Nejste přihlášen/a.
V roce 1973 jsme si na vlastni naklady postavili z pudy byt. Cela leta jsme normalne platili najem.Nyni jsme byli zarazeni do privatizace - jednotlive bytove jednotky - a bylo nam receno, ze nemame narok na snizeni odkupni ceny.Jak je mozne,ze mame stejne kupni podminky jako osoby, ktere maji od mestske casti prideleny byt a nyni si ho kupuji a my, kteri jsme si ho postavili na vlastni naklady, platili najem a navic zhodnotili obecni dum? Neporadi nekdo co mame delat? Jak postupovat?
Dekuji moc za jakoukoliv odpoved.
Asi jde o neporozumění.Jak jste získali právo na byt?Máte smlouvu o nájemních podmínkách?Máte písemné materiály o nákladech na zřízení bytu?Toto vše byste měli mít potvrzeno od majitele bytu.Pak máte jistotu,že u soudu prosadíte náhradu za vynaložené úsilí a peníze.Pokud nic nemáte,zůstává vám smůla a černý petr.Nezbude neř akceptovat návrh k privatizaci.
JABRAKA
Zkuste popátrat na příslušném stavebním úřadě, zda byla bytová jednotka jako byt kolaudovaná. Na jaké jméno bylo stavební povolení vystaveno a za jakých podmínek. Měla by následovat výjmutí z nebytového prostoru a provedena změna užívání. Pravdu má jabraka, těžko budete něco nárokovat po tak dlouhé době. A pokud nemáte doklady o vložených investicích, účetní doklady k této rekonstrukci se již na úřadě nenajdou. To je dávno skartované. V roce 1973 jsem nastupovala já na úřad a v té době byly obecní domy pod správou Domovní správy - hospodářská organizace pod MěNV, později pod Bytovým podnikem při ONV a nakonec tyto domy bezplatně přešly do majetku města. Nevěřím, že by se mnoho z dokumentace zachovalo - sázím pouze na stavební úřad. Také si pamatuji, že když se dělaly vestavby z půdních prostor, bylo to částečně z rozpočtu města (třeba střecha, zateplení apod) a vnitřní prostory za finančního příspěvku od zájemců o byt. Mělo by být nějaké ujednání v první nájemní smlouvě. Ještě se ptejte, ale opravdu to budete těžko uplatňovat. Stejně obtížně budete prokazovat, že se vložené investice postupně neodečítaly z nájemného. Pokud si nájemník některá vylepšení zajistil na vlastní náklady, u nás se to řešilo tak, že v případě přechodu bytu do vyšší kategorie byla zachována u nájemního bytu kategorie původní. Na víc si asi už nevzpomenu. Ale zkuste se případně zeptat, třeba se mi ještě v hlavě "rozsvítí". :D
Většinou to domovní správy řešily slevou z nájmu.Určili nájem za kategorii 4, a tím se řešily osobní investice nájemníka.Já jsem sestře,která měla v nájmu garzonku,koupil v případě shořelého dvouvařiče nový a nebyl mi proplacen,ale sestře snížíli měsíčně 20 Kčs z nájmu.Vařič tenkrát stál 180. Kčs.A jiné případy také,za kuchyňskou linku,nové radiátory švakrové opět slevu určil úřad.
JABRAKA
Ano, jak říkáš jabrako. Praxe byla podobná. Stejně tak, když nájemník chtěl např. luxusnější sporák, zvýšenou částku oproti standardu si doplatil ze svého. Ovšem splátky vnitřního vybavení se počítaly pouze z částky z nárokového předmětu podle průměrné doby životnosti. Tyto splátky byly součástí nájemného. A linka se "splácela" zhruba 20 let. Ale to už jsme od tématu daleko. Je ale fakt, že se to bude hodně těžko prokazovat a uplatňovat určitou slevu. I když už jenom možnost privatizace bytu je hodně výhodná záležitost a většinou to je za cenu nepoměrně nižší než je tržní hodnota bytu. U nás se privatizovalo zhruba před 10 lety a dneska se tyto byty prodávají více než za desetinásobek. Je to, řekla bych, dosti nespravedlivé vůči majitelům RD a nebo družstevních bytů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.