Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím poraďte, kolem mého pozemku (na vesnici, ne ve městě) je komunikace III.třídy a kolem ní veřejná obecní zeleň, chráněná obecně závaznou vyhláškou (OZV) o ochraně zeleně, pozemek patří obci, byl tam obrubník, ale někdo ho vytrhal a nalil tam beton aby se tam dalo najíždět, vedle stojí řadovky a jedna bezohledná rodina z těch řadovek , mají 3 dodávky a 4 osobní auta a rozhodli se, že si přímo kolem mého pozemku udělají na té zeleni parkoviště. Již s nimi bojuji 2 roky, ale marně, jediné čeho jsem dosáhla, aby tam neparkovaly ty dodávky, protože ty jsou nákladní. Obecní úřad je hluchý, němý, slepý, každou výzvu a stížnost kterou jim pošlu tak na ni nereaguji a je jim jedno že porušuje OZV. Městská policie, která může z fleku dát pokutu, na vesnicích nefunguje,a když zavolám státní policii tak ti mi řeknou, že pokuty nedávají, že to maximálně nahlásí na přestupkové na okrese a když jim řeknu ať to tedy udělají a nebo se mnou alespoň provedou zápis, tak se na to vykašlou, že ten přestupek mám nahlásit sama. Na přestupkovém mě odbyli, že nic neporušují, že je vše v pořádku, že prostě mají málo místa před řadovkou a že tak se to dělá, takže jsem měla krásné místo u lesa a teď mám pozemnek obstavěny cizíma kraksnama. Kolem je ale cesta III. třídy tedy obslužná (navíc nezkolaudovaná, nepovolená) a ta má sloužit pouze k spojení okolních nemovitostí s hlavní cestou popřípadě pro přístup pro služby k těm nemovitostem a né aby si tam po krajích dělali nějací gauneři parkoviště. Veškeré parkování má být na pozemku daných nemovitostí, podotýkám, že každá řadovka má možnost mít dvě garážová stání, jedno venkovní před vchodem a ještě si mohou udělat nájezd zezadu do zahrady. Prosím poraďte jak s tím gaunerem konečně zatočit. děkuji
To je běžná praxe městských a obecních úřadů.. Ať se lidi, sousedi, požerou mezi sebou a na úřadě budou čistý, jen aby si to s někým známým nerozházeli. To samé je u nás v menším městě. Chodníky v ulicích obsazené auty všeho druhu a musíte jít po silnici. Postaví auta před cizí dům na chodník a nechá to tam. Když se ozvete, že chodník níčí a nestárá se o něj tak vám řekne, že to není můj majetek a že může na chodníku stát. Večer možná sedí u tv a nadává při zprávách jaký je v republice bordel.
Pokud si myslíte, nebo jste přesvědčená, že jde o porušení zákona, zajděte na policii (nebo na státní zastupitelství) a podejte trestní oznámení na neznámého pachatele. Myslím, že se nerozlišuje, zda jde o vesnici, nebo město. Zeleň jako zeleň, zákon je jeden.
Ještě mě napadlo, ten Obecní úřad má jistě svůj nadřízený orgán. Tak to zkuste tam a pozvěte také nějaké novináře, ať o tom problému udělají reportáž.
Ano, to vše jsem již udělala, obrátila jsem se na krajský úřad, ale oni taky nic nedělají, vždy se nějak vymluví, prostě napíšou hromadu slov a tak sofistikovaně, že vlastně nikdo nic špatného nedělá a všechno je v souladu se zákonem, nebo dle toho a toho zákona to můžou dělat ... přitom jen občas připíšou alespoň paragraf, ale už nikdy ne odstavec a když se pak na ten paragraf podívám tak to vůbec neřeší daný problém a nebo je to tak všeobecné, že to nic konkrétního k věci neřeší - prostě úřednící jsou gauneři, kteří jen stěžovatelům hážou klacky pod nohy a podporují bezohlednou drzost druhých. Protahují řešení jak se dá a pak se vymlouvají, že toho mají hodně, no bodejď, kdy se musí člověk všude dakrát odvolávat, kdyby to vyřídili hned tak jak mají, tak nejsou zavaleni prací. Kraj se nejraději vymlouvá, že je to v rámci samostatné působnosti obce takže je to jen na ní. Na Černé ovce jsem již psala, ale prý mají hodně případů. Nevíte na jaké media bych se mohla ještě obrátit?
Třeba nějaké noviny, možná i regionální televize, pokud u vás nějaká funguje. Nebo na nějakou kancelář přes životní prostředí. Můžu vám říct z vlastní zkušenosti, že jsem u nás ve městě zaplatil kdysi pokutu jen za to, že jsem při parkování stál jedním kolem na trávě. Řešili to jako bych stál někomu na krku. To životní prostředí by mohlo fungovat, nebo přes stranu zelených u vás v místě. Určitě se tam něco takového vyskytuje. Různých aktivistů přes cokoli je všude dost.
Jste málo důrazná. Své povinnosti porušují všichni, na které jste se obrátila (obecní úřad, PČR, správní úřad). Všichni jsou povinni přijmout oznámení a věcí se buď zabývat nebo ji předat příslušnému orgánu. Pokud tak neučiní, stěžujte si u vyššího orgánu (krajský úřad, velitel oddělení PČR atd).
Váš popis je nepřesný, chaotický, bohužel bez znalosti některých norem a předpisů. Dodejte alespoň snímek z mapy nebo souřadnice GPS, pak se tím můžeme blíže zabývat.
Majitelem je obec - a pokud je schopna svůj postoj podložit zákonnými argumenty - tedy těmi paragrafy, co se vám tak nelíbí - pak bude mít zřejmě pravdu.
Máte-li pochybnosti, zkuste se poradit třeba tady csop.cz/...
Zásah do veřejné zeleně se týká životního prostředí. Životní prostředí je v kompetenci úředníků vykonávajících státní správu. Tito úředníci pracují v pověřených obecních úřadech. Ve Vašem případě to bude při MěÚ v tom městě, kam třeba jezdíte Vy a ostatní lidé z vesnice vyřizovat stavební povolení. Často se jedná o bývalé okresní město, ale pověřené úřady jsou i v jiných městech. Příslušný odbor se zpravidla jmenuje odbor životního prostředí. Když tam podáte stížnost, bude muset některý z úředníků provést šetření a pak případně jednat.
Jinak se připojuji k návrhu informovat média. Před médii mají starostové a úředníci velký respekt a často je pohrůžka Bleskem a Novou rozhoupe k nějakému činu.
Mám pocit že nikdo se tímto zabývat nebude. Je to obecní pozemek,tudíž obec se rozhodla jak se rozhodla. Když je před vaším barákem co takhle ten kousek pozemku zkusit odkoupit? Jiné řešení nevidím.Poženete to výš,budete se soudit,platit za advokáty a toto trvá roky. Ti parkující zanevřou a bude boj mezi sousedy, Budou vám ty hádky stát za to? Jedině odkup pozemku a potom zasít travičku a koukat na zeleń.Co ti lidé z přízemí z paneláků když jim pod okny parkují auta,...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.