Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Privatizace bytu,ktery jsme si postavili

Od: matejkova* odpovědí: 5 změna:

V roce 1973 jsme si na vlastni naklady postavili z pudy byt. Cela leta jsme normalne platili najem.Nyni jsme byli zarazeni do privatizace - jednotlive bytove jednotky - a bylo nam receno, ze nemame narok na snizeni odkupni ceny.Jak je mozne,ze mame stejne kupni podminky jako osoby, ktere maji od mestske casti prideleny byt a nyni si ho kupuji a my, kteri jsme si ho postavili na vlastni naklady, platili najem a navic zhodnotili obecni dum? Neporadi nekdo co mame delat? Jak postupovat?

Dekuji moc za jakoukoliv odpoved.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

0x

Doporučuji kontaktovat poradnu Sdružení na ochranu nájemníků, nevím, odkud jste, najděte si zde tu vaši dle kraje.

son.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Asi jde o neporozumění.Jak jste získali právo na byt?Máte smlouvu o nájemních podmínkách?Máte písemné materiály o nákladech na zřízení bytu?Toto vše byste měli mít potvrzeno od majitele bytu.Pak máte jistotu,že u soudu prosadíte náhradu za vynaložené úsilí a peníze.Pokud nic nemáte,zůstává vám smůla a černý petr.Nezbude neř akceptovat návrh k privatizaci.

JABRAKA

lidka*
hodnocení

0x

Zkuste popátrat na příslušném stavebním úřadě, zda byla bytová jednotka jako byt kolaudovaná. Na jaké jméno bylo stavební povolení vystaveno a za jakých podmínek. Měla by následovat výjmutí z nebytového prostoru a provedena změna užívání. Pravdu má jabraka, těžko budete něco nárokovat po tak dlouhé době. A pokud nemáte doklady o vložených investicích, účetní doklady k této rekonstrukci se již na úřadě nenajdou. To je dávno skartované. V roce 1973 jsem nastupovala já na úřad a v té době byly obecní domy pod správou Domovní správy - hospodářská organizace pod MěNV, později pod Bytovým podnikem při ONV a nakonec tyto domy bezplatně přešly do majetku města. Nevěřím, že by se mnoho z dokumentace zachovalo - sázím pouze na stavební úřad. Také si pamatuji, že když se dělaly vestavby z půdních prostor, bylo to částečně z rozpočtu města (třeba střecha, zateplení apod) a vnitřní prostory za finančního příspěvku od zájemců o byt. Mělo by být nějaké ujednání v první nájemní smlouvě. Ještě se ptejte, ale opravdu to budete těžko uplatňovat. Stejně obtížně budete prokazovat, že se vložené investice postupně neodečítaly z nájemného. Pokud si nájemník některá vylepšení zajistil na vlastní náklady, u nás se to řešilo tak, že v případě přechodu bytu do vyšší kategorie byla zachována u nájemního bytu kategorie původní. Na víc si asi už nevzpomenu. Ale zkuste se případně zeptat, třeba se mi ještě v hlavě "rozsvítí". :D

jabraka*
hodnocení

0x

Většinou to domovní správy řešily slevou z nájmu.Určili nájem za kategorii 4, a tím se řešily osobní investice nájemníka.Já jsem sestře,která měla v nájmu garzonku,koupil v případě shořelého dvouvařiče nový a nebyl mi proplacen,ale sestře snížíli měsíčně 20 Kčs z nájmu.Vařič tenkrát stál 180. Kčs.A jiné případy také,za kuchyňskou linku,nové radiátory švakrové opět slevu určil úřad.

JABRAKA

lidka*

Ano, jak říkáš jabrako. Praxe byla podobná. Stejně tak, když nájemník chtěl např. luxusnější sporák, zvýšenou částku oproti standardu si doplatil ze svého. Ovšem splátky vnitřního vybavení se počítaly pouze z částky z nárokového předmětu podle průměrné doby životnosti. Tyto splátky byly součástí nájemného. A linka se "splácela" zhruba 20 let. Ale to už jsme od tématu daleko. Je ale fakt, že se to bude hodně těžko prokazovat a uplatňovat určitou slevu. I když už jenom možnost privatizace bytu je hodně výhodná záležitost a většinou to je za cenu nepoměrně nižší než je tržní hodnota bytu. U nás se privatizovalo zhruba před 10 lety a dneska se tyto byty prodávají více než za desetinásobek. Je to, řekla bych, dosti nespravedlivé vůči majitelům RD a nebo družstevních bytů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]