Nejste přihlášen/a.
Kotel se nepočítá podle článků. ale podle výkonu, který je na štítku a je spočítán podle kubatury vytápěných místností. Kotel Viadrus je kvalitní kotel a měnit ho kvůli uhlí je hloupost. Je potřeba sehnat kvalitní hnědé uhlí a ne podle uhlí měnit kotel. Je to ekonomicky nevhodný postup.
Omlouvám se, zaměnil jsem kotel U22, za U24.
Záleží jak topíte a čím.
Čoudit Vám to bude, pokud to zahltíte. Ale tak či onak Vám vždy nějaký kouř půjde z komínu.
Zkuste po malých dávkách přidávat uhlí, ať má čas pořádně chytnout to uhlí co už hoří ve spalovací komoře. A do 60°C bych nechal otevřená dvířka. U 63°C bych je zavřel a nechal pracovat štelovací mechanismus a poté, když je to takto rozjeté si ureguloval rychlost spalování komínovou klapou.
Co se týče samotížky, tak to je systém vytápění. Je to systém, tedy trubní rozvod k radiátorům, který má svůj průměr a sklon stoupání a tím je zajištěno samotížné vytápění bez nutnosti čerpadla.
Tolik k věci. U nových kotlů se zásobníky ale o samotíž příjdete, protože Vám tam dají čerpadlo. Nicméně, samotíž bych nelikvidoval. Je to dobrý systém.
Abych zbytečně nemusel psát, jak jsem provozoval kotel na černé uhlí a odzkoušeli ostatní, využiji publikované...
Autor: Honza ze vsi
Datum: 03.01.2008 10:07
Odzkoušel jsem odhořívání hnědého uhlí (MOST kostka i ořech 1) shora v litinovém Dakonu FB26D. Do kotle nasypu 20 kg uhlí. Nahoře rozdělám oheň (papír + třísky). Pak přiložím polínka cca 5cm. Uhlí na povrchu začne postupně hořet - za cca 10min. Nyní je nutné téměř zavřít primární vzduch - štěrbina 1 - 2 mm a plně otevřít sekundární vzduch. Proud sekundárního vzduchu naráží na horní vrstvu hořícího dřeva a uhlí, plameny víří, barva se stává jasně žlutou a nedochází k žádnému vývinu kouře. Takto během 2-3 hodin vyhoří prchavá hořlavina. Potom se barva plamene změní na růžovou a nakonec v modrou. Nyní přivírám sekundární vzduch. Následující 3 hodiny hoří v kotli masa podobná koksu. Nakonec 2 hodiny žhne a sesedá.
Tento způsob spalování je skvělý.
Běžně se tak prý dříve topilo v kamnech PETRA.
Černé uhlí bohužel nemohu vyzkoušet. Není místě dostupné - ačkoliv nedaleko byl v minulosti významný černouhelný revír.
Pravděpodobně bude v tomto případě obtížnější zapálení ale nižší obsah prchavé hořlaviny bude výhodnější.
Odsud...a na výrobci ani tak na nezáleží, prostě klasický kotel na uhlí...a nezjistil jsem, že by zapálení černého uhlí bylo obtížné...píšu v čase minulém, teď je v provozu automat na peletky...
Dobrý den, kotel,který máte patří mezi nejlepší a v žádném případě bych jej neměnil.Jedná se o kotel ve kterém
můžete topit všemi tuhými palivy(od dřeva až po koks),což v dnešní době již neexistuje.Měl jsem jej také,než jsme se
přestěhovali.Kolik má článků není podstatné(ve Vašem případě),ale myslím,že měl 4.
Podle Vašeho popisu by pravděpodobně potřeboval vyčistit zevnitř v ohništi nad články ,ocel.kartáčem na tyči za
provozu,kdy je zahřátý.Na konci před hrdlem pro kouřovod je zespoda čisticí otvor zakrytý odklápěcím krytem s těsněním,
v tomto místě se hromadí saze a kotel nemá tah.Zkuste vyčistit,pozor na správné vložení těsnění po vyčištění.
Kotel jsem rozdělal dřívím a po důkladném rozhoření můžete přidávat uhlí. Spodní dvířka nechte ze 3/4 otevřené a až
se kotel rozhoří na provozní teplotu můžete je zavřít-ovšem chce to vyzkoušet.Záleží také na tahu komína atd.
Při delším topení bez odstávky zkuste občas uhlí prošťouchnout zevnitř,abyste odstranila popel,(spadne do popelníku)
Samotíž nerušte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.