Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych popsal svůj problém a prosím o radu.
V domě mám krbová kamna s výměníkem napojený na radiátorovou soustavu. Zároveň mám elektrokotel napojený na tutéž soustavu. Problém je ten, že pokud topím pouze v krbu, radiátory jsou nahoře horké a dole studené, max. vlažné. Zpátečka u krbu je studená. Pokud ale zapnu kotel, v radiátorech je najednou slyšet jak proudí voda,radiátory jsou rovnoměrně horké a vracečka u krbu je horká.
Moje doměnka je, že pokud voda neproutí pomocí čerpadla v kotli přes kotel, tak voda neobíhá celou soustavou (teplou do radiátorů a vracečkou zpátky) ale jakoby to někde u toho kotle končilo(na vracečce není odbočka ke kotli a krbu , ale pouze přímá do kotle).
Jak je to zapojený v podlaze pod kotlem, fotky bohužel nemám a prozatím nechci rozkopávat. Nad podlahou už vedou pouze dvě trubky do kotle(teplá a studená).
Ten Váš popis zapojení krbu mi přijde nějak moc jednoduchý. To máte topení kotlem a na to přilepené krbovky? Pokud ano,tak to nemůže rozumně fungovat. Mám to tak,že za kamny mám bypass s třícestným ventilem,u kamen vlastní oběhové čerpadlo,nějaké zpětné klapky,čidla a kompletní elektrický kotel. Pokud to vše máte také,potom koukněte,při jaké teplotě zapíná čerpadlo kamen a kdy otevírá třícestný ventil. Tyto dvě věci řídí,jak teplá voda a kdy jde do radiátorů.
Za krbem mám oběhové čerpadlo i trojcestný ventil. Ventil je na 55 stupňů. čerpadlo je sepnuté to normálně běží. Když jsem měl poštěný obě čerpadla(za krbem i v kotli) tak mi výrazně stoupla teplota vody na vstupu do krbu, ale v radiatoru sic byl rovnoměrně teplý, tak nebyly tak horké jako když jde jenom krb. Teplotu v trubkách u kotle mi to ukazovalo 45 stupňů a víc ani krok.
Zeptám se,to máte nový systém anebo delší dobu? Ono to funguje tak,že pokud mám vyplý kotel a zatopím v kamnech,docela dlouho to trvá,než se nahřeje voda tak,aby letěla přes radiátory. Právě proto tam je ten bypass a třícesťák. To může klidně trvat hodinu,dvě,čerpadlo mi nabíhá po čtvrthodině,radiátory mi celé hřejí po hodině a půl. Pokud nahřeji vodu elektrokotlem,je nástup skoro okamžitý. Jede čerpadlo kotle,radiátory hřejí skoro hned. Tak to je prostě udělané...
Zkusím to popsat nějak srozumitelně. Pokud je vše studené a zatopíte v krbu - stoupne teplota vody na třeba 40 stupňů jen ve výměníku,zapne oběhové čerpadlo krbu a žene vodu krátkým okruhem. Jak stoupá teplota vody,pomalu se otevírá třícestný ventil a pouští vodu do radiátorů. Pokud přetopíte a kotel začne vařit,měla by tam být ochrana,třeba chladící smyčka.
Pokud topíte kotlem,je voda ohřátá,jede čerpadlo kotle a radiátory hřejí. Zatopíte v kamnech,čerpadlo kamen jede hned,protože ho sepne teplá voda z kotle a třícesták je hned otevřený,vše topí a kotel se vypne. Pokud ho tedy hlídá rego.
Ještě by tam měly být zpětné klapky,aby se voda nehonila přes kotel a výměník,proto mne zarazilo,že Vám jde vracečka přes kotel...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.