Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s expanzomatem +čerpadlo

Od: vaclavmajer odpovědí: 101 změna:
Dobrý den, dlouho jsem váhal, zda napsat, ale po neurčité odpovédi od topenáře jsem se obrátil sem.
Koupili jsme RD, kde jsme nechali komplet udélat nové topení s kotlem na tuhá paliva.
Nyní máme problém s tím, že kotel se nám přetlakovává a upouští pojišťák.
Výšku topného systému máme 5, kotel na úrovni přizemí, expanzomat reflex 50l cca 1m nad kotlem, čerpadlo grunfos 25/60 180mm, 12 radiátorů.
Zkoušel jsem různé rychlosti čerpadla a zjistil jsem, že když mám čerpadlo na 2 rychlostní stupeň, tak to běží dobře jen čerpadlo vydává podle mého soudu jiný zvuk než by mělo a když si sáhnu na rouru k expanzomatu je teplá. Největší problem, ale nastane začneli čerpadlo běžet na 3 rychlostní stupeň. Kotel se začne tlakovat, čerpadlo divný zvuk a roura k expanzomatu studená.
Radiátory i čerpadlo odvzdušněné, všechyn radiátory teplé.
Expanzomat mame nafouklý na 0,8atm a vodu na 1.0bar- vše měřeno za studena.
Prosím o každou radu jelikož už nevím na co se zaměřit a celkem mi to kazí náladu vzhledem k ceně, kterou jsme zaplatili.
Dekuji moc Václav

101 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
A proč nezavoláte firmu, která Vám to dělala? Já bych se tedy nejdřív podíval na výpočty soustavy a potom dělal nějaké závěry. Ale tak nějak ze zkušenosti si myslím, že žádný projekt se nedělal a firma to zpytlíkovala jak ji napadlo, mám pravdu? Už jen to, že čerpadlo zapínáte na různé stupně je prapodivné, není k tomu důvod, pokud je soustava dobře spočítaná.

hodnocení

0x

Pokud má kotel už zastudena vyšší tlak než expanzomat, kam se rozpíná voda při zahřátí?

Tlak vzduchu v expanzomatu ve studeném stavu by měl být o 0,1 bar větší než tlak vody ( pokud možno měřeno při 0 tlaku vody v expanzomatu)

doplněno 25.11.18 08:22:

Dofoukněte expanzomat

doplněno 25.11.18 08:28: file:///C:/Users/nunixi/Downloads/nn_czen_navod_navod-tsv-b-a5%20(2).pdf
Zapojení odpovídá schematu, jen s jiným typem termoventilu.Funkce je stejná.Takže zbývá pořešit tlak v expanzomatu .
vaclavmajer
hodnocení

Aha, tzn, že expanze by tedy měla mít za studena o 0.1 méně než voda. Chápu li to správně. Ješte doplním, ze tlak vody při 20C ma tedy 1bar a pri natopení na 80C jde tlak ke 2bar

Vzduch v expanzomatu musí mít ve studeném stavu VÍCE tlaku než voda ,jinak se rozpínající se voda už nemá kam rozpínat

vaclavmajer

aha takže já to mám obráceně :(

Natlakováno máte DOBŘE. Tlak v expanzomatu MUSÍ být nižší o cca 0,2 baru než tlak vody za studena. Důvodem je mírné odtlačení membrány od připojovacího hrdla, kde by mohlo dojít k perforaci membrány. Samozřejmě tlak v expanzi se měří bez protitlaku vody, ev otevřený okruh.

vaclavmajer
hodnocení

Dekuji moc za odpoved. To dava smysl a ted tu mam dva nazory...
vaclavmajer
hodnocení

Pane Horsemane, mohl bych Vas pozadat o radu jak tedy upravit system vzhledem k vysce topeni, tlaku cerpadla apod? Dekuji moc

Logicky pokud mám už zastudena vyšší tlak v systému než v expanzomatu , kam půjde tlak ze systému když se voda roztáhne?

@nunici: A Vy si myslíte, že tak nízký rozdíl tlaků hned znamená, že se membrána přilepí na druhou stranu expanzky? :-D Sice je na straně vody vyšší tlak, než vzduchu, ale tento stav se vyrovná a důsledkem bude jen to, že v expanzce budete mít trochu více vody a prostor pro vzduch ubyde. Ty tlaky se ale vyrovnají.

Pokud je expanze bez protitlaku vody, tak je 100% objemu vyplněno vzduchem. Jakmile se otopný systém natlakuje a jeho tlak přestoupí tlak v expanzomatu / např o 0,2 baru/, tak dojde ke zmenšení objemu vzduchu ze 100 na např 95% / do expanzomatu nateče 5% vody a tím "odtrhnou" membránu od hrdla, kde jsou často ostré hrany či otřepy/ a ty tvoří "polštář" zvětšujícímu se objemu topné vody při zvýšení teploty / přesně lze spočítat dle p.v= R.T/.

Jasně a proto každý jen dopouští vodu aniž by si pořádně zkontroloval vzduch v expanzce a pak se diví že po zahřátí mu foukne pojišťák a po zchladnutí má nějak nízký tlak ...

vaclavmajer

zdravím, takže mám zkusit mít tedy 1,1 v exp a vodu 1 podle vás?

vaclavmajer
hodnocení

Děkuji za odpověďi. Projekt se nedělal, ale topení dělala klasika objednaná firma. To, že čerpadlo spinám jak říkate jak se mi chce není pravda. Spíš zkouším co jsme zaplatili a všiml jsem si tohodle problemu. Samozřejmě jsem firmu oslovil s výsledkem, že když to udrží pojišťák je to ok

Zkontrolujte ten tlak v expanzomatu (jak už zde někdo popsal) a případně upravte pomocí ventilku. Bývá tam klasický auto ventillek. Tlak na manometru na výstupu z kotle, byste měl mít +-50kPa. Já mám dva byty nad sebou, podobný počet radiátorů a čerpadlo Grundfos jede trvale na 1. stupeň. V pohodě to stačí.

vaclavmajer
hodnocení

Diky zkontroluju. Chapu spravne ze mam tedy malo vzduchu?

Kotel by se neměl tlakovat, pouze se zrychlí průtok. Nemáte za kotlem na výstupu přiškrcen nějaký ventil?

vaclavmajer

Zdravím, právě, že nemám. Je mi jasné proč mám v expanzi nastaven tlak 0,8určitě to brali výška vodního sloupce + nějaká rezerva, ale nejde mi do hlavy to čerpadlo a studená roura k expanzi. Koukal jsem i zda je roura průchozí a je ai kohout je v pořádku.

Z ventilku voda neteče.

vaclavmajer
hodnocení

0x

Možná se v tom moc hrabu, ale nechápu prostě proč na 2 stupeň u čerpadla je rozdíl vody ve studeném a teplém stavu 0,4 a když čerpadlo jede na 3 st. tak začne tlak růst před 2ba a začne to foukat pojišťák.

Prostě tam je nějaká překážka. Byl jsem se podívat před chvílí ve sklepě, abych neplácal nějaké bludy. Když čerpadlo přepnu na trojku, manometr se zhoupne, ale nic se neděje, pouze slyším zvýšené otáčky a občas šustění vzduchových bublin. Vrátím otáčky zpátky, ručička se trochu pohne, zvuk je skoro neznatelný. Na nejmenší stupeň není moc slyšet.

vaclavmajer

Diky za reakci. Kolik máte vy v expanzi a následněna kotli? Říkáte překážka, ale jak jí najít

Musíte zkontrolovat potrubí, kde byto mohlo být. Asi to bude těžké, také tam mohli zapomenout nějaké okuje. Zkuste třeba při nejvyšším stupni rychlosti čerpadla, poklepávat kusem dřeva potrubí, jestli se tam něco nepohne, byla by to prasárna od těch makáčů, že by nekontrolovali trubky, než je svařili, zda tam něco není. Těžko říct, bude to mravenčí práce. Já nemám expanzomat, ale otevřenou nádrž na půdě.

Zkuste nám sem namalovat (nebo vyfotit) situaci kolem kotle, čerpadla a expanzomatu. Ať vidíme návaznosti. Třeba je to "jen" ve špatném provedení montáže.

Naprostý souhlas. Bez znalosti okruhu a jeho zapojení se nepohneme dále. Je to jen střílení naslepo.

hodnocení

0x

Měřák tlaku je umístěn kde? Je za čerpadlem? Předpokládám, že ano. Jinak tlak v expanzomatu byměl být cca výška budovy/10 + polovina výtlaku čerpadla + cca0,2 bar, tj pro 5 m výšku je to 0,5 + 0,2 čerp + 0,2 rezerva = 0,9 baru, což Vy máte 0,8 baru tj OK. Tlak vody ve studeném stavu by měl být o cca 0,2 baru výše, tj 1 až 1,1 baru. Někdy některé kotle, ev čerpadla mají požadavek min tlaku v systému 1 bar / kvůli kavitaci čerpadla/- tato podmínka je zde splněna. Zkusil bych za studena , tj bez topení, zkusit jednotlivé otáčky čerpadla a z toho vycházet. Další krok by byl zatopit a opět odečíst tlaky. 50 l expanzomat je dle mne / pokud se jedná o standartní RD a tomu odpovídající topení/ adekvátní. Otázka velikosti expanze by byla nutná větší, pokud by byla v systému akumulační nádrž, která by zvětšovala obsah systému. Pokud se tlak mění razantně dle otáček čerpadla, také bych vsázel na nějakou překážku v okruhu- zanesený filtr, přivřený ventil, nějaká zpětná klapka... ale to je nutné projít okruh. Nejsou v okruhu temrostatické ventily které by přivřely většinu radiátorů?

Samozřejmě tlak/y je nutno korigovat dle výšky kde se měří - tlak topné vody je u podlahy a je tam 1 bar, expanze je nad podlahou 2 metry, tj je tam automaticky o dvě desetiny baru nižší tlak- na to POZOR. Pokud by tomu tak bylo, tak expanzi natlakovat na 0,8 baru ale systém / dle tlakoměru u podlahy/ musí být natlakován na 1,2 baru / 0,8 + 0,2rezerva + 0,2 hydrostatická výška rozdílu expanze a tlakoměru okruhu/. Jinak uzavřený okruh s 2 barovým pojistným ventilem je trochu neobvyklé řešení, které má minimální rezervu mezi provozním a maximílním tlakem / maximální je dán pojistným ventilem/

hodnocení

0x
Každá soustava má filtr, ten se musí občas vyčistit, zvláště u nových potrubí, což je váš případ. Podle popisu máte zanesený filtr, čerpadlo to při vyšším výkonu nemůže protlačit a tím zvyšuje tlak. Vyčistěte filtr.

vaclavmajer
hodnocení

0x

Zdravím ve spolek,

tak prošel jsem kompletně celé potrubí, pobouchal a na nic kloudného nepřišel. Oba filtry jsem vyčistil a bylo v nich spíš trocha takového blátička a pár mini kapek zřejmě cínu z vaření potrubí.

V příloze zasílám foto jak to máme udělané. Měrák na tlak a teplotu mám jednak na kotli cca v 1m výšce a druhý je namontovaný na potrubí kousek od 3 cestného ventilu ve výšce cca 0,5m.

Co se týče pojistného ventilu tak by měl být na 2ba z důvodu, že v manuálu kotle je napsáno, že kolet by měl jet do 2ba. Nyní čekám až vychladne ktel na cca 20C a pokusím se to nastavit dle Vašich rad. Co se týče měření vzduchu v exp tak to měřím bez protitlaku vody - mám tam na to kohout abych mohl vypustit.

Expanze je v kotelně ve výšce cca 2,5m a nad ní je nevýše položený radiátor ve výšce také cca 2,5m. Jedná se o dům s obytným podkrovím.

Děkuji moc

Problém s expanzomatem +čerpadlo
Problém s expanzomatem +čerpadlo #2
Problém s expanzomatem +čerpadlo #3
vaclavmajer
22.11.18 14:33

foto 4

Problém s expanzomatem +čerpadlo #4

Čím regulujete ten trojcesťák? V jaké je pozici, když se vám zvyšuje ten tlak? Z obrázků není úplně patrné, jak je zapojen.

vaclavmajer
hodnocení

Nereguluju ho nicim je tam pry proto aby se do kotle vracela voda 60st kvuli roseni/korozi.
Zda se Vam to udelane dobre?

Pokud je tam, měl by být v provozu, pokud je dobře zapojen. Zde múže být ten zakopaný pes. Pokud je přiškrcen (bohužel na dálku nelze poznat, systém netopí a kotel se tlakuje, protože je průchod do systému minimální. U kotle na pevná paliva by ale být neměl, protože hrozí přetopení kotle. Plynový kotel lze okamžitě zastavit, tento ne, protože má při hoření setrvačnost. Je to dost nebezpečné, v případě zavření trojcesťáku, může dojít k přetopení kotle a k jeho roztržení.

vaclavmajer

Mohu nějak ověřit jeho funkčnost? Kotel topí parádně, nepřetápí se nic..až na ten tlak no :( já měl za to, že do te exp by měla téct teplá voda, ale roura k ní je při topení studená...

Tam nejde o vodu samotnou, ale o její tlak, dostat se tam přímo memůže, protože expanzomat není průchozí, ale může se časem v průběhu topení ohřát. Není to důležité.

Ta funkce trojcesťáku se blbě vysvětluje na dálku, Jde o to, zda vám něco říkají termíny malý a velký okruh. A v určité vyváženosti mezi nimi spočívá jeho funkce a na tom také záleží, zda systém topí, nebo ne. Proto říkám, když bude malý okruh uzavřený, hrozí nebezpečí přehřátí a roztržení kotle. A když bude hodně přivřen, bude to málo topit a tlak v kotli se bude zvedat a opět bude hrozit to nebezpečí. Proto je jeho přítomnost v okruhu dikutabilní. Jak říkám, kotel na tuhá paliva nejde okamžitě zastavit.

vaclavmajer

jasně chápu. Říkam dali ho tam z důvodu zajištění vratné vody podle manuálu ke kotli. Mohu nějak ho otevřít, ověřit?

Samozřejmě, ale na dálku vám neřeknu přesnou plohu, Zkuste ho dát napůl, pokud se začne potrubí ohřívat dál, můžete ještě přidat.

Podle fotek si nejsem jistý jestli není použit termostatický trojcestný ventil

regulus.cz/...

vaclavmajer

Jojo něco podobného...

Tak jsem našel obrázek, z kterého je patrná funkce trojcesťáku. Ostatní neřešte, je to jiná instalace (čerpadlo). To důležité tam ale je. Pokud ten váš je automatický, bude záležet na jeho nastavení. Zřejmě to máte špatně a bude potřeba to nastavit podle nějakého manuálu.

Problém s expanzomatem +čerpadlo #5

ferax® natomhle se nic nenastavuje , schema zapojení je v odkaze

nunici® - kdybys uměl číst, tak vidíš, že tam píšu, že je zde patrné, jak trojcesťák funguje. Je to pro ilustraci jeho funkce. O nastavení tohoto, tam není ani čárka. Nastavit si tazatel musí ten svůj.

asd1

To je zcela jiná instalace 3c. ventilu - ten na nákresu není pro předehřev zpátečky, ale naopak pro ochlazení výstupu z kotle aby do radiárotů nešla horká voda... Princip 3c. to je, ale je použitý úplně jinak.

asd1 - máš pravdu, při skenování jsem otočil stránku a položil jiné schema. Už to znovu skenovat nebudu. Podle manuálu výše to vypadá, že byl vybrán nevhodný typ trojcesťáku, který, zřejmě nepustí teplejší vodu do systému. Pokud je správně zapojen.

asd1 - ještě mě napadlo, kdyby nám tazatel vyfotil štítek trojcesťáku a přesně popsal jeho zapojení (z těch fotek to úplně vidět není), tak už mohlo být jasno.

vaclavmajer
hodnocení

0x

Ještě mě napadá, nemůže být špatně připojená expanzka?

To nevypadá.

vaclavmajer

Já myslel jestli tam nemusí být nějaký spád právě, že to do ní neteče, ale drží se ten tlak v topení.

asd1
hodnocení

0x

Měříte tlak vzduchu správně? Tj. expanzka bez vody = odpojená od systému a vypuštěná voda.. Podle popisu je plná vody... Hlavně při dobře nastavené expanzce by tlak nekolísal o 1 bar a čerpadlo na 3 k tomu zvedne tlak až do otevření PV...

Mmch. takhle vodorovně být nesmí viz návod - reklamujte ať to předělají = udělat držák a namontovat jí svisle.

vaclavmajer

Ano měřím ji za studena, odpojenou a vypuštenou. Tím svisle myslíte, že vstup do exp. bude směrem dolů? Mohu tomu nějak pomoci já? Převrtat jí nebude nic co bych nezvládnul a následně znovu připojit. Mě bych jí dat i níž nebo v této výšce může zůstat?

Díky moc

asd1

Membrána musí být vodorovně, tj. patky ne na zdi, ale na vodorovné desce (podlaha nebo udělat konzoli), ale váš problém to neřeší. Někde to bude ucpané, příp. špatně zapojený 3c. ventil..

vaclavmajer

jasně rozumím.Amohu ten ventil nějak já otestovat? Tak jak by to udělal topenář?

asd1

Jde to "rukoměrem" - po zatopení by měla teplá voda jít hlavně hned do zpátečky kotle, po ohřátí kotle se zvětší průtok do radiátorů.. Celou dobu by 3c. ventil měl na zpátečce kotle udržovat nastavenou teplotu (60°C).

Pokud je zapojený opačně tak může při ohřátí naopak radiátory uzavřít a kotel se pak přehřívá..

vaclavmajer

ok zkusím. Mám i nějak teda řešit předělání té exp? Jinak se ještě zeptám když jí dám do vodorovné polohy, tak vstup do exp nádoby má být směrem dolů, nebo nahoru? Nyní je do boku a to je tedy chybně... díky moc

asd1

Ventilek nahoře ;) Už nevim jak to napsat ;) Tj. výstup je vždy z boku dole. Nožičkama "stojí na podlaze"

Předělat výhledově.. Jde o to, že membrána svisle jako to máte je "vyvalená do boku" a ráda praská... Navíc pokud membrána praskne tak vzduch hned ujde do systému (resp. vzduch co je níž než výstupní hrdlo)

vaclavmajer

jasny chapu dekuji moc - ventilkem nahore smer strop :) tzn., ze ji muzu nechat ve stejne vysi a nasledně teda i pripojit na stavajici rouru.

asd1

jj, udělat držák a na něj. Ale dal bych jí trochu níž kvůli přístupu k ventilku.. Hadic je ohebná tak se ani nemusí předělávat, jen povolit holendr kvůli natočení o 90°

tygfrs
hodnocení

0x
Jeste pred tim nez predelate expanzni nadobu zkuste vycistit filtr pred cerpadlem. Pokud tam jsou tak zavrit ventily pred a co nejblize za filtrem, at vam zbytecne nevytece hodne vody. Pak vysroubujete "zatku" na filtru, vytahnete sitko a pokud je zanesene tak vycistite. Vychazim z toho, ze uvadite, ze na 3.rychlost tlak vzroste=mozna nestaci "pritikat" voda do cerpadla pres zvyseny odpor ve filtru. Uz jsem videl jak po montazi noveho topeni byl filtr ucpany kousky koudele okujemi a malymi sponami.A urcite to chce dofoukat vzduch do expanzky, protoze ta je tam pro vyrovnavani tlaku v potrubi a pojistovak je az pro nouzove odfouknuti v pripade velkeho tlaku a ne aby pravidelne kapal. Treba u nas doma z pojistovaku za 15 let jeste nikdy ani neukaplo. Jo a tlak musi byt vyssi v expanzce(o asi 0,1-0,2), tedy presne naopak jak to mate vy. Dejte pak vedet co jste udelal a co pomohlo.
asd1
23.11.18 14:42

Ne

vaclavmajer
hodnocení

0x

Zdravím, dám určitě vědět a díky. Akorát jsou tu teď dva názory v tom, že jeden říká, že má být v exp měně vzduchu a druhý, že zase více...tak teď nevím

Zahlédl jsem na Energoportalu, že jste objevil díky Enikovi, že expanzomat je nefunkční z důvodu "přilepení" membrány. To by mohla být cesta jak problém vyřešit. Co se týče tlaků, tak jednoznačně v expanzi musí být mírně nižší tlak než po následném natlakování topného systému. Tím dojde k "odtržení" membrány od hrdla a sníží se riziko její perforace. Stejný důvod má osazení této expanze ventilkem nahodru a tudíž hrdlem dolů. Případné nečistoty, částečky rzi, groty,... se nedostanou do expanze a tudíž nehrozí poškození membrány těmito nečistotami. Přikládám vysvětlení funkce expazomatu- zde mluví o 0,3 baru rozdílu, já říkám 0,2...ale jinak shoda.Přikládám obrázek z tzb-info

Problém s expanzomatem +čerpadlo #6
tygfrs
Ale z vaseho obrazku jasne vypliva aspon me, ze tlak musi byt vyssi v expanzce nez tlak vody v systemu=obrazek 1 tlak v expanzce je vyssi. Obr. 2 tlak v exp. je stale vyssi i pri napusteni vody do systemu, i kdyz doslo ke stlaceni membrany.Obr. 3 tlak stale vyssi i pri topeni=zpusobeno rozpinanim vody a stlacovanim membrany a k vyrovnavani tlaku tam ta expanzka preci je. Uz z podstaty veci i kdyby byl tlak v exp. nizsi, tak by se zase zvedl po zahrati vody v topeni pri jeji expanzi a stlaceni membrany a uz by byl vyssi, jen by nebyl vyuzit objem exp. a nestacila by na vyrovnani tlaku a zbytek by tedy odkapaval pojistovakem. Tazateli doporucuji at si to tedy zkusi. Nafouka expanzomat o 0,2baru vice nez vodu v topeni a pozoruje jak se bude chovat tlakomer pri zatopeni topeni a vychladnuti, tlaky si muze zapsat a porovnat s tim co bylo pred tim. Muze byt i poskozeny expanzomat, coz ale nebyva tak casto to uz ale pak kontaktovat montazni firmu a nebo ji i tak zavolat, ze vam lita tlak hodne nahoru a dolu at nastavi exp. oni.

Obr 1. je okruh bez vody. Obr 2 a obr 3 - tlak v expanzke = tlak vody v okruhu. Tlaky sa vyrovnaju premiestnenim pruznej membrany a znemsenim objemu plynu do rovnovazneho stavu. Membrana sama o sebe nekladie ziaden podstatny odpor.

asd1

Expanzku máš nastavenou správně, v ní problém není. Jen je namontovaná vodorovně, má být svisle, to má vliv na životnost membrány, ale ne na tvůj problém...

Problém bude v 3c. ventilu nebo v ucpaném systému.. Filtry jsi čistil, tak by to bylo někde jinde (a to se hledá blbě). Nejdřív zkontroluj zapojení a nastavení 3c. ventilu.

vaclavmajer
hodnocení

0x

Všem moc děkuji za rady a názory JSTE BORCI! Aktuálně situace vypadá tak, že se dneska prošel cely systém bez nalezení něčeho divného a přivezla se nová exp, která se bude montovat a předělá se dle Vašich rad - níž a ventilkem nahoru - hrdlem dolů.

To, že by mohla být udělána jinak, než pod stropem je pravda nicméně by to teď asi prodložilo práci z důvou vypouštění vody apod a to musíme nechat na léto.

Mohu se ještě zeptat pro mé pochopení expanzomat musí být vždy zapojený vodorovně a ventilkem nahoru? Koukal jsem schválně na nějaké fotky na googlu a někdo má ventilkem dolů, někdo ventilkem nahoru - co tohle určuje?

PS: zítra proběhne i kontrola toho 3cest ventilu

Smerodatny je pokyn vyrobcu a vacsina modelov, co poznam, ziadnu predpisanu polohu nema. Poloha s privodom vody zo spodu je vyhodna, minimalizujete tym usadzovanie necistot na membrane, ktore by ju mohli poskodit.
Expanzku podla mna mozte nechat tam, kde je. Rozdiel vysky 1 m dava 0,1 bar.
Na tzb-info.cz je naprogramovana pomocka pre vypocet velkosti expanznej nadoby. Potrebujete poznat objem vody v systeme - najdete v katalogoch vyrobcov radiatorov a kotla. Objem v trubkach spocitate podla ich priemeru a dlzky.
Pokial by nahodou nebola dostatocne velka, nemusite sa povodnej zbavovat. Ak to bude cenovo vyhodne, system doplnte o druhu. Ich objemy sa scitaju.
asd1

Nová expanzka proč? Hlavně v expanzce problém neníl. Změna polohy problém neřeší, stejně tak výměna expanzky za jinou.

Ta na fotce je Reflex a polohu výrobce udává pouze svisle (dřív mohla být i vodorovně, současné už ne - probém praskání membrán a úniku vzduchu do systému)

Nová expanzka je vyhození peněz. A její poloha nemá přímý vliv na to, zda systém topí, nebo ne. Ta závada bude na 90% v trojcesťáku.

vaclavmajer
hodnocení

0x

Zdravím,tak dílo dokonáno. Dnes jsem namontoval novou exp ventilkem nahoru, udělal spád, natlakoval vzduch na 0,8 a následně vodu na 1ba a odvzdušnil.

Výsledkem je,že kotel po natopení na 80C se se natlakuje na 1,3 což myslím, že je v normě nemýlím se? Během mé dnešní práce jsem ještě objevil pár nedotažených šroubení apod., takže doufám, že opraveno.

Ještě jednou díky moc za reakce a rady a taky díky za forům jako je toto.

Díky a klobouk dolu!

Tak a jste připraven na mrazy příští týden a hlavně díky za zpětnou vazbu kde byl problém. Člověk se pořád učí

vaclavmajer

No...koukněte prosím ještě na další můj příspěvěk...trochu jsem to zakřiknul

vaclavmajer
hodnocení

0x

Tak jsem to zakřiknul :( sice jsem se posunul ktomu, že již neotvírá pojišťák ale tlak vystoupá na 1,6 z původních 1.

Ještě jsem si všiml, že při přepínání rychlostí čerpadla jde podle mě z potrubí - zpátečka zvuk jak když vylejete/převrhnete kýbl s vodou.

Zkusil jsem i otevřít vypoušťák u exp a odpustil jsem krapet vody abych věděl jakou má teplotu a voda byla úplně ledová jak kdybych jí tam před pár vteřinama napustil.

Co může být ten zvuk šplouchnutí a při 80C na kotli to, že voda u exp úplně ledová? Napadáněkoho něco?

Přikládám foto i 3cest ventilu - je na něm napsáno 60C - pomohlo by dát silnější patronu? Jinak radiátory hřejí, kotel se nepřehřívá...

Problém s expanzomatem +čerpadlo #7

To, že je voda u expanze studená není až zas takový problém, je to prostě slepá větev kde teplá voda neproudí. Pouze se mírně posune pokud dojde k zvýšení tepoty topné vody a tím změní objem. To "šplouchnutí" by mohlo být otevření 3 cestného ventilu a opětné zavření. Zkuste vyfotit vysloveně typ/ detail 3 cestnáho ventilu.

vaclavmajer
24.11.18 21:36

posílám

vaclavmajer
hodnocení

0x

Posílám foto toho ventilu. Já to šplouchnutí slyším jakoby nahoře jak vedou roury. Taky ještě po přepnutí čerpadla když je slyšet to šplouchnutí je i po pár vteřinách slyšet ten divný zvuk čerrpadla. Nemůže tam být někde vzduch, nebo málo vody?

Když odpustím hrnek vody tak tlak na kotli klesne o 0,2 což je taky divné ne?

Problém s expanzomatem +čerpadlo #8

Máte bohužel neuvěřitelný "dar", fotit vše z takových úhlů, že není poznat, co je kam zapojené. Trubky se různě překrývají, nebo nelze poznat návaznosti, abychom mohli posoudit zda to je zapojeno správně.

vaclavmajer

No možná to bude tím, že ja sám focení nesnáším :D vyfotím zítra znovu...ono to je vše tohle za kotlem, tak to jde celkem na nic, ale zkusím to lépe

vaclavmajer

Jinak ta předchozí fotka tak ta roura co vede do leva vede do čerpadla

tygfrs
hodnocení

0x
Zdravim, omlouvam se za chybnou odpoved ohledne tlaku v expanzce. Studene potrubi u exp.nema na nic vliv. Pokud by byl v systemu vzduch, tak ho odvzdusnit v nejvyssich bodech tedy u radiatoru, odvzdusnit po par dnech znovu protoze tam mohou byt zbytky vzduchu. Pokud malo vody, tak to ukaze tlakomer, mozna na to ma i vliv tlaku vzduchu v expanzce, kde membrana tlaci proti vode, kdyz odpoustite a urcuje jaky objem vody vypustit nez klesne tlak a o kolik,ale k tomu bych se uz nevyjadroval, protoze co jsem psal v odpovedi drive byla chyba. Pokud vam topeni topi tak to nereste. Tricestny termostaticky ventil 60°C vam zacne poustet vodu ze zpatecky od radiatoru do kotle az po dosazeni 60°C, kde se micha s teplou vodou.Jinak voda pri poklesu teploty zpatecky koluje pouze za kotlem pro delsi zivotnost kotle. Vyssi patrona by otevirala pozdeji, mozna by to topilo hure. Nejlepe by voda proudila bez tricest. ventilu, ale kotel by trpel. Lehke splouchani nebo jakoby vzduch v cerpadle bych neresil, asi jen vyssi odpor pri proudeni vody na 3.rychlost. A posledni poznatek, zda se mi z vasich foto, ze teplomer ma byt umisten, jak to jen napsat, na trubce pred cerpadlem, tedy mezi cerpadlem a tricestnym termo ventilem. A to proto, ze vas zajima teplota zpatecky vstupujici do kotle=smichana studena zpatecka z radiatoru s teplou vodou proudici pres tricestak. Navic si ted rikam, ze na teplomeru je i tlakomer a takto blizko cerpadlu ho mozna muze ovlinovat pri chodu na 3.stupen+ odpor proudeni vody.Mozna zkuste vypnout na chvili cerpadlo jestli se tlak zmeni. Pockejte co jeste poradi ostatni nez se vrhnete do nejake akce=topeni vam topi tak detaily doladujte postupne po prostudovani vice zdroju.
tygfrs
Jeste se chci zeptat, jestli filtry na zpateckach pred cerpadlem nekdo cistil?

vaclavmajer
hodnocení

0x

Zdravím chlapi, tak po 10h topení kdy se tlak na kotli z původních 1,2 nezvyšoval víc jak o 0,3 jsem měl radost, že je konečně vše v pořádku.

Jdu nyní preventivně přiložit a tlak opět před 2bar a v bandasce pod pojišťovákem voda - čerpadlo divný zvuk. Celý den jsem topil tak nějak kolem 60C na zpátečce 45C. Před chvíli jsem přidal na kotli na 75C a teplota na zpátečce je 55C a začal problém. do exp voda jde roura je vlažná.

Filry vyčištěné, 3cest ventil podle mě dělá co má - kotel se nepřetápí, všechny radiátory teplé, odvzdušněné.

Už bych se z toho posral. nemůže být problém v tom čerpadle?

tygfrs
Jeste uvazuji jestli nemuze vadit umisteni expanzky na potrubi tam jak je. Tlak vzroste v kotli a aby se vyrovnal musi"projit"vsemi radiatory atd nez se dostane k expanzce. Termoventil tlak k expanzce nepusti a nejdrive je vysdi tlak u pojistovaku, ktery odfoukne a take vam mohou zacit uzavirat termostaticke ventily na radiatorech a tlak nema kam jit. To jenom takova teoreticka uvaha. Jinak si zapisujte na kolik stupnu jste topil,atd, aby se vam lepe vyhodnocovalo co muze byt dpatne. Mozna jeste zkusit aspon jeden radiator nechat naplno otevreny aby tlak mohl k expanzce=zase jen takova uvaha.
vaclavmajer

díky za reakci no máme všude hlavice otevřené naplno...máme rádi radši větší teplo než zimu. už fakt nevím, kde by mohl být problém.

Exp je umístěná na zpátečce což si myslím, že je dobře

tygfrs
Jak rikam jen tak o tom teoreticky pisu, ale kdyz dojde k natopeni na pozadovanou teplotu v mistnosti, tak termohlavice na radiatoru uzavre ventil a i kdyz je radiator stale rozpaleny, tak muze byt ventil na chvili uzavren a tlak nemuze nikam jinam jit nez pojistovakem ven. Sam pisete, ze pri topeni prvich 10 hodin na spise nizssi teplotu bylo vse v pohode. Vse je jen takova uvaha, ale i tak prilozim nakres toho co mam na mysli. Doufam, ze se v tom nekdo vyzna. Zatim topte na nizsi teplotu kdyz se to zda byt v pohode, nez se problem vyresi. Jo a po schladnuti kotle budete muset asi dopustit vodu viz tlakomer.
Problém s expanzomatem +čerpadlo #9
vaclavmajer

děkuji moc za nakes. ano presne takhleto mam zapojene. Vase uvaha dava smysl. pchopil jsem spavne ze myslite ze je exp nadoba blbe umistena?

tygfrs
Zatim me to tak jedine vychazi, ze problem bude nekde v umisteni exp.viz obrazek,kdybych to vedel 100% tak vam to hned reknu, chtelo by to se poradit s nejakym topenarem a nebo pohledat jeste na netu. Jestli me neco napadne tak dam vedet. Neni prece mozne, aby topeni nefungovalo jak ma. Vzdyt jde jen o nekolik uzavrenych nadob(radiatory a kotel propojenych potrubim a exp.musi vse vyrovnat). Ted jsem si jeste vzpomel, ze jste psal neco o tom, ze tlak vyletel nahoru a zaroven bylo studene potrubi k exp.coz by mohlo znamemat to co jsem namaloval=vsechny radiatory uzavrene=neproudi voda ani pres zpatecku do kotle, jen se "toci" za kotlem a tlak se nemuze vyrovnat do exp. To, ze je potrubi k exp.studene je pro funkci topeni jedno. Kdyz neproudi voda mrtve rameno vychladlo, jen by to mohlo ukazovat na to co jsem napsal, ted si rikam, ze timto zpusobem by doslo k prohrati a otevreni 3cestneho termoventilu a tlak by se mohl vyrovnat pres zpatecku, ale kdyz to odtud saje cerpadlo, tak taky nemusel a diky tomu by mohl vznikat i hluk od cerpadla. Kazdopadne neni nic jednodussiho nez nechat radsi hned nekolik radiatoru otevrenych naplno a nebo radsi sejmout termost. hlavice, protoze ty mohou mit doraz. A tim by se potvrdilo jestli muze byt pravda to co jsem namaloval a to zrejme spatne umistena exp. Kdysi mi topenar rikal, ze kdyz je kotel na tuha paliva, tak nedava termohlavice nejradsi vubec nebo jen par, ale to zase z jineho duvodu a to kdyz by doslo k pretopeni kotle z duvodu uzavreni hlavic a kotel byl plne nalozen. Nevim vsak kolik hlavic na radiatorech mate vy. Nic jineho me ted nenapada, nebojte vsak ono se na to nakonec prijde.
vaclavmajer

ještě se zeptám jak se vam zda moje jedna uvaha. Byt velikost exp nadrze by mela odpovidat tabulkam, nemuze byt poblem v jeji velikosti? Co jsem si totiz vsiml kdyz se davaly medene trubky do podlahy prislo mi ze jsou dost siroke podle me tak 1". do privodu topeni jdu uz klasika uzke ale v podlahach jsou tyhle siroky.

Dum mame přízemí 100m2 a to stejné podkroví...takže v potrubí bude tak dost vody...

vaclavmajer

PS: dle mého názoru by bylo, ale lepší exp zapojit před 3cest ventil než za né? přeci jen když ho zapojím za tak do exp půjde voda kolem 60C což asi nevadí, ale studenější je lepší jak se tu pár názoru schodlo...

tygfrs
Dobry den, nejlepsi by bylo metrem zmerit delky potrubi i prumery i toho co je v podlaze take zmerit aspon priblizne, protoze vite kudy potrubi asi vede a podle tabulek na netu najit objemy vody na 1metr potrubi. Take zjistit kolik vody je v radiatorech a kotli. A to dosadit do vzorce pro vypocet expanzky klidne i s nekolika % vody navic a uvidite co vyjde. Kdyz napojite exp.na delsi potrubi treba jak mate ted, tak by nemela byt namahana vysokou teplotoui kdyz tam voda pomalu proudi pri rozpinani. Mozna by stacilo pro vyzkouseni pred pojistovak nasroubovat Tkus, pojistovak tam vratit a namontovat exp.tam. Jenze to uz zacina byt reseni typu pokus omyl a to vas bude stat zbytecny cas a nervy v pripade neuspechu. Mozna jen zkuste spocitat objem vody v systemu + fota a navstivit s tim nejakeho projetanta pres topeni, jen nevim jestli by chtel hledat problem a nenavrhl vam predelani pulky topeni, aby to odpovidalo presne jeho projektu. Za zkousku vsak nic nedate.

vaclavmajer
hodnocení

0x

Tak jedná s topenářem proběhlo dle mého očekávání. Snižte rychlost čerpadla, do exp dejte vic vzduchu a případně vyměníme pojišťák za silnější.

Docela mi dává smysl přemístění exp nádoby těsně před čerpadlo. Akorát tím, že tam mám ten termostaticky ventil, který ochraňuje kotel aby měl zpátečku na 60C a zároveň kousek nad vstupem B viz foto mám tlakoměr a teploměr.

Teď má úvaha do 60C stupnu se honí voda v malém okruhu za kotlem, po natopení na 60C se vstup B úplně uzavře a do kotle jde zpátečka z velkého okruhu.

Tím tedy v malém kotlovém okruhu roste tlak a vzhledem k tomu, že je zde pojišťák tak to upustí? Nebylo by lepší propojení EXP i s malým kotlovým okruhem?

Chtěl bch vás požádat o radu, jelikož se blíží, nebo už jsou celkem zimy a já každý den dopouštím vodu a vytírám.

Díky moc

Problém s expanzomatem +čerpadlo #10
asd1

Měnit expanzku byly zbytečně vyhozené peníze (to jsem psal hned, že funguje správně). Pokud v systému není víc jak 300 litrů vody tak malá není. Umístění problém není. = v expanzce problém nehledejte!

Přifouknout expanzku a dát PV s vyšším otevíracím tlakem = topenář je pitomec. Vzal bych tam jiného.

3c. ventil je zapojený správně (fotky jsou OK a je vidět všechno potřebné), jestli je funkční ověřte rukoměrem = po zatopení teče voda jen kotlovým okruhem, po jeho ohřátí otevírá tak aby zpátečka do kotle měla pořát 60°C

Pokud tlak za čerpadlem stoupne po úplném uzavření 3c. ventilu, tak je systém někde ucpaný a to tak že voda nemůže protéct jinou větví. = Filtr, klapka, trubka někde kolem kotle kde je ještě jen jedna větev. Nebo uzavřené všechny termoventily tj. komplet velký okruh..

Problém může být i zavzdušnění, příp. nefunkční čerpadlo (zastaví se oběh vody = přetopení kotle = vysoký tlak..) Kotel by měl mít dochlazovací smyčku.

vaclavmajer

Děkuji za reakci. Já to zatím neplatil výměna byla v rámci zkoušky. Pouze jsem si sám namontoval. Mohu se Vás zeptat, jelikož na mě působí, že víte čem mluvíte. Co se stane s tím esbe ventilem když se již voda z radiátorů vrací s teplotou např 50C? Chápu správně, že se přivře strana B viz můj obrázek?

Tím, že já mám na přívodní trubce od kotle k esbe ventilu manometr a teploměr, tak jsem vypozoroval, že jakmile začně teplota zpátečky z radiátorů být kolem 50C, tak roste i tlak v tom malém kotlovém okruhu, jelikož je esbe uzavřen ze stran kotle - nebo má minimální průtok a začnou problémy. Jelikož je poblíž pojišťák tak upustí.

Otázka - pomohlo by mi připojit na exp nádobu i tento malý kotlový okruh?

asd1

Přesně tak, přivírá se B..

Pokud se to za čerpadlem tlakuje když je uzavřený B, tak je špatně průchodný okruh přes radiátory. Přidání dalšího expanzomatu to neřeší. Musíte najít kde to je ucpané. V přicpaném místě by to mohlo šumět. syčet atd = pusitit čerpadlo na max a obejtít systém... Můžete vyndat filtr a hadičkou (nebo pérem) zkoušet jestli jsou průchozí i kolena okolo...

vaclavmajer

chápu díky. Když by to bylo ucpane znamenalo by to ze by netopil radiator? nejaky? popripade ze by se radiatory natopiliy zavrely se termo hlavice a tim vznikne take tlak? ze je hodne teple vody ale nejde jiz pres radiatory?

tygfrs
Aha tak az ted jste napsal nebo ja pochopil, ze tlak vztoste kdyz natopite kotel a teplota zacne padat na zpatecce tak vzroste tlak a dela to problemy. Ale to presne vysvetluje moji teorii. Voda stale proudi za kotlem smerem z B do AB pri prohrati termoventilu na 60 °C se ventil zacne otevirat a otevira A tedy zpatecku z radiatoru, nejake mnozstvi vody protece a ventil ochladi= ventil zase uzavre A do te doby nez se pres proudici teplou vodu z B do AB zase prohreje a tak stale dokola. Staci se podivat na vase foto,hodne vyse v teto diskusi, termoventilu za kotlem a na nem je modra sipka=studena a cervena sipka coz je tepla voda z kotle a smer proudeni nebo viz.google trojcestny termostaticky ventil ESBE. Podle me jedinou prekazku v topeni tvori jen tento ventil a to jen proto, ze uzavre pristup k expanzce vzhledem k jejimu dle me spatnemu umisteni jak jsem jiz psal a maloval vyse. Kdyby totiz byla necistota v topeni tal by vam to i hure topilo. Podivejte se i na google,obrazky,umisteni expanzni nadoby. Expanzka je malovana vzdy u kotle bez nejakych prekazek v ceste.
asd1

jj, pokud jsou všude termohlavice a všechny uzavřou tak se uzavře celý průtok. Zkuste otevřít naplno (stačí jedna - pokud tlak klesne tak jste doma). Správně by aspoň několik radiátorů mělo být bez termohlavice tak aby pořád mělo kam jít teplo z kotle...

tygfrs - zavřené A nevadí, přístup k expanzce je z druhé strany (pokud všude nejsou uzavřené ventily - zavřené termohlavice na všech radiátorech)

tygfrs
No ono kdyz se podivate do termostatickeho ventilu(to by se ale musel vysroubovat z radiatoru) tak uvidite, ze jsou v nem jen male dirky na prutok topne vody= ventil se da nastavit na prutok 1az 5 nebo 6 a pokud ostatni hlavice zavrou a zustane otevrena jen jedna nebo dve tak by to na vyrovnani tlaku do exp.nemuselo stacit. Na plno otevreni radiatoru jsem doporucoval vyse, ale nedostal jsem odpoved, tak jsem si myslel, ze to bylo provedeno neuspesne, stejne tak jestli jsou termohlavice na radiatorech. Ono i pro pripojeni expanzky musi byt urcity prumer potrubi a asi i vzdalenost od kotle. Z toho me, ale stale vychazi spatne umisteni exp.

vaclavmajer

díky.termohlavice jsou všude a mám je plně otevřené. To chybné umístění exp asi dává vážne smysl...

vaclavmajer

dobře jinak dle rad mám expanzomat ventilkem nahoru, vstupem vody dolu...to tak tedy nechám. Ze by na to melo vliv kdyby to bylo obrácene je asi nesmysl ze? Spis me to tak napadlo, ze jsem koukal ze nekdo ma tak a jiny zase jinak

tygfrs
Protoze nekdo to ma zapojene dobre a nekdo tak jak by to byt nemelo, muzete i videt expanzomaty napojene na vystupu z kotle a mnohe jine veci, ktere i presto kupodivu funguji a nekdy nemaji ani na zivotnost zasadni vliv. Napiste jak probihalo topeni s otevrenymi tetmohlavicemi a jestli se zda byt problem odhalen.

vaclavmajer
hodnocení

0x

Zdravím ve spolek, tak úrpravy jsem provedl podle doporuení a výsledek je takový.

Přehodil jsem exp před čerpadlo tzn, že je tedy nyní i v malém kotlovém okruhu. Možná tobude vypadat blbě, že to teď u nás vypadá jak v temelíně, ale myslím, že smysl měla ještě jedna úprava. Na místo staré 50l exp (která je před čerpadlem) jsem připojil duhou exp nádobu o velikosti 35l.

Exp nafoukaná na 0,7 a kotel dopuštěn na 1ba. V exp i s protitlakem vody je nyní 0,9 a teď výsledek...

Při natopeníkotle na cca 80C je tlak na 1stupen čerpala 1,2, na 2stupen 1,4 a na 3stupen 1,5. Nedochází již k úpouštěný vody pojišťákem, jelikož se tlak nedostane přes 2ba.

To navyšování tlaku přisuzuji čepadlu možná bude silné, možná jsou slabé roury, možná je chyba to, že jsou všude termo hlavice... nevím.

Myslím, že teď ktel funguje v pohodě.Osobně jsem trošku čekal, že ten tlak tak kolísat nebude, ale zřejmě by se muselo vyměnit čerpadlo za slabší.

PS systém jsem osadil dvěma automatickými odvzdušňováky a udělalo to hodně.Nemusel jsem lítat kolem odvzdušnění.

Díky moc VŠEM za rady, návody apod a znovu říkam jste BORCI!

Chystámse na jaře systém ještě osadit akumulační nádrží, co zvládnu sám to zvládnu a zbytek zřejmě topenáři, ale... když jsem toto řekl doma dostal jsem málem od manželky pár facek.

Akumulační nádrž bych chtěl využívat hlavně na uschování teplé vody do radiátorů a chtěl bych mít přípravu na ohřev bojleru, ale pouze přípravu.

Je dopřipojení akumulační nádrže technicky složité viz. moje (děkuji moc za nákres tygrfrs) schéma topení?

Díky moc

Problém s expanzomatem +čerpadlo #11

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat
Otázky na téma tlak vody v kotli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]