Nejste přihlášen/a.
Krtek a hydroxidy jsou skvělá věc do doby, než to ten sajrajt neposune dál, do místa, kde se už nedostanete.
Vždy platí, rozebrat sifon, pročistit a nebo pokud už je za zenitem, koupit nový. Tím krtkem a hydroxidem akorát ten bordel posouváte dál. A pokud instalatéři udělali kanalizační potrubí s malým spádem, a někde si ještě přihnuli trubku, jak bývá na stavbách zvykem, tak máte na problém vystaráno.
Doporučuji si pohrát a prostě projít sifony. Pokud jsou čisté nebo jen mírně zanesené, že voda je schopná protékat, tak zkuste to péro. Je možné, že se Vám někde po cestě usadil bordel a ten malou fluktuací užívání prostě vytvrdnul a nedovoluje odtékání vody. Tím že se Vám voda vrací rychle do dřezu nebo do vany, tak to znamená, že to zanesené místo nebude až tak daleko.
Hodně štěstí.
znáte přibližně trasu kanalizačního potrubí v bytě? Asi bych postupovala takto:
1) podívala se do výkresu (pokud nějaký je, nebo malými zrcadly a světlem se podívala na napojení vany/dřezu pod vanou, pokud je potrubí vedeno pod vanou). V bytě je vesměs kuchyně za sociálním zázemím. Tedy WC a koupelnou a rozvody jsou vesměs tahány pod vanou. Stačí i jedno zrcadlo malé (kapesní) a koukat se přes něj. Možná zjistíte jak to je napojeno.
2) pak bych šla pracovat s pérem. Podle délky péra a skicy s délkami potrubí bych pak mohla označit pravděpodobné místo ucpávky.
cernyvlasek - "V bytě je vesměs kuchyně za sociálním zázemím. Tedy WC a koupelnou a rozvody jsou vesměs tahány pod vanou".
Tazatelka ale nikde nepsala, že jde o byt v paneláku. Pokud je to starší barák, tohle pravidlo zdaleka nemusí být pravda. Já mám například mezi koupelnou a kuchyní metr tlustou komínovou zeď a WC na druhé straně bytu. Rozvody jsou zazděné ve stěnách a v podlaze.
Že by se zároveň ucpaly hned 3 sifony najednou je nesmysl. Problém je někde ve společné části potrubí. Tady sebesilnější krtek, či jiná potvora nepomůže. Potrubí je nutné prošťouchnout mechanicky, instalatérským pérem. To chce ale trochu cvik, při troše smůly se může situace ještě zhoršit (v extrémním případě až na majzlík a kladivo). Pokud jste to nikdy nedělala, svěřte to odborníkovi (nebo aspoň šikovnému sousedovi).
S původním kapáním sifonu to nebude mít nic společného. Leda, že by Vám při demontáži "upadlo" staré těsnění do potrubí ("...pokusila jsem se rozsroubovat sifon a vyměnit těsnění, ale nedrzelo vevnitř")
Ukázka, jak může vypadat 50 mm odpadová trubka. Jistě uznáte, že tímhle žádný krtek neproleze.
No já bych teda napřed do odtoku vany a do dřezu a do umyvadla nalila napřed horkou vodu a hned na to nasypala trochu "Krtka" . To víte co to je určitě. Trochu, ale opravdu trochu zalila hrokou vodou z varné konvice a nechala působit půl hodiny a pak propláchla proudem teplé vody. Zrovna dneska jsem to dělala v koupelně také. A za chvíli to bylo průchodné a vyčištěné. Ocet mi v tomto případě nikdy nepomohl, protože tam je mastnota z mýdla a vlasy a tak. Spolehlivě to funguje i v kuchyňském dřezu. A tohle dělám průběžně, když vidím, že voda pomaleji odtéká, tak nasypu toho "Krtka". Fakticky jsem nikdy ani nemusela nikoho volat už víc jak 10 let.
Krtek je na průběžné čištění odpadu, je o mnoho slabší než hydroxit.
Doma máte péro, tak nejprve zkuste všechny dostupné odpady projet tímto pérem, zbytek by měl udělat za vás hydroxit.
"odpad", tak já to průběžně právě dělám. Tak jsem nikdy nepotřebovala nic silnějšího. Nevíme, v jakém stavu to tazatelka má. Tím Krtkem nic nezkazí a může to zopakovat. Ale podle mne to ani nebude nutné.
Ne, že nevíme v jakém stavu jsou odpady. Tazatelka jasně píše, že voda neodtéká.
Zvonem jsem zkoušela uvolnit odtok, voda pokaždé začala odtekat a vzápětí se vrátila a stála na dně vany
Ten krtek je opravdu "čajíček", proti hydroxidu sodnému. Hydroxid se používá právě tam, kde je odpad neprůchodný.
Úžasný hydroxid,jojo. A potom to dopadá takhle - poradte.cz/... Líbí se mi tam příspěvek Had186 17.11.15 v 10.16. Už to někdo zkusil?
Než se rozhodnete pro petardy do potrubí anebo demolici bytu,zkuste ještě stura facile. Tahle sračka se mi osvědčila,když byly odpady tak ucpané,že běžné metody nepomohly. Ale pozor - přečtěte si návod a opravdu se ho držte,je to svinstvo,nějaká kyselina...
Vypadá to, že ten problém je v jednom místě. Zkusil bych odtok ve vaně. Použijte hydroxid sodný (koupíte v drogerii). Nasypete trochu do sifonu a zalijete horkou vodou. Cesta se pročistí.
Ten hydroxid se prodává pod různými názvy (já mám nyní např. Ravak Turbo Cleaner), Vyčistí potrubí od všeho, sifon je krásně bílý.
No tak se teda omlouvám. Já jsem dala radu na takový postup, který s úspěchem používám už dlouhá léta a nikdy jsem s odpadem neměla vážný problém. A také se mi občas stane, že mi v kuchyni začne špatně odtékat voda. Ale já nečekám na havarijní stav a reaguji okamžitě tím krtkem nebo zvonem. V koupelně, kde si myji vlasy a ty samozřejmě za čas nadělají neplechu, dělám to samé a nemám problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.