Nejste přihlášen/a.
Zdravím!
Máte prosím vás někdo zkušenosti s lisováním ložisek a s tím spojenou volbou vhodného lisu (panenky)? Chci si stavět lis na občasné zalisování ložisek např. do nábojů kol (automobilových) nebo různých čepů... Bude stačit panenka 20t? Co říkáte na ty levné do 1000 Kč? Budou stačit?
Děkuji
Pánové, díky všem za informace a tipy! Nějak už se s tím teda poperu.
Pokud to ma byt lis ciste na loziska, pak je 20t naprosto zbytecnych.
Na lisovana ulozeni, ktera se bezne pouzivaji (j6, k6, M6, N6) Te staci sila za studena max. kolem 3kN, v extremnich, vzacnych pripadech, kdy je pouzito hodne silne nalysovani (r6), si za studena vystacis s cca 7kN.
A to se bavim o nejhorsich pripadech, kdy byly dily vyrobene v limitnich rozmerech. Statisticky to bude mene.
Kazdopadne to je cca 300-700kg lisovaci sily. Kdyz pridas rezervu, tak i tak Te na lisovani za studena staci ta nejlevnejsi 2t panenka.
Kdyz navic lozisko a protikus strcis do lednice a do trouby na 70°C, pak Te staci sily desetinove.
Díky za pěkný rozbor. 2t nebo 3t panenku z lidlu doma mám, jen jsem si nebyl jistý, zda to bude stačit. Vyzkouším.
Vem spíš něco takového.
Na vylisování ložiska ven je někdy potřeba větší síla, někdy se nedostaneš na vnější kroužek a musíš tlačit vnitřní = kužely se roztahujou a je třeba větší síla.
Nalisovat zvládne snad každá panenka... A k ní rám - klasický obdélník ze 100mm účka.. Dá se to i mezi futrama, ve sklepním okénku apod.
Já když něco opravuju, tak lisuju ložiska na domácí postavené štípačce na dřevo.
Maximální síla je 7tun a ještě se nestalo, že by ložisko nepovolilo. Jednou jsem bohužel při sundávání ložiska ohnul i hřídel.
Takže 20t bude stačit určitě, ale vždycky to záleží na předchozí montáži ložiska.
Panenka na 20tun a za 1000Kč? To je asi nějaká akce.
A jenom pro tvoji informaci: když máš panenku se silou 20tun, tak bys měl mít i nějaký rám, který tu sílu 20tun dokáže zachytit.
To je dobrý nápad s tou štípačkou na dřevo! Tu sice nemám, ale táta ano - jenže 5 tunku na ležato. Otázka je, jestli by se tato horizontální štípačka dala bez ztráty kytičky postavit. Tam je ale i trošku problém vysoká rychlost posuvu, i když asi by to nějak šlo...
Když štípačku postavíš, tak ti asi z nádrže poteče olej. Výrobce určitě nepředpokládá několik pracovních poloh.
Já mám u štípačky pákový rozvaděč a jemným přesouváním páky dokážu jet štípačkou velmi pomalou rychlostí.
Na plnou rychlost štípačky to nezkoušej, protože buď něco zničíš nebo ti to vystřelí a ...
No divejte, akce to není, fakt se dá sehnat. Kvalitu neřeším, ta nebude asi slavná... Ale za ty peníze se mi nevyplatí kupovat něco z bazaru.
A vlastně teď mě napadá, že by se dal zvedák použít i na lisování ovoce - jablek. Tohle uplatnění by u nás bylo asi nejčastější.
Vystačit se dá i se šroubovým lisem.Stejně je lépe dát ložisko do mrazáku a trochu ohřát díru plamenem a ložisko zapadne bez tlaku.
JABRAKA
To jsem si Jabrako myslel taky, když jsem měnil ložisko v těhlici přední nápravy. Poctivě jsem ložisko zmrazil, těhlici ohřál na 270°C a podle videa z youtube to mělo zapadnout jak prd - bez lisování. Jooo, jaké bylo překvapení, když se mi ložisko seklo hned na začátku! Pak jsem ho musel natloukat do těhlice - přes vnější kroužek a kroužek ze starého ložiska. Věřte, že takovou práci už nikdy dělat nechci, neměl jsem dobrý pocit z takto vykonané práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.