Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bimetalový teploměr

Od: jirik50* odpovědí: 7 změna:

vidím tady odborníky na topení tak se taky svěřím. Mám doma 2 stejné stopkové teploměry pro měření teploty spalin, oba jsou dlouhou dobu používané (jeden byl dodán s kotlem, druhý jsem demontoval za starého kotle). Protože podle teploty spalin čistím kotel ÚT, je to pro mě rozhodující údaj. KAždý měří jinak, a podle mě davají vyšší teplotu než je skutečná. K tomu jsme dospěl měřením infrateploměrem, kterým měřím teplotu pláště odtahového spalinového ventilátoru (plech 1 nebo 1,2 mm). Teploměr spalin hned za kotlem ukazuje 200 st, ventilátor (cca 40cm za kotlem) ukazuje 140 st.). Zdá se mi ten rozdíl dost velký.

Je možné, že se bimetalový teploměr nějak "vyhřeje" a ukazuje špatně?

Děkuji za názory

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bimetalovy teplomer nemusi byt v poriadku, ale infrateplomery su na kovy bez nateru tiez vacsinou nepouzitelne kvoli ich nizkej emisivite. Je celkom mozne, ze na ventilatore nameriate nizsiu hodnotu ako je v skutocnosti. Ak chcete pouzivat na meranie infracerveny teplomer, nastriekajte nan aspon terc s tepelne odolnou farbou.

Pre cistenie staci vypozorovat zmenu v teplote spalin pri danej teplote vody oproti stavu po dokladnom vycisteni kotla.

asd1
hodnocení

0x

Infra měří povrchovou teplotu odkrytého plechu (vnější strana se ochlazuje vzduchem). Uvnitř je teplota vyšší, stejně tak pokud je teploměr příložný (teploměr funguje jako izolace a pod ním je povrch trubky teplejší než nezakrytý). Rozdíl 60°C na 40 cm je hodně velký, pokud jsou oba teploměry stejného typu (měří ve stejném místě trubky tj. jímka, příložný atd.), tak je jeden z nich nepřesný.

Pro kontrolu můžeš změřit pokojovou teplotu (kolem 20°C nebo vařící vodu (ca 100°C)

figurek*
hodnocení

0x

jj, ke sdílení tepla dochází nejen přestupem, ale i zářením. Právě na principu sdílení tepla zářením jsou založené všechny infrazářiče.

Nejvyšší teplota spalin je vždycky uprostřed trubky, tam kde spaliny proudí nejrychleji. Směrem ke stěně teplota a rychlost proudění mírně klesá a těsně u stěny je teplota i rychlost proudění už o dost nížší. Na vnější straně trubky naměříte pochopitelně ještě nižší teplotu, protože

1/ existuje pěkná veličina, které se říká tepelný odpor. Každý materiál vzdoruje tepelnému proudění. Některý více, některý méně, ale vzdorují všechny.

2/ teplo z vnějšího povrchu trubky uniká do vzduchu normálním přestupem železo-vzduch

3/ teplo z vnějšího povrchu trubky září (lidově sálá) ven do prostoru.

Stopkovým teploměrem měříte teplotu uvnitř trubky, právě v místě nejvyšší teploty. Nějakým inframěřidlem změříte sálavou teplotu na vnější straně trubky. Tu tepelnou energii, která se do vzduchu ztrácí normálním tepelným přestupem železo-vzduch, vám inframetr nezměří, protože ji nevidí.

Nedivte se. Mezi teplotou naměřenou stopkovým teploměrem uvnitř trubky a teplotou naměřenou inframěřidlem na vnější straně trubky skutečně může být dost velký rozdíl. :)

jirik50*
hodnocení

Díky za informace,

ve vroucí vodě jsem oba stopkové zkoušel, každý ukazoval jinak a nevím, která hodnota je správná. Protože takový teploměr není velká investice, koupím nový a uvidíme. Díky ještě jednou

J50

Pokud je ponoříte do vařící vody, tak správná hodnota hodnota je ta, která bude mezi cca 95 a 100 stupni Celsia.

asd1

jj, bod varu vody v našich podmínkách je necelých 100°C (s nadmořskou výškou = tlakem vzduchu bod varu klesá) Pokud ve vroucí vodě teploměr ukazuje 80 nebo 120 tak je nepřesný a rovnou víš že o ca 20°C nahoru nebo dolu...

jirik50*
hodnocení

tak jsem je povařil, jeden ukazoval 95 st. druhý 60, takže je to jasné, děkuji všem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]