Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetření starých pohledových trámů

Od: obik* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
mám dotázek ohledně ošetření starých tesaných pohledových trámů. Rekonstruujeme starý dokem a přiznali jsme trámy v obytných místnostech.
Rád bych je ošetřil nějak ekologicky, např. včelím voskem, olejem nebo něčím podobným, nechci je napouštět bochemitem nebo fignofixem.
Máme prosím někdo zkušenosti s tímto ošetřením?

Díky za odpovědi.

Obík.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

5x

Po staru bys ty trámy musel natřít býčí krví ,jak to staří sedláci dělali ve svých selských staveních.V místě u stropu ti nehrozí napadení červotočem ani houbami.Takže bys vystačil i s obyčejným Luxolem.Konce trámů,zazděné ve zdi,by si nějaký ten přípravek zasloužily,jen bys musel odkrýt obezdění.

JABRAKA

hakiss*

pokud jsou trámy vydět jen je obruste a natřete dvakrát třeba řepkovým olejem a stačí a budou krásné dřevo má krásnou vlasnost že když je kvalitně vyschlé vydrží věčnost

obik*
hodnocení

Děkuji za odpověď.
Promýšlel jsem všechny varianty a díval jsem se na ten LUXOL, ale ten si sintetický.
Jaký máš názor na ten řepkový olej a jaký drůh řepkového oleje použít?
Díky za odpověď

Obík.

kjanik112*
hodnocení

2x

Souhlas sp. jabrakou-ochrana proti hmyzu není nutná.Býčí krev se kdysi používala hlavně na dubové trámy-došlo k reakci s dubovým tříslem a trámy efektně začernaly.Otázka jaký nátěr použít záleží na vzhledu trámů.Je-li to pěkné, čisté dřevo-pak určitě něco bezbarvého,aby krása dřeva plnně vynikla.Pokud je ale dřevo flekaté,pak třeba luxol s odstínem -napřed na malém kousku zkuste světlý a pokud flek bude nadále vidět,zkuste to s tmavším.Fleky působí velmi rušivě,musí zmizet i za cenu tmavšího odstínu.

obik*

Díky moc za rady, jsem rád, že to mohu s někým probrat.
Trámy obrušuji kartáčem, abych zvýraznil struktůru.
Flekaté trámy naštěstí nejsou.
Rád bych ošetřil i desky, které budu na trámy dávat překládaně.
Asi je taky napustím olejem.
Díky hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]