4 + P7 = 220 . 2,3 = 506 Ohmů dáme zase na 500 Ohmů, tedy 500 + P7 = 500, pak musí být P7 = 0 Ohmů

Vadné je tedy těleso č.7

Výpočet je pro mne snadný.

Spíše by mě ještě zajímalo prakticky : tělesa na pravé straně L1 1-7-4 jsou spojena propojkami, tak že z č.1 vede propojka na č.7 a z č.7 další propojka na č.4

píšete ... změřím mezi 1-4 tam teče 4,6A --------- Jak to změřím tím tyčovým multimetrem, když tam mezi 1-4 žádná propojka není?

Nebo lze použít vodiče tak, že jeden vodič se dá na č.1 a druhý na č.4 z tohoto multimetru? Jasně, že zvoleno, měření proudu.

Mezi 4 - 7 je propojka, tak chápu, že mezi " kleště " multimetru secvaknu tu příslušnou propojku. A budu vidět velikost proudu mezi 4-7.

Když budu měřit velikost proudu např. mezi 4-7, kde je propojka, secvaknutím mezi kleště přístroje, tak bude hodnota proudu stejná, jako kdybych jeden vodič z měřáku dal na těleso č.4 a druhý vodič z měřáku na č.7?

111®

Výpočet je pro mne snadný.

Snadný, ale naprosto irelevantní a nesprávný, s nesprávnými jednotkami (není možné z Wattů udělat Ohmy) a špatně vyvozený ze schematu. Ze schematu je jasné, že šipka neoznačena hodnotou =?. Proud se totiž v uzlu rozdělí do všech topných těles (1,4,7). Ze schematu je patrné, že všechen proud z přívodu teče z prvního uzlu (u tělesa 1) do těles 4 a 7 (do každého po 2,3A). Kolik A zbývá pro těleso 1? Kolik A teče tělesem 1?

hodnocení

Snadný, ale naprosto irelevantní a nesprávný, s nesprávnými jednotkami (není možné z Wattů udělat Ohmy) a špatně vyvozený ze schematu. Ze schematu je jasné, že šipka neoznačena hodnotou =?. Proud se totiž v uzlu rozdělí do všech topných těles (1,4,7). Ze schematu je patrné, že všechen proud z přívodu teče z prvního uzlu (u tělesa 1) do těles 4 a 7 (do každého po 2,3A). Kolik A zbývá pro těleso 1? Kolik A teče tělesem 1?

Už jsem psal : takovému schematu nerozumím.

Myslím, že co jsem potřeboval, to již vím. Ty výpočty ... asi to není jen tak hned prvně něco chápat a počítat ... ale snažil jsem se a myslel si, že to v základě nic není, ale jak píšete asi to zase tak snadné není. Počkám si na ten měřák a změřím si ty hodnoty- různá místa- sám a třeba pak lépe pochopím zase více - kolik kde je A, když jsou tělesa vadná či nikoliv. Mám tři tělesa vadná, takže různá měření ledacos napoví a snad pak již i analogicky budu příště jasně měřením vadná tělesa odhalovat. Protože jsou 3 tělesa vadná, tak mám příležitost zkoumání při měření, protože každá fáze bude při měření jiná. Rozhodně lepší než kdyby byla všechna tělesa dobrá - tam se budou pravidelně všechny hodnoty opakovat u jednotlivých fází a měřením bych nezjistil kde je jaký proud, když jsou tělesa vadná.

První kamna ( jsou nyní zapojená ) také přepojím, jako nyní kamna č.2 a na nich si také kontrolně různé body proměřím - kleštěmi. A uvidím, jak tělesa dopadnou. Další dvoje kamna ( nyní vypnutá ) jen správně přepojím a mohu krátce zapnout a také proměřit tělesa. Třeba se zjistí - měřením, že i další tělesa u dalších kamen jsou některá vadná.

Mějte se krásně, moc ... moc děkuji za veškeré rady a názory, hodně mi to pomohlo.

Opatrujte se.

Tím končím celou debatu - akumulační kamna - oprava?

111®

no ještě by mne zajímalo, co naměříte až bude klešťák, přivítal bych nějaké hodnoty a případně váš závěr.

111®
hodnocení

0x

netřeba moc počítat: na fázi L1 jsou tělesa 1,4,7.

od T1 teče do T4aT7 4,9A, a od T4 do T7 2,3A, takže proud teče jak T4= 2,3A tak T7=2,3A tedy celkem 2x 2,3A: kolik teče T1?

Není nakonel jednodušší měřit odpor?

doplněno 10.12.18 15:02:

nějak jste si nevšiml, že veškerý proud z přívodního vodiče pokračuje propojkou k T4aT7

hodnocení

Myslím že T1 teče také 2,3A, aby bylo splněno celkem 6,9 A

Měření odporu je jasné, ale nyní mi jde o využití těch kleští.

Nyní předpokládám že všechna tělesa L1, L2, L3 jsou dobrá.

...stále nemám jasno :

kam se cvaknou kleště ( na který vodič ) , když chci změřit celový proud na L1 , L2 , L3?

Termostat má tři vodiče A, B , C .

Propojka - proud - jde vlastně z termostatu na č.4 ( vodič B ) pro L1 , č.5 ( vodič C ) pro L2 , č. 6 ( vodič A ) pro L3.

Takže by měli být vždy kleště na příslušném vodiči z termostatu nebo můžu cvaknout kleště na příslušný šroubek tělesa? Takže by to bylo např. pro L1 : šroubek č.4 - těleso č.4 a naměřím vždy těch 6,9 A?

111®

myslet že T1 něco teče, když celkový proud je jen 4,6A je špatně. Kdybytam teklo také 2,3A byl by celkový prod 6,9A to není. Veškerý proud odbočil do T4 a T7. Takže nepustí-li T1 přes sebe proud je asi vadné.

Klešťovým Ametrem se obejme příslušný vodič, například výstup z termostatu pro L1, nebo L2 nebo L3, nikoliv přes všechny. A pak se pokračuje obejmutím propojky na další Tx a následně na další Ty. Tím se zjistí všechny 3 proudy v tělesech na F1. Obdobně se postupuje pro L2 a L3.

A protože tohle vám vysvětlit by bylo problém, doporučil jsem měřit odpory těles a měl jste jasno hned jak jste na to přistoupil.

P.S. abyste byl v oboru znalý, musel by jste mít ukončený alespoň učňovský obor elektro.

Je něco jiného být odborně znalý podle litery zákona a myslet si , že něčemu rozumím.

Bohužel vy nejste ani jeden případ, ale i přesto radím, protože vím jak to je netopit v zimě když nemám jinou možnost jak akumulačky.

takjan*
hodnocení

0x

Nedá mit to. Obdivuju trpělivost rádců při debatě s tímto diletantem. Naprosto triviální a co z toho dokáže vytvořit. Navíc nemá 50ku, ztráta času.

hodnocení

Jo , jo. Co je pro někoho triviální, tak druhý se musí učit - co a jak. Kdo ví co je třeba, tak se zde neptá. A komu se nelíbí zde otázky, tak nemusí odpovídat.

takjan*
hodnocení

0x

Ale vždyť je to pátá či jaká třída ZŠ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]