Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví a povinnosti

Od: vladimira odpovědí: 10 změna:
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat,když jsem přijmula,se dvěma sourozenci, dědictví domu,musím se podílet stejným dílem na provozu elektriky,vody,atd.Jsem na částečné invaliditě,beru 11.000,-,bratr 60.000,- a sestra 20.000,-.Chceme dům udržet kvůli mamince,která já v DD,ale jednou za měsíc tam jezdí se sourozenci.S bratrem se nebavíme,právě kvůli finančním rozporům.Oba sourozenci jsou z Phy,já z Hořic,kde mám i maminku v již zmíněném DD.Jak muzu staram se o ní,beru ji na výlety,apod.Skoro vše jí platím.Prosim o odpověď jak to tedy s dědictvím je.Moc děkuji Podlipna

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petkan
hodnocení

3x

Stejně tak by se oba sourozenci měli podílet na financování starosti a potřebách o maminku.Vy se staráte o mamku a přispívají oni na péči?

platba
hodnocení

2x

Ano, budete se podílet na financování domu stejným dílem všichni. Ne jen voda, el., daň, ale i nutné opravy.

domek
hodnocení

2x

Jenom jestli jsem to dobře pochopila - Přijmuli jste dědictví? Po tatínkovi? Maminka tam nic nemá?

Je-li dům prázdný a jednou měsíčně tam sourozenci s maminkou jezdí, tak odběr elektřiny a vody bude minimální.

A pokud se ještě vydělí třemi, tak to bude nepatrná částka. Možná bude potřeba ještě vydělit třemi domovní daň.

Horší to bude s opravami, třeba střecha, plot.

Jste-li tedy tři majitelé, vždy záleží, jak se ne-domluvíte.

Jeden bude považovat střechu /například/ v havarijním stavu, ale Vy třeba usoudíte, že je to ještě dobré a střecha vydrží. Nebudete s opravou souhlasit. Potom by museli střechu nechat opravit na svoje náklady oba sourozenci, anebo neopravovat a nechat chátrat. A tak to spíše dopadne, protože Vy na to peníze asi nebudete mít, a oni dva do toho sami investovat nebudou /zhodnocovat vlastně i Váš díl/.

A vypadá to, že již nyní spolu máte napjaté vztahy. Tak doufejte, že nějaká velká oprava nebude potřeba.

Jsou to tahanice a povětšinou to potom dopadá, že když zemře poslední, nejstarší v rodině, nemovitost se prodá a o peníze se podělíte. Pokud Vás nebude chtít třeba bratr vyplatit /snad má peníze/ a nemovitost mít pro sebe.

hodnocení

2x

Vladimíro, cítím s Vámi a mám podobné. Jen kousek od Vás v Černožicích je moje tchýně v DD. Její domek spoluvlastní několik sourozenců a neteř. S údržobu, přesněji s dohodou o údržbu je to hrozné, v domě nikdo nebydlí a chátrá. Páč není domluva mezi 5 lidmi. Po několika letech dohadování jsme se konešně sešli a dohodli, že dům prodáme. A začali další problémky, jak s kýk a za kolik se to prodá.

Měla byste se domluvit bez emocí se sourozenci, aby přispívali na provoz o starost maminky, doplatky do DD a další. Zárověň i o barák, s výhledem na 5- 10 let. Případný prodej, pronájem někomu atd. Čím dříve tím lípe.

Já vedu přehled o platbách pro tchýni, jednou za čas oznámím, je třeba zaplatit každý nějakou částku a všichni děti musí přispět. Horší je to s barákem, každý má jinou představu.

Přeji Vám, aby se vše vyřešilo během jednoho roku.

cicky
hodnocení

0x

Kdo nemovitost užívá?

hodnocení

0x

Je chvályhodné, když mají děti o starou maminku takový zájem a chtějí jí dopřávat radost z pobytu v původním domově. Je smutné, když se u toho zkazí sourozenecké vztahy.

Myslím si ale, že maminčin výlet do původního domova jednou za měsíc je luxus, který si může dovolit jen málo rodin. Nevím, koho z vás takové řešení napadlo, ale moje rada je, abyste svůj podíl prodala bratrovi. Nebo by si měl domek upravit na trvalé bydlení některý z vnuků a babičku občas přijmout na návštěvu.

Dosavadní rozpočítávání plateb na třetiny je spravedlivé u domovní daně, nutných oprav. Méně spravedlivé ho vidím u platby za vodu, elektřinu. a otop. Vy s maminkou chodíte a jezdíte na jiné výlety, Vy se v domku nekoupete, neperete, nesvítíte, z vašeho hlediska není potřeba vytápět na pohodovou teplotu, stačilo by temperování. Při dosavadním způsobu rozpočítávání nákladů za provoz domu si rozhodně započítejte péči, kterou mamince věnujete v místě svého bydliště. Pokud po Vás sourozenci chtějí, abyste se podílela na nějakýchých deseti maminčiných spláchnutích WC za měsíc, započítejte si pedikúru, manikúru, péči o vlasy, nákupy... Jistě toto pro maminku děláte.

Ale ze všeho nejvíce radím z původní dohody vycouvat a podílu na domě se zbavit.

domek

To je ,,bimbam,, velice dobrý nápad.

Odprodat svůj díl domku dokud není zcela ve špatném stavu. Nabídnout k odkupu sourozencům, nechat udělat odhad a domluvit se na přijatelné ceně /pro obě strany/.

Další z možností, aby si domek upravili k bydlení vnoučata je také možný, opět zde budeme ale narážet na ochotu všech tří sourozenců se vypořádat. Nevíme, kolik těch vnoučat je a kolik, či který z nich by do toho šlo, aby bylo na vyplacení, ale aby zbylo i na rekonstrukci. To si musí promyslet dotyční. Je to jenom vlastně návrh k zamyšlení.

I když toho tazatelka napsala dost, schází informace o maminčině přání. Možná bere výlety do původního domova jako milé zpestření, možná to byla a je její podmínka. S podmínkami rodičů je někdy těžké se vypořádat. Včera jsem se dozvěděla, že jeden moc pěkný RD je neobydlený, protože otec před smrtí zapřísahal jedinou dceru, že domek neprodá. Ona, její muž i vnoučata žijí a pracují v jiných městech, pravnoučata jsou maličká. Domek chátrá, temperování je drahé, i to jednoduché hrabání listí musí místnímu pobudovi zaplatit. A dcera se bojí slib porušit...

hodnocení

0x

Elektřinu a vodu platí ten, na koho je přihlášená. Měl by ji platit ten, kdo tam reálně bydlí. Nezáleží na tom, kdo vlastní, v nájemních bytech je zcela obvyklé, že elektřinu nemá na sebe majitel, ale nájemník.

Drobné opravy věcí v domácnosti si taky opravuje ten, kdo tam bydlí, na svoje náklady.

Co se týče oprav věcí jako je střecha, komín, okapy, okna, dělíte se o náklady v poměru, v jakém vlastníte nemovitost.

Pokud tu nemovitost máte prázdnou, je to velký luxus, který si podle mě s vaším příjmem nemůžete dovolit.

platby

V domě pravděpodobně nikdo nebydlí, majitelka se jednou za měsíc přijede podívat, možná na otočku, možná na víkend.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]