Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šiška - jak odstranit smůlu

Od: tigra® odpovědí: 11 změna:

Získala jsem plné, uzavřené piniové šišky. Na povrchu je však hodně smůly. Jak a čím tuto smůlu očistit, aby se šišky nezničily? Chci je po vyklepání semen na dekoraci.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

4x

Zkuste strčit do mrazáku. Smůla zatvrdne a mohla by se po vyndání dát olámat, odrolit či oškrábat. M.

doplněno 24.11.18 18:42:

Vím, že není tekoucí, spíš v mrazu zkřehne a lepe se oddělí od povrchu. *nevi*

hodnocení

Vyzkouším, ona ta smůla není tekoucí, ale spíš takové zatvrdlé krystalky (zatím je v chladu venku). Ale stejně to lepí.

hodnocení

1x

Na smůlu je dobrej aceton. Na jedný šišce bych zkusil ji celou namočit na několik hodin do acetonu. Pak by se vidělo.

hodnocení

1x

Smůlu mám celý život a nikdy mne nenapadlo, že by to souviselo se šiškami. :-D

hodnocení

0x

To bude asi problém. Po očištění se smola znovu objeví. Nemyslím, že je jen navrchu. Zkuste na očištění použít líh, nebo aceton. V nehorším budete postup opakovat.

doplněno 24.11.18 09:19:

Také jsem někde četl, že smolu rozpouští např. máslo. Ale zkušenost s tím nemám.

jabraka*
hodnocení

0x

Šška se otevře v teple.Semena se sama uvolní a smůla na šišce se vůbec neprojeví.Po vysypání semen se v chladu opět zavře.Smůla na povrchu jen podpoří autentičnost šišky.

JABRAKA

jabraka*

Na pryskyřici je rozpouštědlem líh.Může být i denaturovaný.Oleje a tuky jsou nepraktické,protože je nutno je odstanit také.Takže vatičku a líh a otírat.

JABRAKA

jjirka
hodnocení

0x

Smůla, na rukou, oděvu se nejlépe vyčistí olejem.Někdo tady psal máslo, ano také, je to tuk, ale stačí normální stolní olej a jde to báječně.

Smůla je, když se to nezdaří.

joudic*
hodnocení

0x

co jsem probrouzdal anglicky mluvici web, tak to vsichni nekolikrat pecou v troube na alobalu

hodnocení

Je to myšleno dát do trouby tu uzavřenou šišku co má v sobě semena? Nebo pak prázmou na očištění?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]