Nejste přihlášen/a.
1.Mám ve vedení dva vodiče,fázu a nulák a nulák je napojený aj na kolík.
2.Jsou taky 3 vodiče ve vedení a na kolík se dáva zelenožlutý vodič.Odkud se táhne ten vodič ,kde je napojený?
Může se do zásuky napojit spotrebič do 4kW a nebo je treba zapojení do svorkovnice?
Proboha! S těmito znalostmi na nic nesahej a zavolej elektrikáře!
Ale abych zase nebyl pranýřován:
- Ten třetí vodič se táhne z rozvaděče, stejně jako všechny ostatní.
- Do zásuvky můžete připojit spotřebič s takovým příkonem, aby vyhovovalo jištění a kabel, kterým je připojena zásuvka.
- Každý pevný spotřebič nad 2 kW by měl mít vlastní zásuvku a vlastní jistič.
4kW spotřebič do zásuvky dát nemůžete, protože běžná zásuvka je dimenzována na 16 A, což odpovídá maximálnímu příkonu spotřebiče 3,6 kW.
Nevím, co chcete dělat, ale očividně o tom nemáte ani páru. Uvědomte si, že může jít o život.
Nemám v umyslu na nic sahat.
Tretí vodič se táhne z rozvadeče,,to jsem si taky myslel ,ale k čemu je pripojený v tom rozvadeči,k nuláku?
Jaký to má význam když to je taky z nuláku.Ten dvojvodičový je lepší,když se pokazí nulák tak se okamžite zastaví spotrebič a muže se opravit Což u trojvodičovém nenastane.
novak1® - když se pokazí nulák, jak říkáte, tak spotřebič není chráněn a může dojít k nebezpečnému dotyku pláště spotřebiče, v případě poruchy. Proto se již nepoužívá ochrana nulováním, ale k zásuvkám a světlům se tahají kabely s třemi vodiči.
Když se u "dvouvodičového" rozvodu pokazí nulák, tak vás to může zabít.
U takového starého rozvodu navíc nelze použít proudový chránič.
Proč se ale tahají 3 vodiče taky ke svetlum ,žárovka je sklo,vypínač umelá hmota ,na co 3 vodiče?
My jsme koupili dum a tam nebyl v zásuvkách nulák na kolíku dán,já to musel delat sám a pritom meli v rodine ty prodejci dva elektrikáře.
novak1® - Ke světlům se tahají tři vodiče, za prvé protože to norma přikazuje a důvod je ten, že se předpokládá možnost použití svítidla s kovovými součástmi. Ne každé svítidlo je z plastu. Kvalitní lustry mají kovu až dost.
Stará norma připouštěla propojovat nulák a kolík. Časem se zjistilo, že za určitých podmínek je to nebezpečné, proto se norma změnila. Takže se připouští to udělat pouze na jednom místě v bytě hned u jističů a dál už se nesmí nikdy znovu spojit. Pokud dojde k přerušení nuláku po cestě, všechny ostatní nuláky jsou připojené přes připojené spotřebiče k fázi, takže je na nich dost vysoké napětí i naprázdno. Pokud si na to někdo sáhne, dostane ránu a pokud je zároveň některý z těch spotřebičů s větším příkonem (třeba nějaký topení), tak má i nižší odpor a víc napětí zbyde na toho zasaženého.
pletiplot: Takže po novém jsou teď vlastne dva nuláky,jeden jde normálne do dírky a druhý jde na kolík.To je celá finta.
pletiplot® - co to tu zase motáš za ptákoviny o vysokém napětí a pod. Pokud dojde k poruše, že se napětí dostane na kostru zařízení, dostaneš zásah 230V v plné parádě. Pokud ovšem nezasáhne proudový chránič.
@ferax: přečti si, co jsem napsal, pořádně. Nemluvil jsem o poruše ivnitř spotřebiče, ale ve vedení ve zdi.
Jste tady sice registrovaný už 3 roky, ale mám zase takový divný pocit, že si z nás děláte p..el . Jestli se pletu, tak se omlouvám, ale v tom případě si kupte petrolejku a zapoměňte, že existuje něco jako elektrika.
Pane ,já mám skoušečku,já umím rozeznat fázu od nuláku.Co se já navymeňoval vodičú.Máme v dome ješte staré hliníkové vedení obalené hadrovou izolací a ve sklepe je vlhko a sem tam nekterej vodič skratuje ,tak vezmu skoušečku ,zjistím kterej to je a vymením jej,žádný problém.Teď zrovna praská -skratuje jen tak jemne vypínač ,nic se nedeje,nepoužívam jej a jednou když budu mít čas tak ten vodič-fázu vymenim ,jenom ten kousek od krabice ve stene po vypínač. Elektriny se není treba bát ,to není plyn ani voda,nevyteče.porád se bude držet jenom v tech drátech.
Je to jednoduché opravit část vedení ,vymenit staré za nové tak jak to bylo pred tým,kousek po kousku. Nemyslete si že bych chtel vyházet všechno staré vedení a pak dát nové,To bych nedokázal ale jak řikam,kousek po kousku to jde.
Já už jako malé díte jsem vyšrouboval žárovku na stolný lampe a strčil jsem prst do otvoru ,takže skušenosti mám,nejaké.
"Já už jako malé díte jsem vyšrouboval žárovku na stolný lampe a strčil jsem prst do otvoru ,takže skušenosti mám,nejaké".
"...to není plyn ani voda,nevyteče.porád se bude držet jenom v tech drátech".
Tak nevím, jestli mám dát "", nebo radši "
".
Hřbitovy jsou plné "elektrikářů", kteří si mysleli totéž. Na rozdíl od uteklého plynu, nebo vyteklé vody není elektřina ani cítit, ani vidět a přesto spolehlivě zabíjí. Právě o to je nebezpečnější. A že se drží jenom v těch drátech? Pokud je všechno v pořádku, tak ano. Když do toho ale začne šťourat někdo s Vašimi vědomostmi, velice ochotně dráty opustí a dokáže být móóc zlá.
Ale co Vám to povídám, vždyť Vy to přece moc dobře víte .
novak1® - z vašeho přístupu až mrazí. To, že máte zkoušečku, z vás nedělá elektrikáře. Při školeních a přezkoušení z vyhl. 50, jsme se setkávali s počínáním takových jako jste vy. Při výkladu přednášejícího často přecházel mráz po zádech. Jak je někdo schopen podceňovat nebezpečí elektrického proudu. Kdyby to bylo tak jednoduché, jak si vy představujete, nebude muset elektrikář každé tři roky chodit na přezkoušení z vyhl. 50. Elektrika nejsou jen dva dráty od vypínače k žárovce. Z vašeho vyjadřování je jasné, že o tomto oboru nevíte zhola nic. Jen děláte ramena.
ferax: Vím že to je složité,ale vymenit kousek drátu objímku ,zásuvku,vypínač ,tam nemužeš nic pokazit ,jen si musíš zapamatovat jak to bylo puvodne zapojený.Do ničeho jiného bych se nepustil. Ješte vymenit jistič na místo pojistky bych vymenil ale se bojím že by ten co mení elektromery mel pindy že to není udeláno dle normy.
ferax - "...je jasné, že o tomto oboru nevíte zhola nic".
Já si naopak myslím, že toho tazatel ví velice mnoho (třeba má i § 10, možná 11...) a pokouší se tady z nás dělat vo.y . Nebylo by to poprvé. Není totiž pravděpodobné, že by se jinak se svými názory dožil dospělosti
.
magdon® - možná máš pravdu, něco na tom bude, já jsem se na to z tohoto úhlu nedíval. Bral jsem jej jako lehkomyslného hazardéra. No člověk se pořád učí...
Z Vašeho přístupu mrazí i v těch částech těla, kde bývá obvykle teploučko. Elektřina z drátů vyteče, moc ráda protejká přes lidská těla, taky občas jiskří, zahřejvá ty dráty a ty místa, kde se spojujou, a to docela hodně. Přesně takový přístup pak způsobuje požáry, jen v televizi řeknou "závada na instalaci" a "uhořela matka s miminkem". Ale už neřeknou, že se v tom šťoural nějakej machr, co tomu houby rozumněl a myslel si, že elektřina z drátů nevyteče.
Nemám já žádný paragraf,jen jsem si neco vyguglil o síti TNC aTNS a taky o PEN a PE vodičech ale tam se nedozvím všechno.Ani jak se delá uzemnení . A co když se pokazí ten samostatný ochranný vodič jak to zjistím,to budu muset preventívne skoušet každý mesíc jestli není odpojený? Otázek by bylo ale ochotných odborníku na odpovedi málo.
novak1® - To jsou všechno věci, které lajka nemusí zajímat. Když budete mít problém, tak zavolejte elektrikáře. Nebo uděláte víc škody než užitku. Bez odborného vzdělání můžete parádně narazit. Nesnažte se o něco, co je v kompetenci odborníků.
ferax: O nic se nesnažím,jen možná jednu zásuvku k ohřívači aj s kabelem z rozvodnej skrine,maličkost.
Už jste našel Lindl ohřívače? vodomat .sk
Vždyť to píšeš kousek výš, elektrikář se učí min. 3 roky a ty tady chceš přesný souhrn na pár řádcích. Na řízky ne, ale při porážce prasete, krávy atd si soudný člověk řezníka pozve. Tobě bych doporučil provést revizi el. instalace a po odborném odstranění všech závad budeš mít trochu pocit jistoty, aspoň do další pravidelné revize.
Zajímalo by mě, jestli při té výměně kabelů taky respektuješ minimální tloušťku, nebo kupuješ ten nejlevnější drát.
dusger: Znám lidi co zvali na porážku prasete masára nejvíc dvakrát a pak když se to od nej naučili už zabíjeli sami.
pletiplot:samozrejme ,teď je tam hliník dost hrubý a mením jej za meď 2,5mm. Dle predpisu.
Mám dotaz ve skříni máme jističe se závitem jako pojistky,sa mi zdá že nekterý nevypína ,.Dají se takové jističe sehnat nové?
Ano, v podstatě k nuláku. Ale tak úplně jednoduché to zase není. Blíž ovšem vysvětlovat nehodlám.
novak1 - S uzeměním to není tak jednoduché a pro lajka není potřeba zabíhat do hloubky problému. Spokojte se s tím, že prostě zemění existuje. Kdy a jak se uzemění provádí, nemusí běžného spotřebitele zajímat. Proto abyste mohli zastrčit třeba vidlici od pračky do zásuvky, to pro vás není důležité.
Proto se ptám na uzemnení ,když byla na sloupe porucha nuláku tak jsou na to napojeny dva baráky,nám stahovalo svetlo když se zapla 2000W roura a taky ve vode z točky byl cítit proud -jemne to mrvilo ale sousedum nedelalo nic .Proč.Asi meli nejaké uzemnení,nám delal kostru vlastne dárling ,když jsem vytáhnul dárling ze zásuvky tak nic nešlo.A to trvalo Skoro rok až me napadlo zavolat poruchovou službu a objevili odpojenej nulák na sloupe ,chyba byla u nich.proto se ptám na uzemnení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.