Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz mám obyčejny kotel plyn turbo v RD, radiatory na kolik nastavit teplotu na kotli?
v místnosti mám termost na regulaci cca 22 stupnu
mám nastavit 60 stupnu cca nebo vyšší cca 75 stupnu nevím jaký bude rozdíl nebude větší spotřeba popřípadě déle topit?
jedná se o kotel turbo BAXI MAIN 24 Fi
díky
Myslím, že je běžné, že vytápění není počítané. Třeba naše je jen odhadnuté (kdysi), když se později vyměňovaly radiátory (průběžně, jak prorezly), tak do místností, které se obtížně vytápěly, se dal radiátor větší. První kotel byl také odhadnutý, další jsou odhadovány podle předchozích a podle vyráběného výkonu. Řekl bych, že kromě (možná) novostaveb to podobně bude mít většina.
Já mám pro byt 85m2 na kotli 75-80°C, topím na 21°C a nemyslím si, že bych měl velkou spotřebu, ročně platím cca 13-14 tisíc Kč. Je otázka, co je ti příjemnější: Tepelná pohoda nebo pár (možná) ušetřených korun. Myslím, že nastavení větší teploty na kotli je ekonomičtější, hraje v tom hlavní roli účinnost kotle.
Výkon kotle, je třeba přizpůsobit ztrátám vytápěného objektu. Je ideální, když kotel nezapíná a nevypíná příliš často, takže poměr hoření a běhu naprázdno 1 ku 1. U kotlů s regulací plamene Je to podobné. Rozdíl je jen v tom, že kotel nevypne, jen stáhne výkon plamene, na minimum, které umí.
Jen pro orientaci, mě stačí u nezatepleného domu, cca 750m3, do venk. tepl. 0°C, cca 55-60°C. Jakmile spadne teplota venku pod -5°C na delší dobu, tak vím, že musím 10°C přidat. Jakmile spadne dlouhodoběji tepl. venku pod -15°C, opět musím přidat cca 10°C.
Pokud máte kotel řízený pouze termostatem, bez řízení časů spínání a bez nastavení nočního poklesu, nic neušetříte, protože vám zbývá jedině nastavení teploty v dané místnosti. Hlídání teploty v kotli pak pro vás nemá smysl. Topíte pro pocit teploty v místnosti, ne proto, že v kotli je nějaká teplota. Teplota v kotli v tom případě vyplyne z nastavení termostatu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.