Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění bytu v kterém se nebydlí

Od: emm* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám přízemní byt v bytovém domě (nade mnou už jen jedno patro), byt je rohový. Byt má vlastní elektrokotel - znamená to, že má vlastní topnou soustavu? V bytě se momentálně nebydlí, topení (radiátory) jsou po předchozím majiteli velmi znečištěné, takže je nechceme zapínat, byt se bude v lednu rekonstruovat a pak dávat nové radiátory. Do té doby plánujeme byt temperovat na cca 15C pomocí olejových radiátorů. Potřebuji se zeptat, zda je nutné na zimu vypusti vodu z topné soustavy, když se nepoužívá (netopí se s ní), nebo když bude byt vytápěný jinými zdroji na cca 15C, tak voda v topné soustavě nezamrzne? Děkuji a omlouvám se za laický dotaz.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Přeci jestli bude celá topná soustava v bytě, kde je 15 stupňů. tak nemůže zmrznout *ee*. A jestli je něco MIMO byt, v prostorách, kde mrzne, tak to zmrznout může.

krtek66
hodnocení

1x

to, že má kotel neznamená, že je tím i vytápěn...to musíte vědět Vy, jaký je způsob vytápění..Stupačky od topení někde vidíte?.. Já mám taky kotel a mám ho jen na teplou vodu. Navíc pokud by jste měl centrální vytápění tak okruh stejně nevypustíte, protože byste ho vypustil i těm ostatním na stupačce, takže to je nereálné. By Vás asi ukřižovali za zimu. Pokud temperujete na 15°je to OK. také jsem to tak dělal při rekonstrukci

olej
hodnocení

0x

Pokud jsou olejové radiátory staršího data výroby, tak se koukněte na odběr el. energie, aby Vás to temperování nestálo víc, než zapnutí toho elektrokotle.

Nevím, jak a čím jsou radiátory špinavé, že to nemůžete zapnout? Když byt budete stejně celý překopávat.

doplněno 30.11.18 08:29:

Před 40 lety jsme měli olejový radiátor, který bral za jednu hodinu energii za korunu.

A to bylo ve staré ceně. Když se cena el. energie od té doby zvýšila, tak aby nesplakali nad účtem.

V mrazech potom jede radiátor naplno.

U elektrického přímotopu je stáří úplně jedno, stejně tak příkon, protože abych ohřál vzduch v místnosti na nějakou teplotu, potřebuju k tomu nějaký tepelný výkon po nějaký čas. Když bude výkon nižší, pojede radiátor delší dobu. A spotřeba bude pořád víceméně stejná.
Ale stejně tak pojede a bude žrát jakýkoliv nový radiátor.
olej

Nehodlám se se tím zabývat dlouho, hned v prvním, rozkliknutém nálezu se uvádí, že olejový radiátor se nehodí na stálé vytápění prostoru, a jeho nevýhodou je drahý provoz. snizujeme.cz/...

Možná by se dalo najít o tom více, napsala jsem jenom moji zkušenost a názor.

Na rychlé přitopení anebo víkendové na chalupu ano.

Olejový radiátor je něco jiného, než el. přímotop, o kterém píšete vy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]