Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otec mi zakázal odísť v 18 z domu

Od: camile odpovědí: 9 změna:
Dobrý deň.
Prosím poraďte mi. Mám 18.chcela by som sa presťahovat k priateľovi. S jeho rodičmi si veľmi dobre rozumiem a už aj jeho mama sa ma pýtala či by som nešla bývať k nim. Dôvod prečo chcem odísť z domu je ten, že môj oco mi stále niečo zakazuje, von môžem chodiť len do 8 niekedy ani to nie. Musím počúvať a robit presne to čo povie on. Moja mama pije a stále sa hádajú. Doma to už nezvládam, nedá sa tu ani sústrediť na školu, pretože keď prídem zo školy domov musím najprv popratat a urobiť všetko čo treba. Mne ale domáce práce nevadia, skôr ide o ten princíp. Keď nič doma neurobím už to mám vykricane ze nic nerobim. Chodím popri skole na brigádu, celkom slušne platenú, nesťažujem sa. Priateľ zarába tiež. Veľmi chcem odísť z domu lebo toho je viac a psychicky to už nezvládam. Len neviem na koho sa mám obrátiť. Bojím sa zeby na mna zavolal políciu ze som odisla z domu alebo zeby prisiel k môjmu priateľovi domov a robil by tam krik a bordel. Ja nechcem nikomu robiť problémy. Priateľovi rodicia vedia o všetkom co sa u nas doma deje a aj preto sa ma jeho mama pytala ci nechcem prísť bývať k nim. Lenze nie je to také jednoduché ako sa zdá. Ja sa veľmi bojím aké by z toho boli problémy. Uz som sa chcela aj obrátiť na socialku poznám tam jednu pani ale bojim sa zeby to riesila hned aj s rodicmi. Neviem co mam robiť. Budem veľmi rada a vďačná za milé a dobré rady.
Ďakujem

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Dobrý den. Pokud jste zletilá, rozhodujete sama již o svém životě. Rodiče jsou povinni Vám přispívat na výživu, dokud studujete a nejste schopna se sama živit. Pokud odejdete z domu proti jejich vůli, pak Vám v tom zabránit nemohou nijak. Ale dobře si to rozmyslete. S rodiči ještě znovu promluvte a neodcházejte od nich ve zlém. Může se stát, že se s přítelem rozejdete, jeho rodiče Vás u sebe již tím pádem nebudou chtít a Vy budete dělat co? Jste schopna studovat a postarat se sama o sebe, být soběstačná? Hradit si sama bydlení? Toto vše musíte zvážit a snažit se, abyste si k rodičům nezabouchla dveře na dlouhá léta třeba..

iz*
hodnocení

4x

Jste plnoletá, takže jestli se dokážete sama uživit a navíc se podílet (jeho rodiče nejsou povinni za Vás hradit zvýšené náklady) spolu s přítelem na nákladech na bydlení, klidně můžete odejít.

OSPOD ani policie nebudou odchod plnoletého dítěte nijak řešit.

Dokud se nedokážete živit sama, musí Vás živit rodiče. K tomu ale stačí, když Vám stravu a ubytování poskytnou u sebe doma a když uhradí náklady spojené s ošacením a studiem. Nejsou povinni Vám přispívat na bydlení jinde.

K radám výše připojím ještě jednu: Něco jiného jsou (časté) návštěvy partnera v domácnosti jeho rodičů a něco jiného bude soužití s nimi v jedné domácnosti.

Poznámka: Máte pravdu > jde spíše o ten princip. Křik sice není řešením, ale pokud doma nic neuděláte, měla byste počítat s odpovídající reakcí.

hodnocení

4x

@camile - Mám 18.chcela by som sa presťahovat k priateľovi.
Klidně se přestěhujte - to je krok A. Máte rozmyšlené případné kroky B, C, D...?

figurek*
hodnocení

3x

jj, znám. Jenže já jsem měl situaci lehčí, protože nejsem holka. Taky se mnou rodiče mluvili stylem zákazů a příkazů, taky jsem musel být pěkně brzo doma, jinak jsem poslouchal řeči ve stylu : Ježišmarjá, my se o tebe třeseme hrůzou a podobně. Přišel jsem pozdě, vynadali mi. Přišel jsem ještě později, vynadali mi ještě víc. Pak jsem přišel nad ránem, nadávali mi celý den, to už jsem dostával i facky. Ztratil jsem se i s autem, matka naháněla policajty a obtelefonovávala všechny záchytky, jestli se na některé nevyskytuji. Ale zvláštní věc, doma pak už bylo ticho. Měl jsem víceméně pokoj, už se mnou nemluvily ani dveře od záchodu. Jen jsem poslouchal řeči, že jsem úplně nemožný, že ze mě vůbec nic nebude a že mě po maturitě vyhodí z domu. Měl jsem po maturitě, otevřel jsem si únikovou cestu a po jednom dalším domácím výstupu jsem práskl dveřmi a zmiznul definitivně. Od té doby bydlím jinde a se svými rodiči se skoro vůbec nestýkám.

Jenže jak jsem napsal, já jsem měl situaci lehčí, protože nejsem holka. Vy holky to máte těžší. Vy tak tvrdý boj svést nedokážete. No ale máte na své straně velkou výhodu a tou je váš věk. Podle práva jste dospělá, takže nějaké obavy z policie mít nemusíte. Jen si uvědomte, že lásky občas končí velmi rychle, nejen ze dne na den, ale i z hodiny na hodinu a cesta zpět k rodičům bude zbořená.

Ale ať tak nebo tak, já bych na vašem místě volil menší zlo. Normálně bych se sbalil a šel.

m123*

Už jsem to tu kdysi někomu psala. Byla jsem v téže situaci. Raději jsem jedla suchou rýži, protože jsem na víc neměla, ale byla jsem v podnájmu a za ten pocit, že jsem sama svým pánem to stálo.

Musíte zvážit jestli byste se sama zvládla uživit kdyby došlo na to, že by vás přítel opusil a neměla byste kde bydlet.

hodnocení

2x
Pokud ti bude 18 si dle zákona plnoletá a nikdo ti nemúže bránit v tom odejít od rodičú
Avšak každá mince má dvě strany a jak už píše rádce nade mnou je třeba velice pečlivě zvážit každý svuj krok
Múže se totiž velice rychle stát že tě přítel opustí a ty se nebudeš mít kam vrátit
Rodiče si mohou postavit hlavu stejně jako to hodláš ted udělat ty a co potom?
Ste oba mladý ,a finančně nezajištěný budete si chtít užívat života a je tu dost velký předpoklad že vám ta láska na věky nevydrží
Takže než si postavíš hlavu popřemýšlej a vyhodnot pečlivě všechna pro a proti

asd1
hodnocení

2x

Jsi dospělá svéprávná tak odejít klidně můžeš. Pokud na tebe zavolá policajty tak nebudou řešit tebe, ale jeho. Stejně tak pokud by ti bránili v odchodu tak policajty můžeš zavolat ty na ně.

Ale pokud u nich bydlíš a živí tě, tak se nediv že rozhodují co máš dělat. Musíš si diplomaticky vyjednat rozumný kompromis. Tj. doma pomáhat tak jak je potřeba a oni by měli respektovat to že jsi dospělá a žiješ svůj život. Když to nebude fungovat tak odejdi, nějak se už proklepeš.. Je lepší neodejít ve zlém.

hodnocení

1x

Je vám 18, tedy asi studujete střední školu. Tu dokončete a potom se můžete přestěhovat. Pokud byste odešla už teď, mohlo by se stát, že skončíte úplně bez vzdělání.

dinkad
hodnocení

0x

Umím si představit, že to doma už tak nějak psychicky nezvládáte. Ale jestli by nebylo lepší zůstat radši ještě doma, dodělat si školu a pak uvidíte. Za tu dobu se i prověří váš vztah s přítelem. Jak doděláte školu, budete pracovat, budete mít finance, to se potom lépe rozjíždí život. Můžete si i z brigády něco našetřit, to budete mít k dobru. No ale nejlépe to vše vidíte a cítíte vy. Toto jsou jenom takové úvahy. Tatínek se o vás možná bojí i když už je vám 18, proto se tak chová. Tak nebude až tak zlý. Kdyby jste odešla, policii by na vás volat nemohl, když mu sdělíte,že odcházíte z domu a kam. Nebyla by jste nezvěstná. Jinak si myslím, že vy jste hodně rozumná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]