Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych prosím poradit s výkonem elektrokotle. Potřebuji aby vytopil nezateplený cihlový dům o objemu necelých 200m3. V domě jsou klasická litinová tělesa, takže velký objem vody a bude na okruh ještě napojen kombinovaný bojler pro ohřev teplé vody. Plánuji v obýváku,,většinou topit krbovými kamny, což mi vyhřeje cca 1/3 domu. Abych to shrnul, nevím jak výkonný kotel koupit, když budu vytápět elektrikou, při topení krbem, jen cca 130 m3, ale zároveň potřebuji aby byl schopný, v době mé nepřítomnosti a větších mrazech vytopit celý dům sám. Myslíte, že by stačil třeba kotel na 12 kW? Nebo mám koupit silnější a nechat ho jet při společném topení s krbem na minimum? Prosím o vaše názory, děkuji.
Je třeba spočítat tepelnou ztrátu objektu, IMHO 12 kW asi stačit nebude, spíš dvojnásobek, záleží na mnoha faktorech, všechny ovšem souvisí s tepelnou ztrátou.
Výpočet tepelné ztráty objektu je třeba TADY.
Určitě si pořiďte kotel s výkonem blízkým tepelné ztrátě domu. Jen mě trochu zaujala malá plocha domu. Při 200m3 máte plochu cca 80m2, to je kdejaký byt v paneláku větší. Těch 12 kW by mohlo zhruba odpovídat pro objekt z plných cihel postavený do r.1960. Takže opravdu velmi špatně izolovaný samostatně stojící malý dům.
K druhému příspěvku: Přesně jste se trefil, je to starý cihlový dům ze 60.let, není nijak izolovaný o podlahové ploše cca těch 80m2, samostatně stojící. Při topení současně s krbem mi jistě těch 12 kW bohatě stačí, myslíte tedy, že by mi těch 12kW dokázalo samo vytopit dům v zimě aspoň na těch 16- 18 stupňů?
Myslet si můžu co chci, ale jistotu budete mít po výpočtu tepelných ztrát, jak uvedl příspěvek přede mnou. Ale co jsem si tak zhruba narychlo spočetl, tak stačit by to určitě mělo.
Naprostý souhlas, není tak důležité jakvelký prostor vytápíte, ale důležité jsou tepelné ztráty ( i podlahou Vám uniká teplo) a podle toho se řídí výkon kotle. Je nutné si uvědomit, že nejde ani o samotný elelktrokotel, ale i dle jeho výkonu budete muset třeba zvýšit hodnotu hlavního jističe a tím stálé měsíční platby za odběr el.energie.
Odborný výpočet by Vám mohl ušetřit ted nejen nervy...zda to objekt v případě nutnosti vytopí, ale i snížené náklady ne el. energii. Dnes je elktronika už tak daleko, že se elktronicky odpínají jiné zdroje, aby el.kotel mohl jet na plný výkon s co nejnižším hlavním jističem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.