Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Chci se zeptat . Před pár měsíci jsem se přestěhoval do bytu, který je v nejvyším patře a nade mnou je jen střecha .A okolo mě nemám žádné sousedy. Jen jeden člověk přes chodbu.
Teplota v bytě byla celkem snesitelná.
Ale ted mám v bytě teplotu 9 stupnů a v noci i méně a to nevětrám. V bytě mám 1 přímotop . Který jede na nízký proud. Takže nefunguje vždy a stejně to maximálně vyhřeje na 18 stupnů a jakmile se vypne tak do hodiny to zase klesne k 10 stupnům. Nehledě na to, že to vytopí jen jednu místnost . Předsín,záchod,koupelna zůstavá furt chladná.
Když jsem se ptal souseda tak říkal že tam má taky furt zimu, že je to kvůli dírám ve střeše a špatně izolaci střecha/byt .
To mi pronajímatel vůbec nezdělil . A když jsem se ho na to ptal tak mi řekl, že před tím si nikdo nestěžoval na zimu. Ale že střechu budou opravovat asi příští rok.
Mám 2 měsíční výpovědní lhůtu a nevím co dál . Zda mám nějaký nárok na snížení nájmu a nebo pak náhradu za doplatek energií. Protože bych podle mě překročil zálohy kdyby topil furt .
Něco je špatně, Nevím jak velký máte přímotop, jak hodně se vytopí byt, ale zkuste se kouknout do předpisu:
výtah ...
...stanoví minimální teploty, na které je vlastník povinen svůj byt vytápět: 20°C v době od 6. hodiny ranní do 22. hodiny večerní (v koupelně 24°C); v nočních hodinách je to 18°C, což je rovněž minimální přípustná teplota zajišťující tepelnou stabilitu místností a budovy jako celku...
zdroj:
Více zde: kytlicka.eu/...
Pokud píšete pravdu, domnívám se, že byt je neobyvatelný.
Ale dorian, já když nebudu doma nyní, v prosinci /listopad/, vůbec topit, tak mám v baráku také deset stupňů. Nebo si myslíte, že topení můžete mít přes den vypnuté? Já mám také v bytě teplo až za dvě hodiny, jediný rozdíl je, že vytopím na 21 a více stupňů určitě, ale já mám všude, v každé místnosti radiátory! Nemůžete srovnávat udržení teploty - obyčejný byt, nebo domek ze 60. let versus pasivní dům.
Dům je samozřejmě nezateplený.Může se stát,že tam protopíte majlant.Přes nezateplenou střechu unikne všechno teplo.Z takového bytu honem pryč.Majitel domu určitě nebude do zateplení pospíchat.Bude hledat blbce,kteří si to pronajmou,i když na krátko.Zkusil bych na něj dupnout,protože pronajímat nevytopitelný byt je proti zdraví.
JABRAKA
Píšete, že pronajímatelé nevypadají na to, že by Vás chtěli "natáhnout". No kdyby na to vypadali, tak by nikoho nemohli nachytat. To, že Vám ústně řekl, že si nikdo předtím nestěžoval, až na jednoho, který "topil furt", tak to je nějak podezřelé. Vy budete asi také muset "topit furt". Co když bude tuhá zima a když tam máte už teď jenom 8 stupňů, tak jak to budete zvládat až bude venku mínus 10 a víc a to pořád? No přece tím, že budete "topit furt". A to bude to, co po Vás pak bude chtít doplatit a řekne Vám, že jste nemusel "topit furt",
. Vím, že se opakuji, ale na tohle bych se já teda nespoléhala ani náhodou. Buďto tam budete mrznout, nebo budete topit a to pak zaplatíte. A uvidíte, že budou neomlomní, protože oni doma určitě za těchto okolností nebydlí.
Díky tepelným ztrátám budou náklady na topení převyšovat možnosti nájemce.Ztráty budou tím větší,čím větší teplota v bytě bude.
JABRAKA
Horkovzdušný ventilátor má termostat a mnohem vyšší tepelné šíření než přímotop. Teplo je rozháněno do prostoru a za stajný příkon je v místnosti díky míchání vzduchu rychleji teplo, které se jinak více seskupuje u stropu a postupně se šíří dál do místnosti u přímotopu. Já váš způsob naivního uvažování nechápu.
Co nejdřív bych informovala pronajimatele. Je to jeho, ať ví a ať se stará. Jinak plánujte odchod. Ta zima by Vás zruinovala.
On platí energii, nebo mu to platíte v nájmu.
Jen pro kontrolu, garsonka, 25 metrů, vybavení boiler 80 litrů, topný žebřík 800, přímotop AVG 3500, sklokeramický sporák.
Platí 700Kč měsíčně, jedné vraceli, druhá to měla akorát.
On platí vše energie i internet . V bytě je vše na elektřinu. Takže je tam bojler 80l a dva přímotopy . Přičemž jen ten hlavní jede na nízký proud a jsou tam spínací hodiny. Takže používám jen ten jeden v hlavní místnosti . Puvodně jsem ani nevěděl kolik platí nájemce za energie . Musel jsem to od něj dozjistit a mám to i na papíře, že energie platí 1200 nebo 1300 . Tohle je muj první byt ve kterém bydlím sám. Takže se mi líbilo, že nic vlastně nemusím řešit jen se nastehovat . Ti lidé co mi to pronajímají nevypadají, že by mě chtěli nějak natáhnout . Každopádně ve smlouvě mám, že za nadměrné vytápění v zimním období můžu doplácet po předložení výpisu energií. Ale při podpisu smlouvy jsem se ptal jestli někdo přede mnou doplácel a prý ne . Teda kromě jednoho člověka, ale ten topil furt . Momentálně mám 1864 KWH na T2 na elektroměru . Za měsíc a půl jsem vypotřeboval 500 KWH . V březnu je odečet. Koukal jsem na Rve a hadám že mám nějaký tarif přímotop . Což při 1200 za měsíc zálohách vychází na 3900 KWH za rok . Takže zda počítám dobře tak bych se do toho jen tak tak měl vejít aniž bych něco přeplácel.
jen doplním, podívejte se do smlouvy jak jsou stanoveny podmínky. A když tak písemně oznamnte majiteli že v daném bytě je teplotní problém. Zkuste i otopná tělesa (radiátory) zda nejsou studené. Možná jsou zavzdušněné.
Ale doporučila bych toto řešit přímo s majitelem a písemně. Pokud budete něco řečit e-mailem, musí e-mail obsahovat náležitosti, včetně zatržení kolonky: "potvrzení přečtení".
I tak bych ale poslala toto i dopisem.
Pokud nebude reakce řešila bych to na základě smlouvy a odstoupení od smlouvy (musíte ale vědět, co máte ve smlouvě. Lidé vesměs smlouvy nečtou).
Pokud topíte tím eltopidlem z TV reklamy, tak byt určitě nevytopíte. Zkusil bych ponecht trvale zapnutý přímotop cca 2 kW, popřípadě změřit jeho odběr po ustálení teploty na požadovaných 20 až 22°C. Poté změřit odběr např za 24 hodin při ustálené teplotě a na základě výsledku - nákladu za topení se rozhodnout co dál. Ono je otázka zdali vytápíte extrémně "děravý" objekt nebo zdali náklad za topení ve výši 500 Kč/ měsíc se Vám zdá již neadekvátní. Běžná platba za vytápění se u RD může pohybovat kolem 10 až 100.000 Kč/ rok. Ano samozřejmě je to nepoměr, ale pokud bych měl v RD 3 - 5 bytů, tak jen přímou úměrou se dostanu řádově na náklad v bytě. I když i zde by měl být náklad např na m2 plochy nižší, protože se jedná o větší objekt a zde se poměrná část ochlazované venkovní stěny snižuje. I když u Vás zase vstupeje do hry ochlazovaný strop. Jinak samozřejmě topení elektřinou patří k těm pohodlnějším, jednoduše regulovatelným ale cenově náročnějším. Investičně nejlevnější, provozně nejdražší- tj pro pronajímatele optimální varianta
Děkuji za odpověd . Vypočítal jsem si že denně můžu spotřebovat 16,6 KWh . Abych se vešel do záloh a nepřeplácel. Ale s tím, že tam je furt zima v noci, ale to ted řeším s majitelem . Ten mi řekl že mám topit i v noci. Ale to vychází na 26KWh za den . Takže jsem mu řekl jak tohle chce řešit, když bude vyšší doplatek. Ještě mi nabídl že mi koupí do bytu olejový radiator . Tak uvidíme k čemu se dopracujeme.
Zdravím,
Taky pronajímám podkrovní byt, ale za nevytopený byt by mne minimálně hanba fackovala...Požádejte pronajímatele, ať Vám ukáže průkaz energetické náročnosti, ten totiž ze zákona musí mít na pronajímanou nemovitost. Nejspíš ho ale mít nebude, takže v tom případě bych nečekal na uplynutí výpovědnì lhůty a šel jinam.
když si koupíš v Obi nebo stavebninách polystyrenové desky na zateplení domů nebo podobné a nalepíš je na strop pěnou ve sprey tak to budeš mít zateplený za pár kaček.Krom toho je to závážný nedostatek k obývání bytu a určitě by se stím dalo odstoupit ze smouvy hned.Jen mu vyhrožovat paragrafy
Jabrako, proč proboha píšete takové nesmysly? Pod polystyrenem nemůže kondenzovat vzdušná vlhkost, protože ta se sráží na chladné ploše, což polystyren nedovoluje. Tak jednoduchá věc a tak matete. Tedy ještě jednou: vzdušná vlhkost se zarazí na straně polystyrenu a dál nejde a nemůže tedy kondenzovat. Není ve styku s chladnou stěnou.. Polystyren působí jako parozábrana. Píšete ty nesmysly schválně?
Podmínkou samozřejmě je perfektní nalepení nízkoexpanzní pěnou na napenetrovanou zeď tak, aby se pod polystyren vlkost nedostávala volně. Tedy zatmelené spáry mezi deskami, hrany atd.
Na verandě to mám 15 let, v obýváku 2 roky a funguje to bez problémů. Ano, myslím to vážně na základě zjištěných skutečností. Vy jste všeznalec, nebo máte jiné zkušenosti? Kdo takto zateplil, nikdy neměl problémy s kondenzací vody, což na tomto serveru je v různých příspěvcích od jiných pisatelů. Asi tak. Netvrďte mi něco, co mám vyzkoušeno a funguje to, že to nefunguje. Pak nemá tato poradna smysl a zařiďte si kancelář...
Pro běžné použití je polystyren funkční parozábrana. Zbytečně to nafukujete. 240m otopné plochy kotle Baxi 1.14 na 21°C jsem s teplou vodou spotřeboval za 2050 m 3 plynu a rok. Před zateplením na 20°C 3120 m3 a rok. Stejná teplota podle záznamů venku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.