Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trojcestný ventil

Od: paja* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, máme podlahové topení vrch ( cca 100m2 - 8 okruhů), spodek (cca 60m2 - 5 okruhů) 2 čerpadla - je použitý trojcestný ventil ESBE VTA 321, který má max. průtok 1,6m3/h.

1. čerpadla si "navzájem berou" vodu a horní patro skoro netopí

2. když pustím pouze vrch "čerpadlo Alpha 2 L 25-40 180" max. průtok v hadech 0,8-1l/min

Je výše uvedený ventil vhodný nebo katastrofa, popřípadě jaký byste doporučili?

Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

bez schemata těžko radit.. ty prutoky takové bývají... v projektu by měly být pokud jej máte

hodnocení

0x
Já bych doporučoval udělat systém podle výpočtů a projektu. No a pokud to tak provedeno je, tak to projektant musí vyřešit. Pokud to tak není, musí to vyřešit prováděcí firma (když si to udělat po svém).

Martine, bohužel další díl nekonečného seriálu. Názvy dílů se moc nemění- 1.díl zjištění, že projektant chce za projekt zaplatit a ani pro MNE to neudělá zadarmo, 2.sehnání kamaráda či příbuzného, který topení umí zapojit a mezi řečí okomentuje - ty projektanty bych nejraději nakopal někam, 3. Zapojení topení a nádhera- bylo to levnější než od profíků 4. díl 1. zatopení- radiátory jsou teplé, podlaha se tváří teplá, nic neteče, 5. díl Přišla zima a budeme topit - překvapení- ono to netopí 6. Zkoušení opravy na dálku "free of charge" - dopisování si na poradnách, manželka se mnou nemluví 7. už se mnou nemluví ani ten příbuzný co mi pomáhal s topením...a vznikl nám další nekonečný seriál

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, na takto položenou otázku nelze odpovědět. Muselo by se vidět celé schéma zapojení .Typy rozdělovačů, průměry trubek atd. Nejlépe pro vás by bylo zavolat si topenáře a řešit to přímo na místě.

Pro zajímavost - já mám doma podlahovku ve dvou patrech po 100m2 a vše mi táhne pouze 1 čerpadlo u kotle.

paja*
hodnocení

Díky za rekce, projekt nemám (rozumím, pak si "nestěžuj"). Jediné, co se dá ovlivnit je ten ventil. U prodejce "na internetu" jsem se dočetl, že je vhodný pro max. 50m2, proto výše uvedený dotaz. Provádějí firmu bych raději nekomentoval.. U čerpadla mám svorkovnici směrem vzhůru, což manuál zakazuje - může to mít na tento problém vliv nebo to je skrz bezpečnost? Ještě zkusím ten náčrt provedení.

instalater*

To čerpadlo povol na šroubení a otoč do správné polohy. Na ten tvůj problém to ale vliv mít nebude. Ten náčrt ani dělat nemusíš .Tady to nepomůže. Musel by být opravdu profesionálně udělaný a to asi nesvedeš. Co se týče toho trojcesťáku - ani nevíme kde a jak je vsazený.

Píšeš, že horní patro skoro netopí. . Problém bych hledal asi u rozdělovače. Je jich spoustu typů , tak mne moc neber za slovo . 1. Uzavři spodní rozdělovač a pusť to jenom na vršek. Zlepší se to? Pokud to máš nové zkus odvzdušnit. Povol odvzdušňovák a otevírej jednotlivé větve. Někdy je dobré pro odvzdušnění trošku zvětšit tlak na kotli.

2. Máš nastavená čerpadla na stejnou rychlost? A točí se vůbec horní čerpadlo? Poznáš poslechem , že si utvoříš pomocí nějaké tyčky ( šroubováku) stetoskop ( jako u doktora)

3. Máš tam průtokoměry? Když uzavřeš ventil před rozdělovačem a za chvíli otevřeš tak ,, pístky" u průtokoměrů se . hejbou? Pokud tam průtokoměry nejsou, tak tam mohou být třeba plastové zátky a pod nimi je šroub na imbusový klíč. Jsou ty šrouby povolený? Také můžeš vyzkoušet ( pokud máš jednoduché rozdělovače) na spodním přiškrtit hlavní ventil jestli se ti vršek zlepší a pokud ano tak to potom s citem vyvážit.

Nejlépe by bylo pozvat profika a řešit to přímo na místě. Přeji hodně zdaru

Instalater, dovolim si ponuknut moje dohady, nemam teraz moc cas viac sa rozpisovat. Myslim, ze trojcestak bude na spolocnom potrubi, aby zrazil teplotu vody, co ide do rozdelovacov. Za tym paralelne cerpadla pre kazdy okruh. Rozdelovace budu mat patrne prietokomery. Ci maju aj nejaky dalsi regulacny prvok na riadenie teploty, to nikto netusi.
Pise 1,6 m3/h, pravdepodobne chcel napisat Kvs 1,6, co je 3/4 verzia toho ventilu. Sedi to na to, ze ked pusti len vrch, ma prietok 400-500 l / h. Pri tomto prietoku je na tomto trojcestaku strata vypoctom cca 0,1 bar (vypocet metodou naslinim prst a bodnem ho do logaritmickeho grafu) To cerpadlo ma zisk 0,4 bar, zbytnych 0,3 sa strati v rozdelovaci a trubkach co by dup.
Pokial je ten trojcestak zapojeny tak ako si myslim, je znacne poddimenzovany. Navyse nezabezpeci ekvitermnu regulaciu (ak tam nie je nejaky iny regulator), takze tam bud bude zima alebo teplo v zavislosti na pocasi.
paja*
hodnocení

instalater: 1. pokud jde pouze vrchní čerpadlo, průtok se zvýší o cca 10%

2. vše ok

3. jsou, fungují

"čerpadla si "navzájem berou" vodu a horní patro skoro netopí" - trvá o 2/3 déle, pro upřesnění

Trojcestný ventil
instalater*

Mišo - tak jak to má na tom obrázku tak podobně to mám udělané i já , akorát na jedno čerpadlo. Také mám 3/4 směšovací ventil. Pokud nemá Pája regulaci, že by mohl zapínat čerpadla samostatně jak vršek tak spodek, tak by mohl vyřadit ty zpětné klapky , které tam dělají poměrně velký odpor. A nebo vsadit plovoucí zpětné klapky ( starší typ) Co ty si o tom myslíš? Také nevíme jaký je průměr trubek , někteří dávají i 16 což by mohl být také problém a nebo používají často spojky..

Jednou jsem nemohl rozjetjednu plovoučku. 2 dny jsem se tam trápil ( ještě štěstí , že to byla novostavba a nikdo mi nestál za zadkem. To by byla ostuda) Potom mě v noci v posteli osvítil duch svatý :) další den jsem šel oddělal jsem na rozdělovači plastovou zátku a našel jsem pod ní regulační šroub, který byl z výroby dotažený.. Taková blbost a do hodinky se topilo.

Pájo - co máš za trubky? 18 a nebo 16. Giacomini ( červené , oranžové) a nebo bílé Pex al pex a nebo jiné. Na jaký stupeň máš čerpadla a jsou napojeny tak , že jedou obě zaráz a nebo můžou jet samostatně aby ti topil třeba jenom spodek.

Instalater: netusim. Problem moze byt v kazdej casti zapojenia. Ten termostaticky trojcestak mi padol do rany, pretoze jeho prietokovy sucinitel je strasne nizky. Kdejaky 1/2” TRV ventil je na tom lepsie. Pre porovnanie, trojcestne ventily ESBE 131 pre servo sa vyrabaju v rozmere DN20 (3/4) s Kvs od 2,5 do 6,3.
Sustavu odporucam komplet prejst, zakreslit si podrobnu schemu a pre vrchne poschodie pootvarat vsetky mozne regulacie. Pre spodne poschodie by mozno stacilo prepnut cerpadlo na nizsi vykon. Sucasny trojcestak opatrne otvorit na teplotu, co podlahovka este zvladne bez destrukcie (snad do 45 C by sa nic nemuselo stat). Ak tam nie je prietok, tak sa vykon dotiahne vacsim teplotnym gradientom. Je tam akumulacna nadrz, predpokladam zdroj na tuhe paliva, takze nas nemusi az tak trapit nizka teplota pre efektivitu ako pri kondenzacnom kotle alebo tepelnom cerpadle.
Moze sa polahky stat, ze to potom zacne niekde prekurovat. Na tom mieste je potrebne prietok priskrtit, inak splakate nad mnozstvom paliva a rychlostou ochladenia aku nadrze. Vsetky zmeny si zapisovat aj s pozorovanim tepelnej pohody a pocasia.
Pokial je podlahovka jedinym zdrojom tepla, tak na jar by som sa vazne zamyslel nad nahradenim toho termostatickeho trojcestaku za servopohon s ekvitermnou regulaciou a havarijnym termostatom. Alebo tam doplnil par radiatorov s TRV ventilmy. Podlahovka bude udrzovat zakladnu pohodu a radiatory tomu v mrazoch pomozu. Tiez budu vyhodne po navrate z tyzdennej dovolenky do vychladeneho domu.
paja*
hodnocení

Trubky bíle "Sanha Pipe Alu-Pex 16x2". Zpětná klapka Europa DN20 3/4".Čerpadla je možné pouštět každé zvlášť. Nastavení čerpadel vrch: CP2 Nejvyšší křivka konstantního tlaku, spodek: Konstantní otáčky, otáčkový stupeň I. Původní zapojení bylo viz. obrázek, pak se to předělalo, obrázek č. 2 a čerpadla jsou v technické místnosti. (původní fotografii nemám, tak jsem si ji výpůjčil z internetu, ale stejný typ). Pokud jedou zaráz, tak si "berou" vodu - průtok, chtěl bych docílit zvýšení průtoků pro lepší regulaci (pokud je v horním patře tak malý průtok, špatně se to reguluju). Jsou tři možnosti: výměna trojcestného ventilu, napojení každé větve z aku zvlášť, silnější čerpadlo pro vrchní patro, ale to by zase bralo průtok dole.

Trojcestný ventil #2
Trojcestný ventil #3
Trojcestný ventil #4

Čerpadlo s výtlakem 40, tj 4m v.sl. není žádný silák. Je otázka jaké jsou délky smyček. To bude zřejmě odpovídající celé koncepci, která je .. teď nevím jak to říci slušně.., zprasená. Zpětné armatury musí být, ale je otázka jejich kv neboli tlakové ztráty. Pokud tazatel ani není schopen poslat schema či fotku řešení na keré se ptá , ať jde do... a zase nevím jak to říci slušně. Když vezmu, že čerpadlo 25-40 při 800 l/hod "dá" 3 m.v.sl.- 30 kPa. Pokud vezmu tlak ztrátu kotle, 3 cesťáku, podle fotek máte na rozdělovači termostatický ventil?, zpěťák, potrubí - nevíme délku, ale lze předpokládat, že se šetřilo na rzdělovači - no a výsledkem je NEDOSTATEČNÝ průtok, což resultuje v malý topný výkon.

paja*
hodnocení

ivanhorseman® - "Pokud tazatel ani není schopen poslat schema či fotku řešení na keré se ptá , ať jde do... a zase nevím jak to říci slušně."1. vše podstatné, řekl bych, je v přízpěvcích výše

2. psal jsem, že fotku s původním zapojením rozdělovače nemám, proto jsem našel na internetu "totožnou"- původně bylo v rozdělovači čerpadlo, teď zaslepeno a čerpadla v tech. místnosti (mimochodem rozdělovač je/byl zbytečně drahý, takže ne, nešetřilo se)

3. jestli je na fotce ter. ventil, tak tam nejspíš bude (otevřený)

" 5. díl Přišla zima a budeme topit - překvapení- ono to netopí 6. Zkoušení opravy na dálku "free of charge"- dopisování si na poradnách, manželka se mnou nemluví"

- nikde jsem nepsal, že to NETOPÍ - původní dotaz byl, zda výše uvedený 3cestný ventil je dostačující, budete se divit, mluví...

Vůbec nevíte, jaká byla situace, abyste mohl soudit - mimochodem, dnes je 9 z 10 firem renomovaných...

Na závěr "ať jde do... a zase nevím jak to říci slušně", můžete vyrazit, bez prominutí - strávený čas u psaní "urážlivých"příspěvků může určitě využít lépe...

Podle me tohle zapojeni je naprd. Jake mas potrubi od tricestaku k cerpadlum? Lepsi by bylo dat vetsi triceatak a za nej vetsi cerpadlo. Dve cerpadla vedle sebe pokud nemaji z ceho zrat tak budou delat bordel.
instalater*

Blbé na tom je , že už se rozjela topná sezóna a takovéto opravy se většinou dělají stylem pokus - omyl. Snad jen vyměnit ten trojcesťák za větší. Mně osobně se tam nelíbí ty 16tky trubky já dávám 18tky. 16 má moc velkou tlakovou ztrátu a při 5 okruzích na 100m2 když odečtu příčky apod tak mi vychází víc jak 120 m na okruh což je na hraně .

ještě mne napadla jedna blbost . Ty průtokoměry -máš je naplno? Odděláš tu převlečnou plastovou krytku ( červená) a s tím průtokoměrem budeš otáčet ( povolovat) tak, aby byl pístek na největší hodnotě. Pokud budeš ventilem na stejné větvi pohybovat a pozorovat pístek tak poznáš jestli tam máš dostatečný průtok. Pokud ano, tak je závada někde jinde než na tlaku. Počíítej také s tím , že než se nová podlahovka ,,chytne" tak to může také pár dní trvat. Přeji pevné nervy.

paja*
hodnocení

@honzas1 - k čerpadlům měď 28, za - k rozdělovačům 22

@instalater - "rozjela topná sezóna" - to ano, ale nemám existenční problém, jen bych to rád doladil/odladil k vlastní spokojenosti ;

"pokus - omyl" - ano, s tím souhlasím, od toho je/jsou tyto fóra, jen některým to musí/někdy nedojde @ivanhorseman - omlouvám se, nemohl jsem si pomoct

průtokoměry jsou otevřeny na max. a druhá topná sezóna - jen poupravím: 100m2 - 8 okruhů

jabraka*
hodnocení

0x

Jen maličkost,trojcestný "ventil" jsem ještě neviděl.Vždy šlo o kohout.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]